5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen (en 3 die je niet zou moeten krijgen)

Iedereen weet dat de meeste honden gelukkiger zijn in paren of groepen, omdat ze van nature in roedels leven. Maar hoe zit het met katten?

Katten staan bekend als solitaire dieren, maar sommige katten genieten wel van het gezelschap van een andere kat. Laten we eens kijken naar de redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen, evenals enkele tekenen dat je kat geen vriend wil!

Is het krijgen van een tweede kat een goed idee?

Een tweede kat krijgen is niet altijd een goed idee. Katten zijn van nature solitaire dieren die elkaar liever vermijden en behoorlijk territoriaal kunnen worden. Veel medische aandoeningen zijn gerelateerd aan stress, wat veel vaker voorkomt in huishoudens met meerdere katten.

Als uw kat angstig, gestrest en vatbaar voor urinewegaandoeningen is, is het geen goed idee om een tweede kat te krijgen. Evenzo, als je kat begint te sissen wanneer een andere kat langs het raam loopt of altijd thuiskomt van het verkennen van buiten met krassen of beten, is het onwaarschijnlijk dat ze vriendelijk naar een nieuwe huisgenoot zullen gaan!

Lees ook: De beste zelfgemaakte kattenvoerrecepten voor nierziekte

Aan de andere kant, als je volwassen kat vrienden maakt met de naburige katten of eenzaam is na de dood van een vriend, kan het een goed idee zijn om ze een metgezel te geven.

5 redenen waarom je een tweede kat zou moeten krijgen

#1 Je hebt onlangs een kat verloren en je overgebleven kat is eenzaam

Hoewel de meeste katten de voorkeur geven aan hun eigen gezelschap, genieten sommigen van kattengezelschap, vooral als ze ermee zijn opgegroeid. Veel eigenaren zijn verrast hoe blij hun kat is om plotseling te ontdekken dat ze het huis voor zichzelf hebben na een verlies, maar als je kat lijkt te rouwen, wil hij misschien een kattenvriend.

Lees ook: Is mijn kat depressief? Tekenen, symptomen &hoe te helpen

#2 Uw kat is als paar overgeleverd aan een redding

Het spreekt voor zich dat als je je kat uit een asiel haalt, en hij is een van een paar, je de andere kat ook mee naar huis moet nemen. Gebonden paren moeten altijd samen worden herplaatst, omdat ze scheiding extreem stressvol kunnen vinden. Als het maatje van je kat om de een of andere reden niet beschikbaar is, overweeg dan om een andere kat te adopteren die andere katten leuk lijkt te vinden.

Lees ook: 5 redenen om een kat met speciale behoeften te adopteren

#3 Je hebt alle ruimte

Veel katten vinden samenwonen extreem stressvol, en dit wordt verergerd door kleine ruimtes. Katten die niet gebonden zijn, hebben hun eigen territorium nodig en dit kan moeilijk te bereiken zijn in een klein huis.

Maar als je een groot huis hebt en graag veranderingen aanbrengt om je katten naast elkaar te laten bestaan, zorg dan in ieder geval voor een vijfsterrenhuis voor een andere katachtige!

Lees ook: Waarom zitten katten op je borst? 10 redenen waarom!

#4 Je kat haalt vrienden op in de buurt

Als uw kat een van die zeldzame katten is die oprecht geniet van het gezelschap van andere katten, ziet u ze misschien tegen vrienden in de buurt wrijven, met andere katten in de tuin zitten of vredig zonneplekken delen met andere katten.

Deze kat kan het op prijs stellen om een andere kat te hebben om zijn leven mee te delen! Laat je echter niet misleiden door katten die lijken te spelen, want ze hebben misschien een spuug!

Lees ook: De 9 vriendelijkste en mooiste kattenrassen ter wereld

#5 U haalt een nieuw kitten op

De beste tijd om een tweede kat te krijgen is wanneer u uw nieuwe kitten voor het eerst mee naar huis neemt. Broers en zussen die samen zijn opgevoed, hebben veel meer kans om op latere leeftijd verder te gaan, dus denk er nu over na of je die tweede kat wilt!

Lees ook: Kittens seksen: hoe bepaal je het geslacht van je kitten?

3 redenen waarom je geen tweede kat zou moeten krijgen

#1 U wilt redden Alle De dieren, of je hebt medelijden met ze

Hoewel ik niet tegen redden ben, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je zijn het daadwerkelijk redden van een dier. Het adopteren van een kat die niet van andere katten houdt of ze in een situatie brengen waarin ze ongelukkig zullen zijn, is niet in het belang van de kat, zelfs als het lijkt alsof ze binnenshuis beter af zijn.

Neem niet zomaar een tweede kat omdat je medelijden met ze hebt, tenzij je zeker weet dat je een veilige plek voor ze hebt om naartoe te gaan als het niet lukt bij jou thuis. Dit geldt ook voor fokkers waardoor je je schuldig voelt omdat je maar één huisdier hebt genomen!

Lees ook: 15 feiten die u moet weten over wilde katten

#2 Uw kitten maakt u gek

Neem niet zomaar een kat omdat je kitten je gek maakt door de muren te beklimmen. Hoewel kittens samen zullen spelen, zullen ze er uiteindelijk uit groeien. En hoewel je misschien geluk hebt en je katten later in het leven verder zullen gaan, kunnen ze ook misschien niet, waardoor beide katten stress en angst krijgen.

