Capstar voor katten: Dosering, Veiligheid & Bijwerkingen

Capstar is een merknaam voor een over-the-counter orale volwassen vlooien insecticide nitenpyram genaamd, gemaakt door het bedrijf Elanco. In dit artikel leert u wat Capstar voor katten doet, hoe het werkt, mogelijke bijwerkingen, doseringsinformatie en enkele veelgestelde vragen.

Capstar Voor Katten Overzicht

Medicatie Type:

Oraal neonicotinoïde insecticide

Recept vereist?:

Nee

Levensfase:

Katten en kittens van 4 weken en ouder (en met een gewicht van 2 pond of meer)

Beschikbare doseringen:

Orale tabletten in 11,4 mg en 57 mg.

Verloopbereik:

Moet bij kamertemperatuur worden bewaard. Houdbaarheid is naar verluidt 3 jaar indien bewaard onder 25 graden C (76 graden F)

Over Capstar For Cats

Capstar is een merknaam voor de werkzame stof nitenpyram, een oraal insecticidemedicijn dat zich alleen richt op volwassen vlooien.

Nitenpyram is in de klasse van neonicotinoïde insecticiden. Wanneer het medicijn in de bloedsomloop van een vlo komt nadat het een behandelde kat heeft gebeten, bindt het medicijn zich aan receptoren in de vlo die nicotine-acetylcholinereceptoren worden genoemd.

Acetylcholine is een neurotransmitter die verantwoordelijk is voor vele functies, waaronder spierbeweging en centrale zenuwstelselfunctie. Wanneer nitenpyram de functie van acetylcholine blokkeert, leidt dit tot verlamming en de dood van de vlo.

Wat doet Capstar voor katten?

het toepassen van vlooienbehandeling op kat

Capstar krijgt de bal een beetje aan het rollen bij het behandelen van een kat voor vlooien, maar het is alleen doodt volwassen vlooien en heeft geen effect op vlooieneieren of larven. Het wordt echter als zeer veilig beschouwd om te gebruiken en begint binnen 30 minuten te werken. Naar verluidt heeft het een 99% sterftecijfer voor volwassen vlooien binnen 3 tot 6 urenlang gegeven worden.

Capstar wordt meestal gebruikt als een snelwerkende manier om volwassen vlooien op een kat te doden om wat onmiddellijke verlichting van hun bijten te bieden, te voorkomen dat volwassenen overspringen naar andere huisdieren en het leggen van eieren en het bestendigen van de levenscyclus van vlooien te stoppen.

Praktisch gezien wordt een enkele dosis Capstar vaak gebruikt in een dierenartspraktijk als vlooien op een kat worden gezien, zodat alle volwassen vlooien kunnen worden gedood en het risico op springen naar andere patiënten in het ziekenhuis wordt verminderd, waardoor mogelijke verspreiding van vlooien in een kliniek of ziekenhuis geïsoleerd blijft.

Capstar maakt het ook gemakkelijker om een kat met een slechte vlooienplaag te wassen en schoon te maken, wanneer alle volwassen vlooien dood zijn.

Lees ook: Hoe zich te ontdoen van vlooien op uw kat

Capstar is alleen effectief voor ongeveer 24 uur, waardoor het niet de beste keuze is voor het elimineren van een volledige vlooienplaag, omdat het zeer kortwerkend is en geen effect heeft op eieren of larven.

Als Capstar alleen werd gebruikt om vlooien te behandelen, zouden alle eieren en larven die op een kat of in de thuisomgeving voorkomen, zich dagen of een paar weken later ontwikkelen tot volwassenen. Wanneer vlooieneieren of larven niet worden behandeld, duurt het vaak veel langer om een kat en de thuisomgeving van vlooien te ontdoen.

Bijwerkingen van Capstar voor katten

kat die op de grond ligt

Ondanks dat het een zeer veilig medicijn is, zijn er enkele bijwerkingen gemeld, waaronder hyperactiviteit, hijgen, lethargie, jeuk, vocaliseren, braken en verminderde eetlust.

Capstar tabletten zijn gelabeld voor gebruik bij katten en kittens met een gewicht van 2 pond of meer en ouder dan 4 weken oud.

Capstar wordt beschouwd als een zeer veilig medicijn om te gebruiken. Naar verluidt is nitenpyram 3500 keer selectiever voor de nicotine-acetylcholinereceptoren in insecten in vergelijking met gewervelde dieren zoals katten, honden en mensen, waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat het een van zijn effecten op een gastheerpoes uitoefent.

Capstar is ook onderzocht met behulp van 10 keer de gelabelde dosering gedurende 30 dagen zonder dat er bijwerkingen worden waargenomen.

Toch, bijwerkingen zijn gemeld, waaronder hyperactiviteit, hijgen, lethargie, jeuk, vocaliseren, braken, verminderde eetlust, hypersalivatie (kwijlen), incoördinatie, toevallen, verwijde pupillen, verhoogde hartslag en trillen.

Er wordt gedacht dat ten minste enkele van deze symptomen meer geassocieerd kunnen zijn met het afsterven van aangetaste vlooien versus secundair zijn aan het medicijn zelf. Omdat Capstar vlooien snel doodt en een kort, 24-uurs bereik van werkzaamheid heeft, zijn de bijwerkingen meestal zelfbeperkend en verdwijnen ze zonder enige behandeling.

