6 Meest voorkomende wilde katten in Noord-Amerika (Met foto’s)


Het is niet ongebruikelijk voor katteneigenaren om hun huiskatten te vergelijken met de grotere, wildere tegenhangers van de kitties. Ongeacht de grootte, katachtigen delen veel kenmerken! En hoewel u misschien bekend bent met één of twee wilde katten in Noord-Amerika, realiseert u zich misschien niet dat er in totaal zes inheems zijn in deze regio. Waarschijnlijk hebt u al gehoord van bobkatten, omdat die vrij algemeen zijn. Maar wat weet je over jaguars of poema’s?

Lees verder om meer te weten te komen over deze wilde voorouders van uw favoriete huiskat!

verdeler-katklauw1

De 6 meest voorkomende wilde katten in Noord-Amerika

1. Bobcat

Bobcat
Image Credit: Ceuline, Pixabay
Wetenschappelijke naam Lynx rufus
Gewicht 13-29 pond
Bereik Het grootste deel van de V.S., Noord Mexico, Zuid Canada

Deze middelgrote wilde kat leeft meestal dichter bij de mens dan andere wilde katten en is de meest voorkomende wilde kat die in Noord-Amerika voorkomt. Dit betekent niet dat deze katten vriendelijk zijn of benaderd moeten worden (ook al lijken ze vaak op extra grote versies van onze huiskatten!). Bobcats vermijden over het algemeen nauw contact met mensen, tenzij dat noodzakelijk is.

Hoewel ze veel op huiskatten lijken (alleen veel groter), kun je een bobcat op een paar manieren herkennen. Ten eerste hebben ze gekrulde staarten (vandaar de naam). Ze hebben ook plukjes vacht rond de oren, en plukjes rond het gezicht die lijken op bakkebaarden. De vacht van de bobcat is geelbruin of bruin met een vleugje rood; deze katten hebben ook donkerbruine of zwarte strepen of vlekken.

Nachtelijke jagers die meestal op kleinere prooien jagen – zoals muizen – deze katten worden niet beschouwd als een bedreiging voor mensen (tenminste, niet tenzij je er een tegenkomt die jongen bij zich heeft of besluit hen te provoceren).

thematische onderbreking

2. Canadese Lynx

Canadese Lynx_Jukka Jantunen_shutterstock
Krediet: Jukka Jantunen, Shutterstock
Wetenschappelijke naam Lynx canadensis
Gewicht 27-38 pond
Bereik Canada, Alaska, het noorden van de V.S.

Deze wilde kat is een neef van de bobcat, die vooral voorkomt in bossen in Canada. Ondanks de naam kun je deze kat echter ook vinden in delen van het noorden van de Verenigde Staten en Alaska. Echter, in de onderste 48 staten, wordt het ras nu beschouwd als een bedreigde diersoort.

De Canadese lynx is te herkennen aan zijn gelijkenis met de bobcat-achtige zijn neef, deze kat heeft pluimpjes rond het oor (behalve in het zwart, niet in het wit). Het ras heeft ook een staart met een zwarte punt en enorme voeten, die het lopen op sneeuw vergemakkelijken.

De kans om een van deze katten tegen te komen is echter zeldzaam. Het ras is solitair en jaagt in de schemering of in de nachtelijke uren, en komt alleen tevoorschijn om hun voorkeursmaaltijd van sneeuwhaas te vangen.

thematische onderbreking

3. Cougar

Cougar
Image Credit: enki0908, Pixabay
Wetenschappelijke naam Poema concolor
Gewicht 64-220 pond
Bereik Wijdverspreid in Noord en Zuid Amerika

Als je hebt gehoord van poema’s, panters, katamounts, of bergleeuwen, dan heb je gehoord van de poema, omdat dit zijn alle andere namen deze wilde kat gaat door. De poema is een van de grootste wilde kattenrassen die er zijn, en is wijdverspreid over Noord-Amerika en kan worden gevonden in een scala van habitats, met inbegrip van bergen en bossen. Dit ras wordt echter beschouwd als een bedreigde diersoort.

U kunt deze kat herkennen aan zijn lengte (60-110 centimeter) en vachtkleur, die komt in tinten van grijs, rood en bruin (hoewel de snuit en kin van de kat wit zullen zijn). U kunt een poema ook herkennen aan zijn staartlengte, die gelijk is aan ongeveer een derde van de lengte van de poema.

Deze kat jaagt overdag en gaat achter grote prooien aan, zoals herten. En in tegenstelling tot de bobcat, die voor het grootste deel niet gevaarlijk is voor mensen, is de poema zeer gevaarlijk. Maar net als de bobcat willen deze katten niets met ons te maken hebben, dus zolang je ze vermijdt, zit je goed.

thematische onderbreking

4. Jaguar

Jaguar
Image Credit: edmondlafoto, Pixabay
Wetenschappelijke naam Panthera onca
Gewicht 172-304 pond
Bereik Zuidelijke V.S., centraal en noordelijk Zuid-Amerika

Cougars zijn misschien een van de grootste wilde kattenrassen, maar de jaguar is de grootste van Noord-Amerika (en ook de op twee na grootste van de hele wereld). Bovendien heeft deze kat de op twee na krachtigste beet van alle grote katten, dus dit is een katachtige waar je ver uit de buurt van wilt blijven!

