10 katten met gevouwen of gekrulde oren (met foto’s)

Je hebt misschien nog nooit eerder aan de oren van een kat gedacht, maar kijk goed en je zult zien dat de meerderheid van de katachtigen rechte, puntige oren heeft. Niet alle katten hebben deze echter; Sommigen hebben gevouwen of gekrulde oren! Waarschijnlijk het meest bekende kattenras met niet-rechte oren is de Scottish Fold, maar er zijn een handvol anderen.

Je bent waarschijnlijk op zijn minst terloops bekend met een paar van deze katten, maar een paar op deze lijst zijn misschien nieuw voor je! Blijf lezen om meer te weten te komen over deze katachtigen met gevouwen oren en katten met gekrulde oren!

Klik om verder te gaan:

3 kat face divider

De 5 katten met gevouwen oren

Als eerste zijn er onze katten met gevouwen oren. We hebben vier rassen voor je om hieronder te bekijken, dus neem een kijkje!

1. Schotse Vouw

grijze Schotse vouwslaap
Afbeelding Credit: xiruwin, Pixabay
Hoogte 7-10 inch
Gewicht 6-13 pond
Levensduur 11–15 jaar

De Scottish Fold is waarschijnlijk de meest bekende katachtige met gevouwen oren, hoewel ze een zeldzamer ras zijn. De reden dat de oren van dit ras zijn omgevouwen, is te wijten aan een genetische mutatie, maar het lijdt geen twijfel dat hun oren hen een uiterst schattige uitstraling geven!

De Scottish Fold heeft ook een prachtig temperament dat het een uitstekend huisdier maakt. Deze katten zijn vriendelijk, knuffelig en speels – vrijwel alles wat je van een kat zou willen! Ze zijn ook heel slim, dus ze hebben veel mentale stimulatie nodig om ervoor te zorgen dat ze worden vermaakt. Ze vinden het ook niet leuk om voor lange periodes alleen te worden gelaten, dus het is een must om een persoon of ander dier bij hen te hebben terwijl je weg bent.

thematische pauze

2. Foldex Kat

jonge foldex kat in witte achtergrond
Afbeelding credit: Eric Isselee, Shutterstock
Hoogte 8-12 inch
Gewicht 6-14 pond
Levensduur 12–15 jaar

Nu, hier is een kat waar je misschien nog nooit van hebt gehoord – de Foldex Cat! Ook bekend als de Exotic Fold, bestaat dit ras pas sinds het midden van de jaren 1990 en is het ontstaan door de Exotic Shorthair en de Scottish Fold te combineren. Het resultaat is een ongelooflijk schattige teddybeerachtige katachtige met gevouwen oren. De Foldex Cat is veel actiever dan hun Schotse Fold ouder en houdt van spelen. Ze houden er ook van om aandacht te krijgen van hun favoriete mensen, dus wees voorbereid om op deze katachtige te dotten. Super vriendelijk en nieuwsgierig, deze katten kunnen een koppige streep hebben, dus ze kunnen soms een beetje ondeugend worden!

thematische pauze

3. Schotse Fold Munchkin Kat

Schattige mollige witte en zilveren Schotse vouw munchkin
Afbeelding credit: Kellee Kovalsky, Shutterstock
Hoogte 7-10 inch
Gewicht 4-9 pond
Levensduur 11–15 jaar

Je hebt waarschijnlijk al eerder foto’s van de Munchkin Cat gezien; deze katachtigen hebben een genetische mutatie waardoor ze korte, stompe benen krijgen die lijken op die van een teckel. Terwijl de gewone Munchkin-kat rechte oren heeft, heeft het Scottish Fold Munchkin Cat-ras de gevouwen oren van hun Scottish Fold-ouder. Het resultaat is een kleine, lief uitziende kat die schattig is zoals het maar kan zijn.

