Skip to Content

10 soorten kattenkrabbers: de perfecte pasvorm voor uw kitten

Krabben is een normaal kattengedrag. Katten kunnen om verschillende redenen krabben, zoals om bepaalde emoties uit te drukken, hun klauwen te behouden of voorwerpen te markeren met hun geur. Net zoals katten verschillende redenen hebben waarom ze krabben, hebben ze ook verschillende voorkeuren voor items die ze graag krabben. Gelukkig kun je verschillende soorten krabbers vinden die passen bij de unieke smaak van je kat. Hier zijn enkele stijlen van kattenkrabbers die uw kat misschien leuk vindt.

3 kat face divider

De 10 stijlen van kattenkrabbers

1. Krabpaal

Krabpalen zijn een van de meest voorkomende soorten kattenkrabbers. Ze zijn meestal gewikkeld in sisal of tapijt en katten zullen op hun achterpoten gaan staan en hun voorste klauwen erop krabben. Krabstokken zijn er op verschillende lengtes, dus je kunt een lange kopen als je een kat hebt die graag klimt. Ze worden meestal ook verwerkt in kattenbomen en appartementen, maar je kunt ook op zichzelf staande krabpalen vinden die in leuke ontwerpen worden geleverd.

oranje katten met krabpaal
Afbeelding credit: MarinaTr, Shutterstock
thematische pauze

2. Krabmat

Krabmatten zijn een ander populair type kattenkrabber. Sommige katten houden niet van staan en zitten liever op handen en voeten als ze krabben. Krabmatten zijn gemaakt van allerlei materialen, waaronder sisal, karton en zeegras, zodat je er gemakkelijk een kunt vinden die je kat leuk vindt.

Een ander groot voordeel van krabmatten is dat als je kat klaar is met krabben, hij erop kan loungen en ontspannen. Ze zijn ook gemakkelijk op te bergen als ze niet in gebruik zijn, omdat je ze gewoon onder een bank kunt schuiven of achter meubels kunt plaatsen. Sommige kunnen ook worden opgerold en opgeborgen in een kast of kast.

thematische pauze

3. Krabber oprit

De krabschans is de gulden middenweg tussen de krabpaal en de krabmat. Krabhellingen worden op verschillende hellingen gemaakt. Sommige zijn steil en laten katten gewoon tegen zich aan leunen voor een beetje meer steun. Andere krabhellingen hebben rondingen die zijn ontworpen om loungen op hen comfortabeler te maken voor katten.

Een uniek voordeel van krabhellingen is dat ze meestal een dubbele functie hebben. Katten kunnen ze krabben en omdat ze op een helling zijn opgegroeid, bieden ze een schuilplaats eronder voor je kat.

thematische pauze

4. Krabber Speelgoed

Krabspeelgoed is vaak een uitstekende optie voor energieke kittens en actieve kattenrassen. Ze stellen katten in staat om te krabben terwijl ze een mentaal stimulerende activiteit aanbieden. Je kunt krabspeelgoed vinden met balsporen en verenspeelgoed om katten aan te moedigen om te oefenen en te spelen. Sommige zijn gebouwd met compartimenten en gaten waar je traktaties kunt verbergen. In sommige gevallen zal kattenkrabspeelgoed ook worden doordrenkt met kattenkruid om een extra leuke component voor katten toe te voegen.

Schotse vouw kleine kat spelen op krabpalen
Image Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock
thematische pauze

5. Krabstickers

Krabstickers zijn als krabmatten met één zelfklevende kant. Afhankelijk van de lijm kun je ze op allerlei oppervlakken plakken. Ze worden vaak gebruikt om te voorkomen dat deurposten, muren en meubels beschadigd raken. Dus als je kat de gewoonte heeft om aan de zijkant van je bank te krabben, kun je proberen een krabsticker te plakken op de plek waar je kat meestal krabt.

