Kattenverlatingsangst: oorzaken, symptomen en behandeling

Jaren geleden kwam verlatingsangst alleen voor bij honden, maar nu wordt ook erkend dat katten scheidingsgerelateerde problemen (SRP) hebben, ondanks de perceptie dat katten minder aandacht nodig hebben en zelden worden beïnvloed door menselijke afwezigheid. In dit artikel leren we over de oorzaken en behandeling van verlatingsangst bij katten.

Waarschijnlijkheidsfactoren voor de ontwikkeling van scheidingsgerelateerde problemen bij katten lijken consistent met die van honden, inclusief eigenaren van gezelschapsdieren met lange werkuren, veranderingen in schema’s, frequent reizen en permanent verlies van een huisdier of familielid.

Helaas is er weinig onderzoek met betrekking tot SRP bij katten. Hoewel casepresentaties verschillen van honden, brengen detectie en beheer van SRP uitdagingen met zich mee voor eigenaren, veterinaire professionals en dierengedragsdeskundigen.

Verlatingsangst kan slopend zijn voor zowel eigenaar als kat. Nauwkeurige identificatie, behandeling en preventie van scheidingsgerelateerde problemen zijn belangrijk voor het welzijn van katten en de kwaliteit van de relaties tussen mens en kat.

Snel overzicht: Kattenverlatingsangst

zoeken
Veel voorkomende symptomen: Urineren buiten de kattenbak, vooral op het bed van een huisdierouder; poepen buiten de kattenbak, overmatig vocaliseren, destructief gedrag, overmatige verzorging, constant aandacht zoeken.
medische dossiers
Diagnose: Grondige geschiedenis van het beschrijven van gedrag, video’s die gedrag demonstreren, het uitsluiten van medische oorzaken van abnormaal gedrag met laboratoriumwerktests.
kat
Gediagnosticeerd bij katten:Vaak
pil
Vereist voortdurende medicatieJa, als gedrag ernstig genoeg is of omgevings- en gedragsverandering niet mogelijk is.
injectiespuit
Vaccin beschikbaar:Nee
jam-medisch
Behandelingsopties: Beheer van eventuele omgevingsstressoren, gedragsmodificatietechnieken, gedragsmodificatiemedicatie.
thuis
Huismiddeltjes: Het identificeren van triggers thuis die angst veroorzaken, verrijkende omgeving thuis. Gebruik van kalmerende feromoonproducten zoals Feliway.

Hypothetische oorzaken van scheidingsgerelateerde problemen

Persoon die een kat vasthoudt

Katten kunnen verlatingsangst ontwikkelen om verschillende redenen, waaronder traumatische ervaringen en vele, vele andere problemen.

De mythe dat ALLE katten afstandelijk en eenlingen zijn, is niet het geval.

Katten kunnen hechte banden vormen met eigenaren en zullen daarom waarschijnlijk onthechtingsgedrag en fysiologische reacties vertonen als gevolg van de gedeeltelijke of volledige afwezigheid van de eigenaar.

Er is geen enkele trigger.

Scheidingsgerelateerde problemen kunnen verschillende onderliggende negatieve emotionele motivaties hebben met betrekking tot angst, angst, paniek, verdriet en overmatige gehechtheid aan mensen. Interessant is dat uit onderzoek ook is gebleken dat een hoger voorkomen van SRP werd gemeld in huishoudens met twee vrouwelijke eigenaren dan de rest van de bemonsterde zorgverleners.

Het is duidelijk dat er veel redenen zijn waarom een kat SRP kan ontwikkelen. Laten we een paar van de mogelijke oorzaken onderzoeken.

Vroeg spenen, verlaten en trauma

Scheidingsgerelateerde problemen worden vaak gezien bij weesdieren, samen met die vroeg bij hun moeder en broers en zussen worden verwijderd. Idealiter moeten kittens tot acht weken oud bij hun natuurlijke familie blijven.

Katten die jong in de steek worden gelaten en vervolgens worden gered, samen met degenen die lijden aan een traumatische gebeurtenis, zijn op dezelfde manier vatbaar voor dissociatie-angst.