Dit designerras dook voor het eerst op in de vroege jaren 1990 en werd al snel een hit, wat geen verrassing is; Tussen hun schattige uiterlijk en lieve, sociale aard, zijn deze katten een uitstekende aanvulling op het huis. Het ras erft persoonlijkheidskenmerken van beide ouderrassen, waardoor het atletisch, intelligent, een beetje koppig en vatbaar voor verlatingsangst is.

thematische pauze

4. Oekraïense Levkoy

Oekraïense Levkoy Kat
Image Credit: Nickolas Titkov, Flickr
Hoogte 9-11 inch
Gewicht 8-12 pond
Levensduur 15–20 jaar

Veel haarloze kattenrassen hebben grote, vleermuisvleugelachtige oren, maar niet de Oekraïense Levkoy! Dit ras heeft gevouwen oren waardoor ze er helemaal uniek uitzien. Dit zeldzame ras is een kruising tussen de Scottish Fold en de Donskoy en komt, zoals de naam al doet vermoeden, uit Oekraïne. Als het je echter lukt om een van deze katten te bemachtigen, heb je een slimme, eindeloos nieuwsgierige katachtige in je handen (dus verwacht hier en daar wat kattenkwaad terwijl ze hun omgeving verkennen!). Zoals de meeste haarloze katten is de Oekraïense Levkoy ook zeer aanhankelijk, dus je kunt veel knuffels verwachten.

cat + lijnverdeler

De 5 katten met gekrulde oren

Dan hebben we onze katachtige vrienden met gekrulde oren. Deze katten zijn allemaal schattig als maar kan, eenEn hoewel je er misschien een paar kent, ken je misschien niet alle kitties op deze lijst!

5. Amerikaanse Krul

Amerikaanse Krul kat
Afbeelding credit: Linn Currie, Shutterstock
Hoogte 18-20 inch
Gewicht 5-12 pond
Levensduur 12–16 jaar

De American Curl heeft gekrulde oren die door een genetische mutatie naar de achterkant van het hoofd krullen. Interessant is dat deze katten worden geboren met gewone oren, maar als ze ongeveer 10 dagen oud zijn, beginnen de oren terug te krullen. Het ras ontstond in de jaren 1980 en is sindsdien razend populair geworden. Tussen hun duivels schattige uiterlijk en prachtige persoonlijkheden, is het gemakkelijk te zien waarom! De American Curl is een actief, speels ras dat van kinderen en genegenheid houdt, waardoor ze een perfecte familiekat zijn. Deze katten zullen je schaduwen terwijl je door je huis beweegt, dus wees voorbereid!

thematische pauze

6. Wonen

Dwelf Cat
Afbeelding credit: Jenni Ferreira, Shutterstock
Hoogte 6-7 inch
Gewicht 4-9 pond
Levensduur 12–15 jaar

Dit is een nieuwer designer kattenras waar je misschien niet bekend mee bent. De Dwelf is een itty-bitty ras dat een kruising is tussen de Sphynx, American Curl en Munchkin rassen. Zelfs als volwassenen blijven ze klein, dus als u op zoek bent naar een kat die meer kittenformaat blijft, kan dit het ras voor u zijn. Dit ras is ook een van de vriendelijkste die er zijn; Ze houden ervan om dicht bij mensen te zijn en zijn vriendelijk en intelligent, dus ze zijn een geweldige match voor de meeste huizen. De Dwelf is echter niet dol op verandering, dus houd daar rekening mee voordat je er een adopteert!

thematische pauze

7. Elf Kat

elf kat
Beeld: Dan Kosmayer, Shutterstock
Hoogte 9-12 inch
Gewicht 10-15 pond
Levensduur 8–14 jaar

De Elf Cat is niet vernoemd naar hun grootte, maar eerder hoe ze qua uiterlijk op een elf lijken; sterker nog, ze lijken veel op Dobby uit Harry Potter! Als een mix tussen de Sphynx en de American Curl zijn deze uniek uitziende katten semi-haarloos of haarloos. Die haarloze status betekent echter dat deze katachtigen speciale zorg nodig hebben, omdat ze extreme temperaturen niet aankunnen en meer kans hebben om snijwonden te krijgen dan andere rassen vanwege de delicatesse van hun huid.