Meer ernstige bijwerkingen werden vaker gezien bij katten die minder dan 2 pond wegen en bij katten die dun of uitgemergeld zijn. Hoewel gelabeld voor katten ouder dan 4 weken, moet Capstar nog steeds worden gebruikt voorzichtig bij katten jonger dan 8 weken oud.

Nitenpyram wordt ook beschouwd als een van de veiligste vlooienmedicijnen om te gebruiken voor fok-, drachtige en zogende dieren. Hoewel geboorteafwijkingen en neonatale verliezen zelden zijn gemeld, is het risico aanzienlijk lager in vergelijking met het gebruik van andere vlooienmedicijnen.

Capstar voor katten is veilig te gebruiken met andere vlooienbehandeling / preventieve medicijnen, en in feite is gelijktijdig gebruik gebruikelijk gezien het beperkte bereik en de duur van het effect van Capstar. Het is bijvoorbeeld gebruikelijk om een kat een dosis Capstar te geven om een snelle dood van volwassen vlooien te bieden, gevolgd door het gebruik van een actueel medicijn dat minstens 30 dagen zal duren, zoals Revolution, Advantage II of Frontline.

Capstar voor katten dosering

kat die een vlooienbehandeling krijgt

Bij katten die moeilijk een tablet kunnen worden toegediend, kan Capstar worden geplet of opgelost in een zeer kleine hoeveelheid water en oraal worden toegediend met een spuit.

Volgens de fabrikant moeten katten met een lichaamsgewicht van 2-25 pond een van de 11,4 mg tabletten eenmaal via de mond. Het is veilig om deze dosering zo vaak als elke 24 uur te herhalen en kan met of zonder voedsel worden gegeven.

Anekdotisch, bij katten die moeilijk een tablet kunnen toedienen, kan Capstar worden geplet of opgelost in een zeer kleine hoeveelheid water en oraal worden toegediend met een spuit.

Wanneer Capstar de enige methode voor vlooienbehandeling is (die zoals gezegd minder effectief is dan andere methoden), kunnen protocollen variëren van het eenmaal per dag geven tot eenmaal per week om de aanwezigheid en het opnieuw verschijnen van volwassen vlooien te beheersen als eieren uitkomen en larven volwassen worden.

Conclusie

Capstar voor katten is een geweldig, veilig medicijn om te gebruiken als onderdeel van een vlooienbehandelingsprogramma voor katten. De korte duur van het effect en het beperkte vermogen om alleen volwassen vlooien te doden, maakt het echter een minder ideale keuze als enige middel om vlooien te behandelen.

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt Capstar voor katten?

Capstar duurt slechts ongeveer 24 uur nadat het is gegeven. Volgens het etiket kan het echter elke 24 uur opnieuw worden uitgevoerd als dat nodig is.

Raden dierenartsen Capstar aan voor katten?

Dierenartsen gebruiken en bevelen Capstar vaak aan voor katten, maar het is belangrijk om het gebruik en de beperkingen ervan te begrijpen. Het kan heel veilig zijn om te gebruiken voor zeer jonge kittens, zolang ze minstens 4 weken oud en 2 pond in gewicht zijn. Het kan ook nuttig zijn om te gebruiken voor zwangere of zogende koninginnen.

Omdat het binnen 30 minuten begint te werken, gebruiken we het vaak als een “snelle dood” -methode wanneer een kat in het dierenartskantoor vlooien blijkt te hebben, als een manier om de volwassenen te doden en het risico op een vlooienuitbraak in het ziekenhuis te beperken. Het is ook een goede manier om de bal als het ware aan het rollen te krijgen bij het behandelen van vlooien door snel alle volwassen vlooien in slechts een paar uur te doden.

Het is echter niet geweldig om op zichzelf te gebruiken om een vlooienplaag in huis te bestrijden. Het gebruik van een product zoals Revolution, Frontline, Advantage II of andere goedgekeurde vlooienbehandeling / preventieve middelen voor katten die minstens 30 dagen werken, zijn succesvoller in het aanpakken van plagen omdat ze langer werken en zich richten op andere delen van de levenscyclus van vlooien.

Doodt Capstar vlooien of laat ze er gewoon afspringen?

Capstar doodt zeker vlooien, maar het is belangrijk om te onthouden dat vlooien moeten bijten en een bloedmaaltijd moeten consumeren om de medicatie in hun systeem te krijgen. Omdat dit eigenlijk alles is wat vlooien doen, sterven ze nog steeds heel snel aan Capstar, maar Capstar biedt geen “kill on contact” of afstoting.

Hoe vaak kun je een kat Capstar geven?

Volgens de fabrikant kan Capstar indien nodig elke 24 uur worden gegeven. Katten die 10 keer de voorgeschreven dosering gedurende 30 dagen in onderzoeken kregen, vertoonden geen nadelige effecten. Nitenpyram heeft ongeveer 3500 keer meer selectiviteit voor insecten en er wordt niet gedacht dat niveaus zich in de loop van de tijd in het lichaam ophopen, waardoor het een over het algemeen veilig medicijn is om te gebruiken.