Hoe lang houdt een kat een wrok? Tekenen dat je kat boos is

Je kat haat je niet. Gelukkig zijn mensen de enige soort die wraakzuchtige liedjes over onze exen schrijven en actief bitterheid koesteren. Hoewel katten technisch gezien geen wrok koesteren, kan dat argument moeilijk te bewijzen zijn op momenten dat je kat je vanuit zijn favoriete fauteuil ziet. Katten hebben een vrij kort geheugen, dat over het algemeen slechts ongeveer 16 uur duurt. Daarna zal je kat waarschijnlijk vergeten dat hij boos op je is. In gevallen waarin uw kat in het verleden is misbruikt, kan hij die herinnering echter langer bewaren. Laten we meer leren.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe lang kunnen katten wrok koesteren?

Net als mensen hebben dieren korte- en langetermijngeheugens. Hoewel de onderzoeksconclusies variëren, zegt een populaire consensus dat het kortetermijngeheugen van een kat ongeveer 16 uur duurt. Tenzij uw kat besluit dat de gebeurtenis belangrijk genoeg is om te behouden, zullen gebeurtenissen in het dagelijks leven in minder dan een dag uit hun geheugen verdwijnen. Het langetermijngeheugen van een kat gaat echter waarschijnlijk een leven lang mee. Dit is de reden waarom katten die voortdurend werden mishandeld zo jong als 8 weken, jarenlang littekens kunnen dragen die verband houden met het trauma.

Toch zit je kat niet in een hoekje diep na te denken over wat er met hem is gebeurd op zijn 100ste dag van zijn leven. Hun hersenen hebben simpelweg niet de capaciteit voor dergelijke abstracte gedachten, waaronder het actief koesteren van wrok.

Schotse vouwkat erg boos en agressief
Afbeelding Credit: Anatoliy Cherkas, Shutterstock

Tekenen dat uw kat naar u wordt gepikeerd

Hoewel een kat misschien niet de mentale capaciteit heeft om wrok te koesteren, weet elke kattenouder dat ze intens boos op je kunnen worden. Het binnendringen van hun ruimte, het naar huis brengen van een nieuw dier of het herschikken van het meubilair zijn slechts een paar mogelijke misstappen die mensen kunnen maken om hun katachtige metgezellen echt te irriteren.

Hier zijn zes tekenen dat uw kat u waarschuwt om uw gedrag dienovereenkomstig aan te passen:


  • Afgeplatte oren

  • Lage, snel kronkelende staart

  • Fricatief

  • Grommen

  • Met hun poten naar je toe zwaaien

  • Diepe vocalisaties

  • Urineren of poepen op ongepaste plaatsen

Als je getuige bent van een van deze tekenen, moet je stoppen met wat je aan het doen bent en proberen de situatie recht te zetten. Af en toe kan een extreem vervelende kat je zelfs bijten. In het ergste geval kunt u bijdragen aan een langetermijngeheugen dat uw relatie met uw kat kan plagen.

boze kat pixabay
Afbeelding Credit: Pixabay

Hoe u uw kat terug kunt winnen

Voordat u slecht over uw kat begint te denken, moeten we herhalen dat uw kat u niet haat. Ze willen vooral de relatie niet beschadigen omdat jij hun bron van voedsel en onderdak bent. Probeer zo snel mogelijk vrede te sluiten met je kat om de band sterk te houden.

De beste manier om je kat om vergeving te vragen, is door zijn liefdestaal te achterhalen en hem ermee te behandelen. Sommige katten passen hun oren aan het geluid van een blik natvoer dat openbreekt. Anderen willen niets liever dan een goede kopstoot op schoot. Misschien omarmt je kat de hygge-levensstijl en kalmeert hij zichzelf door zich in warme, wazige dekens te nestelen.

Jij kent je kat het beste. Als je een fout hebt gemaakt, verwen ze dan met een traktatie, een knuffel, een vers gewassen deken of wat er ook maar nodig is om dingen weer recht te zetten. Ze zullen je snel vergeven en je liefde tonen in ruil daarvoor.

kattenpootverdeler

Conclusie

Het is niet nodig om vannacht te slapen met het licht aan, of sloten op de messenlade te plaatsen. Ondanks de gloeiende blik op hun gezicht koesteren katten geen actieve wrok. Tenzij ze de gebeurtenis hebben toegewijd aan het langetermijngeheugen, bewaren hun hersenen alleen kortetermijnherinneringen voor niet langer dan 16 uur. Katten vergeven je meestal snel, vooral als je al een gelukkige relatie met ze hebt. Als ze een beetje ingeving nodig hebben, kun je proberen ze te verwennen met hun liefdestaal om het proces een beetje sneller te laten verlopen. Misschien zullen ze zelfs je verzoenende acties inzetten voor het langetermijngeheugen en een positievere associatie met je hebben.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: pixbull, Shutterstock