Wanneer een kat met aanvallen te euthanaseren: de moeilijke beslissing

Epileptische aanvallen bij katten kunnen veel leed veroorzaken, zowel voor de kat als voor hun menselijke verzorgers. Het nemen van de beslissing om een kat die lijdt aan epileptische aanvallen te euthanaseren, kan een van de moeilijkste beslissingen zijn die een eigenaar van een huisdier ooit zal moeten nemen. Tegelijkertijd is het niet veroorzaken van een dier om te lijden, alleen maar om wat meer tijd met hen door te brengen, de onbaatzuchtige daad van liefde en mededogen die ze verdienen. Laten we eens kijken naar epileptische aandoeningen bij katten en wanneer u mogelijk een kat die eraan lijdt moet euthanaseren.

Een aanval treedt op wanneer er een plotselinge, ongecontroleerde elektrische storing in de hersenen is. Epileptische aanvallen kunnen worden veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder genetische aandoeningen, infecties of milieutoxines.

Epileptische aanvallen kunnen variëren van mild tot ernstig. Milde aanvallen zijn vaak onschadelijk, hoewel ze nog steeds verontrustend zijn om te zien. Als een kat echter frequente of langdurige aanvallen ervaart, is het waarschijnlijk dat de aandoening ernstiger is en levensbedreigend kan zijn.

cat + lijnverdeler

Wat zijn enkele aandoeningen die epileptische aanvallen bij katten kunnen veroorzaken?

Epilepsie is de meest voorkomende aandoening die epileptische aanvallen bij katten kan veroorzaken. Andere ziekten, zoals encefalitis of leverziekte, kunnen ook leiden tot epileptische aanvallen. Het is belangrijk voor eigenaren van gezelschapsdieren om met hun dierenarts te praten over wat de oorzaak is van de aanvallen en welke behandelingsopties beschikbaar kunnen zijn.

Wanneer wordt euthanasie als een humane optie beschouwd?

In veel gevallen kunnen aanvallen worden beheerd met medicijnen, afhankelijk van de oorzaak. Euthanasie is dus niet altijd nodig, tenzij de kwaliteit van leven van de kat aanzienlijk wordt aangetast. Euthanasie is de humane keuze wanneer een kat met epileptische aanvallen niet adequaat kan worden behandeld en de aanvallen niet langer beheersbaar zijn. Epileptische aanvallen kunnen zeer verontrustend zijn voor zowel katten als hun eigenaren, en als de aanvallen frequenter of ernstiger worden, kan euthanasie de vriendelijkste optie zijn.

Hier zijn een paar indicatoren dat het tijd is om euthanasie voor uw kat te overwegen:

 • Epileptische aanvallen komen vaak voor en zijn van toenemende intensiteit of duur.
 • De aanvallen interfereren met de kwaliteit van leven, zoals het veroorzaken van veranderingen in persoonlijkheid, moeite met lopen of constante angst / angst.
 • Uw kat is gediagnosticeerd met een terminale ziekte die epileptische aanvallen veroorzaakt.

verdeler-catclaw1

De beslissing nemen om te euthanaseren

Euthanasie is geen gemakkelijke beslissing, maar het kan de vriendelijkste keuze zijn voor uw geliefde metgezel als hij of zij lijdt aan ongecontroleerde aanvallen. Het is belangrijk om te onthouden dat euthanasie meestal alleen wordt uitgevoerd als alle andere opties zijn uitgeput. Als u het niet zeker weet, raadpleeg dan uw dierenarts voor advies en vraag indien nodig een second opinion.

Dierlijke euthanasie
Image Credit: mojahata, Shutterstock

Het belang van kwaliteit van leven

Bij het overwegen van euthanasie is het belangrijk om rekening te houden met de kwaliteit van leven op lange termijn voor uw kat. Als epileptische aanvallen de dagelijkse activiteiten verstoren en het leven van uw huisdier moeilijk maken, is het waarschijnlijk tijd om de moeilijke beslissing te nemen om afscheid te nemen. Een kat die niet kan spelen, niet gemakkelijk kan bewegen en niet kan eten, betekent bovendien dat je kat ziek is, wat betekent dat je kat waarschijnlijk een verminderde kwaliteit van leven heeft.

thematische pauze

Een walkthrough van het hele euthanasieproces van begin tot eind

Als u de beslissing hebt genomen om uw kat te euthanaseren, zijn er verschillende stappen die moeten worden genomen om een vreedzaam en waardig proces te garanderen.

Hier is een overzicht van wat u kunt verwachten:


 • Overleg met uw dierenarts. Uw dierenarts zal de beste opties voor uw huisdier bespreken en eventuele noodzakelijke medicatie of behandeling voorafgaand aan euthanasie verstrekken.

 • Maak afspraken voor transport. Geef jezelf ruim de tijd voor de geplande afspraak. Sommige diensten komen uw dier ophalen, maar de meeste mensen brengen hun huisdier in een reismand. Als uw huisdier vóór uw afspraak passeert, is het OK om een overleden huisdier naar kantoor te brengen in een doos of gewikkeld in een deken voor begrafenis- of crematiediensten.

 • Zorg ervoor dat je iemand hebt om je te vergezellen in deze moeilijke tijd, of het nu een vriend of familielid is, evenals iemand die kan helpen met nazorgregelingen na de procedure.

