Kunnen katten ADHD hebben? (Dierenarts Antwoord) Wat u moet weten!

Het korte antwoord is dat er momenteel geen klinisch bewijs is om het bestaan van Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD) bij katten te ondersteunen. We kunnen niet definitief zeggen dat ADHD niet voorkomt bij katten, maar momenteel is het geen erkende aandoening.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) zijn tekenen van ADHD bij mensen onder meer1:

 • Snel afgeleid zijn
 • Vergeetachtigheid
 • Hyperactiviteit
 • Impulsiviteit (handelen zonder na te denken)
 • Moeite om met anderen om te gaan

In dit artikel zullen we onderzoeken hoe deze eigenschappen bij een kat niet noodzakelijkerwijs tekenen van ADHD zijn.

3 katten gezichtsverdeler

De 5 eigenschappen bij katten die niet noodzakelijkerwijs tekenen van ADHD zijn

1. Gemakkelijk af te leiden

Hoewel katten in staat zijn tot extreme focus (bijvoorbeeld stalkingsgedrag), kunnen ze ook een korte aandachtsspanne lijken te hebben. Veel eigenaren zullen bevestigen dat hun kat al na een paar minuten spelen zijn interesse in een speeltje lijkt te verliezen.

kat speeltje op de grond
Afbeelding Credit: Lukasz Pawel Szczepanski, Shutterstock

Dit is heel normaal en mag niet worden beschouwd als een teken van ADHD.

Om de speelervaring van uw kat te maximaliseren, raden experts aan:


 • Speelgoed kiezen dat op een prooi lijkt

 • Beweging (speelgoed dat vanzelf beweegt, of dat je bestuurt)

 • Het speelgoed van uw kat draaien om nieuwigheid te bieden
thematische pauze

2. Vergeetachtigheid

Katten hebben over het algemeen uitstekende herinneringen, vooral als het gaat om voedsel en interacties met mensen en andere dieren (zowel positief als negatief). Net als bij mensen veranderen de hersenen van katten naarmate ze ouder worden. Ze kunnen zelfs het feline cognitive dysfunction syndrome (fCDS) ontwikkelen, ook bekend als katachtige dementie.

Praat met uw dierenarts als uw kat dingen lijkt te vergeten die hij ooit wist, of als u andere veranderingen opmerkt, zoals:

 • Veranderingen in hun slaap-waakcyclus
 • Anders omgaan met mensen en/of andere huisdieren
 • Plassen of poepen buiten de kattenbak
 • Hoger of lager activiteitsniveau
 • Aanhoudend miauwen, vooral ’s nachts
 • Gedesoriënteerd kijken of blanco staren
thematische pauze

3. Hyperactiviteit

Veel katteneigenaren zijn getuige geweest van plotselinge uitbarstingen van activiteit die uit het niets lijken te komen, vaak aangeduid als ‘zoomies’. Dit kan een heel normaal kattengedrag zijn! Het kan te wijten zijn aan het zich speels voelen, het achtervolgen van denkbeeldige prooien of gewoon wat extra energie verbranden.

Hyperactiviteit kan reden tot bezorgdheid zijn als het een nieuw gedrag voor uw kat is. Als u zich zorgen maakt, overweeg dan om een afspraak met uw dierenarts te plannen.

Ze kunnen helpen bij het uitsluiten van aandoeningen zoals:

Het is ook belangrijk op te merken dat plotseling door het huis schieten een angstreactie kan zijn, vooral als het wordt gevolgd door verbergen. Uw kat kan gewoon geschrokken zijn, maar als dit gedrag regelmatig voorkomt, heeft hij mogelijk hulp nodig bij het verwerken van een onderliggende fobie.

crèmekleurige-maine-coon-kat-springen-over-de-couch_Nils-Jacobi_shutterestock
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock
thematische pauze

4. Impulsiviteit

Impulsiviteit betekent handelen zonder na te denken over de mogelijke gevolgen. Een voorbeeld kan zijn om van een hoge baars te springen zonder rekening te houden met de hoogte. In veel gevallen is impulsief gedrag bij katten instinctief (bijvoorbeeld een vluchtreactie na schrik).

Recent onderzoek heeft echter impulsiviteit geïdentificeerd als een van de persoonlijkheidskenmerken van “Feline 5” en heeft vastgesteld dat hoge niveaus van impulsiviteit bij katten gecorreleerd lijken te zijn met stress. Deze katten kunnen baat hebben bij een veterinaire gedragsbeoordeling.

Als u meer wilt weten over het persoonlijkheidstype van uw kat, kunt u hier een quiz doen.

thematische pauze

5. Moeite om met andere huisdieren om te gaan

Alle katten zijn individuen, met een breed scala aan bereidheid (en vermogen) om hun ruimte te delen. Sommigen passen zich relatief gemakkelijk aan andere huisdieren aan, terwijl anderen het erg moeilijk hebben. Dit kan worden beïnvloed door hun genetica, persoonlijkheid, socialisatie en levenservaringen.

Moeite om met andere dieren om te gaan betekent niet dat uw kat ADHD heeft. Ze hebben misschien gewoon wat extra hulp nodig om te leren vreedzaam samen te leven met een ander dier. Uw dierenarts kan u helpen en het Indoor Pet Initiative is ook een geweldige bron.

Als je denkt over het introduceren van een nieuw huisdier in uw huis, kunnen deze tips uw kat helpen om succesvol te zijn.

een Duitse herdershond die naar de tabbykat staart
Afbeelding Credit: Skullman, Pixabayy

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten kunnen vergelijkbaar gedrag vertonen als mensen met ADHD, maar het is momenteel geen erkende aandoening bij katten. Als u meer wilt weten over het gedrag van uw kat, is het boek van het American College of Veterinary Behaviorists, “Decoding Your Cat”, een uitstekende plek om te beginnen!

Als u zich ooit zorgen maakt over het gedrag van uw kat, en vooral als u veranderingen opmerkt (plotseling of geleidelijk in de loop van de tijd), neem dan contact op met uw dierenarts.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Onishchenko Natalya, Shutterstock