10 Gedragsproblemen bij katten (preventie & oplossingen)

Katten zijn eigenzinnige, grappige, liefdevolle en schattige dieren waarmee we graag ons leven delen, maar soms is er kattenkwaad op komst! Soms grenst dat kattenkwaad echter aan gedragsproblemen.

Hier behandelen we de meest voorkomende gedragsproblemen die katten kunnen vertonen en een paar oplossingen die u kunt proberen. Dit zou je relatie met je kat moeten helpen, zodat je kunt bepalen of het een eenvoudig probleem is of een probleem dat professionele hulp nodig heeft.

3 kat face divider

De 10 gedragsproblemen bij katten

1. Overmatig miauwen

Er zijn verschillende redenen voor een kat om vocaal te zijn. Katten gebruiken miauwen om met ons te communiceren; Sterker nog, als katten eenmaal volwassen zijn, miauwen ze alleen nog maar naar mensen.

Een jodelen gebeurt vaker ’s nachts – vooral wanneer je probeert te slapen – en het kan normaal zijn of een indicatie dat er iets mis is.


  • Oudere katten kunnen joggen vanwege seniliteit of andere gezondheidsredenen, zoals dementie, hypertensie, hyperthyreoïdie, het verliezen van hun zintuigen en pijn.

  • Sommige rassen, zoals de Siamees, zijn gewoon vocaal in het algemeen.

  • Ze kunnen zich vervelen.

  • Joggen overdag kan een teken van pijn zijn, vooral als ze miauwen tijdens het plassen of poepen.

  • Het is aandachtzoekend gedrag.
boze kat miauwen buiten
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

2. Agressie

Net als miauwen kan agressie in vele vormen en om verschillende redenen voorkomen. Het kan gericht zijn op u en andere familieleden of op andere huisdieren.

Agressie heeft de neiging om op te treden vanwege angst en stress, hormonale veranderingen of pijn door een gezondheids- of medisch probleem.

thematische pauze

3. Krassen

Dit is een veel voorkomend gedrag dat kattenouders stoort. Maar het is noodzakelijk voor katten omdat het deels is hoe ze hun territorium markeren en hun klauwen slijpen. Er zijn echter methoden die u kunt gebruiken om dit gedrag om te leiden.

thematische pauze

4. Urinaire problemen

Verschillende gezondheidsproblemen kunnen van invloed zijn op hoe een kat de kattenbak gebruikt, waaronder cystitis, bacteriële infectie of blaasstenen. Een gestreste kat kan ook buiten de kattenbak beginnen te elimineren.

Veranderingen in huis, zoals een nieuw huisdier of familielid, verhuizing of renovaties, kunnen genoeg stress veroorzaken voor een kat om buiten de kattenbak te plassen.

kattenplas op tapijt
Image Credit: Nieuw Afrika, Shutterstock
thematische pauze

5. Kauwen

Hoewel honden het misschien leuk vinden om dingen op te kauwen, hebben ze geen hoek op de markt. Katten kunnen ook schade aanrichten door op dingen te kauwen. Elke kat kan een voorkeur hebben voor een specifieke textuur.

Ze kunnen dingen kauwen omdat ze de smaak of het gevoel van het materiaal leuk vinden, of het kan verveling zijn, een vorm van agressie, voedingstekort of te jong gespeend worden.

thematische pauze

6. Obsessieve verzorging

Katten besteden een groot deel van hun tijd aan het likken en verzorgen van zichzelf, meestal tot 50% per dag 1. Maar sommige katten beginnen te overgroomen, wat kan worden veroorzaakt door pijn of angst en stress. Deze katten likken zichzelf rauw en haarloos op bepaalde delen van hun lichaam.

thematische pauze

7. Urine markeren of spuiten

Dit is anders dan een kat die de kattenbak niet gebruikt. Katten zullen hun urine gebruiken om hun territorium te markeren, wat ze eerder geneigd zullen zijn te doen als er conflicten in huis zijn, vooral als er andere katten zijn of veranderingen in hun routine.

thematische pauze

8. Ruw spel

Sommige katten weten gewoon niet hoe ze zachtjes moeten spelen en bijten en krabben misschien te hard. Er zijn een paar methoden die je kunt gebruiken om het ruwe spel van jezelf af te leiden, maar het is het beste om te beginnen als ze kittens zijn.

schattige gemberkat die stoffen halsband draagt wanneer fighting_RJ22_shutterstock
Afbeelding credit: RJ22, Shutterstock
thematische pauze

9. Dwangmatig gedrag

Dit kan verzorging omvatten, maar het bestaat meestal uit pacing, kauwen en zuigen op bepaalde materialen, zoals wol (bekend als wolzuigen), plastic, rubber, enz.

