Wat is kattenmassagetherapie? Hoe helpt het de gezondheid van mijn kitty?

Als je ooit een therapeutische massage hebt gekregen, weet je hoe effectief het kan zijn tegen ernstige spierpijn, spierpijn, spanning en benauwdheid. Massagetherapie vermindert ook spierspasmen, helpt het revalidatieproces te ondersteunen en helpt u flexibiliteit en kracht te herwinnen. Al deze voordelen en meer kunnen ook aan uw kat worden verstrekt wanneer deze kattenmassagetherapie krijgt.

Katten vertrouwen, niet verrassend, net zo veel of meer op de flexibiliteit en soepelheid van hun spieren, ligamenten, pezen en gewrichten dan mensen. Als uw kat gewond is geraakt, ziek is of al jaren aan de slag gaat, kan kattenmassagetherapie hem helpen herstellen of hem een betere kwaliteit van leven geven. Als je katachtige vriend lijdt en je wilt meer weten over de voordelen van kattenmassagetherapie, wat het doet en hoe het werkt, lees dan verder.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe werkt het?

Kattenmassagetherapie is vergelijkbaar met massagetherapie voor mensen en maakt gebruik van veel van dezelfde technieken. Dat omvat manipulatie (d.w.z. beweging) van het zogenaamde zachte weefsel van het lichaam van uw kat, dat bestaat uit de spieren, ligamenten en pezen.

Kattenmassagetherapie omvat, net als zijn menselijke tegenhanger, ook het op verschillende manieren uitoefenen van druk op het zachte weefsel. Deze bewegingen en druk worden “beroertes” genoemd en een massagetherapeut zal tijdens een therapiesessie een breed scala aan slagen op uw kat gebruiken. Elke beroerte is bedoeld om een ander resultaat te geven en wordt gebruikt om een ander spierprobleem te helpen verbeteren of een symptoom te verminderen waaraan uw kat lijdt.

Kattenmassagetherapie verhoogt de bloed- en lymfecirculatie in het lichaam van uw kat. Terwijl uw kat wordt behandeld, worden voedingsstoffen die ze nodig hebben om te herstellen ook beter door hun kleine lichaam gecirculeerd. Verbeterde bloedsomloop is een van de kritieke voordelen van kattenmassagetherapie. Hiermee kan levengevende zuurstof door het hele lichaam van uw kat worden afgegeven om hem sneller te laten genezen.

vrouw handen huisdier en massage op het hoofd van grijze en witte schattige kat
Image Credit: PattayaPhotography, Shutterstock

Massagetherapie helpt het lichaam van uw kat ook om metabolisch afval zoals uitwerpselen en urine te elimineren. Deze afvalproducten kunnen vast komen te zitten en het genezingsproces vertragen als uw kat ziek, ouder of gewond is. Door ze te helpen elimineren, versnelt kattenmassagetherapie het genezingsproces.

Een van de fundamentele manieren waarop kattenmassagetherapie werkt, is simpelweg door uw kat te ontspannen. Een oudere kat, een die getraumatiseerd is door een recent ongeluk, of een kat die ziek is geweest, zal meestal supergespannen zijn. Die spanning, als deze niet wordt gecontroleerd, kan andere fysieke problemen veroorzaken die uw kat nog meer pijn kunnen doen, dus het is essentieel om hem te laten ontspannen.

Een andere manier waarop massagetherapie voor katten werkt, is om hun flexibiliteit te vergroten. Oudere katten verliezen vaak spierflexibiliteit als gevolg van hun sedentaire levensstijl. Katten die ziek en onbeweeglijk zijn geweest, verliezen ook flexibiliteit, en een kat die een ongeluk heeft meegemaakt en een gips heeft gehad, verliest soms alle flexibiliteit in de poot of het been dat is gegoten. Kattenmassagetherapie verbetert de flexibiliteit in de spieren van uw kat aanzienlijk en stelt hem zo een groter bewegingsbereik in zijn gewrichten in staat met minder pijn.

Ten slotte werkt kattenmassagetherapie via de helende kracht van aanraking, die ongelooflijk krachtig is. Al eeuwenlang kennen experts in de kunst van massagetherapie dit geheim; wanneer aanraking op een liefdevolle, zorgzame en medelevende manier wordt toegepast, heeft aanraking de kracht om te genezen. Als uw kat pijn heeft, kan alleen al de handeling van een therapeut die zijn handen op zijn lichaam legt een impactvol genezend effect hebben.

