Skip to Content

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts – hoeveel is genoeg?


Elke eigenaar van een huisdier vraagt zich af hoe hij goed voor de gezondheid van een kat kan zorgen. Nieuwe katteneigenaren vooral omdat ze nog niet weten hoe, maar ze hebben grote interesse in kattenbehoeften en het leven van de kat in het algemeen. Dat is volkomen natuurlijk en er wordt verwacht dat je je zorgen maakt als er gezondheidsproblemen zijn.

Maar hoe vaak breng je een kat naar de dierenarts? Hoeveel dierenartsbezoeken zijn genoeg? Je katachtige vriend heeft zeker regelmatige controles nodig om gezond en gezond te blijven. Veel ouders van gezelschapsdieren hebben opheldering nodig over hoe vaak hun kat een dierenarts moet bezoeken, en velen denken ook dat katten niet zoveel dierenartsbezoeken nodig hebben als honden.

Ook al zorgen katten goed voor zichzelf, ze vereisen meer dierenartscontroles dan je zou denken, en wacht niet op enkele duidelijke tekenen van een ziekte om uw kat naar de dierenarts te brengen.

In dit artikel bespreken we hoe vaak je een kat naar de dierenarts brengt op basis van leeftijd, dus blijf lezen!

Hoe vaak neem je een kat mee naar de dierenarts op basis van leeftijd

dierenarts die een kitten onderzoekt

De leeftijd van de kat en de algehele gezondheid zullen u helpen beslissen hoeveel genoeg is, maar hier hebben we enkele algemene richtlijnen op basis van de leeftijd over hoe vaak u een kat naar de dierenarts brengt, zodat u deze kunt bijhouden.

Baby Kittens

Als je het geluk hebt om eigenaar te zijn van een babykat of babykittens, zul je haar hele leven bij je kat zijn. Op dit punt is het echt belangrijk om meteen een afspraak in te plannen, omdat dit een eerste dierenartscontrole zal u helpen bij het bepalen van de toekomstige zorg voor uw kat.

Als uw kat echt jong is en tot 4 maanden oud, kan een gekwalificeerde dierenarts u aanraden om uw babykitje mee te nemen elke maand totdat het kitten ongeveer 5 is maanden oud.

Voor de eerste 16 weken van het leven van het kitten, het kitten moet worden gecontroleerd eens in de 3 tot 4 weken zodat de dierenarts tijdens wellnessbezoeken een kop-tot-staart lichamelijk onderzoek controle van de algemene gezondheid (luister naar de longen en het hart van het kitten, controleer hun huid, mond, oren en ogen, buik, zoek naar aangeboren afwijkingen en de groei van het kitten. De dierenarts zal u waarschijnlijk ook advies geven over socialisatie.

Tijdens die dierenartsbezoeken krijgt je kleine katachtige vriend een serie van Vaccinaties dat zal haar helpen tegen levensbedreigende ziekten en infectieziekten. Uw dierenarts zal u het beste vertellen vaccinatieschema volgens de levensstijl van uw kitten.

Bij elk bezoek, de ontlastingsmonsters zullen worden gecontroleerd, dus de dierenarts is er zeker van dat uw kitten geen gastro-intestinale parasieten heeft. Daarom is het belangrijk dat je elke keer een kwart groot vers ontlastingsmonster meeneemt. Omdat parasieten zo vaak voorkomen bij jonge kittens, kan de dierenarts ontwormen uw kitten twee keer in 2 tot 3 weken.

Als Feline Leukemie en Feline Immunodeficiency Virus zijn twee levensbedreigende virussen die kan worden overgedragen via speeksel of bloed, wordt aanbevolen dat de tests worden uitgevoerd op 8 tot 12 weken omdat de blootstelling en verwerving van botvirussen kan optreden voor, tijdens en na de geboorte.

Als u denkt aan sterilisatie of castratie van uw kitten, het wordt meestal gedaan tussen 6 tot 12 maanden meerderjarig. De dierenarts zal het juiste moment voor deze operatie bepalen en belangrijke factoren van kattenverzorging tijdens de ontwikkeling van uw kitten bespreken.

GERELATEERD: Kat eet niet na sterilisatie – 5 redenen en oplossingen

Voorafgaand aan elk bezoek

• Maak een lijst met gedrags- of gezondheidsvragen, zodat u niet vergeet deze aan uw dierenarts te vragen.

