Zijn katten sociale dieren? Het sociale leven van katten

Honden en katten zijn wereldwijd de twee populairste huisdieren, maar hun reputatie verschilt. Terwijl honden worden beschouwd als vriendelijke huisdieren die deel willen uitmaken van een “roedel”, worden katten beschouwd als onafhankelijke eenlingen die op zichzelf prima zijn. Dus, houden katten van andere katten? In werkelijkheid katten zijn ook sociale dieren in de juiste omstandigheden.

In dit artikel leer je meer over het sociale leven van katten, zowel in het wild als thuis, en of katten genieten van het gezelschap van andere katachtigen. Als u overweegt om een tweede kat aan uw huis toe te voegen, geven we u enkele tips over hoe u de overgang succesvol kunt maken.

3 katten gezichtsverdeler

Het (niet-zo-geheime) sociale leven van katten

Katten zijn vooral sociaal met andere katten die aan hen verwant zijn.1 Zwerfkatten en wilde katachtigen vormen familiegroepen rond een moeder en haar kittens. Volwassen katten, vooral vrouwtjes, kunnen 12-18 maanden bij de groep blijven voordat ze hun eigen gezin vormen.

Buiten kattengroepen kunnen variëren in grootte op basis van hoeveel voedsel ze kunnen vinden om te overleven. Wanneer middelen schaars zijn, worden katten minder sociaal en meer gericht op het vinden van voedsel. De familiegroep kan hierdoor uit elkaar gaan of kleiner worden.

Katten als huisdier binnenshuis kunnen onvoorspelbaarder zijn met betrekking tot hun sociale leven. Kittens kunnen meestal goed met elkaar opschieten, vooral als ze nestgenoten zijn. Volwassen katten zullen het echter niet altijd leuk vinden om in de buurt te zijn van andere volwassen katten waar ze geen familie van zijn. Veel huiskatten voldoen aan hun sociale behoeften door zich te binden aan hun mensen of zelfs de gezinshond.

twee verwilderde katten op tafel
Afbeelding Credit: Nathalie Jolie, Unsplash

Heeft mijn kat een andere kat nodig?

Een volwassen kat kan perfect tevreden zijn om als een ‘enig kind’ te leven. Sommige katten kunnen zich echter vervelen of eenzaam zijn en zouden baat hebben bij een metgezel. Hier zijn enkele tekenen dat je kat misschien klaar is voor een vriend:

  • Je voortdurend smeken om aandacht
  • Veranderingen in eetlust of activiteit
  • Plassen buiten de kattenbak
  • Overgrooming

Vergeet niet dat deze tekenen kunnen wijzen op verschillende medische en gedragsstoornissen, dus u moet met uw dierenarts praten als u ze opmerkt. Uw dierenarts kan u helpen om medische problemen eerst uit te sluiten en u adviseren over het beheer van gedragsproblemen. Ze kunnen u ook helpen beslissen of het krijgen van een andere kat de oplossing is voor de problemen van uw huisdier.

Jonge dame krabt katten kin
Afbeelding Credit: Mikhail Nilov, Pexels

Tips voor het toevoegen van een andere kat aan het gezin

Als uw kat eerder agressie heeft getoond tegenover andere katten, bezoekers of buiten katten, is het misschien niet verstandig om een andere mee naar huis te nemen. Nogmaals, volwassen katten zijn van nature niet geneigd om te socialiseren met onbekende katachtigen.

Volwassen katten hebben meer kans om een kitten te accepteren, dus het adopteren van een babykat kan uw kansen op een succesvolle introductie vergroten. Het wordt ook aanbevolen om ervoor te zorgen dat beide dieren worden gesteriliseerd of gecastreerd.

Katten zijn territoriale dieren, dus je moet genoeg ruimte hebben voor iedereen om zich terug te trekken in hun hoeken als dat nodig is. Zorg ervoor dat er voldoende bedden, kattenbakken, voerbakken en speelgoed zijn om rond te gaan, zodat de katten niet hoeven te concurreren om middelen.

Introduceer de katten langzaam aan elkaar, zodat ze idealiter eerst aan elkaars geur kunnen wennen. Houd de nieuwe kat bijvoorbeeld gescheiden van je oorspronkelijke katachtige, maar voer ze aan weerszijden van een gesloten deur. Hierdoor kunnen de katten elkaar ruiken en een positieve associatie vormen met de nieuwe geur omdat ze genieten van een maaltijd.

Let op tekenen van agressie of stress zodra de katten mogen communiceren. Ondanks je beste inspanningen is er geen goede manier om te voorspellen hoe twee niet-verwante katten met elkaar zullen opschieten. Vraag uw dierenarts om hulp voordat uw huis afdaalt in een katachtig slagveld.

kattenpootverdeler

Conclusie

Katten worden niet altijd beschouwd als sociale wezens, maar verwante katten kunnen sterke familiegroepen vormen. Niet alle katten genieten echter van het gezelschap van anderen en kunnen stress en angst ervaren als ze gedwongen worden om met andere katachtigen te leven. Ga er niet vanuit dat je kat eenzaam is als hij alleen woont, vooral als je hem veel aandacht en sociale interactie kunt geven. Het toevoegen van een nieuw huisdier is een grote beslissing voor iedereen, dus voel geen druk om een katachtige vriend voor je kat te bieden. Ze zijn misschien prima zonder!

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Sergey Neanderthalec, Shutterstock