15 leuke feiten over katten voor kinderen

Elk kind weet dat katten schattige, donzige wezens zijn met een voorliefde voor kattenkwaad. Ze zijn geweldige metgezellen en speelkameraadjes, maar er is zoveel meer aan hen dan dat.

Het brengen van een kat in uw gezin is een grote verandering, maar het kan ongelooflijk gunstig zijn voor uw kinderen en uw gezin als geheel.

Het hebben van een huisdier leert je kind waardevolle levenslessen over empathie en verantwoordelijkheid, evenals onvoorwaardelijke liefde. Met tijd en moeite kunnen uw kinderen een hechte band opbouwen met uw nieuwe kat, maar het kan geen kwaad om hen te helpen alles te leren wat ze kunnen over katten in de tussentijd.

10 interessante feiten over katten om met kinderen te delen

Er is veel om van te houden over katten en veel om over hen te leren! We hebben een lijst samengesteld met leuke, kindvriendelijke feiten om u en uw gezin te helpen uw harige vriend te waarderen en te begrijpen.

#1 Katten zijn vleeseters.

Alle dieren in de wereld zijn onderverdeeld in categorieën op basis van wat voor soort voedsel ze eten. Herbivoren eten alleen planten en carnivoren eten alleen vlees. Omnivoren vallen ergens in het midden en eten beide soorten voedsel – over het algemeen wat er op dat moment beschikbaar is.

Je kat is wat men noemt een obligate carnivoor. Dit betekent dat hij niet alleen liever vlees eet – zijn lichaam heeft het nodig.

Alle dieren hebben een unieke mix van voedingsstoffen nodig en voor katten kunnen die voedingsstoffen alleen afkomstig zijn van dierlijk vlees. Planten bieden simpelweg niet genoeg voedingsstoffen voor katten en ze kunnen moeilijk te verteren zijn. Katten hebben een veel korter spijsverteringskanaal dan mensen – of zelfs honden. Dierlijke producten doen er lang niet zo lang over om te verteren als planten, dus het voeden van uw kat met een plantaardig dieet kan zeer problematisch zijn.

Het beste dieet voor een kat is er een die voornamelijk is gemaakt met dierlijke ingrediënten. Dierlijke eiwitten uit bronnen zoals gevogelte, vlees en vis zijn ongelooflijk belangrijk, maar katten hebben ook gezonde dierlijke vetten nodig.

#2 Katten brengen het grootste deel van hun dag door met slapen en verzorgen.

Katten zijn de belichaming van netheid. Ze zijn er absoluut door geobsedeerd. Kittens beginnen meestal zichzelf te verzorgen als ze ongeveer 4 weken oud zijn

Je hoeft geen ervaren katteneigenaar te zijn om te weten dat het grootste deel van de dag van een kat wordt besteed aan slapen en verzorgen van elkaar. Het is echter niet alleen dat katten lui zijn – al die slaap heeft een biologische verklaring.

In het wild verbruiken katten een aanzienlijke hoeveelheid energie tijdens het jagen. Stalken, rennen, achtervolgen en springen vereisen een uitbarsting van energie die snel kan worden opgebruikt. Na een jacht moeten katten slapen om hun energieniveau te herstellen.

Huiskatten hebben nog steeds die instincten, maar ze hebben ook de neiging om te dutten uit verveling of vanwege een medisch probleem. Het is normaal dat katten tot 16 uur per dag slapen, of ongeveer 70% van hun leven. Als je merkt dat je kat meer slaapt dan normaal, kan het zijn dat hij niet genoeg speeltijd krijgt. Wanneer er andere gedragsveranderingen optreden, is het verstandig om contact op te nemen met uw dierenarts.

Katten slapen niet alleen veel, maar ze houden zich ook bezig met veel ander energiearm gedrag, zoals verzorging. Verzorging dient om uw kat schoon te houden, maar het helpt ook bij het verdelen van de natuurlijke oliën die door zijn huid worden geproduceerd. Verzorging helpt de bloedsomloop naar de huid te stimuleren en helpt ook hun lichaamstemperatuur te reguleren.

#3 Katten hebben een sterker reukvermogen dan honden.

Je kat weet dat je een zak met lekkernijen hebt geopend, zelfs als je absoluut geen geluid maakt terwijl je het doet. Hoe is dit mogelijk? Omdat hij een ongelooflijk sterk reukvermogen heeft – zelfs sterker dan dat van een hond.

