2 Soorten Wilde katten in Florida (met foto’s)


Florida, ook bekend als de Sunshine State, is de thuisbasis van een overvloed aan wilde dieren. Op een willekeurige dag kun je beren, wasberen, otters, herten, vossen, hagedissen, vogels, alligators, schildpadden, slangen, en zelfs zeekoeien zien, om er maar een paar te noemen.

Florida is ook het thuis van twee soorten wilde katten – de panter en de bobcat – en hun schoonheid is iets om te bewonderen. In dit artikel bespreken we deze twee soorten en gaan we in op hun unieke kenmerken. Als je in Florida woont, hopen we dat dit artikel je helpt om deze twee wilde katten te identificeren voor het geval je er een ziet.

kat + lijnverdeler

De 2 soorten wilde katten in Florida

1. De Florida Bobcat

Wilde-bobcat-in-Florida_William-Falla_Shutterstock
Beeldkrediet: William Falla, Shutterstock

De Florida bobcat, ook wel bekend als een Florida lynx, is twee keer zo groot als huiskatten. Ze hebben bobbed staarten, vandaar de naam, en hebben witte vlekken op de achterkant van hun korte, puntige oren. Bobcats zijn over het algemeen bruinig tot roodbruin van kleur met bruine of zwarte vlekken. Jongere bobkatten hebben een gevlekte vacht met meer opvallende gelaatstrekken. De lichaamslengte van een bobcat bedraagt gemiddeld 2 tot 4 meter. Mannetjes zijn groter dan vrouwtjes, en het gemiddelde gewicht ligt tussen de 15-35 pond.

In Florida kan men bobkatten vinden in moerassen, diepe bossen en hangmatten. Het fokken gebeurt in de herfst, winter en lente met een draagtijd van 50-60 dagen, en er zijn één tot vier kittens in een nest. De gemiddelde levensduur van de bobcat in het wild is 3-4 jaar. In gevangenschap is een bobcat 32 jaar oud geworden.

De Florida bobcat komt voor in alle 67 graafschappen van Florida. De enige plaats waar ze de laatste decennia niet meer gezien zijn, zijn de Florida Keys. Daarom geloven wetenschappers in Florida dat de populatie van de bobcat in Florida afneemt. Aan de andere kant geloven wildlife officials in de staat niet dat de bobcat populatie in gevaar is.

Leuke weetjes over de Bobcat


 • Bobcats slapen 2 tot 3 uur per keer en jagen het meest in de schemering, bij zonsopgang en gedurende de nacht. Bobcats hebben een scherp gehoor en een uitstekend zicht, waardoor ze ’s nachts gemakkelijk kunnen jagen.

 • Een paar zwarte bobkatten zijn waargenomen in Zuid-Florida.

 • Moeder bobcats leren hun jongen jagen, maar na 11 maanden, worden de jongen uit het hol geschopt.

 • Bobcats hebben bliksemsnelheid; zij kunnen snelheden bereiken tot 30 mijl per uur.

 • Het zijn sprinters en rennen slechts korte afstanden. Hun manier van lopen lijkt op die van een konijn, wat betekent dat ze hun achterpoten op dezelfde plaats zetten als hun voorpoten, waardoor ze een “bob”-achtige loop hebben.

 • Soms worden ze ten onrechte als huiskatten geïdentificeerd.

 • Bobcats eten vrij kleine dieren, zoals knaagdieren en vogels, maar jagen soms ook op herten.

 • Bobcats zijn carnivoren en houden ervan hun prooi te bedekken, omdat ze het misschien niet meteen opeten. Ze bedekken hun prooi met bladeren, gras en aarde, in een proces dat “caching” heet.

 • Fish only: dit type aquarium huisvest alleen vissen, en eventueel algen en detritivoren organismen (zoals garnalen en slakken).

 • Reef: dit aquariumtype kan harde koralen huisvesten, maar deze vereisen speciale apparatuur. Ongewervelde dieren met speciale vereisten (verlichting, watermenging) kunnen eveneens worden toegevoegd.

 • Gemengd: dit laatste type zoutwateraquarium kan zachte koralen en vissen huisvesten.
thematische onderbreking

2. De Florida Panther

wilde florida panter
Beeldkrediet: Steven-Blandin, Shutterstock

De andere wilde kattensoort in Florida is, natuurlijk, de Florida panter. Zwart is meestal de kleur die in je opkomt als je aan panters denkt, maar in Florida zijn ze helemaal niet zwart, maar eerder een tannine-bruine kleur met een witte onderbuik. Ook bekend als de Florida poema of Florida poema, is de Florida panter gemiddeld 5-7 voet lang en kan tussen de 60-160 pond wegen. De staart van de Florida panter is even lang als zijn lichaam, maar met een onderscheidend kenmerk: de staart is gekroesd met een kenmerkende vlek bont op de rug.

In Florida vind je ze in wetlands, bossen en graslanden, voornamelijk ten zuiden van Orlando en het zuidwestelijke puntje van Florida, maar er zijn mannetjes gesignaleerd tot in Georgia. Broeden kan het hele jaar door, maar vindt vooral plaats van december tot maart. Nesten bevatten gewoonlijk slechts twee tot drie jongen. In het wild kan de Florida panter tussen 8 en 15 jaar oud worden. Hij jaagt op witstaartherten en zwijnen, maar voedt zich ook wel eens met vogels, konijnen, wasberen, gordeldieren en zelfs alligators. Ze zijn ook het meest actief in de schemering en bij zonsopgang.

De populatie van de Florida panter is aan het slinken. Er zijn er nog maar 120-230. In 1967 werden ze als een van de eerste soorten op de lijst van bedreigde diersoorten geplaatst. Natuurbeschermers geloven dat hun grootste bedreiging het verlies van hun leefgebied is, als gevolg van menselijke bouw, versnippering, en het doden van wegen.

Leuke weetjes over de Florida Panter


 • Ze brullen niet. In plaats daarvan, sissen, spinnen, grommen, snauwen, of gillen ze.

 • Inwoners van Florida zijn fans, en zij betalen extra voor speciale en premium Florida “Protect the Panther” nummerplaten, waarvan alle opbrengsten naar panteronderzoek gaan.

 • Ze kunnen snelheden bereiken tot 35 mijl per uur in slechts 100 meter. Zij komen graag zo dicht mogelijk bij hun prooi, waarop zij naar voren springen om hun prooi te vangen.

 • Florida panters verbergen zich voor mensen.

 • Kittens blijven 2 jaar bij de moeder. Het is ook zeldzaam dat alle kittens in een nest overleven.

 • Ze zijn een ondersoort van de bergleeuw en zijn de enige ondersoort van de bergleeuw in het oosten van de Verenigde Staten.

kat + lijnverdeler

Conclusie

De Florida bobcat en de Florida panter zijn elegant in hun gangen en opmerkelijke jagers. Stel dat U geïnteresseerd bent in het meedoen aan de inspanning om deze buitengewone schepselen te beschermen, vooral de bedreigde Florida panter. In dat geval kunt u contact opnemen met de Nature Conservancy om na te gaan hoe u kunt helpen, hetzij door een geldelijke donatie of door uw tijd als vrijwilliger op te geven bij evenementen.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Rejean Aline Bedard, Shutterstock