Zullen vlooien een kitten doden? Feiten & Veiligheidsgids

Eigenaren van gezelschapsdieren weten dat vlooien jeukende overlast veroorzaken, maar de parasieten kunnen voor sommige dieren, zoals kittens, nog grotere problemen veroorzaken. Vlooien bijten om te voeden en hun voedsel is het bloed van uw huisdier. Een zware vlooienplaag kan leiden tot gevaarlijk bloedverlies en een kitten doden.

In dit artikel behandelen we de gevaren van vlooien en tekenen dat uw kitten risico kan lopen. We laten u ook weten hoe u vlooien kunt behandelen en voorkomen, wat lastig kan zijn, afhankelijk van de leeftijd van uw kitten.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe vlooien een kitten kunnen doden

Zoals we al zeiden, bijten vlooien om zich te voeden met het bloed van uw huisdier. Gezonde, volgroeide huisdieren kunnen meestal omgaan met bloedverlies zonder fysieke effecten, omdat ze meer rode bloedcellen kunnen maken om die te vervangen die de vlooien drinken. Kittens zijn echter een ander verhaal.

Kittens hebben al een kleiner volume bloed in hun lichaam en kunnen mogelijk niet snel genoeg meer rode bloedcellen maken om te vervangen wat de vlooien verwijderen. Katten verwijderen meestal vlooien uit hun lichaam door te verzorgen, maar kittens zijn niet zo goed in staat om dat effectief te doen.

Bloedarmoede, of een gebrek aan rode bloedcellen, kan om vele redenen optreden. Vlooienanemie treedt op wanneer de insecten voldoende bloedvolume uit een dier zuigen om een probleem te veroorzaken.1 Rode bloedcellen zijn verantwoordelijk voor het transport van zuurstof en andere voedingsstoffen door het lichaam, daarom kan het levensbedreigend zijn om er niet genoeg van te hebben.

Hoewel bloedarmoede de meest kritieke bedreiging is die vlooien vormen voor uw kitten, kunnen de bloedzuigende insecten ook gevaarlijke infectieziekten en interne parasieten zoals lintwormen dragen. Op de lange termijn kunnen deze aandoeningen ook levensbedreigend zijn voor uw kitten.

een kitten dat op de grond ligt
Afbeelding Credit: Garmasheva Natalia, Shutterstock

Tekenen van vlooienanemie

Je zult vaak levende vlooien zien kruipen op de lichamen van kittens die geen volledige vacht hebben gekregen. U kunt het kitten ook zien krabben of vlooienvuil (donkere stippen) op hun huid en beddengoed vinden. Als de vlooien bloedarmoede veroorzaken, zijn enkele van de meest voorkomende tekenen die u zult opmerken:

  • Wit of bleek tandvlees
  • Gebrek aan energie of lusteloosheid
  • Moeite met ademhalen
  • Koud aanvoelen

Als u een van deze tekenen opmerkt, heeft uw kitten snel medische hulp nodig. Het behandelen van vlooienanemie vereist het verwijderen van de parasieten (wat moeilijker kan zijn dan het klinkt als het kitten jong en erg ziek is), ondersteunende zorg bieden en vaak ziekenhuisopname en bloedtransfusies.

Kitten Vaccin
Afbeelding Credit: Maria Sbytova, Shutterestock

Vlooien bij kittens behandelen en voorkomen

De beste manier om uw kitten te beschermen tegen levensbedreigende vlooiencomplicaties is om een parasietbesmetting te voorkomen of snel te behandelen. Hoewel er veel effectieve vlooienpreventieproducten op de markt zijn, zijn de meeste niet veilig voor kittens jonger dan 8-12 weken oud of jonger dan 2 pond. Gebruik nooit vlooienproducten op uw kitten zonder eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

Als u andere huisdieren in huis heeft, zorg er dan voor dat ze regelmatig vlooienpreventie krijgen. Behandel de thuisomgeving van uw kitten voor vlooien. De levende volwassen vlooien die je ziet, zijn slechts een deel van het probleem met een vlooienplaag. Tenzij u de vlooieneieren en onrijpe vlooien verwijdert die in de omgeving leven, zal uw kitten steeds opnieuw besmet raken.

Uw dierenarts of een ongediertebestrijdingsspecialist kan u helpen beslissen over een veilige en effectieve manier om vlooien in uw huis en tuin te behandelen. Meestal moet u het beddengoed van uw kitten vaak wassen in heet water, vaak stofzuigen en een vorm van een vlooiendodend product gebruiken.

Als uw kitten te jong of te klein is voor vlooienshampoos of medicatie, probeer hem dan te wassen in babyshampoo of afwasmiddel. Dit type shampoo zal de vlooien niet noodzakelijkerwijs zo effectief doden, maar is de veiligste manier om ze snel van uw kitten te verwijderen. Gebruik een vlooienkam op uw kitten om nog meer van de insecten te verwijderen.

Gebruik nooit een vlooienproduct gelabeld voor honden op uw kitten (of kat) en gebruik geen essentiële oliën of andere “natuurlijke” vlooienbestrijdingsmethoden zonder eerst contact op te nemen met uw dierenarts.

het toepassen van vlooienbehandeling op kat
Afbeelding Credit: Csaba Deli, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Gezonde volwassen katten kunnen meestal genoeg rode bloedcellen maken om die te vervangen die worden weggezogen door vlooien en lijden zelden aan levensbedreigende complicaties. Te veel vlooien kunnen een kitten echter snel doden en het is belangrijk om hun aanwezigheid serieus te nemen. Het snel behandelen van de vlooien op het kitten en in uw huis is essentieel om te voorkomen dat een jeukende situatie kritieker wordt.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Fayzulin Serg, Shutterstock