4 stappen om kattenpoepvlekken te verwijderen, geuren uit de bank en tapijten

Het hebben van een kat brengt tal van geneugten met zich mee, maar we zetten ons ook in voor de minder aangename aspecten, zoals omgaan met hun plas en poep. Katten zijn zeer schone wezens en hebben de neiging om hun “bedrijf” beperkt te houden tot de kattenbak.

Snel overzicht

01

Bij het schoonmaken van kattenpoep is het belangrijk om de poep zo snel mogelijk te verwijderen.

02

Draag handschoenen of gebruik plastic zakken bij het hanteren van kattenpoep en was je handen grondig na het opruimen van de rommel.

03

Gebruik enzymatische huisdierreinigers, die effectieve ingrediënten bevatten die vlekken bestrijden en geuren neutraliseren.

Zoals we echter allemaal weten, kunnen er af en toe ongelukken gebeuren. Misschien heb je een jong kitten dat de nesttraining nog niet helemaal onder de knie heeft. Of een oudere kat die moeite heeft om zijn kattenbak te gebruiken.

Het kan frustrerend zijn om een poep “aanwezig” te ontdekken dat op een ongepaste plaats is achtergelaten. Lees verder om erachter te komen hoe u deze vervelende poepvlekken en geuren kunt verwijderen.

1. Verwijder de poep

Hoe sneller u het vaste afval ophaalt, hoe gemakkelijker het zal zijn om geuren en vlekken te verwijderen.

Je bent de kamer binnengekomen en tot je schrik heb je ontdekt dat je kat je bank of kleed heeft gesierd met wat poep. Het is belangrijk om snel te handelen en de poep zo snel mogelijk te verwijderen.

Hoe langer de rommel blijft waar het is, hoe moeilijker het zal zijn om de vlek en geur te verwijderen. Zorg ervoor dat je een paar handschoenen draagt. Kattenpoep kan ziektekiemen en parasieten bevatten die je ziek kunnen maken, dus vermijd elk direct contact. Gooi de poep op de juiste manier weg in een plastic zak.

Lees ook: Waarom poept mijn kat op de grond?

2. Reinig het bevuilde gebied met papieren handdoeken

Dep voorzichtig zoveel mogelijk vloeistof op met papieren handdoeken.

Het gebruik van papieren handdoeken om het vuile gebied schoon te maken, helpt om de vloeibare delen van de ontlasting te verwijderen. Doe dit met een zachte deppende of vloeibeweging. Je kunt in de verleiding komen om het papier tegen je bank of vloerkleed te wrijven, maar dit zal de vlek alleen maar erger maken naarmate je het verder in de stof drijft.

Lees ook: Waarom plassen katten op badkamerkleden?

3. Vacuüm

Een vacuüm kan helpen bij het verwijderen van kleine stukjes die achterblijven.

Overweeg om je stofzuiger over het vervuilde gebied te laten lopen om eventuele verdwaalde stukken op te rapen. Als uw kat uw bank heeft gekozen als zijn tijdelijke toilet, zorg er dan voor dat u zorgvuldig stofzuigt tussen de kussens voor eventuele stukjes die erin zijn gevallen.

Lees ook: Beste stofzuigers voor kattenbakvulling

4. Pak de vlek en geur aan

rommel van tapijt schoonmaken met een spuitfles

Enzymatische huisdierreinigers zijn niet giftig en bevatten ingrediënten die vlekken bestrijden en geuren neutraliseren.

Gebruik een speciaal geformuleerde, enzymatische reiniger om rommel van huisdieren op te ruimen. Ze zijn speciaal geproduceerd voor gebruik na toiletongevallen bij huisdieren, dus u kunt er zeker van zijn dat ze niet-toxisch en veilig te gebruiken zijn rond uw kat. Als uw kat nog nooit eerder ongelukken in huis heeft gehad, is het misschien niet iets dat u bij de hand heeft. U moet zeker overwegen om er een toe te voegen aan uw assortiment schoonmaakgereedschappen.

Deze reinigingsmiddelen bevatten effectieve ingrediënten die vlekken bestrijden en geuren neutraliseren. Hun twee-in-één functie betekent dat ze niet alleen lelijke vlekken verwijderen, maar ook de geur die is achtergelaten door de poep van uw kat volledig verwijderen.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van kattenplasgeur?

De aanhoudende geur van kattenpoep is niet alleen onaangenaam voor u, maar zal uw kat ook verleiden om op diezelfde plek te blijven poepen. Het is dus belangrijk dat zowel vlek als geur zo snel mogelijk worden aangepakt.

Vergeet niet om eerst de test te spotten. Spuit een deel van de reinigingsoplossing op een meer discreet deel van uw bank of vloerkleed. Volg de instructies op het etiket. Geef het de tijd om te drogen en controleer vervolgens op eventuele verkleuring.

