Skip to Content

5 redenen waarom uw kat pacing is en hoe u kunt helpen

Katten houden van een goede snooze, waarbij sommige van deze knuffelige katachtigen tot 20 uur per dag kunnen slapen! Het is gebruikelijk om je kat het grootste deel van de dag en nacht op een comfortabele plek te vinden, met korte uitbarstingen van activiteit rond zonsopgang en zonsondergang, wanneer katten het meest actief zijn.

We zijn gewend aan dit slaperige kattenschema, dus het kan zorgwekkend zijn om je kat constant door het huis te zien lopen. Ze zijn misschien niet in staat om zich te settelen, hun routines te veranderen en misschien ook constant te miauwen of andere gedragsveranderingen te vertonen.

Elke verandering in het gedrag van katten kan een teken zijn dat er iets mis is, en als u merkt dat uw kat pacing, kan dit te wijten zijn aan een van de paar redenen: stress, verveling, pijn, hormonen, zwangerschap of een gezondheidsprobleem. Het is zeker een signaal dat je kostbare puss misschien veterinaire aandacht nodig heeft.

Lees verder voor de meest voorkomende redenen waarom uw kat mogelijk aan het pacen is en hoe we hem kunnen helpen.

#1 Verveling

Katten zijn misschien de kampioenen van snoozen, maar ze zijn ook intelligente, actieve en nieuwsgierige wezens. Afstammend van fervente jagers, hebben ze een sterk roofzuchtig instinct en behendige lichamen.

Als uw kat geen toegang tot de buitenlucht heeft of onvoldoende fysieke en mentale verrijking heeft, kan hij zich vervelen. Dit geldt vooral voor jonge katten en kittens, maar kan ook een probleem zijn voor oudere katten.

Verveling en frustratie kunnen leiden tot stereotiep gedrag, zoals pacing of overmatige vocalisatie. Dit kan uiteindelijk leiden tot gedragsproblemen, zoals destructief gedrag en agressie.

Hoe kunt u helpen?

Pak de kattenspeeltjes en reserveer wat speciale speeltijd met je kat! Overweeg om te investeren in wat verrijking zoals kattenbomen, puzzelvoeders en krabpalen. Geef je kat veel aandacht, inclusief verzorging en knuffels, en probeer zoveel mogelijk tijd met hem door te brengen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#2 Stress of angst

Stress kan bij katten worden veroorzaakt door veel verschillende factoren: een nieuw huisdier, een nieuw familielid, bouwwerkzaamheden, plotselinge geluiden en meer.

Ze tonen hun angst ook op verschillende manieren, van pacing tot urineren buiten de kattenbak, veranderingen in hun lichaamstaal en gedrag tot een verandering in vocalisatie. Als uw kat veel rondloopt, wat gedragsveranderingen of een veranderde routine vertoont, kan hij ergens op scherp staan.

Lees ook: Verveelt mijn kat zich? 8 tekenen om op te letten

Hoe kunt u helpen?

Katachtige gedragsproblemen kunnen complex zijn en het is vaak een goed idee om professioneel advies in te winnen bij een dierenarts of gekwalificeerde gedragstherapeut.

Uw kat kan wat veranderingen in de omgeving nodig hebben, zoals een veilige plek om zich te verstoppen, of ze kunnen baat hebben bij een feromoonverspreider zoals Feliway om hem te helpen zich veilig en kalm te voelen. Sommige katten kunnen baat hebben bij angstmedicatie, die met een dierenarts moet worden besproken.

#3 Hormonen

Als u een jonge of niet-gecastreerde oudere kat bezit, kan hun tempo hormonaal worden aangedreven. Vrouwelijke katten zullen rondlopen, joggen en overmatig miauwen als ze loops zijn. Mannelijke katten kunnen ook tempo maken en erg geagiteerd raken als er een vrouwelijke kat in de buurt is. Als je je katten veel hoort miauwen, of ze actief ziet pacen en prikkelbaar, denk dan na over hun warmtecyclus en of dit de oorzaak kan zijn!

Hoe kunt u helpen?

Als u niet met uw kat wilt fokken, zal het laten castreren van deze hormonaal gedreven gedragingen voorkomen.

Lees ook: Waarom volgt mijn kat mij overal?

#4 Zwangerschap

In de laatste stadia van de zwangerschap, voordat ze bevallen, kunnen vrouwelijke katten geagiteerd raken en niet in staat zijn om zich te vestigen. Dit kan zich presenteren als pacing, vocaliseren en tijd besteden aan het zoeken naar een geschikte plek om te bevallen.

Dit is een volkomen normale fase van de bevalling. De eerste fase van kittening omvat intermitterende weeën (zonder overbelasting), pacing en krabben aan haar bed en kan tot 36 uur duren.

Hoe kunt u helpen?

De meeste katten zullen zonder hulp bevallen. Laat haar goed met rust, met een comfortabele plek om te bevallen, en probeer rustig van een afstand te observeren. U moet een dierenarts raadplegen als deze eerste fase langer duurt dan 24-36 uur, zonder overbelasting, of als de weeën beginnen maar er binnen 30 minuten geen kitten wordt geproduceerd.

Andere tekenen die een DVM kunnen vereisen, zijn een bloederige of groene afscheiding zonder kitten, de moederkat lijkt erg zwak of een kitten komt halverwege vast te zitten en kan niet voorzichtig worden losgemaakt.

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

#5 Medische problemen

Er zijn verschillende gezondheidsproblemen die pacing kunnen veroorzaken. Oudere katten hebben meer kans om te worden getroffen, maar sommige kunnen voorkomen bij katten van alle leeftijden. Het is belangrijk om subtiele tekenen zoals pacing goed in de gaten te houden, omdat zelfs kleine veranderingen in het normale gedrag van uw kat veel inzicht kunnen geven in de gezondheid van katten.

