Waarom vallen katten zwangere vrouwen aan? 9 veiligheidstips

Als je onlangs zwanger bent geworden, heb je misschien gemerkt dat het gedrag van je kat ten opzichte van jou is veranderd. Het is een vrij algemeen probleem, maar dat betekent niet dat je de komende 9 maanden met een agressieve kat te maken hebt!

Er zijn tal van redenen waarom een kat zwangere vrouwen kan aanvallen, maar met training corrigeer je dit gedrag en blijf je een geweldig dagelijks leven met je kat hebben , zelfs terwijl je zwanger bent!

3 katten gezichtsverdeler

Waarom vallen katten zwangere vrouwen aan?

Er zijn een paar verschillende redenen waarom veel katten zwangere vrouwen zullen aanvallen. Een van de meest voorkomende redenen is dat ze zich verwaarloosd of vervangen voelen. Het is waarschijnlijk dat katten zwangerschap kunnen voelen, en omdat ze territoriale dieren zijn, kunnen ze zich zorgen maken dat de baby hun ruimte zal binnendringen.1

Katten pikken ook hogere stressniveaus en hormonale veranderingen op, en ze zullen dit associëren met de zwangerschap en de zwangere persoon.

Hoewel het een uitdagend gedrag kan zijn om mee om te gaan, meestal met de juiste training, kun je dit agressieve gedrag onder controle krijgen voordat de baby komt.

pergnant vrouw met kat met behulp van smartphone
Afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels

De 9 veiligheidstips om in gedachten te houden terwijl je zwanger bent

1. Houd uw kat binnen

Dit gaat er niet zozeer om ervoor te zorgen dat je kat stopt met het aanvallen van een zwangere persoon, maar om de zwangere persoon veilig te houden. Toxoplasmose is een ernstige aandoening die een kat kan doorgeven aan een zwangere persoon.

Katten kunnen deze aandoening echter alleen doorgeven als ze weefselcysten binnenkrijgen, wat meestal gebeurt bij buitenkatten.2 Dus als u uw kat binnen kunt houden, elimineert u dit risico volledig. Zodra de zwangerschap voorbij is, kun je ze weer uitlaten. Maar houd er tegelijkertijd rekening mee dat dit negatieve emoties bij uw kat kan oproepen die ze misschien op u proberen uit te nemen.

thematische pauze

2. Laat uw kat zich geliefd voelen

Een van de meest voorkomende redenen waarom een kat negatief gedrag begint te vertonen tegenover een zwangere eigenaar, is omdat ze een gebrek aan liefde voelen en alsof de zwangerschap hen verdringt.

Natuurlijk leidt het negatieve gedrag ertoe dat de zwangere persoon zich meer terugtrekt, wat het probleem alleen maar verergert. Maar als je een beetje extra tijd met je kat kunt doorbrengen en hem extra geliefd kunt laten voelen, zodat hij niet denkt dat iemand hem vervangt, kan dat een groot verschil maken.

thematische pauze

3. Houd bewegingen langzaam

Als een zwangere persoon een kat aait, moeten ze hun best doen om plotselinge bewegingen te voorkomen. Plotselinge bewegingen kunnen de kat bang maken en als ze bang zijn, weet je niet hoe ze zullen reageren.

Houd ze ook niet op hun plaats en aai en knuffel ze alleen wanneer ze het willen. Anders kan de kat terugvechten, simpelweg omdat ze proberen weg te komen. Als je kat wat meer ruimte wil, geef het dan gewoon aan hem!

zwangere vrouw die haar kat aait
Afbeelding credit: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock
thematische pauze

4. Probeer stress te vermijden

Voordat je hier om gaat lachen, weet dat we volkomen begrijp dat het voorbereiden van een nieuwe baby in huis een zeer stressvolle tijd kan zijn. We begrijpen ook dat je al die stress niet kunt elimineren, en dat is helemaal oké.

