10 redenen waarom je kater plotseling zo aanhankelijk is


Niet alle katten zijn op dezelfde manier en in dezelfde hoeveelheid aanhankelijk. Sommigen zullen vaker genegenheid tonen dan anderen aan hun eigenaren.

Toch weet ik zeker dat niemand van jullie gewend is om hun mannelijke katachtige vrienden plotseling overdreven aanhankelijk te zien. Dit is verrassend en kan er zelfs voor zorgen dat je je afvraagt of er iets met je kat aan de hand is.

Waarom is mijn kater ineens zo aanhankelijk? Impliceert dit een gezondheidsprobleem bij hem?

Er zijn tien veel voorkomende redenen voor dit gedrag bij uw kat. Laten we ze eens bekijken en kijken of er iets is om je zorgen over te maken, of dat je gewoon moet genieten van je kat die knuffelig is.

1. Castratie

Kat castreren

Intacte mannelijke katten vertonen gedrag waardoor de meeste huisdierouders overwegen ze te castreren, zoals:

• Weglopen van huis om loopse vrouwtjes op te zoeken

• Urine spuiten

• Gevechten aangaan met andere mannen

Gecastreerde mannetjes kunnen niet paren en vrouwtjes impregneren, wat betekent dat deze procedure ook het overbevolkingsprobleem van de kat vermindert.

Deze procedure heeft enkele extra gezondheidsvoordelen, zoals uitgelegd door North Shore Animal League America. Deze elimineren het risico op teelbalkanker en verminderen de incidentie van prostaataandoeningen.

Castratie vermindert ook agressief gedrag bij mannelijke katten en kan ze in sommige gevallen aanhankelijker maken. Gecastreerde mannetjes zijn over het algemeen gemakkelijker om mee om te gaan en zijn zachtaardiger.

Daarom kan recente sterilisatie de reden zijn waarom uw kater plotseling zo aanhankelijk is.

2. Je kat wil eten

De plotselinge genegenheid van je kat kan erop wijzen dat hij gewoon honger heeft.

Je zou dit gedrag elke keer kunnen opmerken als je je eigen maaltijd hebt. Het lijkt erop dat je harige vriend geniet van de geur ervan en er een stukje van wil krijgen!

Het is noodzakelijk om uw kater te voeden in overeenstemming met zijn leeftijd, gezondheid en energieniveau. Je moet niet overdrijven door hem kattensnoepjes en vooral menselijk voedsel te geven.

Het kan moeilijk te zeggen zijn Nee aan een knuffelige poes die zo schattig is dat je hem zou geven wat hij wil! Maar je moet hier voorzichtig zijn.

Meredith Wall en haar medewerkers [1] Wijs erop hoe, in ontwikkelde landen, ergens tussen de 11,5 en 63% van de huiskatten overgewicht heeft.

Dus het is schattig om je kat allemaal aanhankelijk naar je toe te zien. Maar als je kat dit alleen doet om extra voedsel te krijgen, zorg er dan voor dat je hem er niet te veel van laat hebben.

3. Verveling

Verveelde kat

Je overdreven aanhankelijke kater kan zich gewoon vervelen.

Alle katten gedijen op diverse activiteiten en entertainment in hun huis. Het is niet nodig dat uw kat naar buiten gaat om een leuke tijd te hebben!

Je moet hem voorzien van interactief speelgoed, veel ruimte om je te verstoppen en te loungen, evenals mooie krabpalen en kattenbomen.

Als hij deze mist, kan hij al zijn tijd en aandacht op jou richten. Hoewel het charmant is om te zien hoe je kat ongewone genegenheid toont, is het cruciaal voor zijn welzijn om verveling te voorkomen.

Ook kan verveling leiden tot destructief gedrag bij katten, zoals krabben aan de muren of poepen buiten de kattenbak.

4. Aandacht zoeken

Je kater die plotseling aanhankelijk wordt, kan erop wijzen dat hij het gevoel heeft dat hij niet genoeg aandacht van je krijgt.

