3 Soorten wilde katten in Idaho (met foto’s)

Idaho is de thuisbasis van een verscheidenheid aan dieren in het wild en landschappen. Onder de vele wilde dieren die Idaho naar huis roepen, zijn drie soorten wilde katten: bobcats, bergleeuwen en lynxen. Het kan best spannend zijn om een wilde kat te spotten, dus als je meer wilt weten over de wilde katten in Idaho, lees dan verder!

In dit artikel leer je veel details over elke wilde kat, waardoor je een beetje een expert (soort van!) wordt.

divider-catclaw1

De 3 soorten wilde katten in Idaho

1. Bobcat Wilde Kat

Bobcat staat op bij een filiaal
Afbeelding credit: Geoffrey Kuchera, Shutterstock

Ja, er zijn bobcats in Idaho. Ze zijn een soort wilde kat die varieert van Zuid-Canada tot Noord-Mexico, inclusief delen van de westelijke Verenigde Staten. In Idaho zijn ze te vinden in de zuidelijke en oostelijke delen van de staat. Bobcats zijn schuwe en ongrijpbare dieren, dus mensen zien ze niet vaak. Ze zijn echter een belangrijk onderdeel van het ecosysteem en helpen bij het beheersen van populaties van konijnen en knaagdieren.

Wat ze eten

Bobcats die in Idaho leven, eten meestal konijnen en knaagdieren. Het zijn nachtjagers en eten ook vogels, reptielen en amfibieën. Hun dieet draait om de prooi die het meest beschikbaar is voor hen. In de wintermaanden kunnen ze overschakelen op het jagen op herten en elanden.

Waar ze wonen

Bobcats zijn te vinden in verschillende habitats in Idaho, waaronder de rotsachtige bergen in de buurt van de houtlijn, woestijngebieden, struikgewas en moerassen. Ze worden het meest gezien in de noordelijke en centrale delen van de staat, maar het is ook bekend dat ze de zuidoostelijke hoek bewonen. Bobcats vermijden meestal gebieden met dichte menselijke populaties, maar zijn te vinden in landelijke gebieden waar voldoende prooien zijn.

Ze zijn het meest actief bij zonsopgang en zonsondergang. Bobcats leven meestal alleen of in paren, maar soms vormen zich groepen van 3-4 gerelateerde individuen. Vrouwtjes baren nesten van 2-5 kittens in het late voorjaar of de vroege zomer. Kittens blijven ongeveer acht maanden bij hun moeder voordat ze zich verspreiden om hun territorium te vinden.

Rode lynx
Afbeelding Credit: DiePhotoPotato, Pexels

Hoe ze jagen

In Noord-Amerika is de bobcat een aanpasbaar roofdier dat beboste gebieden bewoont, evenals semi-woestijn, stedelijke randen, bosranden en moeraslandomgevingen. Het jaagt op een breed scala aan dieren, van knaagdieren tot herten, maar de primaire prooi is konijnen en hazen. De bobcat jaagt meestal bij het vallen van de avond of zonsopgang en besluipt zijn prooi totdat hij binnen bereik is om te springen. Een enkele krachtige sprong kan de bobcat binnen 3 voet (0,91 m) van zijn doel brengen.

Waarom ze belangrijk zijn

Bobcats spelen een belangrijke rol in het ecosysteem door populaties van prooidieren te helpen beheersen. Door op deze dieren te jagen en te doden, helpen bobcats de populatie in toom te houden, wat een positieve impact kan hebben op het milieu. Bobcats spelen ook een rol bij het voorkomen van ziekten door zieke of gewonde dieren te doden die ziekten kunnen verspreiden naar andere leden van de bevolking. Daarnaast helpen bobcats om het ecosysteem schoon te houden door aas (dode dieren) te eten.

thematische pauze

2. Mountain Lion Wilde Kat

Poema
Afbeelding Credit: 3031830, Pixabay

Bergleeuwen zijn een iconische soort van het Amerikaanse westen, ook bekend als poema’s of poema’s. In Idaho verspreidden deze grote roofdieren zich ooit door de hele staat, maar zijn nu slechts te vinden in een klein deel van hun historische bereik. Idaho bergleeuwen worden beschermd door de staatswet en worden beheerd door het Idaho Department of Fish and Game.

