Kan een kat een verkoudheid van een hond vangen? Is het waarschijnlijk?

Als je een meerpersoonshuishouden hebt, weet je hoe vaak het voorkomt om te beginnen met het verspreiden van seizoensgebonden snuifjes wanneer de tijd daar is. Het is moeilijk om dicht bij anderen te leven en niet van tijd tot tijd ziekte te delen.

Meestal zijn verkoudheden specifiek voor de soort. Hetzelfde geldt voor onze honden en katten. Ze zijn allemaal in staat om ziek te worden, maar kunnen ze ziekte aan elkaar overdragen?

3 kattenverdeler

Hoe verspreiden verkoudheid zich bij dieren?

Kat likt de hond liefkozend
Afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock

Dieren vangen ziekten op dezelfde manier als wij. Net zoals onze niezen besmettelijke deeltjes kunnen bevatten, griepwantsen en andere ziekten kunnen doorgeven, kunnen honden en katachtigen hetzelfde doen. Ziekte kan worden verspreid door hoesten, niezen en al het andere dat kleine moleculen door de lucht overbrengt om te worden ingeademd of ingeslikt.

Canine-Feline Cold Transfer is zeldzaam

Hoewel virussen verschillende soorten kunnen bewonen, afhankelijk van het virus en mogelijke mutaties, is het atypisch dat honden en katten dezelfde virale verkoudheid krijgen.

Tekenen van kou bij zowel honden als katten

  • Lethargie
  • Tranende ogen
  • Niezend
  • Hoesten
  • Koorts
  • Moeizame ademhaling

Is een verkoudheid niet gewoon een verkoudheid?

gele droevige zieke kat
Afbeelding credit: Nikolay Bassov, Shutterstock

De verkoudheden die mensen treffen, worden meestal veroorzaakt door rhinovirussen. Deze specifieke virussen zijn uniek voor mensen en infecteren over het algemeen onze huisdieren niet. Maar als een verkoudheid zo op elkaar lijkt in een persoon, en een kat of een hond, hoe kunnen ze dan door verschillende dingen worden veroorzaakt?

De term verkoudheid is een algemene term om een reeks symptomen te beschrijven die verband houden met de infectie, zoals hierboven vermeld. Dus als we zeggen dat katten en honden verkouden worden, hoewel waar, is het een algemene term om een specifieke reeks virale of symptomen te beschrijven in plaats van een specifiek type of virus of bacterie.

Katten krijgen meestal herpesvirus en calicivirus, terwijl honden respiratoir coronavirus, canine adenovirus type 2 en canine parainfluenza hebben. Een paar van deze namen klinken misschien bekend omdat veel van deze virussen vaccins hebben om tegen hen te beschermen.

Vaccinaties om te beschermen tegen ziekte

dierenarts holding birma kat
Afbeelding Credit: Elpisterra, Shutterstock

Hoewel zowel honden als katten tegen veel van deze virussen zijn gevaccineerd, zijn vaccins niet 100% waterdicht. Hoewel vaccins problemen zoals hondenziekte bijna hebben uitgeroeid, kunnen verkoudheids- en griepvirussen hoe dan ook muteren en gastheren infecteren.

Maar vaccins bieden een extra beschermingslaag om te voorkomen dat uw huisdier de ziekte krijgt of om de ernst van de symptomen te verminderen. We raden ten zeerste aan om deze vaccins te kiezen als een preventieve maatregel.

Vaccinatie risico’s

Sommige katten en honden hebben bijwerkingen, hoewel ze zeldzaam zijn. Sommige huisdieren kunnen allergische reacties hebben, zwelling op de injectieplaats of lichte koorts of overmatige vermoeidheid ervaren.

Zijn verkoudheden bij honden en katten ernstig?

Zieke kattengeneesmiddelen
Image Credit: één foto, Shutterstock

Zoals met al het andere, kunnen deze virussen zeer ernstig zijn, hoewel de meeste huisdieren volledig herstellen. Factoren zoals de algehele gezondheid en alle factoren die ervoor zorgen dat het immuunsysteem in gevaar komt, spelen een grote rol bij het bepalen hiervan.

Als je vermoedt dat je hond of kat verkouden is, is het indien mogelijk een goed idee om ze van hun huisgenoten te scheiden totdat ze zich beter voelen. Deze ziekten kunnen zeer besmettelijk zijn en veel meer complicaties veroorzaken dan nodig is.

Vaak kunt u uw huisdier thuis comfortabel houden door neus- of oogafscheiding weg te maken en ze zelfs mee te nemen naar de badkamer wanneer u doucht om hun luchtwegen een beetje vrij te maken. Als ze echter moeite hebben om te ademen, een verlies van eetlust hebben, zich te slaperig gedragen of pijn lijken te hebben, moet u ze zo snel mogelijk naar binnen halen voor een afspraak met hun dierenarts.

Soms kan het ernstiger zijn dan een typische hond of kat die koud is, dus het is het beste om te testen als je je zorgen maakt.3 kattenverdeler

Conclusie

Je weet nu dat honden en katten over het algemeen niet dezelfde virussen delen. Dus als je kat-hond-duo met de snuifjes naar beneden lijkt te zijn gekomen, is het waarschijnlijk niet hetzelfde. Controleer in ieder geval voortdurend en behandel gezondheidsproblemen indien nodig.

Vergeet niet dat routinematige vaccins zich richten op veel verkoudheids- en griepvirussen. Als uw huisdieren niet op de hoogte zijn van opnamen, kan dit een ziekte veroorzaken die in ernst kan variëren. Als u vragen heeft of als u zich zorgen maakt over uw huisdieren, aarzel dan niet om een afspraak te maken voor een evaluatie.

thematische pauze

Featured Image Credit: Chendongshan, Shutterstock