Zijn TNR-programma’s voor wilde katten ethisch? Wat u moet weten

TNR, of val, castratie of sterilisatie, terugkeer, programma’s zijn tegenwoordig behoorlijk uitgebreid. Verwilderde katten worden gevangen, gefixeerd en vrijgelaten om rond te zwerven in veel bevolkte gebieden. Deze inspanningen worden geleverd om dakloosheid en de reproductie van de wilde kattenpopulatie te verminderen.

Verschillende faciliteiten bieden deze diensten van “vangen, castreren of steriliseren, terugkeren”, met als doel de populatie met ethische middelen te verminderen. Maar hoe ethisch is het TNR-programma? Is het iets wat we zouden moeten doen? Laten we eens kijken wat de tegenstanders en aanhangers zeggen – en waarom sommige mensen helemaal niet van het concept houden.

cat + lijnverdeler

Een korte beschrijving van TNR-programma’s

Katten dakloosheid is een epidemie over de hele wereld. Ongeacht waar je woont op de kaart, je kent waarschijnlijk verschillende zwerfkatten in je omgeving. Cijfers kunnen zelfs astronomisch zijn als je in een bevolkte buurt woont.

De dakloosheid van katten is 100% de schuld van mensen die zich inzetten voor hun zorg en ze vervolgens op een gegeven moment weggooiden zonder rekening met hen te houden. Deze katten worden overgelaten aan de elementen van de natuur om te voeden, te schuilen en zichzelf te genezen zonder enige hulp. Natuurlijk hebben katten hier nooit om gevraagd.

Om dakloosheid bij katten te bestrijden, werden TNR-programma’s ontwikkeld zodat verwilderde kattengemeenschappen vrij tussen hun soorten in het wild konden leven zonder de mogelijkheid om zich voort te planten. Reproductie draagt alleen maar verder bij aan dakloosheid en uit de hand gelopen kattenpopulaties.

Vóór TNR-programma’s was euthanasie een populaire methode om dergelijke problemen uit te roeien. Veel mensen, waaronder veel kattenliefhebbers, vinden dit onmenselijk. Dit programma legt dus echt de lat voor wat we deze kattengemeenschappen kunnen bieden.

een groep zwerfkatten die in een val gaan
Afbeelding Credit: Bykofoto, Shutterstock

Wat is een TNR-programma precies?

TNR staat voor “vallen, castreren of steriliseren, terugkeren” en is ontworpen om te voorkomen dat de verwilderde kattenpopulatie zich verspreidt. Het is een zeer ethisch alternatief voor euthanasie en wint veel aan kracht in de veterinaire gemeenschap.

Kortom, een lid van de gemeenschap zou beginnen met het voeren van een enkele of een groep verwilderde katten in hun gebied. Zodra ze hun vertrouwen hebben gewonnen, kunnen ze hen in een krat of val begeleiden en naar de dierenarts brengen voor medische hulp.

3 katten gezichtsverdeler

Het argument van ethiek

Ethisch betekent per definitie: betrekking hebbend op morele principes of de tak van kennis die daarmee te maken heeft. Zoals je kunt zien, zijn de ethische zorgen hier morele dilemma’s. Sommige van deze zorgen zijn zeer terecht en moeten als zodanig worden behandeld.

Als je hulp nodig hebt bij het zien van de negatieve effecten van TNR-programma’s, laten we dan een beetje bespreken wat ethisch betekent. In termen van de TNR is het argument dat katten tegen hun wil gevangen zitten in een onbekende omgeving, en iemand geeft geld uit om de kat te steriliseren, maar laat hem nog steeds los in de algemene bevolking.

En sommige mensen zijn er gewoon niet van overtuigd dat het de moeite waard is – wat een omwenteling van meningen over het onderwerp veroorzaakt.

grijs gestreepte kat gevangen in een kooi

Waarom zijn sommigen tegen TNR-programma’s?

Meestal zijn mensen tegen TNR-programma’s vanwege financiële implicaties versus productiviteit. Sommigen beweren dat hoewel de meeste TNR-katten vaccinaties tegen ziekten ontvangen, sommigen nog steeds bepaalde ziekten kunnen verspreiden, zelfs nadat ze zijn gesteriliseerd of gecastreerd.

Het is dus op zijn zachtst gezegd controversieel.