Qua temperament is de Elf Cat ongelooflijk vriendelijk en doet hij niets liever dan omringd te zijn door hun families. Ze zijn ook relatief actief en slim, dus ze kunnen dingen doen die ze niet zo gemakkelijk zouden moeten doen. Ze vinden het echter niet leuk om alleen gelaten te worden, dus ze zullen het beter doen in huizen met meerdere huisdieren of mensen die vaker wel dan niet thuis zijn.

thematische pauze

8. Highlander Kat

Highlander Kat
Highlander Cat (Image Credit: DigitalDirt. Wikimedia Commons CC BY-SA 4.0)
Hoogte 14-16 inch
Gewicht 15-20 pond
Levensduur 7–15 jaar

Het Highlander-ras is een grote, dus ze kunnen een beetje intimiderend lijken, maar deze katten zijn allemaal positiviteit en goede vibes de hele tijd. Een kruising tussen de Jungle Curl en de Desert Lynx, deze krullende oren katten zijn eigenlijk niets meer dan grote baby’s. Ze houden van de aandacht van hun familie en zijn ongelooflijk aanhankelijk, dus verwacht veel knuffels!

Het ras is ook actief en heeft een fascinatie voor water, dus wees niet verbaasd als je de jouwe in de gootsteen vindt en probeert de kranen aan te zetten. Bonus? Dit kattenras zorgt voor uitzonderlijk goede muizen, dus als je een muizenprobleem in huis hebt, moet het in een mum van tijd worden verzorgd.

thematische pauze

9. Jungle Krul

Afrikaanse Jungle Kat
Image Credit: thsulemani, Shutterstock
Hoogte 14-25 inch
Gewicht 8-25 pond
Levensduur 12–15 jaar

We hebben gezegd dat de Highlander de Jungle Curl als ouderras heeft, dus hier is meer over deze katachtigen. De Jungle Curl is ook een hybride ras dat bestaat uit de American Curl en de African Jungle Cat. Die jungle-kattenouder geeft deze katachtige een wilde blik die wordt getemperd door de schattige krullende oren. Dit ras is zeker een zeldzaam ras, omdat ze een uitdaging zijn om te fokken, dus de kans is groot dat je er misschien geen kunt bemachtigen. Als je er een vindt, zul je genieten van de aanhankelijke, vriendelijke aard van deze kat. Je zult echter ook merken dat dit een kat is die veel van hun wildere instincten heeft behouden, dus ze kunnen soms een handvol zijn. Je vindt deze nieuwsgierige katachtigen in buikspierenalles en nog wat!

thematische pauze

10. Kinkalow

Kinkalow kat zittend op een kussen
Image Credit: Kinkalow2.jpg– Kirimiti, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons
Hoogte 7-8 inch
Gewicht 3-7 pond
Levensduur 12–15 jaar

Tot slot hebben we de Kinkalow, nog zo’n kleine katachtige met krullende oren. Deze katten zijn een dwergrass, dus ze hebben korte poten; In combinatie met de krullende oren is het een schattige look. Het Kinkalow-ras is uiterst zeldzaam, dus je hebt er misschien nog nooit van gehoord (en je zult er waarschijnlijk geen kunnen vinden). Ze zijn echter prachtige huisdieren.

Deze katten zijn intelligent genoeg om getraind te worden om trucjes te doen. Ze zijn ook speels, nieuwsgierig en willen overal bij betrokken zijn. Dat betekent echter niet dat het klittenbandkatten zijn. De Kinkalow is redelijk onafhankelijk ondanks hun neiging om betrokken te willen zijn.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel de meeste katachtigen op elkaar lijken als het gaat om zaken als oren, zijn er enkele kattenrassen die opvallen door hun unieke uiterlijk. Deze tien katten met gevouwen of gekrulde oren zijn allemaal uiterst schattig en zijn uitstekende huisdieren. Sommige zijn zeldzamer dan andere, dus ze kunnen moeilijk te vinden zijn, maar andere rassen met gevouwen of gekrulde oren zijn vrij populair en eenvoudiger te vinden. Elk van hen zou echter een fantastische toevoeging aan je leven zijn!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding: dien, Shutterstock