Zullen katten kippen beschermen? Het interessante antwoord

Katten zijn natuurlijke roofdieren. In feite bezetten ze vaak de mesopredator-plek in bijna elk voedselweb, aangezien ze heel weinig bekende vijanden hebben. Als je een kat en een kip samen in een kamer zet, zelfs als het gedomesticeerd is, is de kans groot dat zijn natuurlijke instincten onmiddellijk in werking treden. Om deze reden, het is onwaarschijnlijk dat een kat ooit genoeg verbonden zal raken met een kip om hem te beschermen tegen schade. Natuurlijk kan uw kat kippen helpen beschermen tegen klein ongedierte zoals ratten.

Aan de andere kant betekent dat niet dat het onmogelijk is om je kat te temmen om te wennen aan het hebben van kippen in de buurt, zodat ze allemaal harmonieus kunnen leven, ook al beschermt de kat ze misschien niet noodzakelijkerwijs.

3 katten gezichtsverdeler

De 3 verschillende soorten katten

Als kudde-eigenaar moet je kennis maken met de verschillende soorten katten die mogelijk rond je kippenhok zwerven. Dit is belangrijk, omdat het u zal helpen voorkomen dat u te maken krijgt met onnodig hartzeer. Er zijn over het algemeen drie soorten katten – gedomesticeerde, boerderij- en zwerfkatten / verwilderde katten, die allemaal verschillende reacties op kippen zullen hebben.

1. Gedomesticeerde katten

Een gedomesticeerde kat is wat we graag de huiskat noemen. Deze kat leeft al jaren met zijn menselijke metgezel, waarschijnlijk sinds hij werd geboren, dus we verwachten vaak dat hij goedgemanierd is.

Helaas gaan hun natuurlijke jachtinstincten nooit weg. Dat is een voordeel als je knaagdieren op afstand hoopt te houden, maar een nadeel voor degenen die pluimveehouderij beoefenen, of degenen die kippen aan hun huisdierencollectie willen toevoegen.

Een gedomesticeerde kat zal zelden een volwassen kip aanvallen. Maar hetzelfde kan niet gezegd worden van de babykuikens. Sommige mensen geloven dat dit kan zijn omdat de babykuikens meestal een opvallende gelijkenis vertonen met hun gevederde speelgoed en dus het verschil niet kunnen zien.

Schattige bruine kleur huiskat zittend en genietend op het hek van het huis
Afbeelding Credit: Baramyou0708, Shutterstock
thematische pauze

2. Boerderijkatten

Je kunt ze ook schuurkatten noemen als je dat gewend bent. Deze katten zijn ook enigszins gedomesticeerd, maar leven voornamelijk buiten en dicht bij maar niet in een huis met mensen. Ze zijn meestal van gemengd ras en opgegroeid in omstandigheden die verwilderd of halfwild zijn.

Hun dieet bestaat puur uit ongedierte, wat betekent dat hun belangrijkste doel is om de boer te helpen zorgen voor elke plaag of dier dat zijn / haar gewassen zou vernietigen of ziekten naar hun vee zou verspreiden.

Aangezien jagen is wat ze dagelijks doen, is er geen twijfel dat ze nieuwsgierig zullen zijn om te weten wat er in dat kippenhok gebeurt. Het scharrelen van je kudde is waarschijnlijk geen optie als er een schuurkat in de buurt is.

thematische pauze

3. Verwilderde katten en zwerfkatten

Voor de goede orde, verwilderde katten en zwerfkatten zijn op verschillende manieren verschillend. Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, is een verwilderde kat een katachtige die nog nooit menselijk contact heeft gehad, terwijl een zwerfkat dat wel heeft.

Je zult in staat zijn om het verschil te zien, te oordelen naar hun gedrag. Wanneer een verwilderde kat je ziet, rent hij instinctief om zich te verstoppen. Je zult nooit in de buurt van hen kunnen komen, omdat ze altijd alert zijn en proberen elk gevaar te herkennen dat op de loer ligt in de schaduwen. Wij geloven dat dat de reden is waarom ze graag in kolonies leven – er is kracht in aantallen.

