12 tips voor het planten, kweken en oogsten van kattenkruid

Als je kat een kattenkruid-duivel is, kun je je op een gegeven moment afvragen of je hem zelf wilt laten groeien. Het houden van verse kattenkruidplanten kan uw kat immers veel toegang geven tot zijn favoriete plant in al zijn vormen. Kattenkruid is ook een goed beginnerskruid dat binnen en buiten gedijt in het grootste deel van de Verenigde Staten en gemakkelijk te oogsten en te drogen is.

3 katten gezichtsverdeler

Kattenkruid bereiden en planten

1. Ken uw zone

Kattenkruid
Afbeelding Credit: snd_nrdc, Pixabay

Als je net begint met het kweken van kattenkruid, wil je je groeizone opzoeken, vooral als je buiten kweekt. Groeizones zijn een eenvoudige steno die u vertelt hoeveel vorst en warmte uw regio kan verwachten. Kattenkruid groeit goed in zones 3-7. Dat betekent dat ze in het grootste deel van de VS gelukkig buiten groeien, maar sommige gebieden in het zuiden en zuidwesten zijn te warm om kattenkruid buiten te laten groeien. Je wilt deze plant in een binnenpot houden als je in zones 8-10 woont.

thematische pauze

2. Bereid je voor op vernietiging

kat die kattenkruid buiten eet
Afbeelding Credit: Julia Wolf, Flickr

Katten kunnen destructief zijn voor hun kattenkruid! Veel katten houden ervan om levende kattenkruidplanten in te rollen of te verscheuren en ze te doden. Zelfs knabbelen aan planten voordat ze goed ingeburgerd zijn, kan te veel zijn. Potplanten en zaailingen moeten buiten het bereik van uw kat worden gehouden totdat ze wat harder zijn. Sommige eigenaren zweren bij het gebruik van bamboespiesjes of kippengaas om te voorkomen dat hun kat de wortels van de planten bereikt of de hele tuin platlegt.

thematische pauze

3. Krijg de beste grond

Graszaden planten in aarde voor kat close-up zaailing
Afbeelding Credit: Stokluk Bunlar, Shutterstock

Kattenkruid is een redelijk aanpasbare plant, maar goede grond zal nog steeds een verschil maken. Het verbeteren van de grond van je tuin met een goede meststof of het gebruik van een hoogwaardige potgrondmix zorgt ervoor dat je planten gezond en sterk groeien.

thematische pauze

4. Gebruik een pot die groot genoeg is

Kattenkruidplant in een pot
Afbeelding Credit: Ilia Baksheev, Shutterstock

Als je van plan bent om kattenkruid in een pot of plantenbak te laten groeien, is een grotere pot beter. Je wilt een pot van minstens twaalf centimeter breed en enkele centimeters diep. Dit geeft je kattenkruid voldoende ruimte om zijn wortels te laten groeien. Grotere potten zijn ook een voordeel als het gaat om toegang voor katten – op die manier kan uw kat het hele ding niet gemakkelijk in één ruk ontwortelen of over de pot kantelen.

thematische pauze

5. Controleren op drainage

kattenkruid
Afbeelding Credit: R. E. Beck, Pixabay

Kattenkruid is gevoelig voor rotting wanneer het te veel water heeft, dus goed doorlatende grond is een must. Buiten wil je plaatsen vermijden die drassig worden of niet goed draineren. Kattenkruidplanten in pot moeten in potten staan met grote drainagegaten in de bodem. Je kunt de drainage van een potplant verhogen door een paar centimeter grind onder de potgrond toe te voegen.

garen ball divider

Groeiend

6. Geef veel licht

kattensnuivend kattenkruid
Afbeelding Credit: CatCrazy, Pixabay

Kattenkruidplanten doen het goed in de zon! Bewaar je kattenkruid niet op een schaduwrijke plek; volle zon zal het helpen groeien. Als je in een bijzonder verzengende omgeving woont, kun je het op warme dagen goedmaken met een beetje extra water als ze beginnen te verschroeien of verwelken, maar de meeste kattenkruidplanten overleven en gedijen in de volle zon, ongeacht de hitte.