Dit kan ook de toestand van pica omvatten, wat betekent dat katten ongepast materiaal eten dat geen voedsel is, zoals karton, plastic en elastieken.

thematische pauze

10. Verlatingsangst

Sommige katten zijn behoeftiger dan anderen en raken overstuur als ze alleen worden gelaten. Dit kan into destructief gedrag, dat ook sproeien en overmatig miauwen kan omvatten.

garen kogelverdeler

Tips voor het omgaan met de gedragsproblemen van uw kat

Als een van deze gedragsproblemen plotseling begint, is het eerste dat u moet doen uw kat naar uw dierenarts brengen om ervoor te zorgen dat er geen medisch probleem is.

Uw dierenarts kan u alle benodigde medicijnen geven en adviseren over supplementen en een verandering in het dieet. Dat gezegd hebbende, er zijn een paar stappen die je zelf thuis kunt nemen.

Overmatig miauwen ’s nachts

Je kunt extra speeltijd proberen voor het slapengaan om ze te verslijten. Overweeg ook om te investeren in een feeder die werkt met een timer. Op deze manier, als je kat je elke ochtend vroeg wakker maakt omdat hij honger heeft, zal hij dat minder snel doen.

Wat je niet moet doen, is reageren op of je kat aandacht geven terwijl hij aan het joggen is. Probeer ze geen aandacht te geven en geef ze geen eten terwijl ze erom vragen. Voer ze alleen als ze stil zijn.

thematische pauze

Agressie

Afhankelijk van hoe ernstig de agressie is, moet u mogelijk met uw dierenarts praten. Als uw kat u of iemand in uw familie heeft aangevallen, straf hem dan niet, want dit kan het probleem alleen maar erger maken.

Probeer niet te reageren als het gebeurt; Weglopen of iets dergelijks doen zal ze alleen maar enthousiaster maken. Richt de aandacht van uw kat op iets anders, zoals een speeltje, en praat met uw dierenarts. Ze kunnen medicijnen voorschrijven en misschien wilt u ook feromonen zoals Feliway proberen.

boze huiskat gromt
Image Credit: pixbull, Shutterstock
thematische pauze

Krassen

Investeer in goede, stevige krabpalen en krabpalen. Sommige katten geven er de voorkeur aan om horizontaal te krabben, terwijl anderen de voorkeur geven aan een verticale krabpaal.

Je kunt meerdere berichten uitproberen in verschillende posities en met verschillende materialen. Zet ze op verschillende plaatsen in je huis en wrijf er indien nodig kattenkruid overheen om ze aantrekkelijker te maken.

Houd de nagels van uw kat regelmatig geknipt en overweeg het gebruik van spijkerkappen. Er zijn ook bankhoezen en andere items die uw meubels kunnen beschermen.

thematische pauze

Ongepast urineren en markeren

Er zijn veel verschillende redenen waarom een kat buiten de kattenbak kan sproeien en elimineren. Als uw kat gezond lijkt en geen moeite heeft met plassen of poepen, moet u het nest dat u gebruikt en waar de doos zich bevindt, controleren. Zorg ervoor dat de kattenbak groot genoeg is voor uw kat om naar binnen te lopen en zich om te draaien. Als het zich in een gebied met veel verkeer bevindt of waar veel lawaai is, moet u het verplaatsen naar een stillere en meer privéruimte. Als het strooisel geparfumeerd is, ga dan met ongeparfumeerd en probeer een andere textuur. Katten hebben de neiging om de voorkeur te geven aan een zanderige textuur. Zorg er ook voor dat je het nest dagelijks schept. Als je meerdere katten hebt, is de vuistregel om één doos per kat plus één extra te hebben.