Kattenmassage
Afbeelding Credit: Gumpanat, Shutterstock

3 katten gezichtsverdeler

5 soorten kattenmassagetherapie

Er zijn niet veel soorten kattenmassagetherapie op zich, maar er is een breed scala aan massagetechnieken. De meeste kattenmassagetherapeuten gebruiken meerdere of al deze technieken bij het masseren van uw kat. De bewegingen die ze gebruiken worden massageslagen of gewoon beroertes genoemd. Hieronder leggen we de meest gebruikte slagen uit die uw kattenmassagetherapeut zal gebruiken bij het behandelen van uw kat.

1. Eenvoudige slag

Een van de technieken is eenvoudig strelen, wat min of meer is om uw kat van top tot teen te aaien terwijl hij lage tot gemiddelde druk uitoefent. Het voordeel van deze eenvoudige beroerte is dat het uw kat helpt ontspannen voor de intensere massageslagen die volgen. Deze eerste beroerte stelt de therapeut van uw kat ook in staat om de toestand van zijn spieren en zacht weefsel te bepalen.

Als er bijvoorbeeld “knopen” in de spieren van uw kat zijn, één kant van zijn lichaam is gespannener dan het andere, of de temperatuur in het ene deel van hun lichaam is aanzienlijk anders dan in het andere. Temperatuurverschillen betekenen meestal dat sommige spieren van uw kat ernstig ontstoken zijn, omdat ontstekingen warmte produceren.

thematische pauze

2. Effleurage Beroerte

Een andere kattenmassagetherapie beroerte wordt genoemd effleurage. Bij het uitvoeren van effleurage gebruikt een kattenmassagetherapeut zijn hele hand om zachtjes maar stevig te masseren langs de hoofdlijnen van een bepaalde spier (ook bekend als “met de korrel meegaan”).

Zoals bij alle slagen die bij massage worden gebruikt, beweegt de therapeut zijn hand naar het hart, nooit weg. Deze beroerte helpt de bloedcirculatie van uw kat en verlaagt effectief de zwelling en ontsteking van de spieren. Het kan ook oedeem verhelpen, een soort zwelling veroorzaakt door een slechte vochtcirculatie.

thematische pauze

3. Petrissage Beroerte

Terwijl eenvoudige slagen en effleurage-slagen over het algemeen worden uitgevoerd met milde tot matige druk, is petrissage een diepere, krachtigere slag. Je kunt petrissage vergelijken met het kneden van een bal deeg, want terwijl het wordt uitgevoerd, zal de massagetherapeut de aangetaste spieren en andere zachte weefsels grijpen, optillen en rollen. Petrissage is het beste voor het verlichten van diepe spierspanning die uw kat mogelijk ervaart en vermindert ook spierspasmen en gespierde “knopen”.

Een Britse korthaar kat die geniet van een massage
Afbeelding Credit: TigerMysterio, Shutterstock
thematische pauze

4. Huid rollen

Huidrollen is een vorm van petrissage die zich richt op, niet verrassend, het rollende deel van de slag. Veel katten die een traumatische ervaring hebben meegemaakt, zoals een ongeluk of een hondenaanval, zullen een probleem hebben met hun huid die aan andere, diepere weefsels in hun lichaam kleeft, wat niet goed voor hen is.

Bij het gebruik van huidrollen zal de massagetherapeut van uw kat van het onderlichaam van uw kat naar het bovenlichaam naar het hart werken. Huidrollen kan de circulatie van lymfe en bloed in het lichaam van uw kat verhogen, wat het genezingsproces ten goede komt.

thematische pauze

5. Hersenschudding beroerte (s)

Deze laatste slag wordt een hersenschuddingsslag genoemd en er zijn er drie: hakken, tikken en tapotement. Alle drie betrekken de massagetherapeut die de rand van hun handen gebruikt in een snel op en neer gaande beweging. Hoewel vergelijkbaar, worden alle drie de hersenschuddingen iets anders en op verschillende delen van het lichaam van uw kat gebruikt.

Masseer het lichaam van de tabbykat met de randen van de handpalmen
Afbeelding Credit: Ekaterina Kuzovkova, Shutterstock

kattenpootverdeler

Wanneer wordt het gebruikt? 4 Veelvoorkomende situaties

Kattenmassagetherapie (ook bekend als katachtige therapeutische massage) wordt gebruikt voor een breed scala aan problemen waaraan uw kat mogelijk lijdt. De meeste kattenmassagetherapie wordt uitgevoerd op het kantoor van een dierenarts door een getrainde en erkende therapeut. Soms kunt u echter therapeuten vinden die zelfstandig werken en hun eigen kantoren hebben.

