Zal een kat rattengif eten? Kan ik het veilig om hen heen gebruiken?

Iedereen heeft het oude gezegde gehoord dat nieuwsgierigheid de kat heeft gedood, maar iedereen die tijd heeft doorgebracht met katten weet hoe gevaarlijk nieuwsgierig ze kunnen zijn.

Katten missen hetzelfde soort zelfbehoud als mensen, wat er vaak toe leidt dat ze zichzelf onbedoeld in gevaarlijke situaties brengen. Een manier waarop katten zichzelf vaak in gevaar brengen, is door dingen die ze eten, of het nu gaat om naainaalden, haarbanden of medicijnen. Een ander riskant item dat veel huizen gebruiken is rattengif, maar zou je kat het eigenlijk opeten?

3 katten gezichtsverdeler

Zullen katten rattengif eten?

Gehandschoende hand met blauw knaagdiergif
Image Credit: speedshutter fotografie, Shutterstock

Rattengif wordt meestal op smaak gebracht om ze aantrekkelijker te maken voor ratten en muizen, waardoor ze ook aantrekkelijker kunnen worden voor andere dieren, waaronder katten. Hoewel katten kieskeurig kunnen zijn over bepaalde dingen, zullen sommige katten absoluut rattengif eten wanneer ze de kans krijgen. In de gedachten van je kat kan dat blok aas een smakelijke traktatie zijn.

Een andere manier waarop katten vaak rattengif binnenkrijgen, is door een dier te consumeren dat rattengif heeft gegeten. Er zijn verschillende rattenaas op de markt met verschillende actieve ingrediënten en ze werken via verschillende mechanismen. Dit betekent dat uw kat een rat of muis kan doden en opeten die nog steeds rondzwerft met rattenaas in zijn systeem, of ze kunnen een dier vinden dat al dood is en het van daaruit consumeren.

Kan rattenaas veilig worden gebruikt in de buurt van katten?

kat weigert droge brokjes te eten
Afbeelding credit: Elena Kutepova, Shutterstock

Het kan moeilijk zijn om uw kat veilig te houden met rattenaas, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kan het worden gedaan. Het belangrijkste onderdeel van het gebruik van rattengif rond katten is om het altijd goed buiten bereik te houden. Omdat katten zich in kleine ruimtes kunnen wurmen en naar hoge plaatsen kunnen klimmen, kan dit moeilijk zijn om te doen.

Gebruik maken van speciale gifdozen en huisdierveilige vergiften worden aanbevolen opties.

Als het gaat om binnenruimtes, mag rattengif alleen worden bewaard op plaatsen waar uw kat absoluut niet kan komen, zoals afgesloten kamers. Soms kunt u rattenaas onder of achter apparaten plaatsen op zo’n manier dat uw kat er niet bij kan.

Als uw kat altijd binnen is, moet u veilig rattengif buiten uw huis kunnen gebruiken. Het is echter belangrijk om te onthouden dat rattengif het potentieel heeft om andere dieren te vergiftigen, zoals zwerfkatten en honden, dus plaats het op plaatsen waar andere dieren dan het beoogde doelwit er waarschijnlijk niet bij zullen komen. Als u buitenkatten of binnen- / buitenkatten heeft, is het gebruik van rattengif riskant.

Tekenen om naar te zoeken

Zoals we al hebben vermeld, kan de nieuwsgierigheid van een kat hem behoorlijk in de problemen brengen. Zelfs als je je best hebt gedaan om je kat uit de buurt van rattenaas te houden, als je je kat in de buurt van het aas opmerkt, is er altijd een kans dat ze er een knabbel van hebben gekregen, of ze nu in het gebied snuffelen waar je het gebruikte of een rat aten die het gif al had geconsumeerd.

Zeker, als uw kat rattenaas heeft ingenomen, moet u de tekenen van vergiftiging meteen herkennen.

Dit zijn:

  • Lethargie
  • Zwakheid
  • Bloedingen
  • Wiebeligheid
  • Opgezwollen buik
  • Verlies van eetlust
  • Hoesten, piepende ademhaling of moeite met ademhalen
  • Blauwe plekken op het oogwit, tandvlees of huid
  • Bleek tandvlees

Als uw kat een van deze tekenen ervaart en u rattenaas op het terrein heeft, moet u onmiddellijk contact opnemen met uw dierenarts en, indien mogelijk, het type aas dat u hebt gebruikt meenemen naar het kantoor van de dierenarts.

kattenpootverdeler

Conclusie

Rattengif wordt meestal verrijkt met smaken om dieren aan te trekken. Helaas kan dit ertoe leiden dat uw kat zich aangetrokken voelt tot het gif en het opeet. Of uw kat nu nieuwsgierig is en de neiging heeft om te spelen met dingen die hij vindt of met zijn voedsel te spelen, rattengif kan een risico zijn in uw huis.

Over het algemeen is rattengif een riskante onderneming in een huis met huisdieren of kleine kinderen. Als u problemen heeft met ratten of muizen op uw terrein, dan is uw veiligste optie om opties te bespreken met een professionele verdelger. Ze kunnen u helpen bij het kiezen van de uitroeiingsmethoden die het meest geschikt zijn voor uw situatie, en u helpen bij het selecteren van de beste plaatsen om de uitroeiingsmethode die u gebruikt te plaatsen waar deze effectief zal zijn zonder een van de mensen of dieren in uw huis in gevaar te brengen. Huisdierveilige gifstoffen en aasdozen worden aanbevolen.

thematische pauze

Gelaatstrekd Image Credit: VVVproduct, Shutterstock