3 Geweldige voedselbronnen van thiamine voor katten (vitamine B1): door dierenarts beoordeelde opties

We willen allemaal dat onze katten zo lang mogelijk gezond, gelukkig en bij ons zijn. Daarom brengen we onze katten naar de dierenarts voor controles, voeren we ze hoogwaardig, eiwitrijk voedsel en houden we ze meestal binnen.

Wanneer katten echter niet genoeg vitamine B1 krijgen, kunnen ze last krijgen van een thiaminetekort (het gebrek aan vitamine B1). Er zijn een paar voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat uw kat de thiamine krijgt die hij nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn. We zullen die en de tekenen van thiamine-deficiëntie hieronder bespreken.

“Vitamine B1 is een essentiële voedingsstof, wat betekent dat katten er genoeg van moeten krijgen in hun dieet om gezond te blijven. Deze vitamine is betrokken bij vele processen in het lichaam van uw kat. Katten hebben twee tot vier keer meer thiamine per dag nodig dan honden. Je kat een uitgebalanceerd en compleet dieet geven is de sleutel tot zijn welzijn.”

3 kat face divider

3 Geweldige voedselbronnen van thiamine voor katten

1. Volle granen

Volle granen zijn een geweldige bron van thiamine voor je katachtige vriend. Natuurlijk hebben katten geen grote porties volle granen nodig, maar je kunt ze in veel kattenvoer vinden. Enkele van de meest voorkomende granen die je zult zien in merken voor dierenvoeding zijn maïs, bruine rijst en havermout.

Hoewel volle granen een betrouwbare bron van thiamine zijn, mogen katten meestal niet meer dan 10% van hun calorieën uit koolhydraten halen.1 Daarom is het het beste om koolhydraatrijke kattentraktaties te vermijden en je te concentreren op maaltijden en traktaties die hoger zijn in op vlees gebaseerde eiwitten. Tenzij uw dierenarts vaststelt dat uw kat een thiaminetekort heeft, krijgt uw kat waarschijnlijk voldoende vitamine B1 uit kattenvoer van hoge kwaliteit.

thematische pauze

2. Varkensvlees/Rundvlees/Vis

Varkensvlees, rundvlees en vis zijn uitstekende bronnen van thiamine voor je kat. Verschillende kattenvoermerken gebruiken deze eiwitten in hun formuleringen en u moet op zoek gaan naar kattendiëten die varkensvlees, rundvlees of vis als eerste ingrediënt vermelden. Katten zijn obligate carnivoren, dus moeten veel eiwitten eten om gezond te blijven.

Als u rundvlees, varkensvlees of vis aan uw kat voert, zorg er dan voor dat u het kookt, vooral vis. Rauwe en onvoldoende gekookte diëten op basis van vis vormen een risico op thiaminetekort voor uw kat. Dit gebeurt omdat het rauwe vlees en de ingewanden van bepaalde vissen en schaaldieren een enzym (thiaminase) bevatten dat thiamine (vitamine B1) vernietigt. Zoals met al het andere dat je kookt en je kat voedt, moet je ervoor zorgen dat je er geen kruiden en kruiden zoals zout, knoflook en uien in doet. Het is het beste om uw kat het gekookte vlees te voeren zonder kruiden om maagklachten of een toxische reactie op knoflook en uien te voorkomen.

Kunnen katten varkensvlees eten
Afbeelding credit: WiP-Studio, Shutterstock
thematische pauze

3. Peulvruchten

Er zijn verschillende peulvruchten die ook kunnen helpen bij de thiaminespiegels van uw kat. Peulvruchten worden vaak vermeld als ingrediënten in kattenvoer, maar als uw kat een van de onderstaande peulvruchten consumeert, zorg er dan voor dat ze zonder smaakmakers worden gekookt. Het is onwaarschijnlijk dat je kat hunkert naar gekookte bonen, maar als hij een hap neemt, zorg er dan voor dat ze worden bereid zonder knoflook, zout, uien of suiker. Thiamineniveaus worden verlaagd wanneer peulvruchten worden gekookt, en het is beter om uw kattenvoer met thiamine te serveren, omdat het is geformuleerd om de juiste hoeveelheid op te nemen.


 • Kikkererwten

 • Sperziebonen

 • Bruine bonen

 • Zwarte bonen

 • Linzen

 • Limabonen

 • Erwten

 • Sojabonen

 • Pinto bonen

Het bovenstaande zijn niet de enige bronnen van vitamine B1. Het kan ook worden gevonden in andere voedingsmiddelen zoals lever, eieren, biergist en asperges.

verdeler-catclaw1

Tekenen van thiaminedeficiëntie bij katten

Nu u weet welke voedingsmiddelen ervoor zorgen dat uw kat voldoende thiamine heeft om gezond te zijn, zullen we hieronder de tekenen van een thiaminetekort opsommen.

 • Ventroflexie: de nek van de kat buigt naar de vloer of krult
 • Cirkelen
 • Vallende
 • Incoördinatie
 • Spastische of abnormale gang
 • Verwijde pupillen
 • Hoofd kantelt
 • Opisthotonos: wanneer het hoofd, de nek en de wervelkolom naar achteren buigen
 • Vangsten
 • Verdoving

Als u een van deze symptomen bij uw kat ziet, is het noodzakelijk om de kat onmiddellijk naar een spoeddierenarts te brengen voor diagnose en behandeling.

Hoe wordt thiaminedeficiëntie behandeld?

Thiaminedeficiëntie wordt behandeld met orale of geïnjecteerde medicatie als uw kat al neurologische symptomen vertoont. Echter, het verstrekken van voldoende hoeveelheden thiamine met een dieetverandering is de behandeling van choice voor deze aandoening. U kunt het tekort voorkomen door uw kat hoogwaardig, eiwitrijk, uitgebalanceerd en compleet kattenvoer te geven.

Noorse boskat die kattenvoer uit een kom eet
Afbeelding credit: Astrid Gast, Shutterstock

3 kat face divider

Conclusie

Thiaminedeficiëntie is een aandoening die katten en honden treft. Een gebrek aan vitamine B1 veroorzaakt ernstige gezondheidsproblemen die tot de dood kunnen leiden. Als u tekenen van thiaminetekort bij uw kat ziet, haast uw kat dan onmiddellijk naar de noodkliniek. Als het op tijd wordt gevangen, kan dit tekort worden behandeld, maar het kan worden voorkomen door uw kat goed uitgebalanceerd kattenvoer te geven dat thiaminebronnen bevat, zoals degene die we hebben besproken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Twinsterphoto, Shutterstock