Bergleeuwen in Idaho staan voor veel uitdagingen. Ze concurreren om voedsel met andere grote roofdieren zoals beren en wolven en vallen vaak ten prooi aan menselijke vervolging. Habitatverlies en versnippering als gevolg van ontwikkeling is ook een grote bedreiging voor deze dieren. Ondanks deze uitdagingen blijven bergleeuwen bestaan in de wildernisgebieden van Idaho.

Wat ze eten

Bergleeuwen zijn momenteel de grootste roofdieren in Idaho. Ze eten meestal herten, elanden en elanden, maar eten ook kleinere dieren zoals bevers, konijnen en stekelvarkens. Een bergleeuw zal meestal om de paar dagen een dier doden en ongeveer 20 pond vlees per keer consumeren.

Ze zijn in staat om grote dieren zoals elanden neer te halen, die tot 700 pond kunnen wegen. Bergleeuwen zullen ook karkassen opruimen die door andere roofdieren zijn achtergelaten of door mensen zijn gedood.

Waar ze wonen

In Idaho bewonen deze grote katten een verscheidenheid aan habitats, van de sagebrush-steppe tot de Rocky Mountains. Hoewel ze ooit verspreidden over de hele staat, zijn bergleeuwen nu meestal te vinden in centraal eenen het oosten van Idaho.

Bergleeuwen zijn schuwe, solitaire dieren die meestal mensen vermijden. Naarmate de menselijke ontwikkeling echter hun habitat blijft aantasten, komen waarnemingen van bergleeuwen steeds vaker voor in Idaho. Hoewel de meeste ontmoetingen met bergleeuwen vreedzaam verlopen, kunnen deze krachtige roofdieren een ernstige bedreiging vormen voor zowel mensen als dieren.

Naarmate de populatie van Idaho blijft groeien, moeten inwoners zich bewust zijn van de aanwezigheid van bergleeuwen in de staat en stappen ondernemen om conflicten met deze majestueuze dieren te voorkomen.

bergleeuw die haar jongen beschermt
Image Credit: buitenmens, Shutterstock

Hoe ze jagen

Bergleeuwen zijn enkele van de meest gevreesde roofdieren in Noord-Amerika. Die reputatie is welverdiend – deze krachtige katten kunnen dieren zo groot als elanden neerhalen. Ze besluipen hun prooi door het kreupelhout, gebruiken hun camouflagebont en stille stalkingvaardigheden om dichtbij te komen voordat ze aanvallen met een dodelijke beet in de nek.

Hier in Idaho hebben we een gezonde populatie bergleeuwen. Deze grote katten leven in de hele staat, van de dichte bossen van de Panhandle tot de sagebrush-steppe in het zuiden van Idaho. Hoewel ze meestal alleen of in paren worden gezien, zullen bergleeuwen kleine groepen vormen die trotsen worden genoemd wanneer er een overvloed aan prooien in een gebied is.

Bergleeuwen jagen meestal bij zonsopgang en zonsondergang, wanneer hun prooi het meest actief is.

Waarom ze belangrijk zijn

Bergleeuwen zijn een belangrijk onderdeel van het ecosysteem in Idaho. Ze helpen de hertenpopulatie onder controle te houden, wat kan helpen om overbegrazing te voorkomen en de bosbodem vrij van puin te houden. Bergleeuwen jagen ook op kleinere dieren, waardoor de knaagdierpopulatie onder controle wordt gehouden.

Bergleeuwen spelen een belangrijke rol bij het handhaven van een gezond evenwicht van prooisoorten in Idaho. Door de hertenpopulatie onder controle te houden, beïnvloeden ze indirect de plantengroei en regeneratie. Een studie uitgevoerd door The Nature Conservancy toonde aan dat de aanwezigheid van bergleeuwen het aantal bomen en struiken in een gebied daadwerkelijk kan verhogen. Dit komt door het feit dat herten minder zullen bladeren als er bergleeuwen in de buurt zijn, waardoor planten de kans krijgen om ongestoord te groeien.