TNR-programma’s roeien ziekte niet uit

Sommige kattenziekten zijn seksueel overdraagbaar. Anderen hebben meer kans om zich te verspreiden onder concurrerende hormonaal geladen katten , wat resulteert in vechten en letsel. Het delen van voedsel in de gemeenschap is ook een overdraagbaar contactpunt (het uitwisselen van bloed, speeksel, nasale afscheiding en niezen.)

Bepaalde vaccinaties kunnen uw katten beschermen tegen het oplopen van ziekte. Maar het is niet altijd een trefzekere manier om het te voorkomen.

Enkele veel voorkomende ziekten die katten heen en weer gaan, zijn:

  • Feline infectieuze peritonitis
  • Feline Immunodeficiëntie Virus
  • Katachtige Panleukopenië
  • Feline Leukemie Virus
  • Feline Calicivirus
  • Katachtige Bartonella

Ook treft kattenkrabkoorts jaarlijks meer dan 22.000 mensen in de Verenigde Staten alleen. Het grootste deel van de getroffen bevolking bestaat uit kinderen jonger dan tien jaar. Hoewel herstel vaak mogelijk is, komt kattenkrabkoorts niet zonder de negatieve gevolgen ervan.

Vaccins kunnen helpen, maar het roeit de algehele door de groep overgedragen ziekten niet uit.

krab op de hand van een man gemaakt door een kat
Afbeelding Credit: osobystist, Shutterstock

Gehechtheid aan dakloze katten

Nog een reden waarom TNR soms kan komen onder vuur ligt dat mensen die de katten vangen vaak gehechtheden vormen. Het kan zenuwslopend en frustrerend zijn om relaties met verwilderde katten te ontwikkelen, omdat je nooit weet wanneer ze vermist zullen raken.

Sommige katten zijn zo wild dat je ze niet voor je kunt winnen, hoe je ze ook probeert te temmen. Velen warmen echter zeer snel op naar huiselijke omgevingen. Als een verwilderde kat je leert kennen, zal er natuurlijk een band en niveau van vertrouwen met het dier ontstaan.

Zodra dit vertrouwen is gevestigd en u kiest voor sterilisatie- of castratiechirurgie, kan dit zelfs afhankelijkheid van mensen creëren. Dus als u uw katten weer in de gemeenschap wilt vrijlaten, is de kans dat ze onder uw veranda wonen of uw achterdek bezoeken vrij dicht bij een garantie.

Je moet voorbereid zijn op de mogelijkheid dat die kat voor jou blijft kiezen en voedsel en aandacht van je verwacht. Als je je in een hachelijke situatie bevindt waarin je niet elke kat kunt redden of adopteren, kan dit voor veel mensen emotioneel belastend zijn.

Maar ongeacht de twijfels wegen de positieve punten zwaarder dan de negatieven in het scenario.

Sommigen beweren dat de release wreed is

Sommige mensen beweren dat het wreed is om een kat die je hebt gevangen terug in het wild vrij te laten. Ze vinden dat je toegewijd moet zijn om een eeuwig thuis voor hen te vinden. Dat zit er voor sommige mensen niet in.

Vanwege planningsconflicten en andere dagelijkse levensgebeurtenissen, heb je misschien niet de tijd om elke dakloze kat in je buurt een nieuw thuis te vinden. Je moet dus weten dat wanneer je verwilderde katten meeneemt naar het TNR-programma, je ze weer in het wild vrijlaat om voor zichzelf te zorgen.

katteneigenaar die buiten over de buik van haar kat wrijft
Afbeelding Credit: DebraCarr, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Wie betaalt voor TNR-chirurgie?

Als je ooit een huisdier hebt gehad, weet je gewoon hoe duur sterilisatie- en castratiechirurgie kan zijn. Dus, wie betaalt precies de rekening voor deze chirurgische ingreep?

TNR-programma’s worden meestal gesubsidieerd. In oktober 2016 werden TNR-programma’s gestart voor vrijwillige dierenartsen die deze operaties zonder betaling uitvoerden. Gelukkig is het geen kostenpost voor de persoon die de kat binnenbrengt. U kunt dus een goede daad doen zonder vooraf financiële steun te bieden.

Het kan echter nodig zijn om te betalen voor aanvullende diensten als u deze aanvraagt, zoals vaccinaties, chippen en andere medische procedures. Hoewel u hiervoor moet betalen, doet u dit meestal tegen een zeer gereduceerde prijs.

