Zwangere kattentepels versus normale kattentepels: hoe het verschil te zien?

Als je een poes hebt en denkt dat ze zwanger is, kan het een tijd zijn van veel emoties, van opwinding tot overweldiging. Vrouwelijke katten worden om de paar weken loops (oestrus) tussen de lente en de herfst, dus een kattenzwangerschap is gemakkelijk te verkrijgen.

Snel overzicht

01

Zowel mannelijke als vrouwelijke katten hebben meerdere paren tepels, die meestal klein, bleek en meestal verborgen zijn door de vacht.

02

Tijdens de zwangerschap worden de tepels van katten rood of donkerroze en worden ze groter; andere tekenen van zwangerschap zijn een vergrote buik en gedragsveranderingen.

03

Andere aandoeningen kunnen tepelveranderingen veroorzaken, zoals oestrus (warmte), mastitis en borstkanker.

U kunt veel tekenen waarnemen dat uw huisdier op het punt staat een moederkat te worden, waaronder veranderingen in de tepels, gedragsveranderingen en gewichtstoename. Veranderingen in de borstklieren van een kat kunnen echter ook symptomen zijn van andere gezondheidsproblemen. Lees verder om meer te weten te komen over de tepels van katten, zwangerschap en meer.

Alles over kattennippels

De meerdere tepels van een kat zijn zo gerangschikt dat ze al hun kittens tegelijkertijd kunnen verzorgen.

De meeste katten hebben zes of acht tepels, in paren langs hun buiken gevoerd. Af en toe kan een kat meer of minder dan dit hebben, of zelfs een oneven aantal tepels. Dit patroon van borstklieren maakt een nest kittens mogelijk om allemaal tegelijkertijd te zogen.

Wanneer vrouwtjes niet zwanger zijn, zijn hun tepels erg klein (bijna als een klein puistje) en vaak verborgen door vacht. Je ziet misschien een kleine ring van haarloze huid rond elke tepel. De tepels zijn bleek, meestal een vergelijkbare kleur als de huid van de kat.

Hebben mannelijke katten tepels? Dat doen ze zeker – net zoals mannelijke mensen dat doen. Tepels zijn aanwezig op embryo’s voordat mannelijke of vrouwelijke geslachtsorganen zich ontwikkelen, maar bij mannelijke katten blijven deze tepels en borstsystemen klein en slapend voor het leven.

Lees ook: De complete voedingsgids van kittens tot senioren

Tepelveranderingen tijdens de zwangerschap

Veranderingen in het uiterlijk van de tepels zijn zichtbaar ruim voordat de maag van een zwangere kat opzwelt.

Een van de meest voor de hand liggende tekenen van vroege zwangerschap bij katachtigen is tepelveranderingen. Rond 15 tot 18 dagen zwangerschap (kort na het ei-implantaat) worden de tepels groter en rood. Dit wordt vaak “pinking up” genoemd en kan een zeer duidelijke verandering zijn – de tepels kunnen verdubbelen of zelfs verdrievoudigen in grootte.

Er ontstaat een haarloze ring rond de tepel, waardoor de tepels beter vindbaar zijn. De tepels en het borstsysteem beginnen zich voor te bereiden op borstvoeding en borstvoeding.

In de late zwangerschap, rond dag 60 tot 65, zijn de tepels omgeven door een haarloze huid en zijn ze prominent en zeer duidelijk, opvallend uit de vergrote buik. Kleine hoeveelheden heldere of melkachtige afscheiding kunnen uit de tepels van de zwangere kat lekken, vooral als ze worden aangeraakt, omdat late zwangerschapshormonen de melkontwikkeling stimuleren.

Zodra de kittens zijn geboren, zal de moederkat ze voeden totdat ze worden gespeend. Het gebied rond de tepels blijft groot omdat de borstklieren hard werken om melk te produceren. De tepels blijven vergroot en donkerder van kleur totdat de kittens volledig gespeend zijn.

Lees ook: Hoe te zien of een kat zwanger is: weeën tekenen, gedrag en tijdlijn

Andere tekenen van kattenzwangerschap

zwangere kat

Afhankelijk van de grootte en haar vacht van uw kat, kunnen tekenen van zwangerschap duidelijk of moeilijker te detecteren zijn.

De draagtijd van de kat is ongeveer 63 tot 67 dagen, maar u kunt veranderingen in de vroege zwangerschap opmerken voordat het nest arriveert. Als u veranderingen in de tepels van uw kat hebt opgemerkt en zich afvraagt of ze misschien zwanger is, overweeg dan deze tekenen van de zwangerschap van een kat om u te helpen de situatie van uw huisdier te bepalen.

