Skip to Content

Waarom pakt mijn kat mijn hand en bijt hij me? 5 Veel voorkomende redenen

Katten zijn geliefde familieleden en kunnen eindeloze uren van entertainment, genot en gezelschap bieden. Katten kunnen echter ook bijten en je hand grijpen, wat een schokkende ervaring kan zijn. We kunnen ons allemaal terugtrekken met een luide “ouch” wanneer dit gebeurt, en we kunnen zelfs een blos van woede voelen met ons harige huisdier.

Begrijpen waarom katten dit doen, is de sleutel tot het voorkomen en beheersen van het gedrag. Er zijn vijf veel voorkomende redenen waarom katten bijten en je hand grijpen, waaronder hun natuurlijke jachtinstinct, hen per ongeluk pijn doen, een uitbarsting van energie, spel en omgeleide agressie. Als u deze redenen kent, kunt u het gedrag van uw kat beter begrijpen en stappen ondernemen om het te ontmoedigen.

cat + lijnverdeler

De 5 redenen waarom uw kat uw hand grijpt en u bijt

1. Het is hun jachtinstinct

een tabby kat bijtende hand van de eigenaar
Afbeelding Credit: Alie04, Shutterstock

Een van de belangrijkste redenen waarom katten kunnen bijten en je hand kunnen grijpen, is te wijten aan hun natuurlijke jachtinstinct. Katten zijn natuurlijke roofdieren en ze spelen vaak hun jachtgedrag uit, zelfs als ze niet op echte prooi jagen. Wanneer ze je hand vastpakken en bijten, proberen ze het waarschijnlijk te “vangen” als een speelgoedmuis of iets dergelijks. Het is belangrijk om te onthouden dat katten je niet opzettelijk pijn proberen te doen; ze proberen gewoon hun instincten te bevredigen. Probeer ze dus niet te straffen; in plaats daarvan, voorzichtig terug te trekken en probeer ze te kalmeren en te kalmeren.

thematische pauze

2. Je doet ze per ongeluk pijn

kat sist bij eigenaar
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock

Katten kunnen ook bijten en je hand grijpen uit angst of pijn. Als je ooit per ongeluk op de staart van je kat bent gestapt of ze hebt aangeraakt op een manier waardoor ze zich gekwetst voelden, kan hij uithalen met zijn tanden en klauwen. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het omgaan met katten en ze altijd op hun eigen voorwaarden naar je toe te laten komen. Als je ze aanraakt op een plek die ze niet leuk vinden, probeer dan niet te reageren, blijf stil en trek langzaam je hand van ze weg.

thematische pauze

3. Ze spelen

kat bijtende vingers van de eigenaar
Afbeelding Credit: Crina Doltu, Pexels

Een andere veel voorkomende reden waarom katten bijten en je hand grijpen, is omdat ze proberen te spelen. Katten houden van spelen en ze kunnen je hand grijpen op een manier die hun natuurlijke jachtgedrag nabootst. Als je kat je hand vastpakt en bijt als onderdeel van een spel, kun je zijn gedrag in plaats daarvan omleiden naar een speeltje of een krabpaal.

Vergeet ook niet om je kat voldoende speelgoed te geven! Ze houden van een verscheidenheid aan dingen om mee te spelen, zoals gevederde ballen, speelgoed met bellen, tactiel speelgoed om te krabben, enz.

thematische pauze

4. De kat heeft een plotselinge uitbarsting van energie

kat bijt in de hand van een mens
Afbeelding credit: Diana Taliun, Shutterstock

Soms bijten en grijpen katten je hand vast, simpelweg omdat ze zich een beetje veerkrachtig en energiek voelen. Katten zijn van nature wild en extatisch, en ze kunnen bijten en je hand grijpen als ze zich een beetje hyper voelen. Als uw kat meer bijt en uw hand vastpakt dan normaal, is het misschien een goed idee om hem meer speeltijd en aandacht te geven om zijn op en neer gaande energieniveau onder controle te houden.

thematische pauze

5. Ze bijten door omgeleide agressie

spelen met cat_Vika Hova, Shutterstock
Afbeelding Credit: Vika Hova, Shutterstock

Ten slotte kunnen katten bijten en je hand grijpen uit omgeleide agressie. Als uw kat zich gestrest of bedreigd voelt, kan hij uithalen naar iets anders, zoals uw hand, om zijn frustratie te ventileren. Als uw kat agressief gedrag vertoont, is het belangrijk om te proberen de bron van de stress te identificeren en te werken om deze te verminderen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten kunnen om verschillende redenen bijten en je hand grijpen. Van hun natuurlijke jachtinstinct om hen per ongeluk pijn te doen, een uitbarsting van energie, spel of omgeleide agressie, het is belangrijk om te begrijpen waarom katten kunnen bijten en je hand kunnen grijpen om het gedrag goed aan te pakken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Luis Echeverri Urrea, Shutterstock