Zwarte (Melanistische) Bengaalse Kat Info: Foto’s, Temperament &Traits

De zwarte (melanistische) Bengaalse kat is een prachtig wezen, en hoewel ze niet zo gewoon zijn als hun tawny tegenhangers, zijn ze zeker de moeite waard om uit te zoeken. Deze katten hebben een fascinerende geschiedenis en veel interessante feiten over hen.

Bengalen staan bekend om hun wilde uiterlijk, en de zwarte Bengaal is geen uitzondering. Deze katten hebben grote rozetten op hun vacht en hun lichamen zijn gespierd en slank. Ze staan ook bekend als intelligent en actief, wat betekent dat ze veel stimulatie en lichaamsbeweging nodig hebben.

Zwarte Bengalen komen voor door een genetische mutatie die een overvloed aan het donkere pigment melanine veroorzaakt. Als gevolg hiervan hebben deze katten een zwarte vacht met mooie donkere aftekeningen.

3 katten gezichtsverdeler

De vroegste records van zwarte (melanistische) Bengaalse katten in de geschiedenis

De Bengaalse kat is een hybride die is gemaakt door de Aziatische luipaardkat te kruisen met de huiskat. De eerste Bengalen werden gefokt in de VS in de jaren 1960 en ze zijn sindsdien een populaire keuze geworden voor veel kattenliefhebbers.

Er is weinig bekend over wanneer de eerste zwarte Bengalen werden gefokt. Melaninemutaties komen veel voor in het dierenrijk, zoals het geval is bij de zwarte panter. Het is dus waarschijnlijk dat zwarte Bengalen al vele jaren bestaan.

Bengalen zijn echter over het algemeen een relatief nieuwer ras, dus melanistische Bengalen beginnen zich net te vestigen onder fokkers.

panter, melanistische kat
Afbeelding Credit: Pipsimv, Pixabay

Hoe zwarte (melanistische) Bengaalse katten populair werden

De melanistische vacht is zeldzaam omdat de verantwoordelijke genen recessief zijn.

Werp je gedachten terug naar de biologie van de middelbare school en onthoud dat recessieve genen alleen worden vertegenwoordigd als beide ouders de juiste allelen bezitten. Zelfs dan moeten de twee allelen overeenkomen, wat een statistisch spel is (herinner je je Punnett-vierkanten nog?)

Vanwege dit delicate evenwicht van genen, moeten toekomstige eigenaren zich bewust zijn van mogelijke gezondheidsproblemen door genetische inteelt. Het creëren van zwarte Bengalen betekent niet noodzakelijkerwijs dat het inteelt is, maar over generaties heen kan de genetische populatie schaars zijn.

Tegenwoordig zijn zwarte Bengalen nog steeds vrij zeldzaam, maar ze worden steeds populairder naarmate mensen over hen leren. Deze katten zijn geweldige huisdieren voor diegenen die op zoek zijn naar een actieve en intelligente metgezel. Ze zijn ook perfect voor diegenen die houden van de exotische uitstraling van een wilde kat, maar niet het gedoe willen om er een te moeten verzorgen.

Formele erkenning van zwarte (melanistische) Bengaalse katten

Zwarte Bengalen worden niet formeel erkend door the International Cat Association (TICA). Deze vereniging is opgericht in 1979 en is verantwoordelijk voor het registreren en besturen van hybride en gedomesticeerde kattenrassen.

De door TICA geaccepteerde kleurstoffen omvatten:


 • Bruine tabby

 • Zeehond sepia tabby

 • Zeehondennertsen tabby

 • Seal lynx punt

 • Zwart zilver tabby

 • Afdichting zilver sepia

 • Seal zilveren nerts tabby

 • Gevlekt

 • Gemarmerde

 • Houtskool gespot

 • Houtskool gemarmerd

Onder deze erkende kleuren en patronen zijn zeker enkele donkerdere kleuren. Maar ze omvatten geen volledig melanistische katten; in plaats daarvan is het meer langs de lijn van houtskool of rook.

Aan de andere kant beschrijft de Cat Fanciers Association melanistische Bengalen binnen hun rasnormen, dus de jury is er nog steeds niet uit!

Top 3 unieke feiten over zwarte (melanistische) Bengaalse katten

Spookmarkeringen

Hoewel de vacht van de zwarte Bengaal meestal effen zwart is, hebben ze vaak wat ‘spookmarkeringen’ worden genoemd. Dit zijn bleke markeringen die alleen zichtbaar zijn in bepaalde lichten of wanneer de kat nat is.

Deze markeringen kunnen de vorm aannemen van strepen, vlekken of rozetten. Spookmarkeringen zijn meestal beter zichtbaar op de benen, buik en gezicht. Sommige zwarte Bengalen kunnen zeer vage markeringen hebben, terwijl anderen markeringen kunnen hebben die vrij prominent zijn.

Spookmarkeringen in melanistische (zwarte) Bengaalse kat versus gewone zwarte kat
U bent vrij om deze afbeelding te gebruiken, maar we vragen u wel om terug te linken naar excitedcats.com voor krediet
thematische pauze

Een zwarte panter in huis

Zwarte Bengalen zijn vaak beschreven als miniatuur panters. Dit is niet verwonderlijk gezien hun wilde uiterlijk en slanke, gespierde lichamen.

Deze katten zijn erg actief en behendig en ze houden van spelen. Ze zijn ook intelligent en nieuwsgierig, wat betekent dat ze veel stimulatie en beweging nodig hebben.

Als u op zoek bent naar het dichtst bij een wilde kat als huisdier, is een zwarte Bengaal een kat voor u!

thematische pauze

Duur huisdier

Bengalen zijn over het algemeen een duur ras, maar zwarte Bengalen zijn dat nog meer. Dit komt door hun zeldzaamheid en het feit dat ze nog niet worden herkend door TICA.

Als u geïnteresseerd bent in het bezitten van een zwarte Bengaal, wees dan bereid om meer dan $ 2.000 te betalen voor een kitten. Prijzen variëren afhankelijk van de fokker, de afstamming van de kat en of de kat kwaliteit vertoont.

thematische pauze

Maakt zwarte (melanistische) Bengaalse kat een goed huisdier?

Hoewel ze niet goedkoop zijn, zijn zwarte Bengalen prachtige huisdieren. Het zijn actieve, intelligente en liefdevolle metgezellen die je nog jaren bezig zullen houden.

Als je erover denkt om een Bengaal te krijgen, is het belangrijk om eerst je onderzoek te doen. Bengalen kunnen onderhoudsarme huisdieren zijn en ze zijn niet voor iedereen geschikt. Als je echter denkt dat je hun eisen aankunt, kan een zwarte Bengaalse kat de perfecte keuze voor je zijn.

Het zou uw topprioriteit moeten zijn om een gerenommeerde fokker te vinden. Deze katten zijn niet goedkoop en u wilt er zeker van zijn dat u een gezond en goed aangepast kitten krijgt.

kattenpootverdeler

Conclusie

Zwarte Bengalen zijn mooie en exotische katten die geweldige huisdieren zijn voor degenen die bereid zijn om aan hun behoeften te voldoen. Deze katten hebben veel beweging, stimulatie en aandacht nodig, maar ze zullen je terugbetalen met jaren van liefdevol gezelschap.

Als je denkt dat je een zwarte Bengaal het huis kunt geven dat het verdient, wees dan bereid om de moolah uit te kopen. Deze katten zijn niet goedkoop, maar ze zijn de investering zeker waard.

Bronnen

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: www.excitedcats.com