Wetenschappers hebben lang gedacht dat honden het sterkere reukvermogen hebben. Bloodhounds hebben immers tot 300 miljoen geurreceptoren en zelfs de beste geurkatten hebben er slechts ongeveer 200 miljoen. Wat ze hebben geleerd, is dat er drie soorten geurreceptoren zijn en dat katten er meer van hebben.

De V1R-geurreceptor stelt een dier in staat om onderscheid te maken tussen geuren. Je hebt maar twee V1R-receptoren, terwijl honden er negen hebben. Katten hebben maar liefst 30 van deze V1R receptoren! Dus hoewel katten in totaal misschien niet zoveel geurreceptoren hebben, zijn hun neuzen veel gevoeliger dan die van een hond.

#4 Katten kunnen heel hoog springen.

Springen is een belangrijk onderdeel van het leven van een wilde kat. Niet alleen kan springen helpen om een kat te redden van een roofdier, maar het is vaak ook betrokken bij het neerhalen van prooien. Maar hoe goed zijn katten in springen?

Een volwassen kat kan tot vijf keer zijn eigen hoogte springen, meestal ergens tussen de vijf en zes voet. Dat klinkt misschien niet als veel voor je, maar stel je voor dat je hetzelfde vermogen had. Een mens die vijf voet lang is, met het springvermogen van een kat, zou in staat zijn om te springen tot 25 voet. Dat is ongeveer net zo hoog als een huis met twee verdiepingen!

Wat je kat dit geweldige springvermogen geeft, is de kracht van zijn achterpoten. Katten zijn ongelooflijk flexibel en ze kunnen hun achterpoten gebruiken om van de grond te duwen en zichzelf de lucht in te stuwen. Als ze hun doel missen, hoeft u zich geen zorgen te maken – er wordt gezegd dat een kat altijd op zijn voeten landt.

#5 Katten kunnen tot 12 kittens in één nest hebben.

Katten kunnen geslachtsrijp worden en zwanger worden op slechts vier maanden oud!

Niets is schattiger dan een nest pasgeboren kittens, maar sommige nesten zijn groter dan andere en één vrouwelijke kat kan meer dan 100 kittens hebben tijdens haar reproductieve leven. Zoals je je kunt voorstellen, neemt dat aantal exponentieel toe als een van die kittens zichzelf reproduceert.

Het verzorgen van één kat is een grote verantwoordelijkheid en de zorg voor een moederkat en haar kittens is nog uitdagender. Uw kat zorgt de eerste weken voor het voeren van de kittens, maar ze moeten uiteindelijk worden gespeend op vast voedsel. Je zult ook moeten beginnen met het verstrekken van basics zoals kattenbakken, kattenbedden en speelgoed.

Deze uitgaven zijn echter niets in vergelijking met veterinaire kosten. Een volwassen kat heeft slechts een paar vaccins nodig in de loop van enkele jaren, maar kittens hebben ze de eerste vier maanden van hun leven om de drie tot vier weken nodig.

Het fokken van je kat lijkt misschien eenvoudig genoeg, maar het is belangrijk om na te denken over het hele proces waarbij die kittens worden grootgebracht. Doe het verantwoordelijke als katteneigenaar en laat uw kat steriliseren of castreren om ongeplande nesten te voorkomen.

#6 Katten zijn er in vele kleuren en patronen.

Tabby is een van de meest herkenbare patronen bij katten, maar het is verre van de enige. Elke tint behalve wit is een variatie van zwart, rood (oranje) of beide. Daarnaast zijn enkele van de kleuren die je ziet crème, kaneel, bruin en reekalf.

De kleur en het patroon van een kat wordt volledig bepaald door genetica. Een kitten ontvangt genen voor kleuring van elk van zijn ouders. Omdat één nest kittens door twee verschillende mannetjes kan worden verwekt, kan dit leiden tot een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen binnen hetzelfde nest.

Hoewel er bijna oneindige combinaties van patroon en kleur zijn, zijn er zes bontpatronen geïdentificeerd: tabby, effen, tweekleurig, driekleurig, schildpad en kleurpunt.

Tabby-katten hebben een zekere mate van strepen of een gemarmerd, gezwollen of gevlekt patroon. Stevige katten zijn natuurlijk allemaal één kleur, terwijl tweekleurige katten een combinatie van wit en één andere kleur vertonen. Een schildpadkat vertoont een mengsel van zwarte en oranje vacht, terwijl driekleurige katten de toevoeging van kleine witte gebieden hebben. Colorpoint katten hebben een donkerdere kleuring op het gezicht, de poten en de staart.

