Weten katten wanneer je ziek bent?

Wanneer je een band opbouwt met een kat, ontgrendel je een vriendschap die anders is dan alle andere. Sommige mensen zeggen dat ze hun katten zelfs beter vinden dan hun menselijke partners. Met dat soort sterke relaties melden veel kattenmensen dat hun katachtige vrienden verrassend zijn afgestemd op hun gevoelens en welzijn.

Katten lijken precies te weten wanneer ze het meest nodig zijn, en hun griezelige vermogen om gezelschap te bieden wanneer hun mensen zich het slechtst voelen, zorgt ervoor dat velen van ons zich afvragen of katten weten wanneer mensen ziek zijn.

Natuurlijk zullen we geen exact antwoord hebben totdat iemand een manier bedenkt om de gedachten van een kat te lezen. We kunnen echter een paar veronderstellingen maken op basis van anekdotisch bewijs en wat we weten over kattenbiologie en gedrag.

Katten kunnen subtiele verschillen detecteren die elk mens iets anders doen ruiken.

Katten kunnen ruiken als je ziek bent

Zoals veel dieren leiden katten met hun neus. Het reukvermogen van een kat is het sterkste van hun vijf zintuigen en het katachtige reuksysteem is 14 keer krachtiger dan dat van een mens. Dit betekent dat wij mensen ons niet eens alle zintuiglijke informatie kunnen voorstellen die katten ontvangen via een enkele snuif.

Deze ongelooflijke zintuiglijke vaardigheid stelt katten in staat om mensen, objecten en dieren alleen op geur te identificeren. Het is hoe ze op prooi jagen, navigeren op onbekend terrein, water vinden en zelfs hun neus gebruiken om te beslissen waar ze naar de badkamer gaan.

Katten kunnen subtiele verschillen detecteren die elk mens iets anders doen ruiken. Wanneer je een sterke band hebt met een kat, zullen ze je geur herkennen voordat ze je gezicht herkennen. Ze weten precies waar je meestal naar ruikt en ze weten wanneer er iets niet klopt.

Een veel voorkomend voorbeeld is wanneer je thuiskomt na een bezoek aan de huisdieren van een vriend. Je kat zal die andere dieren op je kleding en huid ruiken, en ze kunnen je zelfs een teleurgestelde blik geven alsof ze wil zeggen: “Wat, ik ben niet goed genoeg voor je?”

Naast dat je wordt opgeroepen om tijd door te brengen met een andere kat, kan je kat ook zijn neus gebruiken om menselijke hormonale veranderingen te detecteren. Hormonen zijn natuurlijke chemicaliën die tal van lichaamsprocessen beïnvloeden. Hormonen kunnen ook de natuurlijke lichaamsgeur van een persoon veranderen. Een menselijke neus kan die veranderingen niet oppikken, maar er zijn aanwijzingen dat kattenneuzen dat wel kunnen.

weten katten wanneer je ziek bent?

Naast het opsnuiven van echte ziekte, kunnen katten ook zien wanneer mensen ziek zijn door dingen als hoestdruppels en lotions te ruiken.

Hormonen worden meestal geassocieerd met de puberteit en zwangerschap, maar hormoonspiegels fluctueren ook wanneer een persoon ziek is. Zelfs een basiskoude kan de natuurlijke hormonale balans van een persoon verstoren en hun natuurlijke geur subtiel veranderen. Wanneer je griep hebt en je kat zich vreemd gedraagt, kan dit zijn omdat ze geïntrigeerd en verward zijn door je ongewone geur.

Er zijn ook anekdotische meldingen van katten die specifieke ziekten opsnuiven, zoals kanker, hypertensie en diabetes. Een kat genaamd Oscar, uit Rhode Island, kon naar verluidt zien wanneer patiënten op een intensive care-faciliteit niet lang meer te leven hadden. Hij koos patiënten, schijnbaar willekeurig, om mee te knuffelen. Minstens 50 van die patiënten overleden een paar uur later.

