Kan een kat vlooien krijgen in de winter? Door dierenartsen goedgekeurde feiten en tips

Geen enkele levensfase van vlooien kan langer dan 5 dagen bij koud weer onder 30 ° F leven, wat leidt tot de algemene misvatting dat uw kat in de winter geen vlooien kan krijgen1. Hoewel je kat in de winter minder kans heeft om vlooien te krijgen, is het zeker niet onmogelijk.

Het probleem is dat er maar één vlo nodig is, en als je kat in de buurt van een andere kat is terwijl ze buiten zijn, kunnen de vlooien gemakkelijk overspringen. Vlooien geven de voorkeur aan een bepaalde temperatuur en vochtigheidsgraad om te gedijen. Hoewel ze hun levenscyclus in de winter kunnen vertragen als ze buiten zijn, blijven ze het hele jaar door binnenshuis actief.

Als een volwassen vlo je kat bijt, zal dit zeker een zekere mate van jeuk en ongemak veroorzaken. Daarnaast kunnen vlooien echter ziekten overbrengen op uw kat2. Vlooien kunnen lintwormlarven en verschillende bacteriën zoals Bartonella, Rickettsia en Wolbachia dragen.

3 kat face divider

Vlooien en de winter

Hoewel de meeste mensen er alleen aan denken dat hun kat vlooien krijgt tijdens de warmere maanden, is het nog steeds mogelijk dat ze in de winter vlooien krijgen! Dat komt omdat, hoewel vlooien hun levenscyclus tijdens de wintermaanden vertragen, ze niet sterven.

En als je kat vlooien heeft, zullen ze waarschijnlijk actief worden als je kat binnen is, omdat vlooien dol zijn op die temperaturen! Dus hoewel vlooien misschien niet zo productief zijn als ze buiten zijn, als er vlooien in uw huis zijn, blijven ze het hele jaar door actief.

Neva Masquerade kat in de sneeuw
Afbeelding credit: Dmitry Naumov, Shutterstock

Hoe weet je of je kat vlooien heeft?

Omdat katten kieskeurige trimmers zijn en vlooien extreem goed zijn in het verbergen, kan het soms een hele uitdaging zijn om erachter te komen of je kat vlooien heeft. Vaak is een van de eerste tekenen die je zult zien als je kat te maken heeft met een vlooienplaag, een opleving in hoeveel ze zichzelf krabben.

Vlooienbeten laten harde, rode vlekken achter die je misschien kunt herkennen. Van daaruit kunt u een vlooienkam gebruiken om te proberen vlooienvuil op te pikken of, minder waarschijnlijk, een van de eigenlijke vlooien om de besmetting te bevestigen.

Ten slotte, hoewel vlooien notoir moeilijk te herkennen en snel te verplaatsen zijn, kun je ze soms fysiek zien terwijl je je kat aait of hun haar een beetje beweegt. Als je vlooien op je kat ziet rondrennen, is dit een duidelijk teken van een besmetting en er zijn er waarschijnlijk nog veel meer waar je je zorgen over moet maken.

kat krabt aan zijn nek
Image Credit: Steve Lum, Flickr

Cat kogelverdeler 1Top 4 tips voor het wegwerken van vlooien

Als uw kat vlooien heeft, wilt u ze kwijt, en snel. Maar om dat te doen, moet je weten wat je doet. Daarom hebben we precies uitgelicht wat je moet doen om alle vlooien zo snel mogelijk van je kat af te krijgen.

1. Maak ALLES schoon

Vlooien springen, kruipen en houden ervan om op tal van verschillende plaatsen rond te hangen. Daarom moet je het hele huis schoonmaken, niet alleen waar je kat rondhangt. Dit betekent het wassen van beddengoed, dekens en bankhoezen, evenals het grondig stofzuigen en vegen van vloeren, vloerbedekking en langs de randen van muren. Als je een paar gebieden mist en er hangt een vlo rond, dan is dat alles wat nodig is om de plaag opnieuw op te starten.

thematische pauze

2. Behandel uw kat

Er zijn een paar verschillende vlooienbehandelingsopties die er zijn, en we raden aan om met uw dierenarts te praten over de beste voor uw kat.

Als uw kat van baden houdt, kunt u beginnen met hem een vlooienbad te geven. Dit is een bad met behulp van een shampoo die actief volwassen vlooien bestrijdt en doodt. Volg de aanwijzingen op de shampoo en geef het voldoende tijd om in te weken en alle vlooien te vinden en te doden voordat je het afwast.

Gebruik vervolgens een product dat alle vier de levensfasen van vlooien (ei, larve, pop en volwassene) doodt. U kunt een actuele vlooienbehandeling kiezen die u rechtstreeks op hun vacht, een halsband of een tablet aanbrengt. Het is belangrijk om de instructies zorgvuldig op te volgen. Sommige actuele behandelingen moeten bijvoorbeeld een paar dagen voor of na het bad worden toegepast om afwassen te voorkomen.

Als je meer dan één harige vriend thuis hebt, maar je vindt alleen vlooien op een van hen, betekent dat niet dat ze de enigen zijn die gebeten worden. U moet al uw huisdieren behandelen; anders zal de plaag aanhouden.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding credit: Csaba Deli, Shutterstock
thematische pauze

3. Verwen je huis

Naast het schoonmaken, wassen en stofzuigen van je huis, ma may moet een speciale vlooienspray voor thuis gebruiken. De spray stopt de ontwikkeling van vlooieneieren en larven en doodt volwassen vlooien op die moeilijk bereikbare plaatsen, zoals scheuren in de vloer, plinten en meubels.

Gebruik na het stofzuigen in elke kamer een vlooienspray en neem de tijd om dit goed te doen. Zorg ervoor dat u zorgvuldig leest en volg de instructies op de verpakking over dosering en frequentie en houd uw huisdier en gezin weg terwijl het werkt.

thematische pauze

4. Blijf op de hoogte van preventie

Als je constant volwassen vlooien behandelt, maar ze nooit probeert te voorkomen, zul je uiteindelijk een eindeloze strijd voeren. Je moet behandelen voor volwassen vlooien om de huidige te doden, maar je moet ook preventieve vlooienbestrijding (en teken) gebruiken om te voorkomen dat ze terugkomen. Producten met insectenontwikkelingsremmers kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat onrijpe vlooien rijpen of zich voortplanten.

Lynx Point tabby kat met bloemenhalsband
Afbeelding credit: Inga Gedrovicha, Shutterstock

kattenpootverdeler

Laatste gedachten

Hoewel vlooien de voorkeur geven aan warme temperaturen, is het zeker mogelijk voor een kat om het hele jaar door vlooien te krijgen. Bovendien zijn vlooien niet alleen vervelende parasieten die jou en je kat kunnen laten jeuken; Ze brengen ook ziekten over. Neem dus alle nodige stappen en voorzorgsmaatregelen om te voorkomen dat uw kat vlooien krijgt. Het enige dat nodig is, is één vlo om te veranderen in een plaag die extreem uitdagend kan zijn om van af te komen!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Morgentau , Shutterstock