Naast een eindeloze reeks kleur- en patrooncombinaties, hebben katten verschillende soorten en lengtes vacht. Er is het duidelijke onderscheid tussen kortharige en langharige katten, maar sommige hebben krullend haar of helemaal geen haar.

#7 Katten hebben 18 tenen.

Als mens heb je vijf vingers aan elke hand en vijf tenen aan elke voet. Katten hebben ook vijf tenen op hun voorpoten, maar slechts vier op de rug. Van de tenen op de voorpoten wordt er één een wolfsklauw genoemd. Deze teen bevindt zich aan de binnenkant van het been net boven de poot en raakt de grond niet.

De tenen van je kat worden beschermd door taaie huidkussens. Hoewel ze taai en robuust zijn, kunnen de pads op de voeten van uw kat onderscheid maken tussen koude en warme oppervlakken.

Katten hebben intrekbare klauwen op zowel hun voor- als achterpoten. Dit betekent dat ze de mogelijkheid hebben om hun klauwen in de voeten te trekken of uit te strekken voor gebruik. Je kat gebruikt zijn klauwen voor alles, van krabben en klimmen tot jagen en zelfverdediging.

#8 Katten verouderen veel sneller dan mensen.

Je hebt waarschijnlijk gehoord dat één mensenjaar gelijk staat aan zeven hondenjaren, maar wat betekent dat eigenlijk. De tijd gaat niet per se sneller voorbij voor een hond, maar zijn lichaam veroudert sneller dan het jouwe. Hetzelfde geldt voor katten. Eén kattenjaar staat gelijk aan ongeveer vijftien mensenjaren.

Er is echter een onderscheid tussen het eerste jaar van uw kat en de rest van zijn leven. Het eerste jaar van je kat komt overeen met ongeveer 15 mensenjaren, maar het tweede jaar is slechts ongeveer negen. Elk jaar daarna is slechts ongeveer 4 kattenjaren.

Als je drie jaar oud bent, zou je kat het equivalent zijn van ongeveer 28 jaar oud voor een mens. De gemiddelde kat leeft ongeveer 12 jaar, of ongeveer 64 in menselijke jaren. De oudste kat ooit geregistreerd was Crème Puff die een verbazingwekkende 38 jaar leefde. Dat is meer dan 150 mensenjaren!

#9 Katten komen in alle verschillent Maten.

De kattenstaart bevat bijna 10% van hun botten en dient als evenwichtsmiddel. De kattenstaart fungeert als tegenwicht om hun evenwicht te bewaren.

Katten zijn er in een grote verscheidenheid aan kleuren en patronen, maar ze zijn ook allemaal verschillende maten. De grootte van een kat wordt grotendeels bepaald door zijn ras of, als het een gemengd ras is, een combinatie van de genetica van zijn ouders.

De gemiddelde huiskat weegt tussen de 8 en 10 pond, meet tussen de 15 en 20 centimeter lang (zonder de staart) en staat ongeveer 10 centimeter lang. Kittens worden geboren met een gewicht van slechts 3 tot 4 gram, maar ze krijgen tot 0,5 gram per dag, verdubbelen in massa tegen de tijd dat ze twee weken oud zijn.

Een van de grootste huiskatrassen is de Maine Coon. Het Guinness Book of World Records noemde Barivel, een Italiaanse kat, de prijs voor de grootste kat ooit met een lengte van meer dan 47 centimeter. In tegenstelling tot de Maine Coon is het kleinste kattenras de Singapura. Het is ongeveer half zo groot als een typische huiskat.

Deze twee kattenrassen zijn tegenovergestelde uiteinden van het spectrum, maar de meeste vallen in kleine, middelgrote of grote categorieën. Kleine kattenrassen zijn de Munchkin, Cornish en Devon Rex, Siamees en Balinees. Populaire middelgrote kattenrassen zijn Ragdolls, Sphynx, Russian Blues, Scottish Folds en Manx. Rassen zoals de Noorse boskat, Perzische en Siberische bevinden zich aan de bovenkant van het groottespectrum.

#10 Katten houden van spelen.