Wanneer u een krabsticker kiest, moet u controleren op wat voor soort oppervlakken de lijm kan kleven. Als de lijm te zwak is, blijft deze niet aan stoffen kleven, maar als deze te sterk is, kan het stoffen en muren beschadigen.

thematische pauze

6. Sisal Krabbers

Het materiaal van kattenkrabbers is ook belangrijk voor katten. Het meest populaire materiaal dat wordt gebruikt voor kattenkrabbers is sisal. Sisal is een natuurlijke vezel afkomstig van agavebladeren en heeft van nature een stijve textuur en een romige kleur. Veel katten zijn dol op krabben sisal omdat ze er een goede grip op kunnen krijgen.

Wanneer u op zoek bent naar een kattenkrabber gemaakt van sisal, zorg er dan voor dat deze is gemaakt met 100% natuurlijke sisal. Goedkopere krabbers kunnen touw gebruiken dat is gemaakt van synthetisch materiaal, waardoor ze veel sneller slijten.

thematische pauze

7. Kartonnen krabbers

Veel katten genieten ook van het gevoel van karton. Het is zachter dan sisal, maar ze kunnen het nog steeds stevig vastpakken. Je kunt gladde kartonnen kattenkrabbers of getextureerde krassen met groeven erin vinden, en je kat kan slechts één type of beide leuk vinden.

De meeste kartonnen krabbers liggen horizontaal of zijn gevormd als bedden. Ze zijn meestal muCH goedkoper dan andere soorten krabbers, maar ze hebben niet de neiging om erg lang mee te gaan. Afhankelijk van het activiteitsniveau van uw kat, moet u hem waarschijnlijk elke maand of om de maand vervangen.

kat met kartonnen krabpaal
Afbeelding credit: Evgenia Terekhova, Shutterstock
thematische pauze

8. Tapijtkrabbers

Tapijtkrabbers zijn uitstekende alternatieven voor katten die graag matten en tapijten in uw huis krabben. Ze kunnen een plat ontwerp hebben of rond een paal worden gewikkeld en ze zijn er in een breed scala aan kleuren. Tapijt kattenkrabbers zijn meestal redelijk betaalbaar en gaan een behoorlijke tijd mee. Ze zijn echter niet de meest milieuvriendelijke optie, omdat ze vaak zijn gemaakt van synthetische materialen, zoals nylon en polyester.

thematische pauze

9. Houten krabbers

Houten kattenkrabbers komen minder vaak voor, maar veel katten genieten ervan omdat ze het meest natuurlijk aanvoelen. Deze krabbers komen meestal in de vorm van palen en worden op verschillende lengtes gemaakt. Ze zijn een aanzienlijk alternatief voor katten die de gewoonte hebben om aan deurposten te krabben.

Houtkrabbers zijn meestal duurder, maar een hoogwaardige houtkrabber gaat meestal lang mee. Zorg er wel voor dat je uitkijkt voor eventuele splinters en zaagsel omdat het slijt bij gebruik.

thematische pauze

10. Zeegras Krabbers

Je kunt af en toe kattenkrabbers vinden die zijn gemaakt van gedroogd zeegras. Zeegras heeft een vergelijkbare vezelachtige textuur als sisal, maar het is beter bestand tegen het vangen van vuil en puin. Het is ook biologisch afbreekbaar en een betere optie voor iedereen die bewust wil winkelen.

Het nadeel van zeegras is dat het gevoelig is voor schimmel en meeldauw. Als een zeegraskattenmat nat wordt, kun je proberen hem aan de lucht te drogen om het materiaal te redden, maar de kans is groot dat hij zacht en beschimmeld wordt als hij te lang in vloeistof zit.

Kat krabpaal sisal touw
Afbeelding credit: Svetlana Rey, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

De kans dat uw kat een kattenkrabber gebruikt, hangt af van de vorm van de krabber en het materiaal. Het kan nodig zijn om te experimenteren met verschillende combinaties en uw kat kan genieten van het gebruik van verschillende stijlen krabbers. Het is altijd leuk om iets nieuws over je kat te leren, dus zorg ervoor dat je plezier hebt met het proces van het verkennen van verschillende kattenkrabopties en het ontdekken van de unieke smaken van je kat.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit; Boonlert Saikrajang, Shutterstock