• Als uw kat een voorgeschreven of vrij verkrijgbare medicatie gebruikt, neem deze dan mee of maak er een foto van zodat uw dierenarts het kan evalueren.

• Noteer de naam van het voer van uw kat, zodat de dierenarts de kwaliteit ervan en de calorie-inname van de kat kan controleren, omdat het cruciaal is om uw kitten het juiste voedsel van hoge kwaliteit te geven.

We weten dat deze bezoeken aan een dierenkliniek soms te veel tijd en geld kunnen zijn, maar ze zijn cruciaal omdat ze de goede gezondheid en het welzijn van uw kat zullen bepalen. Naast onderzoeken en vaccins, routinematige dierenartscontroles zullen uw kat en uw dierenarts helpen, en uw kat zal geen problemen en angst hebbenty en zal niet bang zijn tijdens die bezoeken.

We hoeven u niet te vertellen dat u buiten die routinecontroles naar de dokter kunt en moet gaan als u tijdens het eerste jaar gezondheidsproblemen opmerkt. Maak direct een afspraak.

Volwassen katten

kat bij de dierenarts

Wanneer uw babykitten een volwassen kat wordt, moet u haar naar de dierenarts laten controleren om de zes maanden. Die controles zijn meestal voor Inspecties, Vaccinatiesen gebitsreinigingen.

Of uw kat nu een buiten- of binnenkat is, ze heeft hondenziekte en rabiës vaccins die meestal goed voor 3 jaar of zo, maar maak je niet te veel zorgen, omdat je dierenarts altijd zijn immuniteitsniveaus kan controleren om de optimale behandeling te bepalen.

Volwassen katten moeten de dierenarts bezoeken twee keer per jaar; een van die bezoeken is gereserveerd voor een uitgebreid lichamelijk onderzoek, ontlastingsmonster voor parasieten en update van hun vaccinschoten. De dierenarts moet u helpen bepalen welke vaccins het beste zijn voor uw huisdier.

Wellness testen wordt altijd aanbevolen omdat het wordt gedaan op alle volwassen katten tijdens hun jaarlijkse bezoek. Dit is geweldig omdat het een katteneigenaar alle informatie over de gezondheid van een huisdier biedt. Deze tests zullen eventuele ziekten detecteren, en volgens dat kan de dierenarts handelen, het probleem aanpakken en de diagnose stellen. Het is altijd beter om gezondheidsproblemen meteen op te merken voordat het te laat is.

Bij dit dierenartsbezoek wordt uw oudere kat gewogen om te zien hoeveel vooruitgang ze heeft geboekt, en een algemene evaluatie van de lichaamscondition zal worden gedaan. Als de dierenarts merkt dat uw kat overgewicht heeft, zal hij u waarschijnlijk bewegings- en voedingsadvies geven.

Ook de mondgezondheid van uw kat wordt gecontroleerd; de dierenarts zal zoeken naar tekenen van gingivitis, plaque, kroonpathologie en tarter. Meer dan 70% van de katten ouder dan 6 jaar heeft parodontale problemen. Als dat wordt gediagnosticeerd, worden gebitsreiniging en beoordeling onder anesthesie aanbevolen.

Als je kat naar buiten gaat om wat overtollige energie te verbranden, moet je dat doen teken-, vlooien- en hartwormpreventie het hele jaar door. Als uw kat om de een of andere reden langdurige medicijnen gebruikt, moet u haar vaker naar de dierenarts brengen om frequent bloedonderzoek te doen.

Als er duidelijke gezondheidsproblemen zijn, moet u de dierenarts bezoeken, ongeacht de regelmatige bezoeken aan de dierenarts. Het is altijd beter om ziekte vroeg op te merken, zodat het adequaat kan worden behandeld zonder gevolgen, zodat uw kat en u een gelukkig en lang leven kunnen leiden.

Oudere katten

zieke kat bij de dierenarts

Oudere katten zijn katten die de leeftijd van 7 jaar en ouder hebben bereikt. De dierenarts zal u waarschijnlijk aanraden om uw oudere kat mee te nemen naar 3 keer per jaar naast die onmiddellijke controles.

Nadat ze de leeftijd van 10 jaar hebben overschreden, moeten de dierenartscontroles meer dan 3 keer per jaar omdat oudere katten gevoelig zijn voor obesitas, artritis en lever- en nierproblemen.