Braken

Katten ervaren soms misselijkheid en braken in het begin van de zwangerschap, net als mensen.

Net zoals mensen vaak ochtendmisselijkheid ervaren tijdens de zwangerschap, kan braken een vroeg teken van zwangerschap zijn bij katten. Braken tijdens de zwangerschap moet zeldzaam en intermitterend zijn. Als uw kat vaak ziek is, of als ze anders onwel lijkt, vraag dan advies aan een dierenarts.

Lees ook: 10 subtiele tekenen dat je kat ziek kan zijn

Gewichtstoename

Hoe meer kittens een kat draagt, hoe meer gewicht ze zal krijgen.

U kunt zwelling van de buik opmerken naarmate de zwangerschap van uw kat vordert. Afhankelijk van het aantal ongeboren kittens, krijgen zwangere katten ongeveer 2 tot 4 pond gedurende de dracht. Zorg ervoor dat u de buik van uw kat niet aanraakt en til haar niet op met een hand onder haar buik, omdat dit kan leiden tot zwangerschapsproblemen of pijn.

Lees ook: De 7 beste kattenvoer voor Katten met overgewicht

Eetlust

Zwangere katten moeten meer eten voordat de kittens worden geboren en na de geboorte om de borstvoeding te ondersteunen.

Veel zwangere koninginnen hebben een duidelijk verhoogde eetlust in de late zwangerschap. Dit komt door de aanzienlijke energievraag van de groeiende kittens en haar veranderende lichaam waardoor ze meer calorieën gaat eten.

Lees ook: Waarom bedelt mijn kat om eten?

Gedragsveranderingen

Sommige katten worden aanhankelijker tijdens de zwangerschap, maar anderen kunnen agressief worden.

Uw kat kan in de weken van de zwangerschap enkele duidelijke veranderingen in zijn gedrag en persoonlijkheid vertonen. Ze kan aanhankelijker en knuffeliger worden en ze kan veel spinnen. Omgekeerd worden een paar zwangere katten agressief omdat ze zich erg defensief voelen over hun ongeboren kittens.

De meeste katten zullen nesttekens in de laatste twee weken van de zwangerschap. Een zwangere kat kan op zoek gaan naar een nestplaats of twee, zoals een rustig hoekje achter het meubilair, of zelfs een geschikte kartonnen doos. Ze kan wat zachte dekens of handdoeken in deze nesten slepen. In een zeer late zwangerschap, vlak voor de bevalling, kunnen katten verhoogde rusteloosheid, vocalisatie en verborgen gedrag vertonen.

Lees ook: Kunnen katten zwangerschap voelen?

Wat moet ik doen als ik denk dat mijn kat zwanger is?

Plan uw kat voor een veterinaire controle om er zeker van te zijn of ze in verwachting is en zorg ervoor dat aan haar routinematige zorgbehoeften wordt voldaan.

Als de bovenstaande tekenen van zwangerschap bij u resoneren terwijl u uw kat observeert, is ze mogelijk zwanger. De beste manier om het met absolute zekerheid te weten, is door haar op te nemen voor een echografie bij uw plaatselijke dierenkliniek. Dit geeft u een duidelijk antwoord en kan zelfs het geschatte aantal kittens schatten, hoewel het lastig kan zijn om een exact aantal te krijgen.

Dit is ook een goede gelegenheid om routinematige zorg voor uw kat te bespreken, zoals vaccins en worm- en vlooienbehandeling om ervoor te zorgen dat zowel zij als de kittens goed beschermd en in de beste gezondheid zijn.

Lees ook: Een zwangere kat koesteren: wat moet je weten?

Andere oorzaken van tepelveranderingen

Tepelveranderingen bij een kat die niet zwanger is, kunnen worden veroorzaakt door oestrus, mastitis of borstkanker.

Tepelveranderingen betekenen niet noodzakelijkerwijs dat uw kat zwanger is. Gezwollen roze tepels kunnen alleen maar aangeven dat uw kat loops is en ontvankelijk is voor paring, in plaats van daadwerkelijk zwanger te zijn.

Sommige medische aandoeningen kunnen ook tepelgerelateerde symptomen veroorzaken. Mastitis is de ontsteking van een borstklier, meestal veroorzaakt door een bacteriële infectie. Het komt meestal voor bij zogende koninginnen, omdat de kittens bijten en kneden bij de tepels, waardoor kleine wondjes ontstaan waardoor bacteriën vervolgens in de melkklieren kunnen reizen.