Er zijn geen studies om de theorie te bewijzen dat katten ziekte kunnen voelen. Er is echter onderzoek dat suggereert dat honden geurhandtekeningen kunnen opsnuiven die verband houden met specifieke soorten kanker en zelfs ziekten zoals COVID-19. Honden hebben meestal iets betere neuzen dan katten, maar niet veel. Het is niet moeilijk om te geloven dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben.

Naast het opsnuiven van echte ziekte, kunnen katten ook zien wanneer mensen ziek zijn door dingen als hoestdruppels en lotions te ruiken. Als u vicks VapoRub altijd gebruikt als u bijvoorbeeld verkouden bent, duurt het niet lang voordat uw kat die geur associeert met uw ziekheid.

Als uw kat veel tijd met u doorbrengt, weet hij hoe uw hart meestal klinkt.

Katten herkennen fysieke symptomen

Je geur is niet het enige dat verandert als je ziek bent. Veel ziekten komen met fysieke symptomen zoals snelle hartslag, hoge temperatuur, hoesten, niezen, braken, gewichtsverlies of gewichtstoename. Als uw kat veel tijd met u doorbrengt, weet hij hoe uw hart meestal klinkt. Ze weten ook hoe je huid meestal aanvoelt en hoe je ademhaling klinkt. Ze zijn oplettend genoeg om op te merken wanneer deze dingen veranderen.

Lees ook: Onderzoek zegt dat de meeste katteneigenaren meer van hun katten houden dan van hun partners

Uw kat kan deze lichamelijke veranderingen in eerste instantie niet in verband brengen met een ziekte, maar hij kan geïntrigeerd genoeg zijn om meer tijd met u door te brengen. Hierdoor kan het lijken alsof je kat zijn best doet om je beter te laten voelen.

Hoe een perzoon gedraagt zich als ze ziek zijn, is mogelijk de meest voor de hand liggende manier waarop een kat aanwijzingen geeft over menselijke gevoelens en welzijn.

Katten merken gedragssignalen op

Hoe een persoon zich gedraagt als hij ziek is, is mogelijk de meest voor de hand liggende manier waarop een kat aanwijzingen geeft over menselijke gevoelens en welzijn. Als je ziek bent, verandert je routine en stemming. Je staat niet op met je wekker, je gaat niet naar je werk, je blijft in bed liggen, je vergeet misschien de kat te voeren – al dit gedrag stuurt je kat een bericht.

Omdat katten van routine houden, zijn ze hyperbewust wanneer iets in hun omgeving (inclusief jouw gedrag) anders is.

Het is onduidelijk of een kat dit afwijkende gedrag zal koppelen aan uw werkelijke ziekte. Het is echter waarschijnlijk dat ze patronen zullen herkennen en dienovereenkomstig zullen handelen.

Als je vaak ziek bent, kan je kat de stapel tissues bij de bank opmerken en leren anticiperen op een verandering in de routine. Je routineverandering kan je kat zelfs inspireren om hem ook om te schakelen.

Als je de hele dag in bed blijft liggen, kan dat je kat aanmoedigen om ook in de buurt te blijven en te knuffelen in plaats van te doen wat hij gewoonlijk doet. Hun gedragsverandering zorgt ervoor dat je denkt dat ze het doen om je beter te laten voelen. Dit is misschien niet het geval, maar maakt dat uit?

Of katten weten wanneer je ziek bent, is nog onduidelijk. Ze kunnen hormonale veranderingen ruiken en fysieke symptomen opmerken. Het is ook duidelijk dat ze ziektegerelateerd gedrag herkennen. Het is echter moeilijk te zeggen of ze het cognitieve vermogen hebben om die sensorische informatie te combineren en te koppelen aan hoe ze zich zelf voelen als ze ziek zijn.

Daarom kan elke verandering in het gedrag van uw kat gewoon intriges of verwarring zijn, en geen doelgerichte poging om u weer gezond te maken. Maar dat is niet belangrijk. Als je kat je helpt je beter te voelen als je ziek bent, is dat het enige dat telt.

kunnen katten zien wanneer je ziek bent

Omdat katten van routine houden, zijn ze hyperbewust wanneer iets in hun omgeving (inclusief jouw gedrag) anders is.

Bronnen weergeven