Waarom uw oudere kat de kattenbak niet gebruikt (7 waarschijnlijke redenen)

Het kan een beetje frustrerend zijn als uw kat de badkamer buiten de kattenbak gebruikt, maar het is niet ongebruikelijk dat oudere katten ongelukken krijgen. Er treden veel veranderingen op naarmate uw kat ouder wordt. De zorg voor een senior kan zijn uitdagingen hebben, vooral als het gaat om de kattenbak.

Als uw geliefde oudere kat plotseling is gestopt met het gebruik van de kattenbak, zijn er verschillende redenen waarom dit kan gebeuren. Bepaalde problemen kunnen verband houden met leeftijd, terwijl andere dat niet doen. In dit artikel gaan we grondig in op wat dit gedrag zou kunnen veroorzaken en wat je eraan kunt doen.

3 katten gezichtsverdeler

Waarom uw oudere kat de kattenbak niet gebruikt

1. Gezondheidsproblemen

Een grijze Schotse kat met rechte oren in een platsik veterinaire halsband
Afbeelding Credit: fotoliza, Shutterstock

Net als bij mensen worden katten vatbaarder voor gezondheidsproblemen1 naarmate ze ouder worden. Oudere katten hebben veel meer kans op gezondheidsproblemen zoals urineweginfecties, nieraandoeningen, hartaandoeningen, diabetes, hyperthyreoïdie, kanker en meer. Deze medische problemen leiden vaak tot veranderingen in de badkamergewoonten en maken het veel waarschijnlijker dat uw kat last krijgt van ongelukken.

Het eerste wat u moet doen als uw oudere kat buiten de kattenbak is gaan, is uw dierenarts bellen en een afspraak maken. U wilt medische aandoeningen uitsluiten en ervoor zorgen dat ze in goede gezondheid verkeren voordat u andere redenen voor dit gedrag overweegt.

Bepaalde gezondheidsproblemen kunnen gemakkelijk worden verholpen en kunnen uw kat in een mum van tijd weer in staat stellen om de doos te gebruiken, terwijl andere mogelijk uitgebreidere behandelingsmaatregelen vereisen. Uw dierenarts zal een grondig onderzoek en eventuele diagnostische tests uitvoeren. Als er een medische aandoening aanwezig is, zullen zij een behandelplan met u doornemen.

thematische pauze

2. Cognitieve achteruitgang

Naarmate het lichaam ouder wordt, is het niet ongebruikelijk dat de cognitieve functie afneemt. Oudere katten worden vaak beïnvloed door de aandoening die bekend staat als katachtige cognitieve disfunctie1 of FCD. Meer dan 55% van de katten van 11 tot 15 jaar en 80% van de katten in de leeftijd van 16 tot 20 jaar hebben last van cognitieve achteruitgang.

Dit beïnvloedt het geheugen, het gehoor, het zicht en het vermogen van een kat om te leren. Katten zullen vaak hun normale gewoonten en routines vergeten en verstoring van hun slaappatroon ervaren en kunnen zelfs gedragsveranderingen vertonen.

Het vergeten van de locatie van de kattenbak komt heel vaak voor bij katten die lijden aan cognitieve achteruitgang. Ze kunnen ook de gewoonte vergeten om de kattenbak in de eerste plaats te gebruiken en hun toevlucht nemen tot het elimineren van afval in gebieden waar ze slapen of eten.

Er zijn veel veelbetekenende tekenen van verminderde cognitieve functie, dus als u toevallig merkt dat uw kat buiten de kattenbak is gaan en dit gepaard gaat met ander ongewoon gedrag buiten de norm, moet u contact opnemen met uw dierenarts voor een goede evaluatie.

Als wordt vastgesteld dat FCD waarschijnlijk de oorzaak van het gedrag is na het uitsluiten van verschillende medische oorzaken, zal het veterinaire personeel met u praten over het aanbrengen van enkele wijzigingen binnen het huishouden om beter bij uw kat te passen en te werken aan het instellen van een specifiek schema. Er kunnen ook enkele medicijnen zijn die nuttig kunnen zijn, maar dat is ter beoordeling van de dierenarts.

thematische pauze

3. Chronische pijn

kat met artritis
Afbeelding Credit: Todorean Gabriel, Shutterstock

Helaas is artritis en chronische pijn vaak een onderdeel van het ouder worden en onze kostbare katten kunnen er ook last van hebben. Na vele jaren van springen, spelen en het lichaam door het leven dragen, kunnen de botten en gewrichten beginnen te degenereren en verminderde mobiliteit en veel minder activiteit in het dagelijks leven van een kat veroorzaken.

