5 oorzaken van gebogen benen bij katten, en is herstel mogelijk


Onlangs sprak ik met een vriend van me die erover dacht om een kat te adopteren. Ze vertelde me dat ze er bijna zeker van is dat ze er een zal verwelkomen, maar ze maakt zich een beetje zorgen omdat het een kat met boogpoten is.

Wat zou het leven met zo’n kat zijn? Is ze wel in staat om normaal te bewegen en dingen alleen te doen? Wat veroorzaakt deze aandoening bij katachtigen?

Dit waren allemaal heel goede vragen, vooral als ze afkomstig zijn van mensen die op het punt staan kattenouders te worden.

Gebogen poten bij katten zijn niet eenvoudig en het is een goed idee om wat meer te weten over deze aandoening. Laten we eens kijken hoe het eruit ziet, wat de oorzaak is en of er een manier is om katten met gebogen benen te helpen.

Wat zijn gebogen benen bij katten?

Volgens PetPlace zijn gebogen poten bij katten aanwezig een misvorming van de ledematen in de vorm van abnormaal gevormde of kromme ledematen als gevolg van abnormale botgroei.

Als je nog nooit een kat met boogpoten hebt gezien, bekijk dan de onderstaande video.

Sommige katten worden geboren met deze gezondheidstoestand, terwijl anderen het gedurende hun hele leven ontwikkelen. Er zijn een paar hoofdoorzaken van gebogen boomstammen bij katachtigen.

1. Luxerende Patella

Devon Rex kat rustend op een kussen

Malcolm Weir legt uit hoe luxerende patella bij katachtigen een aandoening presenteert waarbij een knieschijf “eruit springt” of uit zijn normale locatie beweegt.

Katten van alle rassen kunnen deze aandoening hebben, maar Abessijnse katten en Devon Rexen hebben genetische aanleg om het te ontwikkelen.

Katten met luxerende patella vertonen meestal symptomen zoals intermitterende kreupelheid en moeite met springen.

Veel katten met deze aandoening kunnen het vele jaren verdragen en leven zelfs volledig normaal. Naarmate de kat ouder wordt, worden de symptomen echter meestal erger en resulteren ze in verminderde mobiliteit en gewrichtspijn.

In sommige gevallen kan de dierenarts chirurgische correctie van de luxerende patella voorstellen.

2. Heupdysplasie

De meeste mensen zullen heupdysplasie verbinden met honden; Hoewel het waar is dat ze dit gezondheidsprobleem vaker hebben, kunnen sommige katten het ook ontwikkelen. Het ras dat gevoelig is voor deze aandoening is de Maine Coon, vanwege zijn grote omvang.

Heupdysplasie verwijst naar de abnormale ontwikkeling van de heupgewrichten die degeneratie van het gewricht zal veroorzaken. Dit gezondheidsprobleem kan extreem pijnlijk zijn voor katten.

Enkele van de meest voorkomende symptomen die optreden zijn mank lopen, vreemd lopen, het vermijden van fysieke activiteiten, moeite met opstaan en moeite met bewegen.

Heupdysplasie komt vaak voor bij zwaarlijvige katten, omdat hun gewicht druk uitoefent op de heupen.

In het geval van heupdysplasie is het belangrijk om de kat op een gezond gewicht te houden en haar pijnstillers te geven, evenals voedingssupplementen voor de gewrichten.

Als de kat een ernstigere vorm van dysplasie heeft, is een operatie nodig om het gewricht te herstellen.

3. Ziekte van Legg-Calvé-Perthes

De kat ligt op het karton

Dit is een andere ziekte die meestal kleinere honden treft, maar ook bij katten kan voorkomen.

Volgens Krista Williams treedt deze aandoening op wanneer de bloedtoevoer naar de heupkop wordt onderbroken, waardoor necrose ontstaat.

Het meest voor de hand liggende teken van deze ziekte is voortschrijdende kreupelheid van de achterpoten. De gemeenschappelijke behandeling voor dit gezondheidsprobleem omvat de osteotomie van de heupkop en nek.

Sommige katten kunnen langdurige ontstekingsremmende medicijnen nodig hebben.

4. Spina Bifida |

Masahiro Tamura en zijn medewerkers [1] Wijs erop dat spina bifida bij katten een aangeboren misvorming is die onvolledige sluiting van de wervelbogen veroorzaakt.

Dit gezondheidsprobleem treft vooral het Manx-ras, ook bekend als de staartloze kat. Spina bifida voorkomt dat de wervelkolom van een kat zich normaal ontwikkelt en zorgt ervoor dat haar kwaliteit van leven drastisch afneemt.

De belangrijkste symptomen van spina bifida zijn de Kattenverspringing tijdens het lopen, zwakte in zijn achterpoten en tederheid of pijn in de getroffen gebieden.