Hier zijn enkele van de medische aandoeningen die pacing als symptoom kunnen hebben.

1. Pijn

Door pijn veroorzaakte agressie bij katten

Katten hebben sterke overlevingsinstincten en zijn goed in het maskeren van tekenen van pijn. Een veel voorkomend signaal dat uw kat zich ongemakkelijk voelt, is een onvermogen om comfortabel te worden en te rusten, en ze worden geagiteerd, lopen rond en staan constant op uit hun bed.

Ze kunnen zich ook verstoppen, negatief reageren op aanraking en genegenheid, stoppen met eten of overmatig vocaliseren. Ze kunnen meer slapen, of ze kunnen niet in staat zijn om de hele nacht te slapen en te temporiseren.

Pijn kan worden veroorzaakt door verschillende redenen: gebitsproblemen, een val, een ongeluk of gevecht, of een chronische medische aandoening zoals artritis. Dit wordt meestal gezien bij oudere katten, maar pijn is niet uitsluitend een ouderdomsprobleem.

Lees ook: De complete gids voor gebitsreiniging voor katten

2. Hyperthyreoïdie

Een overactieve schildklier is een veel voorkomende aandoening bij katten, meestal gezien bij oudere katten. De toename van schildklierhormoon veroorzaakt een vraatzuchtige eetlust, overmatige dorst en urineren, gewichtsverlies en vaak een zekere mate van hyperactiviteit.

Getroffen katten worden vaak beschreven als schichtig en geagiteerd. Ze kunnen hun slaapgewoonten veranderen, de hele dag en nacht door het huis lopen en op een overdreven manier reageren op geluiden, bezienswaardigheden en texturen.

Lees ook: Hyperthyreoïdie bij katten: symptomen, behandeling & Oorzaken

3. Kattendementie

Katachtige cognitieve disfunctie (of dementie) is een aandoening van oudere katten waarbij hun mentale faciliteiten minder goed in staat zijn, wat leidt tot verwarring en desoriëntatie. Getroffen katten kunnen overmatig vocaliseren, veranderingen in hun slaapcycli hebben, gedesoriënteerd raken, zelfs op bekende plaatsen, hun interacties met eigenaren en andere huisdieren veranderen en vaak moeite hebben om zich te vestigen.

Het is niet ongebruikelijk dat deze kitties lange tijd door het huis lopen, niet in staat om zich te oriënteren en zich op hun gemak te voelen.

Lees ook: Waarom dobberen katten hun hoofd? Een dierenarts legt uit

4. Neurologische aandoeningen

Sommige ziekten van de hersenen en het ruggenmerg, waaronder vergiftigingen, kunnen het looppatroon van een kat beïnvloeden. Ze kunnen cirkelen, een overdreven marswandeling maken, continu tempo maken of op een wiebelige en onevenwichtige manier lopen (ataxie). Er kunnen andere tekenen zijn, zoals veranderingen in de ogen, een kanteling van het hoofd, stijfheid of aanvalsactiviteit.

Hoe kan ik helpen?

Deze medische aandoeningen vereisen allemaal veterinaire aandacht. Als u zich zorgen maakt over uw kat, is het altijd raadzaam om professioneel advies in te winnen. Veel van deze aandoeningen zijn beheersbaar of zelfs te genezen, en een snelle diagnose leidt vaak tot een betere prognose.

Lees ook: Disciplineren moederkatten hun kittens? Een dierenarts legt uit

Pacing: laatste gedachten

Als je je zorgen hebt gemaakt over je kat, je afvraagt waarom je kat plotseling zoveel rondloopt, of subtiele veranderingen in het gedrag van je kat hebt opgemerkt, kan er een onderliggende oorzaak zijn.

Pacing is geen normaal onderdeel van kattengedrag en het vinden van de reden erachter opent opties voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn van uw kat. Of uw kat zich nu verveelt, gestrest, hormonaal of ziek is, er zijn tal van dingen die katteneigenaren kunnen doen om dit ongewone probleem te verhelpen.

Lees ook: Top 10 dingen die uw dierenarts wenst dat u wist

Veelgestelde vragen

Hoe voorkom ik dat mijn kat gaat pacen?

Uw kat kan pacing zijn omdat hij zich verveelt, gestrest, hormonaal of ziek is. Zoek veterinaire aandacht als uw kat onwel lijkt of als zijn gedrag is veranderd. Als je kat jong en gezond is, probeer dan zijn speeltijd te verlengen.

Hoe kan ik mijn rusteloze kat kalmeren?

Het is belangrijk om de bron van de rusteloosheid te vinden – ze kunnen zich vervelen, angstig, loops zijn, zwanger, onwel of pijn hebben. Zorg voor voldoende plaatsen om te verbergen, te slapen en veel speeltijd, en zoek veterinair advies om gezondheidsproblemen uit te sluiten.

Waarom loopt en huilt mijn kat door het huis?

Als uw kat jong is, kan hij zich vervelen, gestrest, loops of zwanger zijn. Oudere katten kunnen lijden aan cognitieve achteruitgang of andere gezondheidsproblemen. Pijn kan ook pacing gedrag bij katten veroorzaken.

Waarom is mijn oudere kat pacing?

Oudere katten kunnen tempo maken als gevolg van pijn, angst, cognitieve achteruitgang of medische aandoeningen zoals een overactieve schildklier. Laat ze controleren door een dierenarts om eventuele gezondheidsproblemen uit te sluiten.