Kunnen katten roze ogen krijgen? (Alles wat u moet weten!)

Een veel voorkomende oogaandoening die katten kunnen ontwikkelen is conjunctivitis, beter bekend als roze oog. Elke katteneigenaar moet op de hoogte zijn van de symptomen van roze ogen en wanneer hij contact moet opnemen met zijn dierenarts. Hoewel mensen conjunctivitis kunnen oplopen, kunnen ze het niet van katten vangen.

3 katten gezichtsverdeler

Kunnen katten roze ogen krijgen?

Wat zijn de tekenen van roze ogen bij katten?

Het keurmerk van pinkeye1 bij katten is ontsteking van de oogbollen en oogleden. Deze ontsteking kan het voor een kat moeilijk maken om zijn ogen volledig te openen of te sluiten. Katten met roze ogen kunnen ook vaker knipperen of lijken te turen. Afscheiding uit het oog komt vaak voor.

Afhankelijk van de oorzaak van roze ogen, kunnen aangetaste katten niezen, een loopneus hebben, minder eten en zich lusteloos gedragen.

kat met geïrriteerd oog
Afbeelding Credit: Sheila Fitzgerald, Shutterstock

Wat zijn de oorzaken roze ogen bij katten?

Katten ontwikkelen meestal roze ogen1 van infectieuze virussen, bacteriën of parasieten. Zelden ontwikkelen katten de aandoening als gevolg van allergieën, oogaandoeningen zoals glaucoom en abnormale ooganatomie.

kattenpootverdeler

Wat is de behandeling voor roze ogen bij katten?

Uw dierenarts zal een behandeling voorschrijven op basis van de oorzaak van roze ogen. Mogelijk moet u oogdruppels, oogzalf en orale medicatie toedienen. Volg de instructies van uw dierenarts voor hoe lang u uw kat de medicatie moet geven.

Dierenarts druppelt druppels in kattenoog
Afbeelding Credit: Ermolaev Alexander, Shutterstock

Zijn er huismiddeltjes voor roze ogen bij katten?

Roze ogen is geen aandoening die u thuis moet proberen te behandelen. Een dierenarts moet de onderliggende oorzaak van conjunctivitis identificeren en de juiste behandeling voorschrijven. Roze ogen kunnen zich ontwikkelen en leiden tot blindheid als ze onjuist worden behandeld.

Zal Roze Oog in Katten vanzelf verdwijnen?

Nee, conjunctivitis verdwijnt niet zonder behandeling. Raadpleeg uw dierenarts als uw kat symptomen van roze ogen vertoont.

kattenpootverdeler

FAQ

Kunnen katten roze ogen verspreiden naar mensen?

De virussen, bacteriën en parasieten die conjunctivitis bij katten veroorzaken, kunnen niet op mensen worden overgedragen. U moet echter nog steeds uw handen wassen voor en na het hanteren van een kat met conjunctivitis.

Kunnen katten roze oog vangen van andere katten?

Roze ogen kunnen zich van de ene kat naar de andere verspreiden. Als u meer dan één kat thuis heeft, vraag dan uw dierenarts of u de besmette kat voor langere tijd in quarantaine moet plaatsen.

een kitten met een ooginfectie
Afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock

Zijn sommige kattenrassen vatbaarder voor roze ogen?

Elke kat van elke leeftijd of ras kan roze ogen ontwikkelen. Himalaya- en Siamese katten zijn vatbaarder voor abnormale ooganatomie, entropion genaamd, wat roze ogen kan veroorzaken. Katten met entropion1 hebben oogleden die naar binnen rollen.

Uw dierenarts zal behandelingsopties bespreken als entropion de oorzaak is van het roze oog van uw kat. U kunt entropion behandelen met medicatie. Soms is een operatie nodig.

Kunnen binnenkatten roze ogen ontwikkelen?

Ja, uw kat kan roze ogen hebben, zelfs als hij binnen blijft en geen contact heeft met andere katten. Katten kunnen roze ogen ontwikkelen door niet-besmettelijke aandoeningen zoals omgevingsallergieën, primaire oogziekten en abnormale ooganatomie.

Kitten met ooginfectie Kristi
Afbeelding Credit: Blokhin, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Katten van elke leeftijd en elk ras kunnen conjunctivitis ontwikkelen, een aandoening die gewoonlijk roze ogen wordt genoemd. Tekenen van een infectie zijn gezwollen en rode ogen en oogleden, oogafscheiding en loensen. Uw dierenarts kan de onderliggende oorzaak van roze ogen bepalen en de juiste behandeling voorschrijven. Roze oog gaat niet vanzelf weg, noch zijn er effectieve huismiddeltjes.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: RJ22, Shutterstock