Van grote katten is ook bekend dat ze kleinere zoogdieren eten, zoals coyotes, wasberen en stinkdieren.

thematische pauze

3. Canada Lynx Wilde Kat

Canada Lynx
Afbeelding Credit: Ewa Studio, Shutterstock

De lynx, een wilde kattensoort afkomstig uit Noord-Amerika, heeft een kleine populatie die in Idaho leeft. Er worden aangenomen dat er nog minder dan 100 in Idaho zijn en slechts 40 zijn officieel geregistreerd volgens Idaho Fish and Game.

Lynxwaarnemingen zijn zeldzaam omdat de populatie al lang lijdt onder wegenbouw en houtkap die hun traditionele habitats hebben vernietigd en gefragmenteerd.

Hoewel ze ooit bijna werden uitgestorven voor hun vacht, is de lynx nu beschermd onder de Endangered Species Act, en het is te hopen dat hun aantal zal blijven toenemen als ze nieuwe huizen vinden in Idaho.

Wat ze eten

In het wild eten Canadese lynxen meestal sneeuwschoenhazen. Deze dieren vormen het grootste deel van hun dieet, meestal rond de 80 procent. De rest van hun dieet bestaat voornamelijk uit woelmuizen en muizen, maar het is ook bekend dat ze eekhoorns, vogels en aas eten. Ze zullen ook af en toe vegetatie eten, zoals twijgen en knoppen.

Waar ze wonen

In Idaho, Canada worden lynxen gevonden in het noordwestelijke deel van de staat in de buurt van de Canadese grens. Ze bewonen meestal naaldbossen met dichte bodemvegetatie en diepe sneeuwbedekking.

Lynxpopulaties in Idaho worden verondersteld stabiel te zijn. Vanwege hun lage aantallen en geheimzinnige aard is er echter weinig over hen bekend. Als je het geluk hebt om een Canadese lynx in Idaho te zien, is het zeker een onvergetelijke ervaring!

Canada lynx winter
Afbeelding credit: Warren Metcalf, Shutterstock

Hoe ze jagen

Lynxen zijn solitaire jagers en met goede reden! Ze zijn bedreven in het besluipen van hun prooi, zoals de bobcat en bergleeuw. Omdat deze wilde katten ’s nachts actiever zijn, is dit wanneer ze meestal op jacht zijn. De lynx jaagt ook zijn prooi uit struiken of andere schuilplaatsen en bespringt ze vervolgens met behulp van hun krachtige beenspieren en scherpe klauwen.

Waarom ze belangrijk zijn

De Canadese lynx is een hoeksteensoort in veel noordelijke ecosystemen. Hun grote voeten en lange benen stellen hen in staat om grote afstanden af te leggen over diepe sneeuw, wat hen helpt om te jagen op andere dieren die anders onopgemerkt zouden blijven.

Naast hun rol in de voedselketen, helpen Canadese lynxen ook om populaties van bepaalde prooien in het zadel te houden.cies in control, die verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de algehele gezondheid van een ecosysteem. Als de populatie sneeuwschoenhazen bijvoorbeeld te groot wordt, kunnen ze het landschap ontdoen van vegetatie, wat leidt tot bodemerosie en verminderde waterkwaliteit. Lynxen helpen om een evenwicht te bewaren tussen roofdier en prooi, waardoor ecosystemen goed kunnen functioneren.

divider-catclaw1

Conclusie

We hopen dat je een aantal fantastische feiten en educatieve weetjes over wilde katten hebt geleerd! Hoewel alle drie deze katten roofdieren zijn, hebben ze elk verschillende jacht- en voedingsgewoonten. De bergleeuw is de grootste van de drie, terwijl de bobcat kleiner is. De lynx is de kleinste van de drie en komt alleen voor in het noordelijke deel van Idaho.

Als je toevallig een van deze in het wild ziet, onthoud dan dat hoewel wilde katten er schattig uitzien, ze een gevaar voor je kunnen worden als je te dichtbij komt. Houd afstand en respecteer hun ruimte.

thematische pauze

Uitgelicht afbeeldingskrediet: Unexpected_Images, Shutterstock