Een lichamelijk onderzoek is vereist omdat hoe ouder de kat, hoe groter de kans op het detecteren van een gezondheidsprobleem op deze leeftijd. Omdat katten goed zijn in het verbergen van pijn, is het moeilijk om te weten of iets hen dwarszit door alleen maar naar ze te kijken; daarom is het plannen van die bezoeken essentieel.

Bij oudere huisdieren wordt de test meestal uitgevoerd Schildklier en chemie bloedonderzoek, urineonderzoek en CBC, hoe gezond ze er ook uitzien. Het is essentieel om dit vroeg te detecteren, omdat het het leven van de kat zal verlengen en de kwaliteit van leven zal versterken.

Bekijk voor het bezoek aan de dierenarts de beweging van uw kat tijdens het lopen, nadat ze zijn favoriete dagdutje hebben bereikt, klimmen, springen en een kattenbak gebruiken. Bespreek met uw dierenarts alles wat u hebt gezien. Als het huisdier terughoudendheid of stijfheid vertoont, heeft uw kat mogelijk farmaceutische of nutraceutische producten nodig om de pijn te stoppen en de kwaliteit van leven te verhogen. Als de gewrichten inderdaad het probleem zijn, is er ook een massage en therapeutische laser die uw kat enorm zal helpen.

Natuurlijk vaccinaties zullen worden gegeven volgens het vaccinatieschema dat heeft uw dierenarts besloten. Gebitsreinigingen zijn ook belangrijk op deze leeftijd, omdat tandaandoeningen echt schadelijk en pijnlijk zijn en ernstige problemen kunnen veroorzaken.

Wanneer neem je een kat meteen mee naar de dierenarts?

dierenarts die een kat vasthoudt

Preventieve zorg is altijd beter. Daarom moet u meer wellnesscontroles uitvoeren, want alleen op die manier zult u aanhoudende problemen opmerken. Er is een uitstekende manier om te controleren of uw kat in orde is met een gekwalificeerde online dierenarts.

Over het algemeen, als u merkt dat uw kat zich niet helemaal goed voelt of iets vreemd voor u en ongewoon is, plan de afspraak onmiddellijk in, omdat u uw kat waarschijnlijk helpt lang voordat er ernstige problemen optreden.

Bijvoorbeeld als uw kat mank lopen, braken, bloeden, heeft de eetlust verloren, heeft oncontroleerbare diarree en eet iets giftigs of oneetbaars, moet u haar meteen naar de dierenarts brengen, ongeacht de jaarlijkse bezoeken.

Als u ook deze paar tekenen opmerkt, moet u niet wachten op uw volgende geplande afspraak:

• Verlies van eetlust of veranderingen daarin

Gewichtsverlies

•Lethargie

• Niet communiceren met mensen

Veranderingen in de urine

Veranderingen in ontlasting

Hoe vaak krijgen katten Vaccin Shots?

kat krijgt een vaccinprik

Veterinaire zorg zal verschillen afhankelijk van de leeftijd van uw kat. We weten dat babykittens vaker naar de dierenarts zullen gaan, omdat vaccinboosters vaker moeten worden ingenomen vanwege immuniteit.

Het kitten moet een vaccin krijgen voor FVRCP (Feline Viral Rhinotracheitis Calicivirus Panleukopenia) ergens tussen de 6 en 8 weken oud. Eigenaren van gezelschapsdieren herinneren het zich misschien als een kattenziektevaccin dat 3 tot 4 weken na het eerste vaccin opnieuw moet worden ingenomen en vervolgens opnieuw 3 tot 4 weken na het tweede om te ontvangen 3 kattenziekte Vaccins.

Deze ronde vaccins is goed voor een jaar. Nadat ze 13 tot 16 weken oud zijn, ontvangen babykittens een rabiësvaccin. Als uw kitten een buitenkat is of van tijd tot tijd naar buiten gaat, kan het ook het kattenleukemievaccin ontvangen. Kattenleukemie kan van kat op kat worden verspreid via lichaamsvloeistoffen, het is dus mogelijk dat uw kat, wanneer ze weg is, een andere kat ontmoet die drager is van die ziekte.

Na alle noodzakelijke vaccinschoten moeten kittens worden gesteriliseerd of gecastreerd; die procedures gebeuren meestal rond 6 maanden. Dierenartscontroles omvatten ook fecale tests, zodat er geen darmparasieten, teken of vlooien zijn, en de dierenarts zal parasietpreventie aanbevelen. Daarna is uw kat goed tot zijn jaarlijkse dierenartsbezoek.