Bepaalde kattenbakken kunnen moeilijker zijn om in te komen als uw kat lijdt aan artritis1 of een andere vorm van chronische pijn. Dit kan er mogelijk toe leiden dat uw oudere kat zijn toevlucht neemt tot het gebruik van de badkamer elders. Tekenen dat uw kat pijn heeft, zijn kreupelheid, stijfheid tijdens het lopen, terughoudendheid om te springen of trappen te beklimmen, gebrek aan activiteit en terughoudendheid om aangeraakt te worden.

Als u denkt dat uw oudere kat problemen kan hebben om zich te verplaatsen, is het een goed idee om ze door uw dierenarts te laten onderzoeken, zodat ze een behandeling voor pijnverlichting kunnen bieden en u tips kunnen geven om uw kat comfortabel te houden.

Wat de kattenbak betreft, moet u ervoor zorgen dat uw kat gemakkelijk toegang heeft tot de doos in het gebied van het huis waar hij het grootste deel van zijn tijd doorbrengt. Bijvoorbeeld, dplaats de kattenbak niet boven als uw kat het grootste deel van zijn tijd beneden doorbrengt of andersom. Je moet ook kijken naar een kattenbak die gemakkelijk toegang biedt, zoals een open pan of zelfs een overdekte doos met een oprit.

thematische pauze

4. Plotselinge verandering van nest of kattenbak

Katten kunnen erg kieskeurig zijn in veel aspecten van hun leven. Als uw oudere kat plotseling niet meer in de kattenbak zit, kan dit te maken hebben met een verandering in het nest of zelfs de kattenbak zelf. Katten zijn gewone wezens die hunkeren naar routine, en ze kunnen uit karakter handelen als die routine wordt veranderd.

Er zijn een paar redenen waarom een kat een hekel kan hebben aan bepaalde soorten kattenbakvulling. Dit kan geur, textuur of zelfs gewoon het feit zijn dat het anders is dan wat ze gewend zijn. Hetzelfde geldt voor de kattenbak. Als ze zich op hun gemak voelden bij het gebruik van een bepaalde stijl van de doos en je deze hebt vervangen door een nieuw type, zou dit hen gemakkelijk kunnen afschrikken om de kattenbak te gebruiken om hun zaken te doen.

Als je mogelijke gezondheidsproblemen hebt uitgesloten die kunnen bijdragen aan dit gedrag en je hebt een verandering van kattenbak of nesttype gemaakt, wil je misschien terugbrengen wat ze gewend zijn en kijken of je succes hebt.

thematische pauze

5. Netheid van de kattenbak

Stinkende kattenpoep
Afbeelding Credit: catinsyrup, Shutterstock

Veel katten zullen weigeren een vuile kattenbak te gebruiken. Dit is niet noodzakelijkerwijs een leeftijdsgerelateerd probleem, omdat katten van elke leeftijd vaak weigeren vuile kattenbakken te gebruiken, maar bepaalde oudere katten kunnen ook minder tolerant worden voor extra rommel in hun doos. Bepaalde katten kunnen er zelfs de voorkeur aan geven dat de kattenbak na elk gebruik wordt schoongemaakt.

Als je een extra schone kat hebt, moet je gewoon bovenop de kattenbakdienst zitten. Het wordt aanbevolen om de kattenbak minstens één keer per dag schoon te maken. Als je een echt kieskeurige kat hebt, wil je misschien proberen 2 tot 3 keer per dag uit te snijden om eventuele rommel snel schoon te maken.

Het is een goed idee om de kattenbak ongeveer eens per week grondig schoon te maken. Dit omvat het verwijderen van al het strooisel, het schoonmaken van de doos met water en zeep en vervolgens het terugbrengen van een verse partij strooisel. Als de doos oud is of de geur moeilijk te verwijderen is, is het misschien tijd om deze helemaal te vervangen.

thematische pauze

6. Er zijn niet genoeg kattenbakken in huis

U kunt problemen met de kattenbak tegenkomen1 als er niet genoeg kattenbakken in huis zijn. Dit geldt vooral in huishoudens met meerdere katten. Het is aan te raden om één doos per kat te hebben en dan één extra. Dus als je twee katten in huis hebt, moet je drie kattenbakken beschikbaar hebben die ze kunnen gebruiken.

