Doden mannelijke katten kittens, of is dit slechts een mythe?


Katten zijn de meest schattige metgezellen die je je kunt voorstellen, maar we zijn ons er allemaal ook van bewust dat ze nog steeds een aantal van hun natuurlijke instincten hebben. Onze gedomesticeerde katten zijn ook kleine roofdieren.

Je hebt misschien gehoord dat mannelijke katten waarschijnlijk kleine, hulpeloze kittens doden.

Dit klinkt zo wreed. Is dit slechts een mythe? Of doden mannelijke katten kittens? Moet je voorzichtig zijn als je een kater en een nestje pasgeboren kittens in huis hebt?

Het is moeilijk voor elke katteneigenaar om zich voor te stellen dat katten eigenlijk gewelddadig en bloeddorstig zijn. Ik bedoel, de meesten van ons hebben onze huisdieren naast ons slapen en delen dezelfde leefruimte!

Laten we dus eens kijken of dit slechts een gerucht is, of dat mannelijke katten inderdaad instincten hebben om kittens te doden.

Is het waarschijnlijk dat mannelijke katten kittens schaden en doden?

kat die op houten plank aan zee loopt

Daar zit een kern van waarheid in. Sommige mannelijke katten kunnen inderdaad kittens doden.

Als verantwoordelijke eigenaar van een huisdier moet u de belangrijkste redenen achter dit gedrag kennen en manieren om het te voorkomen. Het maakt niet uit of je een nestje kittens in huis hebt, of dat je gewoon voorzorgsmaatregelen wilt nemen.

Laten we eens kijken naar de belangrijkste redenen voor dit zeer ongewenste gedrag.

1. Territoriale agressie

Mannelijke katten hebben meer kans om kittens te schaden die niet van hen zijn, en dit heeft veel te maken met hun wilde oorsprong.

Terug in het wild probeerden katten altijd hun territorium te beschermen tegen roofdieren. Daarom keken ze naar alle andere katten, en ook naar hun kittens – als bedreigingen. Het was dus volkomen normaal dat mannelijke katten in die tijd andere katten en hun nakomelingen doodden om hun territorium te verdedigen.

Ja, onze huisdieren zijn tegenwoordig gedomesticeerd, maar sommige van hun wilde instincten zijn er nog steeds. Ik weet zeker dat velen van jullie het vreemde gedrag van je katten zullen opmerken, en je denkt misschien niet eens dat dit hun instincten kunnen zijn.

Sommige katten zullen bijvoorbeeld waarschijnlijk hun eigenaren bewaken terwijl ze plassen. Zo raar, toch? Welnu, dit zou hun manier kunnen zijn om de badkamer te beschermen, het gebied dat ze duidelijk als hun territorium hebben gemarkeerd.

Natuurlijk is dit vrij onschuldig gedrag, terwijl het doden van kittens om hun territorium te beschermen een heel ander verhaal is en iets waar elke katteneigenaar van zal schrikken om te zien.

2. Ze zien als een prooi

Kleine kittens zijn erg kwetsbaar en niet in staat om zichzelf te verdedigen. Dit is de reden waarom mannelijke katten ze als een gemakkelijke prooi zien.

Ze zullen hen aanvallen in de wetenschap dat kittens die zo klein zijn niet zullen reageren.

Elke kat heeft een prooiinstinct – sommigen laten het vaak zien, terwijl anderen af en toe met dit gedrag te maken hebben.

Dus als een mannelijke kat ziet dat de moederkat haar nest pasgeboren kittens helemaal alleen verlaat, is dit een perfecte gelegenheid om ze aan te vallen en te doden.

3. Stress

Geen kat is fan van veranderingen. Volgens Marta Amat en haar medewerkers [1], elke verandering in de omgeving, samen met een slechte relatie tussen mens en kat, en een conflict tussen katten zijn een van de meest voorkomende stressoren bij katachtigen.

Als u onlangs een nieuw kitten in huis heeft geadopteerd, kan dit zeer stressvol zijn voor uw kater, Zeker als hij gewend is om de enige kat in zijn omgeving te zijn.

In deze situatie ziet uw kat de komst van een nieuw kitten als een grote verandering en verstoring van zijn routine.

Het komt niet zo vaak voor dat een kater om deze reden kittens doodt, maar helaas is het niet onmogelijk.

Hoe te voorkomen dat mannelijke katten kittens doden?

oranje en grijs kitten

Ik wil hier benadrukken dat een kater die kittens doodt geen gebruikelijk gedrag is. Maar toch is het mogelijk dat katteneigenaren vijandigheid van hun kater tegenover kittens opmerken. Het is dus ook belangrijk om te weten hoe je kunt voorkomen dat mannelijke katten kittens doden.