Elke kat heeft een unieke persoonlijkheid, maar ze hebben allemaal dezelfde instincten om te spelen. Speeltijd voor een kat gaat niet alleen over het voorkomen van verveling, het gaat erom dat je je kat de kans geeft om zijn natuurlijke instincten uit te werken.

Katten kunnen het grootste deel van hun dag slapend doorbrengen, maar perioden van activiteit zijn belangrijk. In het wild helpt spelen kittens overlevingsvaardigheden te ontwikkelen, zoals stalken, achtervolgen en prooien vangen. Je huiskat heeft dezelfde basisinstincten, plus speeltijd zorgt voor mentale stimulatie. Katten die hun leven binnenshuis doorbrengen, hebben regelmatig lichaamsbeweging en stimulatie nodig om de fysieke en mentale gezondheid te behouden.

Dus, wat is de beste manier om met je kat te spelen? Het hangt allemaal af van zijn voorkeuren. Sommige katten houden van klein, lichtgewicht speelgoed waar ze rond kunnen slaan, terwijl anderen graag veren aan een touwtje jagen. Begin met een verscheidenheid aan speelgoed wanneer je je kat mee naar huis neemt om erachter te komen wat hij leuk vindt.

Interactieve speeltijd is belangrijk om je band met je kat op te bouwen, maar solo spelen moet ook worden aangemoedigd. Puzzelspeelgoed is hier geweldig voor. Een puzzelspeeltje vereist dat je kat nadenkt en problemen oplost, vaak in ruil voor een voedselbeloning. Dit speelgoed kan ook een geweldige manier zijn om een snelle eter tijdens de maaltijd te vertragen.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

#11 Katten zijn een van de meest populaire huisdieren ter wereld.

Het is geen geheim dat katten een van de meest populaire huisdieren ter wereld zijn, maar hoe populair zijn ze? Er zijn naar schatting 600 miljoen katten in de wereld, hoewel velen van hen verwilderd of zwerfkatten zijn.

Volgens gegevens verzameld door de American Veterinary Medical Association (AVMA) in 2018, bevat meer dan 25% van de Amerikaanse huishoudens een kat – dat zijn bijna 32 miljoen kattenbezitters. Maine en Vermont hebben het hoogste aantal kattenbezitters, ongeveer 44% van de inwoners van de staat. Het kattenbezit lijkt ook met elke generatie toe te nemen – ongeveer 76% van de millennials bezit een huisdier.

Over de hele wereld worden naar schatting 370 miljoen katten als huisdier gehouden in vergelijking met meer dan 470 miljoen honden. Rusland heeft het hoogste percentage kattenbezit rond 59% van de bevolking.

Alleen omdat katten ongelooflijk populair zijn, betekent niet dat ze gemakkelijk zijn. Als je een kat in huis gaat halen, is het jouw verantwoordelijkheid om in zijn behoeften te voorzien. Dit omvat voedsel, onderdak en recreatie. Katten kunnen duur zijn, dus wees bereid om een aanzienlijke financiële investering in je harige vriend te doen en ervoor te zorgen dat je de kat gedurende zijn hele leven kunt verzorgen.

#12 Katten zijn erg sneaky.

Katten zijn dodelijke jagers en ze hebben een aantal vaardigheden ontwikkeld om hen te helpen overleven in het wild. Je hebt waarschijnlijk gezien dat je kat een speeltje stalkt. Hij laat zijn lichaam op de grond zakken en groeit heel stil. Van daaruit zal hij langzame stappen naar voren zetten en zijn achterpoten in bijna exact dezelfde positie plaatsen als de voorpoten eerder. Dit helpt ruis te minimaliseren en beperkt zichtbare sporen.

Hoewel je huiskat niet hoeft te jagen op zijn voedsel, behoudt hij nog steeds zijn wilde instincten. Stilte is een uiterst belangrijke overlevingsvaardigheid voor wilde katten en het verklaart waarom je katachtige vriend je zo gemakkelijk kan besluipen.

Natuurlijk zijn katten niet altijd zo sneaky als ze denken dat ze zijn. Wanneer ze op zoek gaan naar een traktatie die ze niet horen te hebben of ronddwalen in een gebied thoed is verboden terrein, ze denken vaak dat als ze langzaam genoeg bewegen, je ze niet zult zien. Het enige wat het gedrag in dit geval daadwerkelijk doet, is dienen als een bron van vermaak.

#13 Katten kunnen goed klimmen en heel hard rennen.