Na de rabiësvaccins en FVCRP kan uw dierenarts een 3-jarige versie van die vaccins. Dat betekent dat u uw volwassen kat naar een jaarlijkse controle moet brengen om te zien of er onderliggende gezondheidsproblemen zijn. Ook wordt er jaarlijks een ontlastingsmonster gecontroleerd om te bepalen of uw kat een binnen- of buitenkat is.

Wanneer uw kat 7 jaar oud wordt, moet het dierenartsbezoek frequenter zijn dan om de zes maanden. Waarom? Omdat medische aandoeningen bij oudere katten kunnen snel gebeuren en zonder dat u het merkt. Daarom is het van cruciaal belang dat u uw kat regelmatig meeneemt naar welzijnstests en routinematig bloedonderzoek, zodat er geen metabole problemen of orgaandisfunctie zijn.

Als uw kat tijdens zijn leven gezondheidsproblemen of chronische problemen heeft, kan de dierenarts verschillende vaccinatieschema’s en bezoeken aanbevelen.

Vergeet niet dat buitenkatten altijd meer bescherming nodig hebben met vaccins en meer zorg, omdat ze tijd buiten doorbrengen.

Wat u moet weten voordat u naar de dierenarts gaat

kat bij de dierenarts

Een kat naar de dierenarts brengen kan voor veel eigenaren van gezelschapsdieren een uitdaging zijn. Sommige dingen kunnen u echter helpen tijdens die taak:

• Eerst en vooral moet uw kat een gezellige drager. De kat moet ruimte hebben, wat betekent dat ze groot genoeg zijn om comfortabel te passen, maar niet te groot, zodat ze tijdens de rit kan worden verdrongen. Het zou een goed idee zijn om een reismand in uw huis open te laten, zodat uw kat eraan kan wennen en er vertrouwd mee kan zijn. U kunt hier de 8 beste kattendragers voor autoreizen bekijken.

• Om ervoor te zorgen dat uw kat zijn reismand leuk vindt, kunt u zijn favoriete speelgoed of sommige kledingstuk dat naar jou ruikt of moedig haar aan met Behandelt om in de drager te komen. Er zijn ook veel feromoonsprays online die u kunt kopen in om uw kat te kalmeren. Leg ook wat deken of handdoek in de kist, zodat het comfortabel voor hen is.

• Het is aan te raden om een afspraak te maken voor een rustig moment van de dag, zoals vroeg in de middag of halverwege de ochtend, en u kunt altijd vragen om een rustige kamer in de dierenkliniek of het ziekenhuis.

• Als uw kat altijd gestrest is wanneer ze ergens naartoe moet, bespreek dit dan voor de afspraak met de dierenarts, zodat u uw kat voor de rit kunt mediteren. De dierenarts moet u adviseren over enkele medicijnen die uw kat zullen kalmeren.

• Als de training van uw kitten kattenbak niet zo goed verloopt, vraag dan gerust advies aan de dierenarts.

Inpakken

bengaalse kat bij de dierenarts

Hoe vaak je een kat naar de dierenarts brengt, is niet langer een kwestie van je zorg, omdat we vrijwel het hele leven van je lieve katachtige vriend hebben behandeld.

Een bezoek aan de dierenarts is niet alleen cruciaal voor noodsituaties, ziekten en zorgen, het is van vitaal belang dat u als eigenaar van een huisdier aandacht besteedt aan de preventieve zorg van je kat. Als u regelmatig een dierenarts bezoekt, is er geen kans dat u een probleem te laat ontdekt.

Een kat die vaak de dierenkliniek of het ziekenhuis bezoekt, zal waarschijnlijk een sterke relatie met haar dierenarts vormen, en het zal gemakkelijker zijn als die tijden komen. Het is ook geweldig omdat de dierenarts de details van de kat kent, inclusief medische geschiedenis, dieet, lichaamsbeweging en alle belangrijke dingen in het leven van de kat.

Meer dan twee keer per jaar een wellnesscheck is een must. Als u iets vreemds en ongewoons opmerkt, neem dan uw kat mee en bezoek onmiddellijk de dierenarts.

Gerelateerde inhoud

Hoe sterk zijn katten?

Waarom zijn katten zo klein?

Kun je de microchip van een kat voelen?