Het krijgen van een tweede kitten om een kitten gezelschap te houden is een geldige reden om alleen een tweede kat te krijgen als je ruimte hebt voor beide en een back-upplan als ze uit elkaar groeien.

Lees ook: De 8 beste kittenvoeding van 2022

#3 U laat uw kat overdag alleen

Je moet geen nieuwe kat krijgen alleen omdat je inwonende kat voor lange periodes alleen thuis is. Terwijl sommige katten het leuk zullen vinden om een vriendje te hebben om mee te spelen, zijn anderen meer dan blij met hun eigen gezelschap.

In plaats van je te haasten om een kat te adopteren, probeer je kat achter te laten met speelgoed en interactieve voedselpuzzels om mentale stimulatie te bieden. Met een videocamera kun je je kat in de gaten houden en bepalen of hij zich echt alleen thuis verveelt, of gewoon blij is om het huis voor zichzelf te hebben!

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Dingen om over na te denken voordat je een tweede kat adopteert

Voordat je een tweede kat mee naar huis neemt, moet je ook controleren of je het je kunt veroorloven. We weten allemaal dat het bezit van huisdieren niet goedkoop is. U moet rekening houden met de dagelijkse kosten zoals voedsel en reguliere medicijnen zoals vlooien- en wormbehandeling, evenals financiële planning voor noodsituaties.

Lees ook: Hoe een kat te ontwormen

Je moet ook alleen een tweede kat krijgen als je een back-upplan hebt voor het geval het misgaat. Dat kan inhouden dat een van de katten wordt teruggeplaatst naar een familielid of dat ze worden teruggebracht naar het asiel of de fokker. Hoewel we er niet graag aan denken om een van onze geliefde familieleden opnieuw te huisvesten, is het in situaties waarin katten er niet op komen de enige optie.

Het hebben van een vaag plan voor ‘rehoming’ is niet goed genoeg, omdat het misschien moeilijk is om iemand te vinden wanneer je er bent – je zou verschillende namen moeten hebben van mensen waarvan je weet dat ze je kat zouden willen nemen. Adopteer geen tweede kat, tenzij je een plan hebt voor waar ze naartoe gaan als dingen niet lukken.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn katten opstappen?

Ervoor zorgen dat uw katten de beste kans hebben om verder te komen, is belangrijk voor ieders stressniveau! Voordat je een tweede kat mee naar huis neemt, probeer dan een kat te vinden waarvan bekend is dat hij met andere katten overweg kan.

Het vinden van een kat met een vergelijkbaar temperament als je huidige kat is ook belangrijk. Vaak gaat dit hand in hand met de leeftijd – het is onwaarschijnlijk dat uw oudere kat het op prijs zal stellen om een nieuw kitten bij het gezin te hebben, tenzij ze zelf erg speels zijn!

Ontwerp je huis rond beide katten – zorg ervoor dat ze voldoende middelen hebben, van kattenbakken tot voerbakken, en zorg ervoor dat er schuilplaatsen zijn zoals hoge zitstokken om stress te verminderen. Je moet ook een aparte ruimte inrichten voor je nieuwe aanwinst dat is niet toegankelijk voor uw bestaande kat, zodat uw nieuwe kat zonder onderbreking kan wennen aan zijn nieuwe huis. Volg dan ons advies voor het introduceren van .

Lees ook: Hoe vind je een verloren kat?

Wat zijn de voor- en nadelen van het krijgen van een tweede kat?

Pros

  • Uw kitten heeft een speelkameraadje
  • Je kunt twee levens redden
  • Twee keer zoveel plezier en knuffels
  • Katten kunnen elkaar bezig houden en mentaal gestimuleerd houden

Tegens

  • Uw katten kunnen niet opschieten, u heeft een verhoogd risico op spuiten en destructief krabben
  • Hogere financiële kosten

Conclusie

Je moet er goed over nadenken voordat je een tweede kat krijgt, omdat je je bestaande kat van streek kunt maken en stress, angst of zelfs lichamelijke ziekten kunt veroorzaken. Je moet nooit een tweede kat adopteren alleen omdat je er medelijden mee hebt of omdat je een schattig kitten in een advertentie hebt gezien.

Als je echter denkt dat je kat een vriendje wil en je hebt de ruimte en het geld om voor twee katten te zorgen, ga je gang. Vergeet niet om ervoor te zorgen dat je een back-upplan hebt voor het geval het allemaal misgaat, en je moet een kattengedragsdeskundige raadplegen om te voorkomen dat je je nieuwe toevoeging opnieuw inschat.

Lees ook: 10 tekenen dat je kat een andere kat wil

Veelgestelde vragen

Zijn katten gelukkiger met een andere kat?

De meeste katten zijn niet gelukkiger met een andere kat en zijn gestrest door kattengezelschap in krappe omstandigheden. Als je echter een groot huis hebt, kun je misschien twee of meer katten gelukkig houden door ze veel ruimte en middelen te bieden.

Zijn twee katten harder dan één?

Als twee katten niet opschieten, zijn ze zeker moeilijker dan één. Met twee katten moet je drie van alles hebben – drie kattenbakken, drie voerbakken, drie waterbakken, drie krabpalen, enzovoort. Je moet ook voldoende ruimte hebben om beide katten vreedzaam naast elkaar te laten bestaan. Ze kosten ook twee keer zoveel!