Zullen katten een slapte faken voor sympathie?

Katten begrijpen meer dan we ze toedichten, en hun gedrag is vaak geplander en doelgerichter dan we ons realiseren. Een vermakelijk voorbeeld van hoe katten ons kunnen verrassen, is hoe ze om aandacht vragen.

Katteneigenaren verwachten dat hun katten miauwen en miauwen als ze hunkeren naar genegenheid, en wrijven tegen je benen, in je schoot springen en zelfs nonchalant in je knieschijven bijten, zijn allemaal gebruikelijke manieren voor katten om niet-zo-subtiel te krijgen wat ze willen.

Sommige slimme kitties brengen de aandacht echter naar een heel nieuw niveau. Dankzij anekdotisch bewijs, de virale aard van het internet en een kleine wetenschappelijke studie, hebben we bewijs dat katten soms verwondingen en ziekten faken.

Noem het slimheid of manipulatie, maar je kunt niet ontkennen dat een nep-slapte een geniale manier is om iemands aandacht en sympathie te krijgen.

Noem het slimheid of manipulatie, maar je kunt niet ontkennen dat een nep-slapte een geniale manier is om iemands aandacht en sympathie te krijgen.

Edward’s Bewijs

Een virale TikTok-video met een ginger tabby genaamd Edward is onmiskenbaar bewijs dat katten lastige kleine genieën zijn. In de video is te zien hoe de arme Edward zijn linkerpoot bevoordeelt alsof deze gewond is. Maar als Edwards eigenaar hem komt controleren, breekt hij karakter.

Na een snelle rek lijkt de slimme Edward te vergeten welke poot geblesseerd zou moeten zijn. Hij begint te hinken met zijn rechterpoot, en dan wordt duidelijk dat ‘arme’ Edward helemaal niet geblesseerd is.

Die grappige video is meer dan 10 miljoen keer bekeken en Edward is niet de enige kat die is betrapt op het faken van sympathie – hij is gewoon de beroemdste.

zullen katten een slap gevoel voor sympathie faken?

Als u op zoek bent naar wetenschappelijk bewijs dat katten in staat zijn om het te vervalsen, overweeg dan een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Ohio State University.

Een wetenschappelijke studie

Als u op zoek bent naar wetenschappelijk bewijs dat katten in staat zijn om het te vervalsen, overweeg dan een studie uitgevoerd door onderzoekers van de Ohio State University. In hun rapport stelden wetenschappers vast dat katten in staat zijn om ziekte te faken om specifieke berichten naar zorgverleners te sturen.

Ze kwamen tot deze conclusie door het gedrag van 32 katten te observeren. Binnen die groep werden 20 katten gediagnosticeerd met katachtige interstitiële cystitis, een chronische ziekte die meestal blaaspijn veroorzaakt als reactie op stress.

Lees ook: 5 visuele tekenen van een gestreste kat en hoe te helpen

Om het onderzoek te starten, genoten alle katten van stabiele omgevingen en voorspelbare routines. Gedurende deze tijd observeerden onderzoekers hun gezondheid en gedrag en rapporteerden ze zeer weinig “ziektegedrag” voor zowel de gezonde katten als degenen met een chronische ziekte.

Uiteindelijk wilden onderzoekers echter zien hoe elke groep katten reageerde op verandering. Ze begonnen kleine details van de routines van de katten te veranderen.

Onderzoekers verwachtten dat de zieke katten symptomen zouden ontwikkelen die verband houden met hun stress, maar het interessante deel van de studie is dat zelfs de gezonde katten zich “ziek” begonnen te gedragen. Deze resultaten leidden ertoe dat wetenschappers geloofden dat de gezonde katten de symptomen van de zieke katten kopieerden om een bericht te sturen dat ze niet blij waren met de recente veranderingen.

zullen katten een slap gevoel voor sympathie faken

Voor de meeste katten met nep-manken is het gedrag waarschijnlijk gerelateerd aan een tijd waarin ze echt onwel waren.

Waarom doen ze het?

Er is niet genoeg wetenschappelijk bewijs om het zeker te weten, maar dierengedragsdeskundigen veronderstellen dat katten vals hinken, simpelweg omdat ze hebben geleerd dat het een effectieve manier is om sympathie en aandacht te krijgen.

Voor de meeste katten met nep-manken is het gedrag waarschijnlijk gerelateerd aan een tijd waarin ze echt onwel waren. Als een kat gewond of ziek wordt, reageert zijn favoriete mens door nog dikker dan normaal op de liefde te liggen. De slimme kat legt dan het verband tussen zijn verwonding en de extra aandacht.

De volgende keer dat ze hunkeren naar knuffels, herinneren ze zich misschien dat ze de ene keer slap waren en hoe hun mens reageerde. Als ze vastberaden zijn en snel denken, zullen ze die slapte herhalen in de hoop dezelfde reactie te krijgen.

Door om onze katten te geven en ze meer genegenheid te tonen wanneer ze echt slap zijn, trainen we ze in wezen om ziek en gekwetst te handelen.

Katten hebben indrukwekkende herinneringen, en dat geldt vooral wanneer ze gebeurtenissen uit het verleden koppelen aan sterke emoties. Je zou kunnen denken dat pijn de sterkste emotie zou moeten zijn die je kat relateert aan een blessure, maar onderschat de kracht van een goede hoofdkrab of stille tijd doorbrengen met knuffelen niet.

Als uw kat bepaalde aspecten van gekwetst of ziek zijn leuk vond, wil hij misschien het verleden herhalen.

Als uw kat mank loopt, moet je er niet automatisch van uitgaan dat het nep is. Je bent het aan je kat verplicht om er eerst voor te zorgen dat hij niet daadwerkelijk gewond raakt. De meeste gewonde katten zullen agressief reageren als je probeert hun gekwetste lichaamsdeel aan te raken. Ze kunnen zich ook lusteloos gedragen, zich meer verbergen dan normaal, hun eetlust verliezen of stoppen met het doen van activiteiten die ze meestal leuk vinden.

Als uw kat een van deze tekenen vertoont, is het het beste om een afspraak met de dierenarts te plannen om letsel, artritis of iets mis met zijn voetzolen uit te sluiten, zoals een vastzittende doorn. Maar als je sluwe kat zich verder gezond gedraagt, ander aandachtzoekend gedrag vertoont, of als je kat besluit om van poot te wisselen, heb je misschien een faker op je handen.

Als je kat mank loopt, moet je er niet automatisch van uitgaan dat het nep is. Je bent het aan je kat verplicht om er eerst voor te zorgen dat hij niet daadwerkelijk gewond raakt.