5 Cat Cone-alternatieven die echt werken

Een kat in een kegel is altijd een zielig gezicht. Officieel Elizabethaanse kragen of e-halsbanden genoemd, zien deze plastic apparaten er gek en ongemakkelijk uit, maar ze dienen een belangrijk doel.

Elke kat die een operatie ondergaat, of het nu een sterilisatieoperatie is of een procedure om zijn leven te redden na een verwonding of ziekte, moet zijn chirurgische incisie met rust laten om te genezen.

En omdat u uw kat niet zomaar deze levensreddende instructies kunt geven en verwachten dat ze worden opgevolgd, zijn e-halsbanden helaas nodig om te voorkomen dat de tong en tanden van uw kat meer schade aanrichten.

Het probleem is dat deze plastic constructies de beweging en het gezichtsvermogen van een kat verstoren, en ze zijn schandalig irritant voor een dier dat gewend is om snel en sierlijk te zijn.

Lees ook: Hoe voorkom je dat je kat springt na een operatie

Het goede nieuws is dat de plastic halsband die je van de dierenarts krijgt niet je enige optie is als het gaat om chirurgische nazorg. Hier is een verzameling van zowel in de winkel gekochte als doe-het-zelf kattenkegelalternatieven om uw kat door het herstel te helpen.

#1 Stoffen kragen

Je kunt deze zachte e-halsbanden kopen bij de meeste dierenwinkels, en het is ook niet moeilijk om er zelf een te maken.

Een deel van het probleem met traditionele e-collars is het dikke, inflexibele plastic. Het is gebruikelijk dat katten tegen voorwerpen aanlopen wanneer ze zich voor het eerst aanpassen aan de halsband, en dat harde plastic vangt van alles en nog wat op. Plastic recuperatiekegels schrapen tegen muren, de vloer en zelfs je schenen. Die schokkende beweging is ongemakkelijk en zelfs pijnlijk voor je kat.

Doekkegels elimineren dit probleem, omdat ze zijn gemaakt van zachter, flexibeler materiaal. Ze hechten zich op dezelfde manier aan de halsband van de kat als een traditionele kegel, maar de kegel zelf is veel vergevingsgezinder. Je kunt deze zachte e-halsbanden kopen bij de meeste dierenwinkels, en het is ook niet moeilijk om er zelf een te maken. Houd er echter rekening mee dat sommige vastberaden katten de stof kunnen manipuleren om bij hun steken te komen. Als je je eigen zachte halsband maakt, heb je stof nodig die enigszins stijf is om de ernstigere manoeuvres van je kat te weerstaan.

#2 Opblaasbare kragen

In tegenstelling tot de kegel van schaamte, blokkeert dit kattenkegelalternatief meestal niet het zicht van de kat.

Een opblaasbare e-collar is in wezen een miniatuurversie van een opblaasbare zwembadbuis. Deze opblaasapparaten worden aan de halsband van de kat bevestigd en gaan helemaal om hun nek.

In tegenstelling tot de kegel van schaamte, blokkeert dit kattenkegelalternatief meestal niet het zicht van de kat. Het grootste deel van de “kegel” strekt zich naar buiten uit in plaats van naar voren, wat het lopen en eten ook een stuk minder onhandig kan maken. Deze in de winkel gekochte producten zijn verkrijgbaar in lichtgewicht plastic en zachte stof die ze comfortabeler maakt.

Het enige nadeel van een opblaasbare e-halsband is dat katachtige klauwen en tanden het product soms kunnen doorboren en het slap en nutteloos kunnen maken. Je kunt misschien kleine gaatjes repareren met cellofaantape, maar als je kat het een keer heeft gepopt, zullen ze het waarschijnlijk opnieuw doen.

#3 Kussen Kraag

Houd rekening met de grootte en kracht van uw kat voordat u een kussenhalsband bevestigt. Vanwege het donzige formaat is een comfortabele kegel meestal zwaarder dan andere modellen.

