Waarom verzorgen katten mensen? Alles wat u moet weten

Handen omhoog als je ooit wakker bent geworden met koude en natte kusjes van je kat. Je bent niet de enige! Toen mijn kat jonger was, besteedde hij een paar minuten per sessie aan het likken van mijn handen en armen. Er zijn verschillende redenen waarom katten dit doen, maar ze proberen vooral te communiceren en genegenheid te tonen, want dat is wat hun moeders deden toen ze werden geboren.

In dit bericht zal ik meer in detail treden over waarom katten hun mensen verzorgen en wat te doen als de verzorgingsgewoonte van je kat zorgwekkend wordt.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom verzorgen katten?

Katten besteden tussen de 30-50% van hun dag aan het verzorgen van zichzelf.1 Ze doen dit om zichzelf schoon te maken, hun lichaamstemperatuur te reguleren en hun vacht zacht te houden door hun natuurlijke huidoliën te verspreiden.

Er zijn ook andere redenen. Als uw kat een verwonding heeft of pijn voelt, zal hij het gebied likken om het schoon te maken, waardoor het wordt aangemoedigd om te genezen. Dat gezegd hebbende, overmatig likken van een wond kan leiden tot een infectie. Als uw kat een wond heeft die niet lijkt te genezen, is het het beste om hem naar de dierenarts te brengen en deze te laten controleren.

Katten verzorgen zichzelf ook om hun geur te verbergen voor roofdieren – dit is een instinct dat is overgenomen uit de dagen van hun wilde voorouders.

Maar bovenal likken katten zichzelf en de mensen of huisdieren waar ze om geven, omdat dat een van de eerste dingen is die hun moeders deden toen ze werden geboren. Wanneer een kitten wordt geboren, likt de moeder de vruchtzak weg en likt vervolgens haar kittens om de ademhaling te stimuleren.

Ze zal dan doorgaan met het verzorgen van haar nest terwijl ze groeien, en na een paar weken beginnen haar kittens elkaar ook zelf te verzorgen en te verzorgen – een daad die de sociale band tussen hen versterkt.

Ten slotte associëren katten verzorging met een gevoel van comfort en veiligheid. Net zoals de meeste mensen een warme douche aangenaam vinden, verzorgen katten soms gewoon omdat ze het leuk vinden hoe het voelt.

kat likkende eigenaren gezicht
Afbeelding credit: AJR_photo, Shutterstock

Waarom likt mijn kat mij?

Wanneer een moederkat en haar kittens elkaar likken, versterken ze hun band. Een kat die zijn mens likt, is niet anders. In feite geef je deze gunst terug door je kat te aaien en vast te houden. Maar binding is niet de enige reden waarom je kat je verzorgt.

1. Genegenheid tonen

Katten likken vaak hun baasjes om genegenheid te tonen. Je merkt misschien dat ze ook hun hoofd of lichaam tegen je aan wrijven, spinnen of je met half gesloten ogen aankijken. Wanneer je kat deze dingen doet, probeert hij je gewoon te vertellen dat hij van je houdt.

thematische pauze

2. Een geur achterlaten

Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je kat tegen voorwerpen in je huis schuurt. Dit doen ze om hun geur achter te laten. In het wild zal een familie katten worden gekenmerkt door dezelfde geur, waardoor ze als één groep worden geïdentificeerd. Kortom, uw kat kan u likken om zijn geur achter te laten, waardoor u als gezin wordt gemarkeerd.

een tabby kat die het hoofd van zijn eigenaar likt
Afbeelding credit: Caterina Trimarchi, Shutterstock
thematische pauze

3. Ze willen aandacht

Tien jaar geleden heeft mijn kat me misschien gelikt uit genegenheid, maar tegenwoordig is het bijna altijd omdat hij aandacht wil. Als je met iets anders bezig bent en je kat komt naar je toe en begint je handen te likken, is het waarschijnlijk dat ze gewoon een tijdje je aandacht willen stelen.

Als je wilt dat je kat stopt met je te likken voor aandacht, vermijd dan om hem te belonen door hem te aaien, te verwijderen of weg te duwen. Je zult ze moeten negeren totdat ze begrijpen dat het niet werkt.

Aan de andere kant, als je het niet erg vindt om een tijdje te stoppen met wat je aan het doen bent, pak dan het favoriete speelgoed van je kat en voel je vrij om te genieten van wat leuke speeltijd!

thematische pauze

4. Je vertellen om te stoppen

Als je je kat hebt geaaid of geknuffeld, kan een beetje likken hun manier zijn om je te vertellen “oké bedankt, maar stop nu.” Hoewel katten genieten van fysieke aandacht, geven ze hier meestal ook de voorkeur aan in korte uitbarstingen. Langdurig aaien of knuffelen kan ervoor zorgen dat ze zich geagiteerd voelen.

Let op andere waarschuwingssignalen dat uw kat voldoende aandacht heeft gehad, waaronder:

  • Staart of oor-flicking
  • Stretchen en weglopen
  • Knijpen/agressie
  • Oren afvlakken
thematische pauze

5. Angst

Katten die lijden aan angst of stress hebben meer kans om zichzelf overmatig te verzorgen, en soms kan deze verzorging op u worden gericht. Als u merkt dat uw kat zichzelf meer verzorgt dan normaal, of als u fragmentariteit in zijn vacht opmerkt, het is tijd om een afspraak te maken met de dierenarts. Een dierenarts kan medicijnen voorschrijven om uw kat te helpen ontspannen.

Zwarte kat die de tenen van een vrouw likt
Afbeelding Credit: Jasmin Bauer, Shutterstock

Is het goed om mijn kat me te laten likken?

Onder normale omstandigheden kan het geen kwaad om je kat je te laten likken. Dat gezegd hebbende, kunnen katten soms schadelijke bacteriën op hun tong dragen, wat kan leiden tot een infectie als hun speeksel een open wond binnendringt. Laat uw kat niet likken in de buurt van snijwonden of wonden op uw huid.

kattenpootverdeler

Conclusie

Hoewel katten hun mensen om vele redenen verzorgen, is het meestal een manier voor hen om genegenheid te uiten en hun mensen te markeren als onderdeel van hun familiegroep.

Overmatige verzorging kan het gevolg zijn van fysieke pijn of angst. Als u zich zorgen maakt over de verzorgingsgewoonten van uw kat, of als u een dramatische toename hebt opgemerkt van hoeveel tijd ze besteden aan verzorging, praat dan met een dierenarts over uw zorgen.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: yuris, Shutterstock