Katten genieten van hun privacy, vooral senioren die beginnen te vertragen en minder actief zijn dan vroeger. Natuurlijk wilt u mogelijke medische aandoeningen uitsluiten als de eerste stap om erachter te komen waarom uw oudere kat zijn kattenbak niet gebruikt, maar het kan zoiets eenvoudigs zijn als dat ze hun eigen privéruimte nodig hebben.

thematische pauze

7. Verandering in routine of omgeving

kat buiten de kattenbak
Afbeelding Credit: Jennifer McCallum, Shutterstock

Als er één ding is waar katten een hekel aan hebben, dan is het wel verandering. Hoewel kittens en jongere katten zich misschien beter kunnen aanpassen, is dat niet altijd het geval en kunnen katten van elke leeftijd grotendeels worden beïnvloed door een verandering. Oudere katten die zich al comfortabel en ingesteld voelen op hun manier, kunnen bijzonder gevoelig zijn voor een plotselinge verandering in omgeving of routine.

Dit kan veranderingen omvatten, variërend van klein tot groot. Heb je onlangs meubels verplaatst of de locatie van de kattenbak veranderd? Heb je gasten gehad? Wordt er gebouwd in of rond het huis? Dit alles kan ervoor zorgen dat uw kat genoeg stress heeft om mogelijk te stoppen met het gebruik van zijn kattenbak.

Grote veranderingen in het leven, zoals verhuizen of het thuisbrengen van een nieuwe baby of huisdier, kunnen dit gedrag ook veroorzaken. Dus, als je plotseling kattenrommel opmerkt in willekeurige delen van het huis, denk dan na over wat je kat enige vorm van stress had kunnen veroorzaken1.

Er is geen manier om verandering te voorkomen, maar u kunt misschien helpen de stress op uw kat te verminderen door zich van tevoren voor te bereiden. Houd ze in een comfortabele ruimte, beperk hun blootstelling aan externe bronnen en houd hun gebruikelijke kattenbak in de buurt.

U kunt ook proberen geruststellende feromoonsprays te gebruiken of zelfs contact opnemen met de dierenarts voor enkele tips over ontstressen. Ze kunnen zelfs medicijnen voorschrijven om hun zenuwen te ontspannen en hun angst te verlichten terwijl ze zich aanpassen.

Het kan frustrerend zijn om daarna op te ruimen, maar straf je kat nooit voor het buiten de kattenbak gaan. In plaats van gebruik positieve bekrachtiging wanneer ze doen wat ze moeten doen en geef ze veel comfort en genegenheid wanneer ze door een stressvolle periode gaan. Meer negatieve emoties zullen het probleem alleen maar verergeren.

kattenpootverdeler

Hoe u uw kat kunt aanmoedigen om de kattenbak te gebruiken

Als de ongewenste badkamergewoonten van uw oudere kat niet te wijten zijn aan een onderliggend gezondheidsprobleem, zijn er enkele dingen die u kunt doen om hen aan te moedigen om weer de gewoonte te krijgen om de kattenbak te gebruiken. Hier zijn enkele tips om in gedachten te houden.

1. Vind de juiste locatie

Katten houden van privacy als ze naar de wc gaan. In het wild maakt het ze kwetsbaar voor roofdieren en de natuurlijke instincten van een kat zijn springlevend, zelfs als ze een verwende rotte gedomesticeerde huiskat zijn.

Niet elke kat zal dezelfde privacybehoeften hebben, maar het is een goed idee om de kattenbak in een rustige, verkeersarme ruimte van het huishouden te plaatsen die gemakkelijk toegankelijk is. Voor oudere katten raden we aan om het in een gebied te plaatsen dat niet te ver ligt van waar ze het grootste deel van hun tijd doorbrengen.

Als hun mobiliteit bergafwaarts gaat en ze veel minder actief zijn dan vroeger, zal het in de buurt houden gemakkelijker zijn voor hun ouder wordende lichaam en kan het helpen ongevallen te voorkomen of te verminderen.

thematische pauze

2. Zorg ervoor dat uw kat gemakkelijk in de doos kan komen

oranje kat naast kattenbak
Afbeelding Credit: jamesjoong, Shutterstock

Zoals hierboven vermeld, wilt u een kattenbak die comfortabel en gemakkelijk voor uw kat is om binnen te komen. Oudere katten die moeite hebben om zich te verplaatsen, kunnen het moeilijk hebben om een bovenste invoerdoos of een andere soort waar ze in moeten springen te gebruiken.

Het is niet nodig om wijzigingen aan te brengen in hun normale kattenbak als ze geen problemen vertonen met het gebruik ervan, maar als ze tekenen van artritis beginnen te vertonen of moeite hebben om hun normale activiteitsniveaus te behouden, wilt u misschien kiezen voor iets dat gemakkelijker voor hen is om op de juiste manier in en uit te komen.

thematische pauze

3. Gebruik hun favoriete nest

Katten zijn gevoelig voor geuren en texturen. Er zijn tal van nestvariëteiten op de markt en niet alle katten zullen enthousiast zijn over bepaalde soorten. Dit kan te wijten zijn aan chemische geuren, klontermiddelen, nesttextuur en nog veel meer.

