Hoe luizen te behandelen bij wilde katten: 4 tips en trucs (dierenartsantwoord)

Luizen op katten komen niet zo vaak voor bij onze huisdieren vanwege het gebruik van vlooien- en tekenpreventieve medicijnen. Helaas is er geen goede manier om deze medicijnen bij verwilderde katten te krijgen.

En huismiddeltjes doen niets, net als het behandelen en besproeien van de huizen van wilde katten met insecticiden – absoluut niets. Dus, wat kun je doen om luizen bij wilde katten te helpen behandelen? Lees verder om te leren hoe!

3 kat face divider

Kattenluizenplagen 101

De luissoort die katten teistert, wordt genoemd Felicola subrostratus. Luizen zijn soortspecifiek, wat betekent dat ze slechts één soort infecteren. Je kunt dus geen luizen krijgen van een kat, en je hond ook niet. Dit betekent echter wel dat uw kat luizen kan krijgen van verwilderde katten.

Het goede (en slechte) nieuws is dat als een verwilderde kat besmet is met luizen, hoe walgelijk het ook lijkt, de luizen waarschijnlijk niet het grootste probleem zijn. Luizen zuigen geen bloed; ze kauwen alleen op de huid. Dus, terwijl de huid erg jeukt, kan een kat zichzelf te veel krabben en secundaire bacteriële infecties krijgen. De luizen zijn waarschijnlijk slechts een klein deel van hun algehele gezondheidsproblemen.

Twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding credit: Nathalie Jolie, Unsplash

verdeler-catclaw1

De 4 tips om zich te ontdoen van vlooien bij wilde katten

1. Kom dicht bij hen

Het diagnosticeren en identificeren van luizen kan niet worden gedaan zonder de kat aan te raken. Terwijl luizenplagen huidproblemen kunnen veroorzaken die van een afstand zichtbaar kunnen zijn, zoals haaruitval, dermatitis en overbeharing. Al deze problemen kunnen ook worden veroorzaakt door andere gezondheidsproblemen en externe parasieten, zoals:

  • Vlooien
  • Mijten
  • Ondervoeding
  • En zelfs systemische ziekten zoals hyperthyreoïdie.

Dus als je een verwilderde kat hebt die je niet kunt aanraken, zou het heel moeilijk zijn om te weten dat bepaalde luizen een probleem zijn, geen vlooien, mijten of zelfs slechte voeding. Zelfs als je de kat kunt aanraken, kunnen luizen theoretisch groot genoeg zijn om op de vacht te zien, maar nauwelijks. Een microscoop of vergrootglas kan helpen. Maar het kan ook moeilijk zijn om ze in de vacht te zien rondscharrelen – ze zijn erg snel en verrassend goed in het verbergen.

Soms is het gemakkelijker om de neten te zien die zich op het haar verzamelen. Neten zijn de eieren die aan haarlokken worden gelijmd. Ze zijn witachtig grijs, bijna doorschijnend en ovaal, en blijven belangrijk op één plaats.

thematische pauze

2. Wees je bewust van wilde kattenkolonies

Luizen komen vaker voor wanneer katten samen in de buurt rondhangen. Een kolonie verwilderde katten heeft dus meer kans op luizen dan een singleton die alleen rondzwerft.

Het voeren van een kolonie katten kan ervoor zorgen dat katten bij elkaar clusteren terwijl ze zich normaal gesproken zouden verspreiden. En dat kan betekenen dat luizen meer kans hebben om zich van kat tot kat te verspreiden. Alle katten bij elkaar krijgen om ze te voeden, kan het probleem zelfs verergeren.

verwilderde katten
Afbeelding Credit: Piqsels
thematische pauze

3. Voltooi de behandeling

De medicijnen die luizen behandelen, moeten rechtstreeks op de huid worden aangebracht. En ze moeten regelmatig worden herhaald. Meestal is één keer per maand voldoende voor huisdieren die niet worden blootgesteld aan veel luizeneieren.

Maar als een verwilderde kat een hoge plaag heeft en veel eieren aan zijn vacht heeft vastzitten, moeten ze over twee weken opnieuw worden behandeld omdat de eieren tegen die tijd zijn uitgekomen.

Dus om een verwilderde kat theoretisch te behandelen, zou je hem niet alleen één keer moeten vangen, maar je zou het ook over twee weken opnieuw moeten doen.

thematische pauze

4. Behandel alle verwilderde katten

En je zou alle katten in de buurt moeten behandelen. De besmettelijke aard van luizen betekent dat als het immuunsysteem van een kat niet sterk genoeg is om ze in de eerste plaats te bestrijden, de luizen snel terug zullen komen nadat je ze hebt behandeld.

Iedereen die een kat kent die niet graag wordt vastgehouden, weet dat ze waarschijnlijk liever met luizen leven dan de vernedering te ondergaan dat ze herhaaldelijk door de mens worden behandeld.

Het is gewoon niet de moeite waard om ze te behandelen door ze vast te leggen, te benadrukken en los te laten. Als je ze toch vangt, regel ze dan gewoon om een nieuw huis voor ze te vinden – het is een veel duurzamere optie.

twee verwilderde katten
Afbeelding Credit: JancickaL, Pixabay

kattenpootverdeler Conclusie

Ik weet dat het frustrerend is om geen eenvoudig antwoord te hebben. Ik wou dat ik je er een kon geven! Helaas is dat vaak het probleem met de geneeskunde. En verwilderde katten zijn al een lange, opgaan, en ingewikkeld probleem voor diergeneeskunde. Het verminderen van hun aantal en het bieden van veilige, gezonde huizen voor hen is de enige manier om hun welzijn effectief te waarborgen.

Luizen hebben de meeste kans om katten te besmetten die dicht bij elkaar leven en in slechte gezondheid verkeren, en helaas beschrijft dit vaak perfect verwilderde katten. Dus, de kat voorzien van de juiste medische zorg, voeding en een rustige plek om te wonen is echt de beste behandeling.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Akira, Unsplash