De drukke levensstijl van vandaag betekent helaas vaak dat we te weinig tijd hebben voor alles wat we zouden willen bereiken.

Zelfs als je dit niet wilde, kon je schema te overweldigend worden en het lijkt erop dat je de laatste tijd niet genoeg tijd met je harige vriend hebt doorgebracht.

Hoewel katten afstandelijk lijken, houden ze ervan om aandacht van ons te krijgen. Wanneer een kat het gevoel heeft dat hij wordt verwaarloosd, kan hij je laten zien dat hij je mist door overdreven aanhankelijk te zijn.

5. Verlatingsangst

Verlatingsangst kat

Verlatingsangst is iets dat meestal met honden te maken heeft, maar sommige katten kunnen het ook ervaren.

Je overdreven aanhankelijke kater kan bang zijn om van je gescheiden te worden. Tegen je aan wrijven en opwinding tonen wanneer je bij de voordeur verschijnt, kan betekenen dat je kat niet zo’n leuke tijd zonder jou heeft gehad.

Metropolitan Veterinary Center legt uit dat er enkele andere mogelijke tekenen van kattenverlatingsangst zijn, zoals:

• Overmatig miauwen

• Niet eten

• Overmatige zelfverzorging

• Verwijdering buiten het nest bos

• Proberen te ontsnappen

Dit zijn allemaal zeer ongewenst gedrag. Je moet dus een aantal manieren vinden om verlatingsangst bij je kater te minimaliseren.

Je moet geen groot probleem maken van je aankomst of vertrek. Probeer het huis te verlaten en weer naar binnen te gaan, zonder veel lawaai en zonder je kat erover te informeren.

Een ander goed ding om hier te doen is om de radio of tv aan te laten zodat je kat nog steeds wat stemmen hoort als je weg bent.

Laat je kat achter met een comfortabele plek om in te loungen en leuk speelgoed en puzzels voor hem om wat plezier te hebben in zijn eentje. Vraag enkele van uw vrienden of familieleden om uw huisdier te controleren.

U kunt altijd een dierenarts om advies vragen, vooral als niets uw kat lijkt te helpen. Er is een kans dat hij anti-angst medicijnen kan krijgen.

6. Territoriaal gedrag

De komst van een nieuw huisdier in uw huishouden kan ook een reden zijn waarom uw inwonende kater te aanhankelijk wordt.

Katachtigen zijn zeer territoriaal en de meesten van hen zullen tekenen vertonen dat ze hun nieuwe familielid niet leuk vinden. Deze tekenen omvatten vaak sissen, grommen, intens staren en zelfs het initiëren van confrontaties.

Sommige katten kunnen ook overdreven gehecht raken aan hun eigenaren om ze als hun eigen te claimen. Dit betekent dat je kat een bericht stuurt naar het andere huisdier om bij je vandaan te blijven!

Het kan er in het begin charmant uitzien, maar dit is niet iets dat je op de lange termijn wilt zien. Je twee katten die niet met elkaar overweg kunnen, kunnen een nachtmerrie worden.

Om territoriaal gedrag bij hen te voorkomen, moet u ervoor zorgen dat u voldoende tijd doorbrengt met uw beide katten.

Ook moeten ze hun eigen aparte ruimtes in huis hebben, evenals voedsel- en waterbakken en kattenbakken.

Verder is het belangrijkste om ze goed in te voeren. Laat ze aan elkaar wennen en dwing ze niet om vrienden te worden.

Het zal allemaal vanzelf tot hen komen met de tijd.

7. Stress

gestreste kat

Een overdreven aanhankelijke kater kan onder stress staan.

Je kat probeert troost en steun van je te krijgen. Veel dingen kunnen hem gestrest maken, zoals:

• Een verandering in zijn omgeving

• Harde geluiden zoals vuurwerk of bouwwerkzaamheden

• Conflict met andere katten

• Veterinaire bezoeken

• Nieuwe mensen of nieuwe huisdieren

Je moet je kat leuke huisdieren en troostende woorden geven. Zijn zoektocht naar troost in jou betekent dat hij jou vertrouwt als zijn persoon en beschermer.