Een zwerfhond daarentegen zal eerst de situatie beoordelen. Als het voelt alsof je er niet bent om het schade toe te brengen, zal het doorgaan met zijn bedrijf alsof alles normaal is. En met ‘business’ bedoelen we jagen. Ze brengen meestal het grootste deel van hun tijd door met jagen, omdat het in het wild niet gemakkelijk is om met voedsel te komen. Dat is hoe we weten dat zowel verwilderde als zwerfkatten waarschijnlijk uw kudde zullen aanvallen als ze toegang hebben tot het hok.

Waarschuwing: Probeer een verwilderde kat niet met de hand te vangen, zelfs niet als deze je kip aanvalt. Het zal niet aarzelen om iedereen te bijten of te krabben die probeert tussen het en de volgende maaltijd te komen.

Ook is bekend dat ze Cat Scratch Disease (CSD) verspreiden, wat een bacteriële infectie is. Hoewel de infectie niet dodelijk is, zul je waarschijnlijk worstelen met symptomen zoals koorts, vermoeidheid en algemeen ongemak.

zwerfkatten die op de grond rusten
Afbeelding Credit: dimitrisvetsikas1969, Pixabay

3 katten gezichtsverdeler

Hoe train je je katten om met je kippen om te gaan?

Gebruik een hek

Katten zijn van nature nieuwsgierig. De beste aanpak is om ze te laten wennen aan het zien van kippen in de buurt – laat ze denken dat je kippen deel uitmaken van het gezin.

Maar pas voorzorgsmaatregelen toe tijdens de introducties. Gebruik een gaasomheining om ze in staat te stellen door te kijken, maar geen toegang te krijgen tot de persoonlijke ruimte van de kudde. Neem even de tijd om te zien hoe ze reageren.

Sissen of proberen te krabben aan de hekken zijn tekenen dat hun roofzuchtige instincten zijn ingeslagen. Duw ze niet weg, want dit zal ze alleen maar agressiever maken. Geef ze in plaats daarvan hun favoriete speelgoed – het speelgoed is bedoeld als afleiding.

Doe dit een paar weken totdat je een verandering in hun gedrag begint op te merken wanneer ze in de buurt van de kippen zijn. Als je voelt dat ze zijn afgestudeerd van vijandig naar gastvrij, ga dan verder met de volgende fase van de training.

Kat en Kip
Afbeelding Credit: Spech, Shutterstock

Face-to-face introducties

Je moet de situatie nog steeds onder controle houden, aangezien het slechts een seconde duurt voordat de kat zijn prooi bespringt. Houd de kat vast en kijk hoe hij zich gedraagt als de kip langsloopt. Als er geen tekenen van agressiviteit of onsmakelijk gedrag zijn, houd de kip dan vast en laat de kat vrij rondlopen.

Je weet dat het tijd is om ze samen te laten rondhangen zodra de kat niet onder de indruk lijkt van de aanwezigheid van de kip. Maar je moet nog steeds toezicht houden op hun interacties.

kattenpootverdeler

Conclusie

Net als mensen hebben katten verschillende persoonlijkheden. Daarom zal het trainen van sommigen van hen moeilijker zijn dan anderen. Ook hebben sommige rassen een sterker roofzuchtig instinct dan anderen, wat betekent dat sommige van onze harige en gevederde vrienden misschien nooit met elkaar overweg kunnen. Zelfs wanneer getraind om vreedzaam met kippen te leven, is het onwaarschijnlijk dat een kat hen ooit zal beschermen tegen andere roofdieren, hoewel ze kunnen helpen met kleiner ongedierte zoals ratten, wat problemen met kippenkoppels kan veroorzaken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Irina Kozorog, Shutterstock