Een ander cruciaal stuk informatie is dat je kunt verwachten dat dit gedrag vaker voorkomt bij intacte mannetjes, in plaats van bij degenen die zijn gecastreerd.

Intacte mannetjes zullen waarschijnlijk van huis weglopen, maar ook dominantie tonen en andere katten (en kittens) als een bedreiging ervaren.

Gecastreerde mannetjes vertonen veel minder vaak territoriaal en agressief gedrag. Als je mannetje gesteriliseerd is, zal hij veel rustiger zijn en waarschijnlijk geen agressie vertonen tegenover kittens.

Laten we nu eens kijken wat enkele belangrijke stappen zijn om te voorkomen dat een mannelijke kat kittens aanvalt.

1. Scheid uw kater van kittens

Als yals je pasgeboren kittens bij je thuis hebt samen met een kater, moet je ze zoveel mogelijk gescheiden houden, vooral in de eerste weken.

De kittens moeten in een aparte kamer worden geplaatst, waar ze worden beschermd en waar uw kater helemaal niet naar binnen mag komen.

Als er geen kans voor u is om ze op deze manier gescheiden te houden, moet hun interactie altijd worden gecontroleerd. Je moet ze dus niet alleen laten zonder dat jij of een van je familieleden ze in de gaten houdt.

Het zal enige tijd duren voordat uw reu gewend is aan de aanwezigheid van nieuwe kittens in uw huis, dus deze eerste periode is cruciaal voor hem om zich aan te passen aan de nieuwe situatie.

Wanneer kittens ongeveer 8 weken oud zijn, kunt u ze langzaam aan uw kat introduceren, maar wees voorzichtig om hun interactie altijd te beperken en te observeren.

Het 1st Pet Vet Veterinary Center raadt aan om katten een item te geven met de geur van het andere dier erop – zoiets als een deken of speelgoed om mee te beginnen. Plaats dit item op een plek waar je kat zich het prettigst voelt.

2. Geef uw kater een veilige omgeving

Als uw kat een ernstige verandering in zijn omgeving waarneemt en als hij merkt dat hij niet al uw aandacht alleen voor hem heeft, is de kans groot dat hij ongewenst gedrag vertoont.

Om dit te voorkomen, Je moet ervoor zorgen dat je kat nog steeds zijn eigen ruimte heeft en dat hij niet het gevoel heeft dat hij zijn speelgoed of voer- en waterbakken moet delen.

Ook moet je hem aaien en zoals gewoonlijk met hem spelen, zodat je communicatie niet zou veranderen en zodat hij de komst van nieuwe kittens in huis niet als iets tragisch zou beschouwen.

3. Zorg ervoor dat kittens op een veilige plek in huis worden geplaatst

Het is het beste om het gebied waar de kittens zich bevinden af te schermen, zodat u er zeker van kunt zijn dat uw mannetje ze niet zal storen.

U kunt ook een luik gebruiken om uw kat uit het gebied te houden waar de pasgeboren kittens zich bevinden.

Welke beschermingsaanpak u ook kiest, het enige dat telt, is dat u barrières opwerpt die voorkomen dat uw kat het gebied van de kittens binnendringt.

Laatste woorden

klein kitten dat speelt met een chagrijnige kater

Doden mannelijke katten kittens?

Het is niet zo eenvoudig om een exact antwoord op deze vraag te geven. Dit hangt af van de kater, zijn omgeving, de mogelijkheid en zelfs van u als katteneigenaar.

De waarheid is dat mannelijke katten, vooral intacte, een sterk prooiinstinct hebben en een drang naar territoriaal gedrag. Maar het is niet waar dat alle mannelijke katten kittens willen schaden. In feite gebeurt dit vrij zelden.

Maar toch is het goed om voorzichtig te zijn als je een kater en een nest pasgeboren kittens in huis hebt.

Je kat kan ze zien als een bedreiging voor zijn territorium, of als een kwetsbare prooi, en kan proberen ze te schaden en te doden.

Daarom moet je ze vanaf het begin scheiden en ze langzaam introduceren wanneer de eerste paar kritieke weken voorbijgaan.

Je mannetje zal hem waarschijnlijk geen pijn doen, maar het is altijd beter om veilig te zijn dan sorry.

Verwijzingen:

[1] Amat M, Camps T, Manteca X. Stress bij eigen katten: gedragsveranderingen en welzijnsimplicaties. Tijdschrift voor Katachtige Geneeskunde en Chirurgie. 2016;18(8):577-586. DOI, Geraadpleegd op 02 juli 2023.