Symptomen van mastitis zijn kittens die niet gedijen en constant honger hebben, koorts en lethargie bij de moederkat, rode, gezwollen borstklieren en verkleurde of troebele melk. Mastitis is te behandelen met medicijnen zoals antibiotica en pijnstillers, maar veterinair advies moet dringend worden ingewonnen als wordt vermoed dat de kittens hulp nodig hebben bij het voeden en de moederkat ernstig onwel kan worden als het probleem niet wordt behandeld.

Borstkanker kan ook zwelling van de borstklieren en tepelveranderingen veroorzaken. Vaak is er een stevige knobbel te zien of te voelen op, rond of onder de tepel. Andere tekenen zijn depressie en verlies van eetlust, afscheiding of slechte geur rond de klieren en ulceratie. Borstkanker bij katten wordt meestal gediagnosticeerd met een biopsie en behandeld met een operatie of mogelijk zelfs chemotherapie.

Lees ook: Kanker bij katten: oorzaken, symptomen en behandeling

Zwangerschap bij katten voorkomen

Het steriliseren van uw kat biedt gezondheids- en gedragsvoordelen en voorkomt ongewenste nesten.

Kittens zijn gewoon het schattigste ding ooit, maar ze komen ook met enorme verantwoordelijkheid – en kosten. Als je een poes hebt, houd er dan rekening mee dat ze geslachtsrijp kunnen worden vanaf ongeveer 4 maanden oud en meerdere nesten per jaar hebben.

Sterilisatie is een routinematige chirurgische ingreep die wordt aangeboden door dierenklinieken en heeft veel voordelen. Je kat zal niet constant loops worden, met alle bijbehorende gedragsveranderingen die oestrus met zich meebrengt. Ze zullen niet bijdragen aan de overbevolking van katten en sterilisatie kan het risico op ziekten zoals borstkanker verminderen. Als u zwangerschap bij uw kat wilt voorkomen, praat dan met uw dierenarts over het laten steriliseren van uw kat.

Lees ook: Hoeveel kost het sterilisatie of castratie van een kat?

Laatste gedachten

Katten hebben meerdere paar tepels, maar ze zijn meestal klein, bleek en vaak bedekt met vacht. Tijdens de zwangerschap worden de tepels van katten groter en donkerder van kleur en krijgen ze een ring van haarloze huid om hen heen. U kunt andere zwangerschapsveranderingen zien, zoals gewichtstoename, gedragsveranderingen, nestelen, braken en veranderingen in de eetlust.

Katten vertonen ook veranderingen aan hun tepels wanneer ze loops zijn, maar ook met sommige medische aandoeningen zoals mastitis en borstkanker. Als u denkt dat uw kat tepelveranderingen heeft, vraag dan veterinair advies om de zwangerschap te bevestigen en te controleren op andere gezondheidsproblemen.

Lees ook: Bevallende kat: wat moet je weten?

Veelgestelde vragen

Hoe voelt de buik van een kat aan als hij zwanger is?

Zwangere katten hebben een vergrote buik tijdens de zwangerschap, die opgezwollen en stevig kan aanvoelen, vooral in de late zwangerschap. Het wordt niet aanbevolen om de zwangere buik van een kat te voelen of aan te raken, omdat dit schade kan toebrengen aan de kat of kittens.

Kan een kat grote tepels hebben en niet zwanger zijn?

De tepels van katten worden groter wanneer ze loops zijn, maar ook wanneer ze zwanger zijn. Ze zullen groot blijven bij het zogen van kittens na zwangerschap en bevalling. Er zijn ook bepaalde andere aandoeningen die tepelveranderingen kunnen veroorzaken, zoals mastitis en borstkanker.

Hoe weet je of een kat zwanger is?

In het begin van de zwangerschap worden de tepels van een kat groot en rood en kan ze een beetje braken. In een latere zwangerschap zal de buik opzwellen en zal de kat aankomen en misschien meer eten. Ze zal ook gedragsveranderingen vertonen, zoals verhoogde genegenheid en nestelen.

Hoe groot worden de tepels van katten als ze zwanger zijn?

Ongeveer 15 tot 18 dagen in de zwangerschap worden de tepels van een kat roder en verdubbelen of zelfs verdrievoudigen in grootte. Kattentepels worden ook groot en donker als ze loops zijn.