Genetica

Het is getheoretiseerd dat individuele genetica een rol kan spelen bij kattenSRP. Stamboek Oosterse rassen, zoals Siamezen en Birmezen, kunnen ook kwetsbaarder zijn voor scheidingsproblemen.

Verveelde binnenkatten

Onderzoek heeft aangetoond dat binnenkatten met weinig te doen en geen speelgoed om mee te spelen een grotere incidentie van SRP vertoonden.

Oudere en gehandicapte katten

Dieren die gehandicapt zijn geraakt of van wie de omstandigheden kunnen zijn veranderd, kunnen ook worden getroffen, inclusief katten ouder dan 8 jaar, kunnen vatbaar zijn voor loslatingsgerelateerde problemen. Evenzo kunnen katten met cognitieve achteruitgang ook minder competent zijn om met de afwezigheid van een verzorger om te gaan en zullen ze last hebben van SRP.

Behoeftige overgevoelige katten

Katachtigen die overgevoelig zijn voor hun omgeving en alleen op hun verzorgers vertrouwen voor sociale betrokkenheid, kunnen extra aanhankelijk worden wanneer ze worden geconfronteerd met het verzuim van de eigenaar. We moeten bewust zijn om het behoeftige gedrag niet te versterken door onze nervositeit.

Heeft mijn kat verlatingsangst?

De Covid19-pandemie heeft de uitdaging van verandering en verandering benadrukt.en verlies van routine gebracht aan veel huisdieren en verzorgers. Verschillende moggies, zoals mijn Simba, worstelen met steeds veranderende schema’s door items te likken, te zeuren en te kotsen bij mijn aankomst.

Als u bent teruggekeerd naar parttime / fulltime werk en vermoedt dat uw kat symptomen van scheidingsklachten zou kunnen hebben, zijn er een paar dingen die u kunt doen om te bepalen of ze al dan niet tekenen van verlatingsangst vertonen.

Begin met het bijhouden van het vertrek- en aankomstgedrag van uw kat, eventuele eetluststoornissen en de impact die uw afwezigheid heeft op uw kat. Videobewaking kan ook een essentieel hulpmiddel zijn in uw diagnostische mandje.

Symptomen van verlatingsangst bij katten

Verlatingsangst bij katten

De symptomen van verlatingsangst bij katten zijn aanhankelijkheid, agitatie en destructief gedrag.

Scheidingsangst kan zich manifesteren als aanhankelijkheid, agitatie, verdriet voorafgaand aan het vertrek van de eigenaar (schaduwen), enthousiaste begroetingen wanneer eigenaren naar huis terugkeren, inclusief probleemgedrag zoals:

  • Destructief gedrag is het meest gemelde teken van SRP (het vernietigen van huishoudelijke voorwerpen, kauwen op meubels, kloppen op items, toegang krijgen tot kasten, hectisch krabben aan deuren / ramen)
  • Overmatige vocalisatie (huilen, huilen, kreunen en miauwen)
  • Ongepaste eliminatie (voornamelijk urinemarkering op het bed van de eigenaar, maar ook urineren of poepen op banken, kleding van de eigenaar, onder meubels en urineren in de gootsteen)
  • Te snel eten of verlies van eetlust (Anorexia) terwijl de eigenaar weg is
  • Braken (voedsel of haar inbegrepen in spew)
  • Depressie
  • Inactiviteit
  • Agressieve neigingen
  • Exorbitant likken of zelf verzorgen

Het is van vitaal belang op te merken dat chronische stressoren het potentieel hebben om bij te dragen aan klinische symptomen na de scheidingsperiode (Johnson, 2020).

Katten verlatingsangst behandeling

Hoe maak je een kat liefde voor je spelen

Zodra je hebt vastgesteld dat je kat last heeft van verlatingsangst, begin dan met het gebruik van verschillende methoden om zijn angst te behandelen en hem te helpen kalm te blijven, of je nu thuis of weg bent.