Exacte voorwaarden variëren op basis van staat en locatie. Dus als u specifieke vragen heeft, raden we u aan contact op te nemen met een locatie bij u in de buurt om verwarring op te lossen en specifieke vragen over hun beleid te beantwoorden.

Wat houden TNR-programma’s in?

TNR-programma’s vereisen dat u een verwilderde kat op ethische wijze vangt en binnenbrengt voor chirurgie en zorg. Meestal zullen locaties steriliseren of castreren als dat nodig is, vaccineren, ontwormen en soms zelfs microchipen van de katten die moeten worden vrijgelaten.

Chippen is een electieve procedure waarvoor u moet betalen als u een verwilderde kat opneemt. Maar als je een speciale gehechtheid aan de kat hebt, kan het een extra gemoedsrust zijn, wetende dat je informatie op de chip bestaat. Vanaf dat moment, als de kat is gescand, wordt er contact met u opgenomen.

dierenarts controleert verband op kat gestrest na sterilisatie
Image Credit: Motortion Films, Shutterstock

cat + lijnverdeler

Wat is een alternatief?

De wrede en ongelukkige realiteit van alternatieven voor het TNR-programma is euthanasie. Niet alleen zijn verwilderde kattenpopulaties ziek, ziekelijk en vaak ondervoed, ze vormen ook een bedreiging voor mensen vanwege problemen zoals kattenkrabkoorts. Vaak bevinden verwilderde katten zich in een veel moeilijkere positie.

Euthanasie is een van de meest voorkomende methoden om van verwilderde katten af te komen. Natuurlijk betekent dit helaas de dood van dat dier in een poging om de populatie onder controle te houden. In de Verenigde Staten worden elk jaar meer dan 800.000 katten geëuthanaseerd.

Een andere echt alarmerende statistiek is dat 45% van alle asielkatten uiteindelijk ook wordt geëuthanaseerd. Zo vaak hebben katten een betere kans op straat dan in reddingen of schuilplaatsen, in afwachting van huizen.

TNR-programma’s zijn juist om deze reden ontwikkeld. Mensen wilden dat katten in hun verwilderde gemeenschappen konden blijven leven terwijl ze niet in staat waren om zich voort te planten. Dit proces vermindert het aantal geboorten zonder schade toe te brengen aan de kat.

Hoewel dit misschien het barmhartige Samaritaan lijkt om te doen, maken mensen zich zorgen dat het nog steeds niets zal doen voor de ziekten die verwilderde katten kunnen overbrengen op kattenpopulaties en zelfs op mensen kunnen overbrengen.

Wat is uw standpunt?

Alleen u kunt decide als u een TNR-programma wilt gebruiken om dakloosheid in uw omgeving op te lossen. Mensen kiezen voor het TNR-programma om een veelheid van redenen. Meestal voelen dierenliefhebbers zich erg gehecht aan en emotioneel geïnvesteerd in frequente harige bezoekers.

Maar niet iedereen kan om vele redenen voor een kat in huis zorgen. Dus deze programma’s bieden gratis dierenartsdiensten om te zorgen voor problemen in verband met ongerechtvaardigde fokkerij. Ook als je dakloze katten voedt, zullen ze waarschijnlijk keer op keer terugkomen.

Als je andere katten in huis hebt, vooral degenen die soms het buitenleven bezoeken, is het een uitstekende veiligheidsmaatregel om zwerfkatten te steriliseren en te castreren. Dit voorkomt elke overdracht van ziekte of letsel naar uw katten.

Dus, na het verkrijgen van alle informatie aan beide kanten van de medaille, denk je dat TNR-programma’s de kattenpopulatie ten goede komen?

witte kat met de eigenaar
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

TNR-programma’s kunnen zorgen hebben met betrekking tot het proces, maar over het algemeen lijkt het een beter antwoord dan euthanasie. Als het gaat om het uitroeien van ziekten, zullen mensen katten moeten blijven helpen vechten – en er is nog geen antwoord.

Met routinematige sterilisatie en castratie plus vaccins kunnen we echter zeker het aantal verwilderde katten verminderen dat jaarlijks wordt geboren – en het aantal ziekten dat zich daarin verspreidt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Anna Pecherskaia, Shutterstock