 • Neem alle items mee die uw huisdier tijdens het proces kunnen helpen troosten. Kies items zoals een favoriet speeltje of deken.

 • Zorg ervoor dat u van tevoren vragen stelt, zodat u weet wat u kunt verwachten tijdens en na de procedure.

 • Vergeet niet dat euthanasie een vredige en waardige levenseinde-ervaring is voor uw huisdier, en het personeel van de dierenarts zal zijn best doen om het zo stressvrij mogelijk te maken.

 • Nadat de procedure is voltooid, neemt u de tijd voor uzelf om te rouwen voordat u definitieve regelingen treft voor het stoffelijk overschot van uw huisdier.

Het team van uw dierenartsenkliniek zal er zijn om u door elke stap van dit moeilijke proces te begeleiden en ondersteuning te bieden tijdens deze emotionele tijd. Als u vragen of zorgen heeft over het euthanaseren van uw huisdier, moet u deze voorafgaand aan de procedure met uw dierenarts bespreken.

thematische pauze

Waar het op neer komt

Als uw kat frequente en/of langdurige aanvallen of andere symptomen van een ernstige ziekte ervaart, is het tijd om beslissingen over het levenseinde zo snel mogelijk met uw dierenarts te bespreken. De beslissing om een geliefd huisdier te euthanaseren is nooit gemakkelijk, maar wanneer de kwaliteit van leven drastisch is verminderd als gevolg van een ziekte of verwonding, kan dit de vriendelijkste keuze zijn die u kunt maken voor uw harige familielid. Zorg ervoor dat u vragen stelt, zodat u alle beschikbare opties begrijpt en voorbereid bent op wat u kunt verwachten tijdens en na de procedure. Vergeet niet dat euthanasie een vredige en waardige ervaring is voor uw huisdier en troost u met de wetenschap dat u de moeilijke beslissing hebt genomen uit liefde en mededogen.

verdeler-catclaw1

Afscheid nemen

Het euthanaseren van een geliefd dier is nooit gemakkelijk, maar onthoud dat het de vriendelijkste keuze is wanneer alle andere opties zijn uitgeput, in plaats van de kat te laten lijden totdat hij of zij op natuurlijke wijze overlijdt. Vergeet niet om de tijd die je met je huisdier had te koesteren en weet dat je de beslissing hebt genomen uit liefde en mededogen.

Ondersteuning tijdens je rouwreis

Het verlies van een geliefd huisdier kan emotioneel overweldigend zijn en het is belangrijk om jezelf de tijd te geven om deze speciale band te betreuren. Het team van uw dierenartskliniek zal er zijn om ondersteuning te bieden in deze moeilijke tijd, en ze kunnen zelfs middelen beschikbaar hebben, zoals counselingdiensten of online ondersteuningsgroepen. Er zijn ook organisaties die herdenkingsproducten aanbieden, zoals pootafdrukken of urnen voor de as, als u een fysiek aandenken aan uw huisdier wilt bewaren. Vergeet niet dat iedereen op zijn eigen manier met verdriet omgaat – troost je met de wetenschap dat tijd een deel van de pijn zal verlichten en uiteindelijk goede herinneringen zal brengen in plaats van verdriet.

Andere ideeën voor het eren van uw kat

Als je een kat of een ander huisdier hebt moeten euthanaseren, zijn er veel manieren, zowel groot als klein, om hun nagedachtenis te eren.

Enkele ideeën zijn:


 • Een boom of bloem planten in hun geheugen

 • Doneren aan een dierenwelzijnsorganisatie in hun naam

 • Een herdenkingsfotoalbum of plakboek maken

 • Een donatie doen aan een goed doel in hun naam

 • Een gedicht of verhaal over hen schrijven

 • Geheugendozen maken met items die je eraan herinneren, zoals favoriete speelgoed, dekens, foto’s en andere aandenkens

Dit kunnen zinvolle manieren zijn om de liefde die je voor je huisdier hebt uit te drukken, ook al zijn ze er niet meer. Er is geen juiste manier om te rouwen; troost je met de wetenschap dat elke persoon verdriet anders ervaart. Sta jezelf toe om te helen in je eigen tijd en op je eigen manier. Vergeet niet dat hoewel je je misschien alleen voelt in deze moeilijke tijd, er middelen beschikbaar zijn om de reis gemakkelijker te maken.

cat + lijnverdeler

Conclusie

In de meeste gevallen kunnen epileptische aanvallen bij katten worden beheerd zonder euthanasie. Als de aanvallen echter frequenter worden en niet kunnen worden beheerd, kan euthanasie iets zijn dat u wilt overwegen om te voorkomen dat uw kat lijdt. Het nemen van de beslissing om een geliefd huisdier te euthanaseren is een van de moeilijkste beslissingen die u als eigenaar van een huisdier moet nemen. Het kan een emotionele tijd zijn, maar het is belangrijk om te onthouden dat je deze beslissing neemt uit liefde en mededogen voor je bontfamilielid.

Nauw samenwerken met een dierenartsteam dat u vertrouwt, is essentieel om ervoor te zorgen dat uw huisdier gedurende het hele proces de beste zorg krijgt. Als u vragen of zorgen heeft over euthanasie, aarzel dan niet om deze te stellen, zodat u alle beschikbare opties begrijpt en wat u kunt verwachten tijdens en na de procedure. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit artikel te lezen en veel succes met je reis vooruit.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: fukume, Shutterstock