Uitgebreide diagnose is vereist om met SRP om te gaan en te behandelen; te beginnen met een gezondheidscontrole om onderliggende gezondheidsproblemen uit te sluiten in combinatie met een gedragsevaluatie.

Gelijktijdige omgevings- en gedragsverandering samen met feromonen, supplementen en massagetherapie is ook vereist om scheidingsgerelateerde uitdagingen te beheren en te behandelen.

Verbetering van het milieu

Milieuverrijking is een belangrijk onderdeel van het welzijn van katten. Bekijk de huidige habitat en toekomstige mogelijkheden om normaal kattengedrag te uiten.

Imiteer jacht- en foerageeracties met het gebruik van voedselpuzzels, plaats verticale structuren om klimmen uit te lokken, samen met krabpalen om klauwen te behouden, territorium te markeren en fit te blijven.

Lees ook: De 10 beste kattenvertragers &puzzelvoeders

Stimuleer dagelijks speel- en roofgedrag met speelgoed, kattenkruid, touwen, beddengoed, kartonnen dozen en wekelijkse clickertraining.

Vertrek cues

Negeer je kat niet en laat hem niet sluipen en laat hem niet achter met het besef dat hij met rust is gelaten!

Vertrek en aankomst moeten zo rustig mogelijk zijn; overmatige weergave kan overstimulatie veroorzaken en angst verergeren. Exiting cues moeten positieve, betrouwbare en voorspelbare sociale interactie tussen mens en kat bieden door middel van trainingssignalen zoals “ga naar mat”, “ga naar handdoek” of “ga naar bed”.

Dit kan worden bereikt door te lokken met een traktatie gevolgd door borstelen voor katten die ervan genieten. Zodra de mat is gekoppeld aan ontspanning, kunnen geleidelijke afwijkingen worden geïntroduceerd.

Uiteindelijk moet de mat dienen als een rustgebied, copingvaardigheden aanleren en de kat in staat stellen positief met zijn omgeving om te gaan (Johnson, 2020).

Angstvrije vesting

Zet een speciaal opvangcentrum op voor katten met veel stress en lage activiteit die plaats biedt aan voedsel, water, beddengoed, hoge gateway-gebieden, schraapstations en kattenbak (niet in de buurt). Zorg ervoor dat het gebied voldoet aan de basisbehoeften met de toevoeging van een feromoonverspreider, de geurkleding van de eigenaar en rustgevende muziek voor katten.

Laat je kat de keuze hebben en verken het fort gewillig door een positieve associatie te maken met het gebruik van traktaties en spel.

Trigger desensibilisatie

Bepaalde activiteiten zoals het verzamelen van sleutels, jas, tas of het dragen van schoenen voordat je vertrekt, kunnen angst veroorzaken. Als uw kat u schaduwt of nerveus wordt wanneer u deze items pakt of vasthoudt, zou het nuttig moeten zijn om ze ongevoelig te maken door deze activiteiten op ongeplande tijden te organiseren zonder te vertrekken.

Ripseet trainingssessies meerdere keren (ochtend, middag, avond) met een kort uitje, verhoog geleidelijk de tijd die buiten wordt doorgebracht totdat ze kalm zijn.

Producten sussen

Verschillende kalmerende producten kunnen worden gebruikt om angst te verminderen en gevoelens van geruststelling en welzijn te bevorderen.

Een synthetisch sussend feromoon afgeleid van het verzorgen van koninginnen (chemische stof geproduceerd in de borstsulfon) genaamd Feliway Multicat is ook gunstig voor angstige, angstige katten en voor spanningsvermindering in huizen met meerdere katten.

Huisdier kalmerend ThunderShirt dat zachtjes met constante druk wordt aangebracht, kan helpen bij scheidingsangst als uw kat het verdraagt.

Nutraceuticals en kruiden

Studies toonden aan dat korte termijn suppletie van L-tryptofaan voor honden en katten leidde tot vermindering van stressgerelateerd gedrag en afname van angstsymptomen in combinatie met een eiwitarm dieet (Pure Animal 2014). Het moet samen met uw dierenarts worden besproken en met voorzichtigheid worden gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen.

