Zwartvoetige kat vergeleken met huiskat


De zwartvoetige kat is echt iets speciaals. Deze katachtige is de kleinste wilde kat in Afrika, vooral bekend om zijn zwarte poten en tawny vacht die bedekt is met zwarte vlekken.

De huiskat is een huiskat van elk ras – het kan raszuiver of gemengd zijn – en het kan in een huis wonen met haar menselijke familie, of het kan in een buurt wonen als een zwerfkat.

Hoe precies vergelijkbaar, of anders, zijn zwartvoetige katten en huiskatten? Om dit te beantwoorden, moeten we goed kijken naar het fysieke uiterlijk, de temperamenteigenschappen, de gezondheid en de zorgvereisten van beide katten.

Dus, laten we beginnen!

Zwartvoetige kat versus huiskat

Hieronder vindt u een kort overzicht van de belangrijkste kenmerken van beide katten.

Black-footed vs House Cat vergelijkingstabel

Grootte

De gemiddelde huiskat weegt meestal ongeveer 10 pond. De zwartvoetige kat is kleiner, met haar gemiddelde gewicht tussen 2,2 en 5,5 pond.

Deze twee katachtigen zijn vergelijkbaar in hoogte – hun gemiddelde hoogte is maximaal 10 inch.

Jas

Enkele van de belangrijkste kleuren van de vacht van huiskatten zijn zwart, bruin, rood, crème, blauw, enz. Sommige van hun vachtpatronen zijn effen, tweekleurig, schildpad, tabby en kleurpunt.

Een van de meest onderscheidende kenmerken van de zwartvoetige kat, en ook degene die je normaal niet bij huiskatten zult zien, is hun zachte en dichte vacht.

Deze kat heeft een tawny vacht, die volledig bedekt met zwarte of bruine vlekken.

Je kunt de vacht van dit wilde kattenras van dichtbij zien in de onderstaande video.

Gelaatstrekken

De meeste huiskatten hebben rechte oren die naar boven wijzen.

Er zijn drie veel voorkomende vormen van de gezichten van huiskatten – driehoek, rond en vierkant. Huiskatten hebben meestal bruine, groene, gele of blauwe ogen.

De zwartvoetige kat heeft zeer grote ogen die meestal lichtgroen tot donkergeel van kleur zijn.

De oren van deze kat zijn afgerond.

Lichaamskenmerken

Huiskatten hebben meestal lange en magere lichamen, samen met lange staarten. Hun schedels zijn klein en hun tanden zijn klein.

De staart van de zwartvoetige kat is kort en je zult deze kat gemakkelijk herkennen aan haar gedrongen bouw.

Als je naar deze kat kijkt, is het eerste wat opvalt dat ze een heel kleine kat is. Betekent dit dat ze niet zo gevaarlijk is? Eigenlijk – integendeel!

Zoals het Smithsonian Magazine uitlegt, De zwartvoetige kat is de dodelijkste van alle katten wereldwijd, in staat om meer prooien in één nacht te vangen dan een luipaard in ongeveer zes maanden.

Deze wilde kat heeft een predatie slagingspercentage van 60%.

Temperament en gedrag

zwartvoetige kat in defensieve houding

Huiskatten zijn meestal erg sociaal, aanpasbaar, speels en aanhankelijk. Geen wonder dat zoveel mensen deze geweldige dieren kiezen als hun levensgezellen!

Deze huisdieren kunnen zowel binnen als buiten leven, afhankelijk van factoren zoals de behoeften van het ras, de houding van de eigenaar, leefomstandigheden, enz.

Huiskatten zijn meestal niet agressief, vooral als ze van jongs af aan worden gesocialiseerd en verzorgd. Natuurlijk kunnen ze nog steeds enkele agressieve uitbarstingen vertonen, en dit geldt vooral voor intacte mannelijke katten.