thematische pauze

7. Begin vroeg met zaden

Het jonge boompje van de kattenkruidboom geplant in een pot
Afbeelding Credit: Puripatch Lokakalin, Shutterstock

Kattenkruid is meestal verkrijgbaar in zaadpakketten of als zaailingen die klaar zijn om te verplanten. Als je kattenkruid kweekt van zaad voor buitenplanten, wil je er ongeveer zes weken voor de laatste vorst in je omgeving mee beginnen. Dit geeft je plant voldoende tijd om zich te vestigen en wortels te laten groeien voordat hij klaar is om geplant te worden. Zaailingen moeten buiten het bereik van katten worden gehouden.

thematische pauze

8. Wees geduldig met transplantatie

kat die kattengras eet
Afbeelding credit: Olga_Malinina, Shutterstock

Hoewel je ongeveer zes weken voor de laatste vorst met je zaden wilt beginnen, is het ook belangrijk om de dingen niet te overhaasten. Zodra u de planttijd hebt bereikt, moet u ervoor zorgen dat uw gebied klaar is. Koude temperaturen en vorst kunnen delicate nieuwe planten gemakkelijk doden, en je zou niet willen dat je harde werk verloren gaat.

thematische pauze

9. Volg de onderhoudsinstructies

Kattenkruid ldakrand
Afbeelding Credit: snd_nrdc, Pixabay

Dit is misschien een no-brainer, maar onderhoudsinstructies zijn erg belangrijk als het gaat om planten. Kattenkruid is over het algemeen het gelukkigst in droge, goed gedraineerde bodems en veel planteneigenaren maken de fout om te veel water te geven. Voor potplanten volg je de instructies die bij je plant of zaden zijn geleverd toen je hem kocht. Buitenplanten hebben over het algemeen niet veel water nodig dat verder gaat dan wat je tuin al krijgt, tenzij je in droogteomstandigheden leeft.

kattengezichtsverdeler 2

Oogst en opslag

10. Oogst wanneer in bloei

kattenkruid en bij
Afbeelding Credit: DanielWanke, Pixabay

Hoewel uw kat op elk moment een paar bladeren kan nabben zodra de plant is gevestigd, is de beste tijd om bladeren te oogsten wanneer de plant in bloei staat. Knip de bloemen af terwijl je bezig bent – dit voorkomt dat de plant gaat zaaien, zodat hij grote, smaakvolle bladeren blijft produceren.

thematische pauze

11. Bewaren op een donkere, droge plaats

Kattenkruidplant in een pot
Afbeelding Credit: Ilia Baksheev, Shutterstock

Zodra je je kattenkruid hebt geoogst, bewaar je het in bundels ondersteboven op een donkere, droge, koele plaats. Dit zal je kattenkruid helpen zijn vocht te verliezen zonder zijn geur en smaak te verliezen. Het voorkomt ook dat rot of schimmel op uw kattenkruid groeit. Zodra je kattenkruid volledig droog is (meestal 2-3 weken na de oogst), kun je het verpletteren en opslaan zoals je elk gedroogd kruid zou bewaren.

thematische pauze

12. Kappen voor de winter

Grijze kat geniet van verse Catnip_Anna Hoychuk_shutterstock
Afbeelding Credit: Anna Hoychuk, Shutterstock

Kattenkruid in de buitenlucht zal waarschijnlijk de winter overleven zodra het is gevestigd en jaar na jaar weer opduikt. Als je wilt dat je kattenkruid de winter overleeft, geef het dan de beste kans door elke plant net boven de grond te snijden zodra de eerste vorst nadert. Dit zal je plant helpen energie te besparen in het komende koude weer, zodat hij klaar is om in het voorjaar weer omhoog te schieten.

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Kattenkruid kweken is een geweldige en economische manier om de favoriete lekkernijen van je kat naar hen toe te brengen. Het is ideaal om te groeien in het grootste deel van de Verenigde Staten en zal jaar na jaar teruggroeien zodra het is gevestigd. Meestal gebeurt falen in tuinieren het eerste jaar, dus je moet vooraf wat extra werk doen. Maar als je kattenkruid eenmaal bloeit, zul je verrast zijn hoe winterhard en gemakkelijk te kweken het echt is.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: wasilisa, Shutterstock