Je kind weet waarschijnlijk al dat de cheeta een van de snelste dieren ter wereld is, maar huiskatten zijn ook vrij snel! Hoewel een cheeta snelheden tot 80 mijl per uur kan bereiken, is de topsnelheid van een kat niets om aan te snuffelen. Ze kunnen oplopen tot 30 mph, wat ongeveer is hoe snel een auto op een typische weg zou rijden. Het is ook wat onderzoekers denken dat de menselijke limiet is voor snelheid.

Hard kunnen rennen is erg belangrijk voor wilde katten. Niet alleen is snelheid nodig om te ontsnappen aan roofdieren, maar ze moeten ook snel kunnen bewegen om hun prooi te vangen. Het klimvermogen van een kat kan ook goed van pas komen.

Wilde luipaarden slepen hun prooi vaak de bomen in om hun maaltijd te beschermen tegen aaseters. Andere wilde katten kunnen klimmen, maar weinigen zo goed als het luipaard.

Je kat gaat waarschijnlijk niet dagelijks kleine dieren doden en ze in een boom slepen, maar hij is nog steeds behoorlijk goed in klimmen. Katten hebben klauwen die naar binnen buigen, waardoor ze perfect zijn om dingen vast te pakken om te klimmen. Helaas maken die gebogen klauwen het moeilijk om weer naar beneden te klimmen!

#14 Katten kunnen ’s nachts heel goed zien.

Katten zijn van nature crepusculair, dus ze hebben de neiging om het meest actief te zijn rond zonsopgang en zonsondergang. Dat gezegd hebbende, ze hebben een uitstekend nachtzicht dat van pas komt wanneer uw kat een plotselinge drang krijgt om het meubilair midden in de nacht te beklimmen.

De ogen van een kat functioneren het beste bij daglicht, maar ze hebben een paar aanpassingen die het nachtelijke zicht verbeteren. De belangrijkste aanpassing bevindt zich in het netvlies.

Het netvlies is het deel van het oog waar fotoreceptoren worden gevonden – cellen die reageren op licht.  Er zijn twee soorten fotoreceptorcellen: staafjes en kegeltjes. De kegeltjes detecteren kleurschakeringen en komen het dagzicht van uw kat ten goede, terwijl de staafjes een rol spelen bij nachtzicht en perifeer zicht.

Uw kat heeft een aanzienlijk aantal staafreceptoren, maar veel minder kegeltjes. Dit is de reden waarom ze de neiging hebben om ’s nachts heel goed te zien, maar ze kunnen niet zoveel kleuren detecteren als mensen kunnen.

Je hebt misschien ook gemerkt dat de ogen van je kat lijken te schijnen in het donker. Zijn ogen schijnen niet echt – ze reflecteren licht. Dit komt door een dunne, reflecterende laag genaamd het tapetum lucidum langs de achterkant van het oog. Het vergroot het licht en kaatst het terug door het netvlies, waardoor de hoeveelheid licht die beschikbaar is voor de fotoreceptoren toeneemt.

#15 Katten hebben vaccinaties nodig, net als mensen.

Vaccins zijn schoten die je lichaam helpen om ziektes te bestrijden. Ze introduceren minuscule hoeveelheden van een kiem om het immuunsysteem te activeren. Als reactie hierop produceert het immuunsysteem antilichamen die een verdediging lanceren en een weerstand tegen die ziekte beginnen op te bouwen. Wanneer je er in de toekomst aan wordt blootgesteld, weet je lichaam al hoe ermee om te gaan.

Mensen krijgen vaak vaccins tegen waterpokken, kinkhoest, mazelen en polio in de kindertijd. Later in het leven heeft u mogelijk aanvullende vaccinaties nodig tegen tetanus, difterie en kinkhoest (Tdap) en vaccins tegen seizoensgriep en gordelroos.

Vaccinaties zijn net zo belangrijk voor kittens en volwassen katten. Kittens hebben een reeks vaccins nodig van 6 weken tot 16 weken oud. Als volwassene heeft hij maar elk jaar of om de drie jaar een vaccin nodig.

Katten zijn fascinerende dieren en er is veel over hen te leren. Door uw kinderen deze leuke kattenfeiten te leren, kunnen ze een beter begrip van hun kat en van katten in het algemeen ontwikkelen. Met uw hulp kunnen uw kinderen zelf opgroeien tot verantwoordelijke katteneigenaren.

Wil je meer weten over de zorg voor kittens? Bekijk dit uitgebreide artikel.