De meeste huiskatten vertonen agressief gedrag vanwege hun territoriale instincten. Hoewel ze al vele jaren gedomesticeerd zijn, hebben ze nog steeds enkele van hun natuurlijke driften, zoals prooijachtneigingen.

Dit is de reden waarom sommigen van hen bijvoorbeeld op hagedissen jagen en eten, zelfs als ze veel voedsel hebben en helemaal geen honger hebben. Deze prooiinstincten kunnen worden gezien als een gemeenschappelijke eigenschap van de huiskat en de zwartvoetige kat.

De zwartvoetige kat is natuurlijk een veel grotere en meer gevaarlijk roofdier dat een solitair leven leidt, meestal jagend op vogels en knaagdieren.

Het zijn nachtdieren en slapen meestal tot 14 uur per dag.

Deze katten zijn bijna altijd alleen, behalve wanneer vrouwtjes kittens hebben waar ze voor moeten zorgen.  Ze zijn zo klein dat sommige mensen denken dat ze gedomesticeerd kunnen worden en goede huisdieren kunnen zijn. Maar dit is niet waar.

Dit zijn wilde katten die moeilijk te temmen zijn en hun natuurlijke habitat nodig hebben om gezond en gelukkig te zijn. Laat je niet misleiden door hun kleine formaat en geweldige uiterlijk – zwartvoetige katten zijn heel anders dan huiskatten en zijn niet bedoeld als metgezellen van mensen.

Gezondheid en levensduur

Huiskat liggend in kattenmand

Enkele van de typische gezondheidsproblemen voor de meeste huiskatten zijn ooginfecties, braken, diarree, vlooien en lagere urinewegaandoeningen.

Het belangrijkste bij elke huiskat, ongeacht het ras, is om haar regelmatig mee te nemen voor veterinaire controles en haar te voorzien van voedzaam voedsel, lichaamsbeweging en veel aandacht!

De gemiddelde levensduur voor huiskatten wordt geschat op 12 tot 18 jaar.

Aan de andere kant Zwartvoetige katten in het wild leven meestal rond de 8 jaar. Als ze in gevangenschap worden gehouden, Ze kunnen zelfs 16 jaar oud worden.

Enkele van de gezondheidsproblemen waarmee ze vaak worstelen, zijn luchtweginfecties, tandheelkundige problemen en Feline Immunodeficiency Virus (FIV), evenals Feline Leukemie Virus (FeLV).

Alvaro Arjona en zijn medewerkers [1] leg uit hoe FIV voornamelijk in het speeksel van de kat wordt aangetroffen en meestal wordt overgedragen via bijtwonden. FeLV wordt afgescheiden door de urine, tranen, uitwerpselen en melk van een kat.

Conclusie

Wat is het eindoordeel over de kwestie: Zwartvoetige kat in vergelijking met huiskat?

De zwartvoetige kat lijkt misschien onschuldig, aangezien het een vrij kleine wilde kat is, maar zoals we hebben gezien, is dit verre van de waarheid. Deze kleine kat is een serieus roofdier dat in het wild moet leven om haar sterke prooiinstinct te bevredigen.

Deze kat is ook asociaal en vasthoudend, gemaakt om alleen te leven.

Dit is het tegenovergestelde van onze huiskatten, die bekend staan als vriendelijk en sociaal, En dit is een van de belangrijkste redenen waarom we zoveel van ze houden!

Ik hoop dat je de vergelijking van deze twee katachtigen leuk vond. Misschien wilt u ook ons artikel lezen over hoe huiskatten verschillen van bobcats. Tot daar!

Verwijzingen:

[1] Arjona A, Escolar E, Soto I, Barquero N, Martin D, Gomez-Lucia E. Seroepidemiologisch onderzoek van infectie door feline leukemievirus en immunodeficiëntievirus in Madrid en correlatie met enkele klinische aspecten. J Clin Microbiol. 2000 sep;38(9):3448-9. DOI, Geraadpleegd op 05 juli 2023.