Net als bij de opblaasbare donutkraag, gaat een kussenkraag helemaal rond de nek van het huisdier zonder langs het gezicht naar voren te steken. In plaats van gevuld te zijn met lucht, is deze kraag echter een zacht kussen gevuld met pluisjes (of mogelijk kralen).

Dit ontwerp stelt de kat in staat om het grootste deel van zijn perifere zicht te behouden en ze zullen niet tegen muren en deuropeningen aanlopen wanneer ze door het huis proberen te lopen. Een extra bonus van dit kattenkegelalternatief is dat het een uiterst comfortabele plek is voor katten om hun hoofd te laten rusten, en het is duurzaam.

Houd rekening met de grootte en kracht van uw kat voordat u een kussenhalsband bevestigt. Vanwege het donzige formaat is een comfortabele kegel meestal zwaarder dan andere modellen. Dit is misschien geen probleem voor een sterke, gezonde kat, maar een klein kitten of kat die zwak is door letsel of ziekte kan moeite hebben om het extra gewicht te ondersteunen.

#4 Kattenkleding

kattenhalsband alternatieven

Het kan geweldig zijn voor katten die absoluut niets om hun nek tolereren, maar sommige katten wijzen ook fel allerlei soorten kleding af.

Dit vierde kattenkegelalternatief is helemaal geen kegel. Het gaat niet eens om de nek van je kat. Als u wilt voorkomen dat uw kat bij een incisie likt, bijt en poot, is het soms een effectieve optie om hem in kleding te kleden.

U kunt een speciaal ontworpen chirurgisch herstelpak kopen of uitproberen een gewoon kattenshirt, pasgeboren babykleding (knip een opening voor de staart) of zelfs een kleine hondentrui. Chirurgische herstelkleding is vaak het gemakkelijkst aan en uit te trekken bij uw kat, maar het kan ook prijzig zijn. Als u een andere optie kiest, zorg er dan voor dat het materiaal het gebied dat u moet beschermen volledig bedekt en is gemaakt van een comfortabel, ademend materiaal.

Zoals met de meeste dingen in het leven, is dit kattenkegelal niet perfect. Het kan geweldig zijn voor katten die absoluut niets om hun nek tolereren, maar sommige katten wijzen ook fel allerlei soorten kleding af.

Als je kat helemaal ellendig lijkt met kleding, is een ander type kegel misschien beter. Het is ook belangrijk op te merken dat als de incisie bijzonder jeukend of irriterend is, sommige katten dwars door de kleding kunnen krabben of kauwen.

#5 Hals Control Kraag

Kat met een traditionele kegel, d.w.z. Elizabethaanse kraag

Meestal gebruikt voor honden, kan een nekcontrolehalsband ook werken voor katten die pro’s zijn in het ontsnappen aan de kegelachtige halsbanden. Het apparaat bestaat uit een dikke, gewatteerde kraag die beperkt hoeveel het dier zijn nek kan bewegen.

De meeste mensen raden dit type halsband alleen aan als laatste redmiddel. Ze werken bijna te goed en uw kat zal extreem beperkt zijn wanneer hij zijn hoofd probeert te bewegen. Die beperkte beweging is aanzienlijk ongemakkelijk en kan ervoor zorgen dat katten zich gestrest en soms in paniek voelen. Het voorkomt echter dat uw kat zich verder bezeert na een grote operatie.

Al deze kattenkegelalternatieven bieden uw kat een betere kans op een snel en (in ieder geval iets) minder ellendig herstel. Als u vragen heeft over wat voor soort halsband of kleding het beste werkt voor uw kat op basis van comfort en de locatie van hun incisie, vergeet dan niet om uw dierenarts of dierenarts te vragen.

kattenhalsband alternatieven

Al deze kattenkegelalternatieven bieden uw kat een betere kans op een snel en (in ieder geval iets) minder ellendig herstel.