Het beste zou zijn om de exacte oorzaak van stress te vinden en deze uit de omgeving van uw kat te verwijderen.

In sommige gevallen kan hulp van een dierenarts of huisdierspecialist nodig zijn.

8. Gevorderde leeftijd

Net als mensen maken katten veel veranderingen door naarmate ze ouder worden.

Een van de gedragsveranderingen die u bij uw oudere kat kunt zien, is hij wordt steeds aanhankelijker.

Deze transformatie vindt plaats omdat hun ouder wordende hersenen vaak leiden tot een afname van het gehoor of het gezichtsvermogen. Dit zorgt ervoor dat hij gedesoriënteerd en verward raakt en daarom meer aan je vastklampt.

Katten hebben voldoende zorg nodig in alle levensfasen, maar dit is vooral belangrijk in hun oudere jaren.

Cornell Feline Health Center suggereert de volgende manieren om voor een oudere kat te zorgen:

• Neem hem mee naar regelmatige dierenartsafspraken

• Zorg ervoor dat zijn favoriete plek om te dutten in een warm deel van het huis is

• Geef hem gemakkelijk toegang tot basisbehoeften, zoals het installeren van kattenbakken op elke verdieping en het bieden van een kattenbak met zeer lage zijkanten

• Zet ’s nachts een licht aan om hem te helpen navigeren

• Raadpleeg uw dierenarts over het beste type voer voor uw oudere kat

• Vergeet niet om hem veel van je aandacht en liefde te geven

9. U of uw partner is zwanger

zwangere vrouw en kat

Je kat kan plotseling aanhankelijk worden als jij of je partner zwanger is.

De hormonen van vrouwen gaan in het begin van de zwangerschap op hol. Omdat katten zo’n krachtig reukvermogen hebben, kunnen ze merken dat je lichaam anders ruikt.

Dit is de reden waarom ze tegen je aan kunnen gaan wrijven en aanhankelijker kunnen worden dan normaal: ze willen dat je ruikt zoals je gewend was!

10. Gezondheidsproblemen

De laatste mogelijke reden voor de plotselinge genegenheid van uw kat zijn gezondheidsproblemen.

Hoewel de meeste katten weglopen en zelfs proberen hun pijn te verbergen, kunnen sommigen proberen troost te vinden bij hun eigenaren.

Dit gebeurt omdat je kat zich kwetsbaar en onzeker voelt en je vertrouwt omake hem zich beter voelen.

Als u twijfelt of uw overdreven aanhankelijke kat ziek kan zijn, moet u zo snel mogelijk contact opnemen met een dierenarts.

Je moet niet proberen om er zelf achter te komen wat er aan de hand is, omdat er zoveel mogelijkheden zijn.

Conclusie

Waarom is mijn kater ineens zo aanhankelijk?

Er zijn hier tal van mogelijke antwoorden. Hij kan gewoon om eten vragen, of wat aandacht van jou. Je kater kan zich ook vervelen en behoefte hebben aan wat fijne mentale of fysieke stimulatie.

Oudere katten zullen dit gedrag waarschijnlijk vertonen, omdat ze hun cognitieve functie verliezen.

Een ander huisdier in uw huis kan ervoor zorgen dat uw kat territoriaal wordt en meer genegenheid voor u toont. Ook kan hij gestrest of angstig zijn omdat je van huis bent.

Ten slotte kan de plotselinge genegenheid van een kat erop wijzen dat hij ziek of gewond is. Dit vraagt om een onmiddellijk bezoek aan een dierenkliniek.

Vergeet niet dat de gedragsverandering van je kat altijd iets aangeeft. Blijf oplettend en wees voorbereid om actie te ondernemen als u vermoedt dat uw huisdier hulp nodig heeft.

Verwijzingen:
[1] Wall M, Cave NJ en Vallee E (2019) Eigenaar en kat-gerelateerde risicofactoren voor kattenovergewicht of obesitas. Voorzijde. Dierenarts Sci. 6:266. DOI, geraadpleegd op 27 september 2023.