Maar als je kunt, doe dan je best om de hoeveelheid stress die je rond je kat vertoont te verminderen. Uw kat is extreem opmerkzaam en kan uw verhoogde stressniveau oppikken. Niet alleen dat, maar ze kunnen vaak ook oppikken waarom je voelt je gestrest, en dat is de zwangerschap.

Je kat begint dan negatieve emoties te associëren met de zwangerschap, wat kan leiden tot agressief gedrag naar je toe omdat je zwanger bent.

thematische pauze

5. Geef je kat zijn eigen ruimte

Katten zijn van nature een beetje territoriaal en soms kan zwangerschap hen het gevoel geven dat ze hun ruimte verliezen. Dit kan vooral het geval zijn als de kinderkamer of het babyspeelgoed een deel van hun spullen begint te vervangen of te verplaatsen.

Als je kunt, beperk dit dan tot een minimum, maar we begrijpen dat het soms helemaal nodig is. U kunt dit helpen compenseren door uw kat een nieuwe ruimte te geven die hij de zijne kan noemen. Het is misschien niet zo groot of heeft zoveel spullen, maar het hebben van een gebied dat volledig van hen is, kan hen behoorlijk helpen.

thematische pauze

6. Aai ze niet als ze het niet willen

Je moet love op je kat om hem te laten weten dat je hem niet vervangt, maar dat betekent niet dat je hem altijd moet aaien. Er zijn tal van andere manieren om met je kat te spelen die jullie allebei een beetje ruimte geven.

Laserpointers en ander speelgoed kunnen een geweldige manier zijn om met je kat te spelen en een band op te bouwen zonder in zijn persoonlijke ruimte te komen. Zodra ze zich weer wat meer op hun gemak voelen bij jou, kun je ze weer gaan aaien.

Afbeelding credit: Nesolenaya Alexandra, Shutterstock
thematische pauze

7. Houd je aan een routine

Dit is een ander ding dat extreem uitdagend is als je zwanger bent. Een baby zal dingen veranderen en je zult in deze tijd een aantal echt serieuze routineveranderingen aanbrengen.

Helaas hebben katten een hekel aan veranderingen in routine. We weten dat een verandering onvermijdelijk zal zijn, maar het kan helpen om over te stappen op een nieuwe routine en eraan vast te houden. Als uw kat elke dag weet wat hij kan verwachten, kan hij zich eraan aanpassen en zal hij minder snel agressief gedrag vertonen.

thematische pauze

8. Houd uw kat kalm

Wanneer je je kat bang maakt, is het niet te zeggen hoe hij zal reageren. Plotselinge bewegingen en harde geluiden kunnen je kat in paniek brengen, en wanneer dat gebeurt, kunnen ze krabben of bijten.

Als je dit wilt voorkomen, is een van de beste dingen die je kunt doen, ze kalm houden. Maak geen plotselinge bewegingen of harde geluiden en geef ze misschien van tijd tot tijd een beetje kattenkruid om ze te verzachten.

thematische pauze

9. Train ze

Een goed getrainde kat zal veel eerder naar je luisteren en stoppen met gedrag dat je niet leuk vindt. Als uw kat agressief gedrag vertoont, wilt u streng reageren en hem laten weten dat dit onaanvaardbaar is.

Vermijd echter te veel negatieve bekrachtiging. Je wilt een sterke relatie met je kat opbouwen waar hij zich niet wil gedragen, niet een relatie waarin hij bang voor je is.

kattentraining
Afbeelding credit: Andriy Blokhin, Shutterstock

kattenpootverdeler

Conclusie

Wanneer je je klaarmaakt om een nieuwe baby te krijgen, kan het voor iedereen een stressvolle tijd zijn, en het laatste waar je mee te maken wilt hebben, is het gedrag van een kat corrigeren. We begrijpen het, maar het is ook een stressvolle tijd voor uw kat en ze weten niet wat er zal gebeuren.

Corrigeer het gedrag met de tips die we hierboven hebben gemarkeerd, maar geef ze ook een beetje speling voor hun slechte gedrag terwijl ze zich proberen aan te passen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Vlada Karpovich, Pexels