Je kunt de jaguar herkennen aan zijn vacht die goudkleurig tot roestrood is en bedekt is met vlekken die rozetten worden genoemd. Bovendien is de staart van deze kat het kortst van alle grote kattenrassen.

Deze woeste katachtigen leven overal, van jungles tot graslanden, waar u ze zult vinden jagend op grote prooien, met inbegrip van herten en vee. Je kan ze ook zien zwemmen! Het ras wordt echter beschouwd als een bedreigde diersoort (voornamelijk als gevolg van ontbossing), dus de populatie neemt af.

thematische onderbreking

5. Jaguarundi

Jaguarundi
Image Credit: axel-blanchard, Unsplash
Wetenschappelijke naam Herpailurus yaguarondi
Gewicht 6-15 pond
Bereik Noord Mexico, Centraal Amerika, Zuid Amerika

De jaguarundi is net iets groter dan de huiskat en de kleinste van de wilde katten die in Noord-Amerika voorkomen. Deze katachtigen, ook wel otterkat genoemd vanwege hun gelijkenis met het dier, houden zich op in jungles, moerassen en bossen (eigenlijk overal waar ze zich kunnen verbergen). Een van de meest fascinerende feiten over de jaguarundi is dat hij tot 13 geluiden gebruikt om te communiceren!

Behalve dat hij lijkt op een otter met een lang lichaam en een plat gezicht, herkent u deze kat aan zijn vachtkleur-zwart, roodbruin, of bruingrijs. In tegenstelling tot andere wilde katten, hebben zij weinig tot geen aftekeningen op hun vacht.

De jaguarundi is een dagjager die jaagt op kleine prooien zoals vogels of knaagdieren. Hoewel ze overdag actief zijn, zijn deze katten verspreid over Noord-Amerika, zodat het zeldzaam is er een tegen te komen (hoewel minder zeldzaam dan de meeste wilde katten op deze lijst).

thematische onderbreking

6. Ocelot

Ocelot
Ijmage Credit: LucasFZ70, Pixabay
Wetenschappelijke naam Leopardus pardalis
Gewicht 15-34 pond
Bereik Zuidwest V.S., Mexico, Zuid-Amerika

De ocelot is ongeveer even groot als de bobcat en komt voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten (vooral Arizona en Texas), alsook in Mexico en Zuid-Amerika. Ze verkiezen habitats met veel bomen of vegetatie om zich in te verbergen, dus je vindt ze in bossen, jungles en moerassen. En omdat de ocelot een fantastische klimmer is, zul je ze vaak in de bomen aantreffen, vooral overdag.

Dit kattenras heeft een prachtige goudkleurige vacht met een scala aan patronen en donkere aftekeningen. Je kunt deze kat ook herkennen aan de zwarte gezichtsstrepen en staartbanden, samen met de witte buik.

Ocelots zijn nachtdieren, dus jagen ze alleen ’s nachts. Hun dieet bestaat meestal uit hagedissen, knaagdieren en vogels. De ocelottenpopulatie is relatief stabiel (hoewel ze de laatste jaren is afgenomen), dus worden ze niet als bedreigd beschouwd.

verdeler-katklauw1

Huidige bedreigingen voor de wilde kat

Het is u waarschijnlijk opgevallen dat de meeste katten op deze lijst op de een of andere manier als bedreigd of bedreigd worden beschouwd. Er zijn verschillende redenen waarom de populaties van wilde katten in Noord-Amerika zijn afgenomen. De grootste reden is waarschijnlijk de ontbossing, omdat de mens steeds meer land bebouwt dat vroeger wild was. Zodra de habitat van een wilde kat verdwenen is, is ook de prooi verdwenen, wat betekent dat de katten naar elders moeten verhuizen.

Een andere reden waarom er tegenwoordig minder wilde katten zijn, is dat ze worden gedood. Hoewel er wetten zijn die de meeste wilde katten beschermen tegen de jacht, kunnen deze wetten verschillen per regio. De bobcat bijvoorbeeld is zo talrijk dat hij slechts in sommige gebieden beschermd is tegen de jacht. En wetten worden niet altijd nageleefd. Bovendien zijn er wilde katten die worden gedood door mensen die proberen vee te beschermen tegen consumptie.

Wat de kleinere katten op deze lijst betreft, zij kunnen het slachtoffer worden van aanrijding door voertuigen.

Wat wordt er gedaan

Naast wetten ter bescherming van wilde katten, vindt u in Noord-Amerika een overvloed aan natuurbeschermingsgroepen die zich inzetten om deze katachtigen in stand te houden. Een paar van deze groepen zijn:

Als je meer wilt weten over natuurbeschermingsinspanningen of hoe je een handje kunt helpen, wil je deze groepen zeker eens bezoeken.

kat + lijnverdeler

Conclusie

Er zijn slechts zes wilde katachtigen in Noord-Amerika, en helaas nemen de populaties van de meeste soorten af, voornamelijk door de invloed van de mens. De bobcat, de Canadese lynx, de poema, de jaguar, de jaguarundi, en de ocelot vind je voorlopig nog in delen van de V.S., Canada, en Mexico.

Er worden pogingen ondernomen om te voorkomen dat de populaties van wilde katachtigen nog verder afnemen, hetzij via wetten om de jacht te verhinderen, hetzij via pogingen tot natuurbehoud. Als je meer wilt weten over deze inspanningen, kun je bij plaatselijke natuurbeschermingsorganisaties nagaan hoe je zou kunnen helpen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: skeeze, Pixabay