Als uw kat zich op zijn gemak voelt met een bepaald type nest en hij onlangs niet meer in de kattenbak zit nadat u een verandering hebt aangebracht, is het tijd om zijn favoriete nest weer op zijn plaats te zetten om hem aan te moedigen zijn doos opnieuw te gebruiken.

thematische pauze

4. Maak de kattenbak vaak schoon

Vrouw schept kattenbakvulling
Afbeelding Credit: sandyman, Shutterstock

Maak je kattenbakken minstens één keer per dag schoon om te voorkomen dat ze te vies worden. Als uw kattenbak vol rommel zit, kan dit uw kat ontmoedigen om het te gebruiken. Als uw kat plotseling stopt met het gebruik van zijn doos en deze zit vol met zijn afval, doe dan een zeer grondige reiniging en vervang het oude strooisel door vers strooisel. Als hun probleem netheid is, zou dit het probleem moeten oplossen.

thematische pauze

5. Probeer een nestadditief

Zwerfvuiladditieven of zwerfvuilaantrekkende stoffen zijn specifiek gemaakt om ongepast eliminatiegedrag te corrigeren. Ze zijn niet alleen geweldig voor het trainen van nieuwe kittens, maar ze helpen ook oudere katten aan te moedigen om de gewenste kattenbak te gebruiken. Deze producten werken door een geur te gebruiken die de katten naar de doos trekt.

kattenpootverdeler

Tips voor het opruimen na uw oudere kat

Het opruimen van kattenurine of uitwerpselen is nooit iets waar je naar uitkijkt, maar het is iets dat alle katteneigenaren op een gegeven moment gedwongen zullen moeten doen. Hier zijn enkele tips om de rommel van uw kat op te ruimen en uw huis weer normaal te maken.

1. Gebruik handschoenen

gele rubberen handschoenen
Afbeelding Credit: Jumpstory

Kattenpoep is grof en je wilt er niet mee in aanraking komen. U loopt het risico dat uitwerpselen worden besmet met een parasiet die bekend staat als Toxoplasma gondii |, wat leidt tot Toxoplasmose1. Omdat je zeker niet wilt dat kattenuitwerpselen of urine in contact komen met je huid, is het het beste om wat handschoenen aan te trekken om de klus te klaren.

thematische pauze

2. Gebruik papieren handdoeken

Papieren handdoekjes zijn nodig, ongeacht of uw kat nummer één of nummer twee is geworden. Neem alle urine op met papieren handdoeken of pak uitwerpselen op en gooi het vervolgens weg in een vuilniszak en breng het naar de vuilnisbak buiten om te voorkomen dat de geur je huis stinkt.

thematische pauze

3. Gebruik een Enzyme Cleaner

Een puinhoop van uitwerpselen moet mogelijk worden gewassen met koud water om overtollig water te verwijderen, maar zowel poep als plasafval moeten worden opgevolgd met een eersteklas enzymatische reiniger. Deze reinigingsmiddelen gebruiken enzymen om de bacteriën in het afval af te breken en zullen vlekken en geuren elimineren in plaats van ze alleen te maskeren.

thematische pauze

4. Gebruik een tapijtreiniger

tapijt reinigen met een stofzuiger
Afbeelding credit: Andrey_Popov, Shutterstock

Tapijtreinigers kunnen zeker van pas komen voor eigenaren van gezelschapsdieren. Of het nu alleen wordt gebruikt voor spotbehandeling, of u kiest voor een full-size machine die bedoeld is om grote gebieden te bedekken, ze kunnen helpen bij het herstellen van tapijten en het verwijderen van eventuele ingestelde vlekken of geuren. Als u er niet in wilt investeren, kunt u altijd huren bij een lokale bouwmarkt of zelfs een professional inhuren om binnen te komen en een grondige schoonmaak te doen.

3 katten gezichtsverdeler

Conclusie

Er zijn verschillende redenen waarom uw oudere kat de badkamer buiten zijn kattenbak kan gebruiken. Oudere katten zijn veel vatbaarder voor medische problemen, artritis en chronische pijn, die allemaal verband kunnen houden met ongepaste eliminatie. Er zijn tal van andere factoren die niet gerelateerd zijn aan gezondheidsproblemen die ook een rol kunnen spelen in dit gedrag. Eerst en vooral moet u uw dierenarts bezoeken om mogelijke gezondheidsproblemen te behandelen of uit te sluiten.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: Svetlana Rey, Shutterstock