Sommigen zullen zelfs huisbezoeken doen, zodat u uw kat niet verder hoeft te traumatiseren door ze in een bench te plaatsen voor reizen. Hieronder staan verschillende redenen waarom u een erkende kattenmassagetherapeut wilt zoeken om uw zieke, gewonde of oudere kat te behandelen.

1. Ongevallen en verwondingen

Als uw kat is aangereden door een auto of aangevallen door een hond, kunnen de verwondingen die ze oplopen verwoestend zijn en lang duren om te genezen. Vaak zijn een of meer van hun spieren, ligamenten en pezen beschadigd of gescheurd, evenals gebroken botten. Om hen te helpen sneller te genezen, is kattenmassagetherapie een uitstekende oplossing.

kat op de schoot van de oude vrouw
Afbeelding Credit: Pixabay
thematische pauze

2. Ouderdom

Net als mensen, wanneer katten ouder worden, worden hun botten, gewrichten, spieren en andere lichaamsdelen stijf en pijnlijk. Wanneer ze dat doen, heeft uw kat geen andere keuze dan te vertragen en het rustig aan te doen, wat nog meer spanning en stijfheid kan veroorzaken. Wanneer een oudere kat kattenmassagetherapie krijgt, zal hij meer ontspannen zijn, minder pijn hebben en meer bewegingsvrijheid hebben.

thematische pauze

3. Stress en angst

Veel situaties kunnen ervoor zorgen dat uw kat gestrest en angstig wordt. Een nieuwe baby in je huis kan bijvoorbeeld erg stressvol zijn voor een kat. Massagetherapie is een prachtig elixer voor stress en zal uw kat helpen om meer ontspannen te zijn en in staat om te gaan met wat het leven hem ook maar toewerpt.

man die himalaya kat vasthoudt
Afbeelding credit: Suthin _Saenontad, Shutterstock
thematische pauze

4. Herstel na een operatie

Als uw kat was onlangs in operatie om de een of andere reden, kattenmassagetherapie zou ver kunnen gaan om hen te helpen herstellen. Massage helpt de bloedstroom en dus de zuurstofstroom te verbeteren. Ook verbetert het de stroom van lymfe, een natuurlijke vloeistof die witte bloedcellen bevat, de sleutel tot genezing. Lymfe heeft ook eiwitten en vetten, die het lichaam van uw kat in overvloed nodig heeft als ze herstellen van een operatie.

garen ball divider

Voordelen van kattenmassagetherapie

Kattenmassagetherapie, zoals we hebben gezien, heeft meerdere voordelen die uw kat zullen helpen.

Enkele voordelen van kattenmassage:


 • Vermindert spier- en gewrichtspijn

 • Vermindert ontstekingen en zwellingen aanzienlijk

 • Verbetert de opname van voedingsstoffen en helpt die voedingsstoffen aan het lichaam van uw kat te leveren

 • Helpt de functie van de organen van uw kat te herstellen nadat ze een operatie hebben ondergaan

 • Kan de flexibiliteit en het bewegingsbereik (ROM) van uw kat verbeteren nadat ze betrokken zijn geweest bij een ongeval

 • Kan helpen het immuunsysteem en de algehele immuniteit van uw kat te verbeteren

 • Het is aangetoond dat het gedragsproblemen verbetert waaraan sommige katten lijden

 • Verbetert de doorstroming van bloed, zuurstof en lymfe door het lichaam van uw kat

 • Helpt uw kat te ontspannen en te ontstressen, wat zijn welzijn emotioneel en fysiek kan verbeteren

 • Maakt endorfines vrij die uw kat helpen zich beter te voelen als hij herstelt van een operatie of een ongeluk

 • Verbetert de kwaliteit van leven van uw kat naarmate hij ouder wordt
Slapende kat op een massagedoek met oils_Olga Smolyak_shutterstock
Afbeelding Credit: Olga Smolyak, Shutterstock

Nadelen van kattenmassagetherapie

Er zijn geen echte nadelen van kattenmassagetherapie op zich. In bepaalde situaties moet het echter worden vermeden omdat het uw kat eerder pijn kan doen dan helpen.

Deze situaties omvatten:

 • Wanneer uw auto aan kanker lijdt
 • Een kat die overal op zijn lichaam een open wond heeft
 • Katten die last hebben van instabiele fracturen na een ongeval
 • Een kat die ziek is en koorts heeft
 • Een kat die ernstig getraumatiseerd is
 • Een kat met hevige pijn die niet onder controle is met medicatie

3 katten gezichtsverdeler

Veelgestelde vragen (FAQ’s)

Hieronder staan enkele van de meest gestelde vragen over kattenmassagetherapie.