Als uw kat aan het spuiten is, moet het laten steriliseren of castreren van de kat het markeringsgedrag stoppen, maar als dat niet het geval is, raadpleeg dan uw dierenarts. Misschien moet je kalmerende traktaties of Feliway-diffusers gebruiken.

Tot slot, wanneer uw kat buiten de doos elimineert, gebruik dan een enzymatische reiniger om de rommel op te ruimen. Op deze manier zal je kat niet naar dezelfde plek blijven gaan om zijn behoefte te doen.

Over het algemeen, als uw kat zich niet gedraagt als zijn gebruikelijke zelf of zich lijkt in te spannen om te plassen of te poepen, raadpleeg dan uw dierenarts. Het kan een gezondheidstoestand zijn en geen gedragsprobleem.

thematische pauze

Kauwen

Neem eerst contact op met uw dierenarts om er zeker van te zijn dat er geen tandheelkundige problemen zijn. Als er niets mis is met de tanden van uw kat, kan dit een ander geval zijn voor kalmerende traktaties en diffusers. Het kan ook een probleem zijn met opgekropte agressie, dus uw dierenarts kan u misschien helpen, of het nu een medisch of gedragsprobleem is.

Voor een verveelde kat, zorg ervoor dat ze geschikt speelgoed hebben om op te kauwen, en misschien moet je een bittere spray afschrikmiddel overwegen voor items waar ze niet op moeten kauwen. Als ze achter elektrische snoeren aan gaan, investeer dan in snoerafdekkingen.

kat kauwende vinger
Afbeelding credit: SerPhoto, Shutterstock
thematische pauze

Obsessieve verzorging

Dit is een probleem voor uw dierenarts om u mee te helpen. Probeer thuis kalmerende kauwen, feromoonsprays of diffusers om je kat kalm te houden. Zorg ervoor dat hun omgeving zo stressvrij mogelijk is. Zorg voor hoge kattenbomen en kattenplanken die hen de zekerheid geven om te ontsnappen naar hoge ruimtes.

thematische pauze

Ruw spel

Zorg ervoor dat je kat genoeg speeltjes heeft om mee te spelen, zodat ze niet altijd achter je aan gaan. Als uw kat ruw met u begint te spelen, rLeid ze naar een van hun speeltjes.

Als je een kitten hebt, gebruik dan niet je handen of voeten om met ze te spelen, omdat dit ze alleen maar zal aanmoedigen om te geloven dat je lichaamsdelen speelgoed zijn.

thematische pauze

Dwangmatig gedrag

Dwangmatig gedrag is stressgerelateerd, dus je moet kijken naar kalmerende traktaties / diffusers / sprays. Houd uw huis zo stressvrij als u kunt beheren. Zorg ervoor dat je kat voldoende speeltjes en klimruimtes heeft.

Praat met uw dierenarts, omdat zij u kunnen helpen met een gedragsveranderingsprogramma en / of medicatie om dit gedragsprobleem te beheersen.

thematische pauze

Verlatingsangst

Je kunt beginnen met het negeren van je kat gedurende 15 minuten voordat je vertrekt, maar ook wanneer je weer thuis bent. Laat een paar van hun favoriete speelgoed weg voor als je weg bent en leg ze weg als je terugkomt.

Als je thuis bent, speel dan met ze en breng quality time door met ze te aaien. Het kan ook helpen om ze te verslijten door te spelen voordat je vertrekt (als je tijd hebt), zodat ze slapen terwijl je weg bent.

kattenpootverdeler

Conclusie

Er gaan zoveel dingen over gedragsproblemen bij katten. Het begint vaak als ze kittens zijn, of het kan een tijdelijk probleem zijn als gevolg van een gezondheidstoestand. Als uw kat zich plotseling anders lijkt te gedragen, neem dan onmiddellijk contact op met uw dierenarts – het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Er zijn veel manieren om uw kat te helpen, waarbij een van de meest voorkomende oplossingen een stressvrije omgeving is. Experts, zoals dierengedragsdeskundigen, kunnen je misschien ook een handje helpen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding credit: Fang_Y_M, Pixabay