Zullen bepaalde geuren katten kalmeren? Alles wat u moet weten!

We hebben allemaal anekdotes gehoord over verschillende dingen die helpen om een angstige of hyperactieve kat te kalmeren, met lavendel vaak bovenaan de lijst. Lavendel staat bekend om zijn vermogen om mensen te kalmeren en de slaap te bevorderen, maar doet het iets voor katten? Zijn er geuren die helpen om je kat te kalmeren?

In stressvolle situaties, zoals tijdens vuurwerk of wanneer er gezelschap komt, kun je hoog en laag zoeken om de beste geur te vinden om je kat te kalmeren. Hieronder staat alles wat je moet weten over de geuren die in staat zijn om je katten te kalmeren.

3 katten gezichtsverdeler

Zullen bepaalde geuren katten kalmeren?

Het goede nieuws voor u en uw kat is dat sommige geuren een kalmerend effect kunnen hebben op uw katachtige, hoewel ze misschien niet de enige oplossing zijn voor de stress en angst van uw kat.

Lavendel lijkt een goede optie, maar het is giftig als het wordt ingenomen. Essentiële oliën in het algemeen worden niet aanbevolen voor gebruik rond katten, inclusief in diffusers, topisch en oraal. Dit kan het moeilijk maken om de perfecte geur te vinden voor de behoeften van uw kat.

Er zijn verschillende kruiden die kalmerende effecten op uw kat kunnen hebben en ze zijn veilig om te snuiven en te consumeren. Je hoeft ook geen sterke geuren te gebruiken om je kat te kalmeren. Hun gevoelige reukvermogen betekent dat geuren die voor ons licht zijn, behoorlijk sterk kunnen zijn voor uw kat.

sleepingcat
Afbeelding Credit: KatinkavomWolfenmond, Pixabay

kattenpootverdeler

Kruiden & Planten voor kalmerende katten

Bepaalde kruiden zijn een geweldige optie om uw kat te kalmeren met hun geur, omdat ze volkomen veilig zijn voor uw kat. Deze kruiden kunnen vaak in gedroogde of verse vormen aan uw kat worden gegeven, maar sommige kruiden kunnen zelfs worden gebruikt om een kattenveilige thee te zetten om uw kat te kalmeren.

Vergeet niet dat eventuele kalmerende effecten van kruiden en andere geuren waarschijnlijk van relatief korte duur zullen zijn en dat u waarschijnlijk een stressarme omgeving voor uw kat moet creëren in combinatie met aangename geuren.

1. Kattenkruid

kat ruikend kattenkruid
Afbeelding Credit: Kassel95, Pixabay

Kattenkruid is een kruid waarvan we allemaal weten dat het volkomen veilig is voor onze katten. Hoewel het ervoor kan zorgen dat uw kat actiever en prikkelbaarder wordt, is dit meestal van korte duur. Zodra de stimulerende effecten van kattenkruid beginnen af te nemen, doen veel katten een dutje of vinden ze een rustige plek om te ontspannen.

De meest beschikbare vorm van kattenkruid is gedroogd en geplet en is overal verkrijgbaar in dierenwinkels. Het komt zo vaak voor dat je waarschijnlijk kattenkruid op het schap zult vinden in het kleine dierengedeelte van je plaatselijke supermarkt.

Kattenkruid is gemakkelijk te kweken en wordt vaak onkruidachtig in ideale omstandigheden, dus het is gemakkelijk om een constante voorraad kattenkruid voor je katachtige vrienden te laten groeien. Het kan worden gebruikt om thee te maken en is veilig voor inname in plaats van traktaties.

De volgende keer dat je gedroogd kattenkruid aanbiedt aan je kat, wrijf het dan eerst tussen je vingers. Dit helpt de oliën in de bladeren vrij te maken, waardoor de geur en de positieve effecten voor uw kat toenemen.

thematische pauze

2. Valeriaan

Valeriaan is minder beschikbaar dan kattenkruid, dus je kunt moeite hebben om het te vinden. Dit kruid heeft echter vergelijkbare effecten als kattenkruid bij veel katten aangetoond. Het beste deel van valeriaan is dat het zeer waarschijnlijk is dat het uw kat slaperig maakt. Ze kunnen in het begin actief worden, zoals bij kattenkruid, maar zullen snel kalmeren.