Is aaien een goede vervanging voor kattenmassagetherapie?

Hoewel het aaien van uw kat essentieel is voor zijn gezondheid en uw relatie met uw kat, is het geen vervanging voor massagetherapie door een getrainde therapeut.

Hebben alle katten baat bij kattenmassagetherapie?

De meeste katten zullen veel baat hebben bij massagetherapie, maar sommigen vinden het zeer vervelend en maken zich de hele tijd druk. Dit gedoe kan het doel verslaan en meer kwaad dan goed doen.

Kattenmassage
Afbeelding Credit: Gumpanat, Shutterstock

Als mijn kat kerngezond is, heeft massagetherapie dan enig nut?

Ja! Zelfs een gezonde kat zal zich meer ontspannen voelen, minder gestrest en een verbeterde bloed- en lymfestroom hebben na een massage, wat gunstig is voor zijn gezondheid.

Is kattenmassagetherapie op enigerlei wijze schadelijk?

Zolang het wordt gedaan door een getrainde professional, is kattenmassagetherapie veilig en zal het uw kat niet schaden. De meeste katten zijn er dol op!

Kan ik kattenmassagetherapie bij mijn kat uitvoeren?

Ja, dat kan. Het zou handig zijn om eerst een les te volgen of wat YouTube-video’s te bekijken, maar er zijn veel manieren waarop je je kat zelf kunt masseren.

de hand van een vrouw die een kat aait
Afbeelding Credit: Yerlin Matu, Unsplash

Hoeveel kost het om een massage voor mijn kat te krijgen?

Hoewel de prijzen in het hele land variëren, kost de typische kattenmassagesessie van 30 minuten tussen $ 25 en $ 60.

Wordt kattenmassagetherapie gedekt door een huisdierenverzekering?

Veel huisdierenverzekeringsplannen dekken kattenmassagetherapie als deze wordt gegeven om hen te helpen herstellen van een ziekte of verwonding.

Mijn kat is een raszuiver showdier, zal kattenmassagetherapie haar ten goede komen?

Massagetherapie kan uw kat helpen er geweldig uit te zien en te ontspannen tijdens een wedstrijd of show.

Wordt kattenmassagetherapie aanbevolen voor oudere katten?

Ja, heel erg. Een regelmatige massage kan een oudere kat helpen actiever te blijven en minder pijn te hebben als gevolg van artritis.

Kunnen kittens massagetherapie krijgen?

Ja, massagetherapie is ook gunstig voor kittens, hoewel de hoeveelheid gebruikte kracht aanzienlijk minder is vanwege hun kleinere formaat.

Kattenmassage
Afbeelding credit: Nils Jacobi, Shutterstock

Een beknopte handleiding

Hieronder vindt u een beknopte handleiding voor de soorten massageslagen en de voordelen die ze opleveren. De meeste kattenmassagetherapeuten zullen al deze slagen gebruiken tijdens een massagetherapiesessie.

Type massageslag Voordeel
Eenvoudige slag Ontspanning voor een diepe massage
Effleurage Verbetert de bloedsomloop, vermindert zwelling
Petrissage Verlicht diepe spierspanning en knopen
Huid rollen Verbeterde bloed- en lymfecirculatie
Hersenschudding beroerte (s) Maak spieren los en geeft het lichaam energie

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kattenmassagetherapie lijkt erg op massagetherapie voor mensen en is, net als bij mensen, zeer gunstig voor uw kat.  Massagetherapie helpt uw kat op een breed scala aan manieren. Massagetherapie kan uw kat bijvoorbeeld helpen ontspannen als hij gestrest is en hem een betere, verbeterde mobiliteit geven na een ongeval of verwonding.

Massagetherapie kan ook gunstig zijn voor oudere katten en hen een hogere kwaliteit van leven geven naarmate ze ouder worden. Katten die getraumatiseerd zijn, reageren heel goed op kattenmassagetherapie en zullen sneller herstellen van hun ervaring. Kortom, als uw kat herstelt van een operatie, betrokken was bij een ongeluk, last heeft van angst of al jaren doorgaat, overweeg dan om hem een massage te geven van uw lokale kattenmassagetherapeut. Een kattenmassage uitgevoerd door een ervaren therapeut kan een enorm verschil maken in het leven van uw kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Etui, Shutterstock