6 meest voorkomende wilde katten in Mexico (met foto’s)


Mexico heeft een reeks van verschillende wilde katten die in verschillende regio’s van Noord-Amerika voorkomen. In het nevelwoud in Jalisco – dat in Mexico ligt – leven zes verschillende soorten wilde katten.

Deze omvatten de gewone bergleeuwen (Puma) en de Jaguar, samen met minder bekende soorten zoals de Ocelot, Margay, en Jaguarundi. Deze katten worden overal in Mexico’s regenwouden, savannes en woestijnen aangetroffen.

Hoewel het grootste deel van de wilde kattenpopulatie snel afneemt, kunt u deze zes wilde katten nog in Mexico aantreffen:

kat + lijnverdeler

De 6 meest voorkomende wilde katten in Mexico

1. Bobcat

florida-bobcat_Sandy-Hedgepeth_Shutterstock
Beeldkrediet: Sandy-Hedgepeth, Shutterstock
Hoogte: 16-24 inches
Milieu: moerassen, regenwouden, kreupelhout en woestijnen
Status van instandhouding: Stabiel

De Bobcat is een schuwe en geheimzinnige wilde kat die voorkomt van het zuiden tot het noorden van Mexico, waar ze in verschillende omgevingen leven, zoals woestijnen, bossen, moerassen en woestijnen.

Het vermogen van de Bobcat om zich aan te passen aan verschillende omgevingen heeft ervoor gezorgd dat hun populatie langzaam is toegenomen. Dit is een kleine wilde kat die niet veel groter wordt dan 21 centimeter en tussen de 19 en 30 pond weegt. Hij komt veel voor in heel Mexico en is gemakkelijk te herkennen aan zijn korte staart, zijn dikke grijze tot roodbruine vacht en zijn vage strepen. De Bobcat heeft een lange vacht aan de zijkanten van zijn gezicht en harige oren die groot lijken op zijn katachtige lichaam.

thematische onderbreking

2. Jaguar

jaguar liggend op boomstam
Beeldkrediet: Mark Green, Shutterstock
Hoogte: 27-36 inches
Milieu: Regenwouden, graslanden, kreupelhout, en moerassen
Instandhoudingsstatus: Bedreigd

Jaguars zijn grote wilde katten uit Mexico die ook in de Verenigde Staten en Midden-Amerika voorkomen. Deze grote katten worden vaak verward met het luipaard, dat voorkomt in Azië en Afrika, vanwege hun witte en tan kleurige vacht met grote zwarte stippen. Jaguars leven in mangrove moerassen, regenwouden en graslanden waar zij opportunistische jagers zijn en beter kunnen zwemmen en klimmen dan andere wilde katten.

Helaas staan Jaguars als gevolg van menselijke conflicten op de rode lijst van de IUCN als kwetsbaar en bedreigd en neemt de jaguarpopulatie af. De Jaguar kan tot 304 pond wegen, wat hem tot een grote en gedrongen wilde kat maakt, maar dit weerhoudt hem er niet van een behendig roofdier in een hinderlaag te zijn.

thematische onderbreking

3. Puma

Puma_Evgeniyqw_Shutterstock
Beeldkrediet: Evgeniyqw, Shutterstock
Hoogte: 24-34 inches
Milieu: Moerassen, halfwoestijnen, graslanden, en bossen
Conservation Status: Weinig zorgwekkend

De Poema is een grote wilde kat die verschillende bossen, woestijnen, graslanden, moerassen en bossen van verschillende hoogten bewoont. Deze katten worden ook wel bergleeuwen genoemd en komen algemeen voor in Mexico.

Ze hebben een roodbruine kleur die vaak geel kan lijken, met een dichte vacht die geen aftekeningen heeft behalve zwarte lijnen op hun gezicht. De Poema is goed aangepast om te leven in een verscheidenheid van verschillende omstandigheden, maar ze zijn kwetsbaar als gevolg van verlies van habitat en menselijk ingrijpen, hoewel ze volgens de IUCN als “least concern” worden bestempeld.

thematische onderbreking

4. Ocelot

Ocelot
Image Credit: LucasFZ70, Pixabay
Hoogte: 28-35 inches
Milieu: Bossen, moerassen, en savannes
Instandhoudingsstatus: Weinig bezorgd

Ocelots zijn middelgrote wilde katten die leven in nevelwoud en mangrove moerassen in Mexico, zuid Texas, en Brazilië. De Ocelot heeft een gevlekte en gevoerde vacht met witte en geelbruine kleuring en jaagt op dieren op de grond van hun territorium. Deze wilde katten kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan een verscheidenheid van verschillende habitats die zowel nat als droog zijn.

Ocelots staan op de IUCN-lijst als “least concern”, maar hun aantal neemt af als gevolg van menselijke exploitatie. De Ocelot wordt vaak verward met de Margay, een andere veel voorkomende wilde kat die in Mexico voorkomt, maar de Ocelot heeft een groter lichaam met een korte staart.

thematische onderbreking

5. Margay

Margay-kat_slowmotiongli_Shutterstock
Beeldkrediet: slowmotiongli, Shutterstock
Hoogte: 13-20 inches
Milieu: Bossen
Instandhoudingsstatus: Bijna bedreigd

De Margay is een kleine wilde kat die uiterlijk lijkt op de Ocelot, zij zijn echter iets groter. Zij hebben een bruine en bruingekleurde vacht met zwarte of donkerbruine vlekken en stippen die hun vacht markeren, met een witte onderzijde.

De Margay heeft opvallend grote ogen en korte oren, met lange poten gebouwd voor klimmen en behendigheid. De Margay leeft in tropische laaglandbossen van Mexico tot Paraguay en is volgens de IUCN-lijst bijna bedreigd.

thematische onderbreking

6. Jaguarundi

Jaguarundi
Image Credit: axel-blanchard, Unsplash
Hoogte: 14 inches
Milieu: Bossen, struikgewas, savannes, en mangroven
Instandhoudingsstatus: Weinig zorgwekkend

De Jaguarundi is een kleine wilde kat die inheems is in Amerika, maar gevonden kan worden in het zuiden en noorden van Mexico. Het zijn geheimzinnige wilde katten die alleen leven of in aan elkaar gebonden paren. De Jaguarundi heeft een effen vacht die ofwel rood ofwel grijs gekleurd is zonder kenmerkend patroon.

Zij leven in doornstruikgewas, bossen, savannes en mangroven waar zij kunnen leven in gebieden die open zijn of begroeid met vegetatie voor dekking en bescherming tegen roofdieren. Ze leven bij voorkeur in laaglanden, maar in Colombia zijn ze ook boven de zeespiegel aangetroffen. De Jaguarundi staat op de “least concern” lijst van de IUCN, maar hun aantal neemt af door de menselijke exploitatie.

kat + lijnverdeler

Conclusie

De gevarieerde habitats in Mexico vormen een geweldige plek voor veel populaire wilde kattensoorten om te floreren. Hoewel veel van de wilde kat populaties die we in de lijst hebben genoemd afnemen door verlies van habitat en menselijke exploitatie, hebben de meeste slechts een “least concern” beschermingsstatus. Deze wilde katten zijn fascinerend en hebben unieke jachtcapaciteiten, waarbij de meeste heimelijk zijn met een camouflagevacht die hen in staat stelt op te gaan in de omringende omgeving.

thematische onderbreking

Featured Image Credit: Priscilla Du Preez, Unsplash