Zodra u ervan overtuigd bent dat de enzymatische reiniger de stof niet zal verstoren, gaat u door en verzadigt u het vervuilde gebied met de oplossing. Meestal moet je minstens 10 minuten wachten om de enzymen hun werk te laten doen. Gebruik dan papieren handdoekjes om zoveel mogelijk overtollig vocht op te nemen. Laat volledig drogen. Dit kan 24 tot 48 uur duren.

Lees ook: Beste vlek- en geurverwijderaars voor huisdieren

Alternatieve doe-het-zelf reinigingsoplossing

Zuiveringszout en witte azijn zijn veilig en effectief tegen geurtjes en vlekken van huisdieren.

Maak je geen zorgen als je geen speciaal geformuleerde reinigingsoplossing bij de hand hebt. Misschien heb je al de nodige producten in huis om je eigen doe-het-zelf vlek- en geurverwijderaar te maken: zuiveringszout en white azijn. Nogmaals, vergeet niet om eerst de test te spotten.

 • Nadat je de poep hebt verwijderd en het vuile gebied zoveel mogelijk hebt schoongemaakt met keukenpapier, strooi je er royaal zuiveringszout overheen.
 • Laat dit 10 tot 20 minuten staan om het vocht te laten opnemen.
 • Meng 1 kopje witte azijn en 1 kopje warm water door elkaar. Breng de oplossing over in een spuitfles of giet deze voorzichtig op het vuile gebied. Er zal een bruisende reactie zijn als de azijn reageert met het zuiveringszout.
 • Laat dit een paar minuten zitten.
 • Gebruik dan papieren handdoeken om voorzichtig te deppen, net zoals je eerder deed.
 • Mogelijk moet u deze stap een paar keer herhalen door meer oplossing toe te voegen om de vlek volledig te verwijderen. Stop zodra de papieren handdoeken schoon wegkomen.

Om ervoor te zorgen dat het vervuilde gebied zo grondig mogelijk wordt gereinigd of voor meer hardnekkige vlekken, kunt u eerst de zelfgemaakte oplossing gebruiken en vervolgens een enzymatische reiniger gebruiken.

Lees ook: Hoeveel kattenbakken moet je per kat hebben?

In het kort

Ongelukken gebeuren, maar weten hoe ze op te ruimen betekent dat je niet in paniek hoeft te raken als ze dat doen.

Plas en poep horen bij het leven met katten. Er zullen momenten zijn waarop ongelukken gebeuren. Wanneer ze dat doen, volgt u de bovenstaande stappen om van de vlekken en geuren af te komen.

Zorg ervoor dat u snel handelt zodra u merkt dat uw kat ongepast heeft gepoept. Grijp naar een in de winkel gekochte enzymatische reiniger of pak wat zuiveringszout en azijn. Met wat moeite en geduld van uw kant kan elk bewijs dat uw kat op uw bank en kleed heeft gepoept, worden verwijderd.

Lees ook: De 8 Beste Automatische Zelfreinigende Kattenbakken

Veelgestelde vragen

Hoe krijg ik poepgeur uit mijn tapijt?

De beste manier om poepgeuren te verwijderen, is door speciaal geformuleerde enzymatische reinigingsmiddelen te gebruiken. Deze zijn ontworpen om zeer effectief te zijn in het verwijderen van zowel vlekken als geuren. Je kunt ook je eigen zelfgemaakte oplossing maken. Gebruik voor extra reinheid eerst zuiveringszout en een verdunde azijnoplossing en volg deze op met enzymatische reiniger.

Kan ik mijn bank besproeien met azijn?

Ja, u kunt uw eigen reinigingsoplossing maken met azijn. Zorg ervoor dat u verdunt in een gelijke hoeveelheid water, in plaats van rechtstreeks azijn aan te brengen. En vergeet niet om de oplossing eerst te testen op een deel van de bank dat meer verborgen is.

Hoe voorkom je dat katten op vloerkleden poepen?

Er zijn veel redenen waarom je kat op je kleed kan poepen. Als het een terugkerend probleem lijkt te zijn, is het de moeite waard om uw kat door uw dierenarts te laten controleren om medische aandoeningen uit te sluiten.

Als het een gedragsprobleem lijkt te zijn, zijn er een paar aanpassingen die u thuis kunt maken:

 • Reinig en desinfecteer het vervuilde gebied grondig en volg de hierboven beschreven stappen. Als de geur blijft hangen, zal uw kat geneigd zijn om uw vloerkleed als persoonlijk toilet te blijven gebruiken.
 • Verplaats de kattenbak naar een toegankelijk deel van het huis dat uw kat wat rustige privacy geeft.
 • Probeer verschillende soorten strooiselsubstraat en reinig regelmatig.
 • Zorg voor één kattenbak per kat plus één extra.
 • Identificeer potentiële bronnen van stress en angst en probeer ze indien mogelijk te verminderen.