5 dingen die je niet wist over de kasjmier Bengaalse kat

Gefokt om er wild en exotisch uit te zien, is het Bengaalse kattenras populair over de hele wereld. Deze luipaardgevlekte huiskatten zijn oorspronkelijk ontwikkeld door het fokken van huiskatten met wilde Aziatische luipaardkatten.

Die katten van de vroege generatie waren wilder dan gedomesticeerd, maar door zorgvuldig fokken zijn de generaties die vandaag beschikbaar zijn loyale, vriendelijke en over het algemeen geweldige huiskatten. Zelfs met een breed scala aan kleuren is het gemakkelijk om een goed gefokte Bengaal te herkennen.

Lees ook: 5 belangrijke feiten dingen om in gedachten te houden voordat je een Bengaalse kat krijgt

Wist je echter dat er een langharige variëteit is?

Al generaties lang worden Bengalen gefokt om hun wilde voorouders na te bootsen. Dit hechtte veel waarde aan katten met een korte, slanke vacht. Meer recent zijn bepaalde fokkers en dierenliefhebbers echter verliefd geworden op een ander soort Bengalen: de Kasjmier Bengaal. Dit is wat je moet weten over deze uniek uitziende kat.

#1 Lang haar is een natuurlijke raseigenschap.

Door twee katten te fokken die elk het recessieve langharige gen bezitten, vergroten ze hun kansen op kasjmier kittens.

Zelfs mensen die bekend zijn met het Bengaalse ras zullen misschien verrast zijn om te horen dat een lange, zijdeachtige vacht geen nieuwe eigenschap is voor deze wild uitziende katachtigen. In feite bestaan langharige Bengalen al zo lang als het ras zelf. Dat zijdezachte lange haar wordt echter van oudsher als een ongewenste eigenschap beschouwd.

Het wordt buiten de foknormen gelaten omdat het het ras wegneemt van het oorspronkelijke doel om op een strak uitziende wilde kat te lijken.

Als gevolg hiervan doen de meeste Bengaalse fokkers hun best om het recessieve gen te vermijden dat codeert voor lang haar in hun nesten. Als een langharig kitten wordt geboren, wordt het meestal gesteriliseerd of gecastreerd en verkocht als huisdier tegen een gereduceerde prijs.

Meer recent zijn fokkers de schoonheid van de langharige Bengaal gaan herkennen. In plaats van genetische tests te gebruiken om het long hair-gen te vermijden, testen fokkers van Cashmere Bengals hun katten op zoek naar die recessieve marker. Door twee katten te fokken die elk het recessieve langharige gen bezitten, vergroten ze hun kansen op kasjmier kittens.

#2 Kasjmier Bengalen hebben alle persoonlijkheidskenmerken van kortharige Bengalen.

Een Kasjmier Bengaalse kat zal dezelfde persoonlijkheid hebben als de traditionele Bengaalse kat die hier te zien is.

Het is een veel voorkomende misvatting dat Kasjmier Bengalen katten van gemengd ras zijn of op de een of andere manier “minder dan” in vergelijking met de traditioneel kortharige Bengalen. De waarheid is dat Kasjmier Bengalen 100% raszuivere katten zijn. Afgezien van hun recessieve gen dat codeert voor hun lange haar, zijn ze genetisch identiek aan hun kortharige broeders.

Dit betekent dat Kasjmier Bengalen intelligent, actief en nieuwsgierig zijn, net zoals je zou verwachten dat een Bengaal is. Ze kunnen worden getraind om trucs te doen, aan de lijn te lopen en loyaal te zijn aan hun favoriete mensen. Met de juiste socialisatie zal een jonge kasjmier Bengaal speelgoed achtervolgen, tegen vogels kletsen en een leuke, actieve kat zijn voor het hele gezin om van te genieten.

#3 Europese fokkers werken eraan om kasjmier Bengalen erkend te krijgen als hun eigen nieuwe ras.

Deze kat is gefokt in Sirocco Bengals en Kasjmieren. Foto door Wojtek Czachurski

Hoewel langharige Bengalen niet nieuw zijn, heeft hun nieuw ontdekte gunst sommige fokkers geïnspireerd om aan te dringen op hun status als een apart ras. Amerikaanse fokkers die zich richten op Kasjmier Bengalen zijn er nog steeds weinig, maar deze mooie katachtigen hebben meer een houvast gekregen in de harten van Europese fokkers.

Het is mogelijk dat deze katten worden erkend als een nieuw en apart ras, terwijl in de Verenigde Staten kattenliefhebbers nog steeds de verandering van 2017 vieren waardoor Cashmere Bengals in aanmerking kwamen voor kampioenschapswedstrijden met TICA.

#4 Je kunt niet zien of een Bengaal lang haar zal hebben totdat ze ouder zijn.

wat is een kasjmier bengaalse kat?

Zelfs wanneer mensen doelbewust fokken voor een lange, zijdeachtige vacht, moeten ze enkele weken wachten om te bevestigen dat ze een volledig nest kasjmieren hebben. Wanneer ze worden geboren, is het onmogelijk om te zeggen wat voor soort haar het kleine kitten zal hebben. Pas als het kitten ergens tussen de zes en twaalf weken oud is, wordt zijn lange haar duidelijk.

Lees ook: 101+ meest populaire mannelijke en vrouwelijke Bengaalse kattennamen

Zelfs dan hebben Kasjmier Bengalen verschillende soorten bont. Sommige zijn zo dik en pluizig als een Maine Coon en andere vergelijkbaar behaarde rassen, en sommige Kasjmieren hebben lang haar dat slanker en subtieler is.

#5 Kasjmier Bengalen hoeven niet te worden geborsteld.

Een gemeenschappelijke zorg voor iedereen considering een Kasjmier Bengaal is het extra onderhoud dat meestal wordt geleverd met lang haar. Bij deze exotische huiskatten hoeft borstelen echter geen factor te zijn. De vacht van een Kasjmier Bengaal is ongelooflijk zacht en zijdeachtig.

Lees ook: Bengaals kattendieet

Hun vacht is fijn genoeg om matten te weerstaan, en de natuurlijke verzorgingsgewoonten van een kat zijn voldoende om ze er altijd op hun best uit te laten zien. Veel mensen met Kasjmier Bengalen beweren zelfs dat hun katten niet zoveel verharen als andere katten, en ze kunnen op zijn minst enigszins hypoallergeen zijn.

Kasjmier Bengalen zijn een combinatie van wild en luxueus met hun opvallende rozetten duidelijk zichtbaar op hun zijdezachte haar. Steeds meer mensen over de hele wereld worden verliefd op de Kasjmier Bengalen, maar deze langharige schoonheden zijn nog steeds relatief zeldzaam.

Kasjmier Bengalen zijn een combinatie van wild en luxueus met hun opvallende rozetten duidelijk zichtbaar op hun zijdezachte haar.

Bronnen weergeven