Kunnen katten wezels doden? Het interessante antwoord

Het debat over de vraag of een kat of een Wezel zou winnen in een gevecht bestaat al jaren, vooral wanneer je een wezel in huis hebt met een kat of zelfs andere kleine dieren.

Of een kat een wezel kan doden, hangt af van het gewicht en de grootte van de kat en of ze vechten tot de dood. Hoewel de kansen in het voordeel van de kat zijn, staan Wezels bekend als agressieve dieren die constant op kleinere dieren jagen en eten, inclusief kleine katten.

Er is dus geen duidelijk antwoord op wie zou winnen. Kunnen een kat en een Wezel in hetzelfde huis wonen? Er is hier ook geen duidelijk antwoord. We zullen uw vragen echter zo goed mogelijk beantwoorden.

3 katten gezichtsverdeler

Hoe ziet een wezel eruit?

Wezels en Fretten zijn neven en nichten en lijken een beetje op elkaar. Een Wezel maakt deel uit van de Familie Mustela, net als de Fret. Ze variëren meestal van 4 tot 12 centimeter lang en hebben kleuren zoals bruin, grijs of zwart en wit met bruine markeringen die in de winter helemaal wit worden.

wezel (mustela nivalis) op een boomstam
Afbeelding Credit: Stephan Morris, Shutterstock

Wezels zijn een gevaar voor kleine huisdieren

Wezels zijn gewend om op kleinere dieren te jagen voor voedsel, dus ze zijn een gevaar voor kleine huisdieren, inclusief katten in uw huishouden. Huisdieren die je Wezel achterna kan gaan om te doden en op te eten zijn katten, gerbils, konijnen en zelfs kleine honden. Het is echt geen goed idee om een Wezel in hetzelfde huis te laten wonen met andere kleine huisdieren, dus als je een Wezel een eeuwig thuis gaat geven, moet je misschien een keuze maken tussen de twee.

Een ander dier dat verwant is aan de Wezel, de Pacific Fisher, is niet geschikt om als huisdier te houden en in de Verenigde Staten zijn ze illegaal om te bezitten. De bonthandel decimeerde ze bijna in de 19e eeuw, maar de bevolking is hersteld en ze zijn gespot in Massachusetts, New York en New Jersey. Als je in een van die staten woont en een kat bezit, houd hem dan binnen. Vissers zijn bekwame jagers die kippen, knaagdieren en kleine katten doden.

Huisdier wezels kunnen illegaal zijn waar je woont

Sommige Wezelsoorten staan op de lijst van bedreigde, bedreigde of zorgwekkende soorten. Ze werden daar geplaatst door de United States Fish and Wildlife Service, wat betekent dat het in de eerste plaats illegaal voor u kan zijn om een Wezel te bezitten.

In feite zijn Wezels en fretten illegaal om als huisdier te bezitten in Californië en Hawaï. Bepaalde provincies en steden in andere staten hebben verschillende regels over het houden van Wezels, en sommige hebben ze verboden. U moet contact opnemen met uw lokale dierenhandhavingsinstanties in uw staat en provincie om ervoor te zorgen dat het bezit van een Wezel niet illegaal is in uw omgeving voordat u besluit er een als huisdier te nemen.

zwart-witte kat leunend op een boom die op zijn prooi jaagt
Afbeelding Credit: Kapa65, Pixabay

Wezels als huisdieren zijn misschien niet het beste idee

In alle realiteit is het houden van een Wezel als huisdier niet het beste idee. Huisdierouders met andere kleine huisdieren mogen geen Wezel bezitten, omdat het zeer goed mogelijk is dat de Wezel de andere huisdieren aanvalt en probeert te doden. Ook moet u contact opnemen met de lokale autoriteiten, omdat het bezitten van Wezels als huisdier in veel gebieden illegaal is.

Als u een huisdier in de Mustela-familie moet hebben, wilt u misschien in plaats daarvan een fret adopteren. We vertellen je de verschillen tussen een Fret en een Wezel in het onderstaande gedeelte.

Wat zijn de verschillen tussen een fret en wezel?

Er zijn een paar fundamentele verschillen tussen een Fret en een Wezel. Het is gemakkelijk om een frettenfokker te vinden en ze kunnen een betere keuze zijn voor u en uw gezin, vooral als u andere kleine huisdieren heeft, zoals katten, konijnen of zelfs kleine honden.

Hier zijn de verschillen van belang tussen de twee.


  • Fretten hebben langere staarten en kortere lichamen dan Wezels

  • Wezels zijn wild, terwijl fretten meer gedomesticeerd zijn

  • Fretten hebben zwarte en bruine jassen die worden gemengd met wit

  • Wezels zijn overdag wakker en spelen, terwijl fretten nachtdieren zijn

kattenpootverdeler

Conclusie

Als het erop aankomt, is het hebben van een wezel als huisdier om vele redenen gewoon geen goed idee. Ten eerste zijn ze wild en houden ze er niet van om in gevangenschap te leven. Ze hebben ook de neiging om op kleinere dieren te jagen, en dat geldt ook voor huiskatten. Terwijl een kat in staat kan zijn om een Wezel te doden, heeft een Wezel scherpere klauwen die ernstige schade aan katachtigen kunnen veroorzaken. Het laatste wat u wilt, is een dier in huis halen dat uw huisdieren kan doden of door hen kan worden gedood.

Een fret is een veel betere optie om als huisdier te houden. Ten slotte is het in veel gebieden illegaal om een Wezel als huisdier te bezitten, dus als je besluit dat de Wezel het enige huisdier voor u, u moet ervoor zorgen dat het is toegestaan in de staat, stad en provincie waar u woont.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: feathercollector, Shutterstock