Suppletie van Zylkene (alfa-casozepine, een van melk afgeleid bioactief peptide) geeft naar verluidt een angstverlagend effect, net als het medicijn diazepam (Valium) zonder de bijwerkingen van diazepamgebruik. Het is gemakkelijk toe te dienen aan katten met hun voedsel met weinig of geen gemelde bijwerkingen.

Bepaalde bloesemessentiemengsels en Bachbloesemremedie zijn natuurlijk, veilig en kunnen mogelijk helpen tijdens spijbelen. Raadpleeg uw dierenarts voorafgaand aan toediening van nutraceuticals alleen in het geval van contra-indicaties!

Kattenmassagetherapie

Kat wordt gemasseerd

Regelmatige massage kan helpen om stress te verlichten, inclusief verlatingsangst bij katten.

Dagelijkse of wekelijkse Feline Therapeutic Massage kan helpen bij het verminderen van stressgerelateerde gedragsproblemen, samen met omgevingsverandering en suppletie. Eigenaren kunnen worden geleerd om thuis massage toe te passen, wat de band tussen eigenaar en huisdier verder kan versterken.

Medicatie

In extreme gevallen kan anti-angst medicatie ook een noodzaak zijn na overleg samen met uw dierenarts of veterinaire gedragsdeskundige.

Conclusie

Emotionele steun kat

Kattenscheidingsgerelateerde problemen kunnen een uitdaging zijn om te diagnosticeren dankzij beperkt begrip en casestudy’s.

De correlatie tussen scheidingsangst en toewijding is een gebied van voortdurend onderzoek bij zowel honden als katten.

Ondanks het gebrek aan onderzoek is er een enorme verzameling hondengegevens samen met mogelijke interventies. Het bijhouden van gegevens, geduld en samenwerking met het veterinaire gezondheidszorgteam kunnen helpen de SRP te verminderen.

Veelgestelde vragen:

Hoe voorkom je verlatingsangst bij katten?

Het verwerven of opvoeden van goed gesocialiseerde kittens, vroege ervaringen beïnvloeden veerkracht en copingmechanisme. Voortzetting van positieve blootstelling, kennismaking met nieuwe dingen en mensen zal helpen bij het ontwikkelen van een zelfverzekerde, stressvrije kat.

Katten houden van voorspelbaarheid, stellen een dagelijkse routine vast met weinig verstoring. Houd ze betrokken en zorg voor veilige toegang buitenshuis die het mogelijk maakt om natuurlijke activiteiten uit te drukken.

Blijf kalm bij het verlaten en terugkeren naar huis, vermijd ophef en word dan emotioneel.

Hoe help je een kat met verlatingsangst?

Gedragsverandering door geleidelijke desensibilisatie voor aankomst en vertrek van eigenaren in combinatie met tegenconditionering en milieuverbetering kan een kat helpen met scheidingsklachten. In ernstige gevallen en als angst aanhoudt, moet medicatie worden verstrekt door uw dierenarts.

Zal een tweede kat helpen bij verlatingsangst?

Neem geen nieuw huisdier totdat uw inwonende kat kalm is tijdens uw afwezigheid. Een ander huisdier dat onverdeelde liefde en focus nodig heeft, kan de zaken verergeren.

Bronnen weergeven

Dier, P. (n.d.). Stemming Eten. Australië: Natural Pet Health. Geraadpleegd op 22 januari 2021

Claude Beata, E. B. (2007, maart-april). Effect van alfa-casozepine (Zylkene) op angst bij katten. Tijdschrift voor Veterinair Gedrag, 40-46. Geraadpleegd op 21 januari 2021, uit sciencedirect.com

Fraser, A. F. (2012). Kattengedrag en welzijn. (S. Hulbert, Red.) CAB Internationaal. Geraadpleegd op 20 januari 2021

Heath, J. B. (2005). Gedragsproblemen bij kleine dieren. Elsevier Saunders. Geraadpleegd op 20 januari 2021

Johnson, D. (2020, September). Scheiding gerelateerde problemen bij katten. Het IAABC Journal, 1-10. Geraadpleegd op 17 januari 2020