Reconstructieve chirurgie voor deze aandoening is mogelijk, maar de kans dat de kat volledig herstelt, is niet groot.

Zie ook: Cat Quality Of Life Chart – Bepaal de gezondheid van katten

5. Blessures

Sommige katten hebben boogpoten als gevolg van een verwonding. Dit kan gebeuren wanneer een kitten van een hoogte valt, of als iemand per ongeluk op haar stapt.

Ook zullen veel katten eindigen met een misvorming van de ledematen als gevolg van een auto-ongeluk. Olsen en Allen [2] leg uit hoe 51% van de katten die vrije toegang hadden tot het buitenleven plotseling werden gedood als gevolg van verkeersongevallen.

Het is dus heel belangrijk om je kat binnen te houden.

Kan een kat met boogpoten volledig herstellen?

Een vrouw onderzoekt een klein katje

Is er een manier voor een kat met boogpoten om volledig te herstellen van deze gezondheidstoestand?

Welnu, dit hangt af van de oorzaak van dit gezondheidsprobleem. Als een blessure of ongeval de reden is voor gebogen benen bij haar, kan dit worden behandeld met medicijnen en fysiotherapie.

Sommige katten hebben een kans op een volledig herstel, terwijl anderen niet zo gelukkig zullen zijn.

Als uw kat deze vervorming heeft als gevolg van een aangeboren aandoening, kan ze nog steeds normaal gevormde benen krijgen, met een chirurgische ingreep.

Zelfs als de dierenarts vaststelt dat er geen goede kans is dat de gebogen poten van uw kat weer normaal worden, betekent dit niet dat ze niet nog steeds een goed leven kan hebben.

Dit betekent natuurlijk wel dat Uw kitten zal waarschijnlijk uw hulp en voortdurende ondersteunende zorg nodig hebben. Vergeet niet dat misvormingen van ledematen waarschijnlijk verminderde mobiliteit en pijn bij onze huisdieren veroorzaken.

Hoe kun je een kat met boogpoten helpen?

Zelfs als een kitten een vorm van misvorming heeft, betekent dit niet dat ze minder je aandacht waard is; Integendeel!

Het zal meer de moeite waard zijn om te weten dat je een klein kitten gelukkig en veilig in je huis zult maken. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om een kat met boogpoten te helpen en haar toch een leuk en liefdevol leven met je te geven.

Hieronder volgen de stappen die u kunt ondernemen:

Breng uw kitten naar een dierenkliniek, om vast te stellen wat precies de beenvervorming bij haar veroorzaakte. Op deze manier weet u of er een kans is voor een chirurgische ingreep om dit probleem bij uw kat op te lossen. Ook krijgt u het beste advies over hoe u goed voor uw huisdier kunt zorgen.

Geef haar een dieet van hoge kwaliteit, op basis van vlees en een hoge hoeveelheid eiwitten.

Houd uw kat op een optimaal lichaamsgewicht, omdat obesitas kan leiden tot verdere problemen met beweging.

Zorg ervoor dat ze nog steeds haar dagelijkse activiteiten heeft, maar zonder haar gewrichten te veel te belasten. Het plaatsen van hellingen rond de plaatsen waar uw kat meestal op springt, is hier een goed idee.

Waar het op neer komt

Een kat kan gebogen benen hebben als gevolg van een aantal aangeboren gezondheidsproblemen, of het tijdens het leven verwerven, als gevolg van een verwonding.

Soms kan deze aandoening worden behandeld en kunnen de poten van de kat weer normaal worden. In veel gevallen zal een kat deze vervorming echter de rest van haar leven hebben.

Gebogen benen kunnen pijnlijk zijn voor katachtigen en kunnen hun mobiliteit en dus ook hun onafhankelijkheid aanzienlijk verminderen.

Dit betekent dat een gehandicapte kat waarschijnlijk uw hulp nodig heeft. Je moet oppassen dat ze niet te hoog springt of betrokken is bij andere activiteiten die haar gewrichten extra kunnen belasten.

Natuurlijk kan zo’n kitten nog steeds een mooi leven hebben. Zorg ervoor dat u de dierenarts raadpleegt over eventuele twijfels die u zou kunnen hebben over de behandeling van deze aandoening bij katten en over het leven met een kat met gebogen benen in het algemeen.

Verwijzingen:

[1] Tamura M, et. al. Tethered cord syndroom met spina bifida aperta bij katten: twee case reports van verschillende typen. JFMS Open Rep. 2017 12;3(1): DOI, Geraadpleegd op 04 juni 2023.
[2] Olsen TF, Allen AL. Oorzaken van plotselinge en onverwachte dood bij katten: een 10-jarige retrospectieve studie. Kan Vet J. 2001 Jan;42(1):61-2. DOI, Geraadpleegd op 04 juni 2023.