Voor katten die geen last hebben van kattenkruid, kan valeriaan beter voor hen werken. Je kunt valeriaan aan je kat geven op een vergelijkbare manier als je kattenkruid zou aanbieden, waarbij gedroogde bladeren de meest voorkomende vorm zijn.

thematische pauze

3. Zilveren Wijnstok

In één onderzoek, 80% van de katten1 toonde interesse en een positief effect van deze plant. Zilveren wijnstok wordt steeds gemakkelijker te vinden, wat een redder in nood kan zijn voor angstige katten of katten die iets anders nodig hebben dan kattenkruid. In dezelfde studie vertoonde 75% van de katten die geen effect hadden van kattenkruid een positief effect van zilverrank.

Het belangrijkste probleem met zilverrank is dat de hoogste werkzaamheid komt van het kauwen op de stokken, terwijl sommige katten genieten van het spelen met de gallen van de plant. Dit betekent dat je kat het beste effect heeft door te knagen en te spelen met de plant en niet door de geur zelf, zoals kattenkruid.

thematische pauze

4. Tataarse Kamperfoelie

kamperfoelie-tray_pixabay
Afbeelding Credit: analogicus, Pixabay

Als dit er een is waar je nog nooit van hebt gehoord, ben je niet de enige. Tatarische kamperfoelie is ongewoon en kan moeilijk te vinden zijn, maar het heeft het vermogen getoond om sommige katten te kalmeren.

Interessant is dat deze plant wordt aangeboden in de vorm van zaagsel en houtstukken. Het zaagsel kan tussen uw handen worden gewreven voordat u het aan uw kat aanbiedt om de maximale hoeveelheid geur vrij te geven.

thematische pauze

5. Kamille

Net als lavendel staat kamille bekend om zijn kalmerende eigenschappen voor mensen, vaak gebruikt als thee om de slaap te ondersteunen. Kamille heeft een vergelijkbaar effect op katten en het is veilig voor hen.

Je kunt kamillethee aanbieden aan je kat, maar je moet kamillethee met andere smaken of additieven erin vermijden. Je kunt je kat ook droge kamille laten snuiven of erover wrijven om een extra geur vrij te geven om je kat te kalmeren.

thematische pauze

6. Hop

Als je denkt dat “hop” bekend klinkt, komt dat omdat dit een belangrijk ingrediënt is bij het maken van bier. Hoewel bier helemaal niet veilig is voor katten, zijn de bloemen van deze plant absoluut veilig voor je kat om te snuffelen.

De geur van hop kan helpen angst te verminderen en uw kat te kalmeren, en ze zijn veilig als uw kat besluit om ze een smaak te geven. Gedroogde hopbloemen zijn meestal niet in dierenwinkels, maar ze zijn niet overdreven moeilijk te vinden in online winkels.

kattenpootverdelerHoe kruiden en planten aan uw kat aan te bieden

We zijn vooral gewend om een beetje gedroogd kattenkruid op het speelgoed of de krabbers van onze kat te wrijven, maar er zijn een paar voorkeursmaniers om kruiden en planten aan je kat te geven om ze te kalmeren met geuren. De gedroogde vorm van kruiden wordt meestal beschouwd als de meest effectieve en veiligste manier om ze aan te bieden.

Hoewel het niet onveilig is voor je kat om hier en daar een hapje van deze planten en kruiden te nemen, als je kat een bekende plantenvriend is, moet je ze misschien in plaats daarvan in een stoffen zak of speelgoed van een soort doen. Hierdoor kan uw kat nog steeds toegang krijgen tot de geuren zonder een grote hoeveelheid te consumeren.

Theeën zijn niet de beste keuze, maar ze zijn over het algemeen een veilige manier om uw kat bloot te stellen aan veilige geuren. Omdat je een thee zoveel kunt verdunnen als je wilt, kun je gemakkelijk bepalen hoeveel van een plant, kruid of specifieke geur je kat kan bereiken.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Er zijn veel geuren die kunnen helpen om je kat te kalmeren en die erg veilig voor hem zijn. Sommige katten hebben echter zeer gevoelige ademhalingssystemen, in welk geval olfactorische kalmerende interventies niet ideaal zijn. Als u het niet zeker weet, vraag dan de dierenarts van uw kat, omdat zij de medische geschiedenis en risico’s van uw kat zullen kennen.

Zorg ervoor dat u de consumptie van kruiden en planten beperkt om maagklachten te voorkomen. Bied ook nooit een deel van een plant aan of introduceer geen nieuwe geur aan uw kat zonder te weten dat het absoluut veilig is. Er zijn een heleboel giftige planten die je kat erg ziek kunnen maken.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Alena Ozerova, Shutterstock