12 meest populaire kattenrassen in het VK in 2023 (met foto’s)

Het is niet moeilijk te begrijpen waarom katten zulke populaire huisdieren zijn als je eenmaal een katteneigenaar bent geworden, en in het Verenigd Koninkrijk wint de wens om een kat te bezitten aan populariteit. Tegenwoordig leven er 12,2 miljoen katten in het Verenigd Koninkrijk.

Katten staan over het algemeen bekend om hun afstandelijke persoonlijkheden, maar zijn ook liefdevol en aanhankelijk, wat zorgt voor een goede balans als het gaat om het bezitten van een huisdier.

Hoewel elke kat, net als mensen, uniek zal zijn, zijn hun rassen geliefd om specifieke kenmerken en temperamenten die hen de beste metgezellen maken voor gezinnen in het Verenigd Koninkrijk.

Laten we eens kijken naar de populairste kattenrassen van het VK in 2022.

cat + lijnverdeler

De 12 populairste kattenrassen in het Verenigd Koninkrijk

1. Brits Korthaar

Een Britse korthaar kat die omhoog kijkt
Afbeelding Credit: MelaniMarfeld, Pixabay
Temperament: Aanhankelijk, liefdevol, sociaal, loyaal, tolereert alleen zijn,
Kleuren: Blauwgrijs, zwart, wit, roodoranje, crème, beige, sable, kaneel, fawn, lila
Levensduur: 15–20 jaar
Goed met: Katten, honden, gezinnen, kinderen, ouderen

De Britse korthaar is niet alleen een van de populairste rassen van het Verenigd Koninkrijk, maar ze zijn ook een favoriet over de hele wereld. Deze katten als huisdier zijn ontspannen en vriendelijk en zullen genieten van een dutje op de bank of op schoot. Het zijn knuffelige metgezellen dankzij hun pluche vacht, grote formaat en aanhankelijke persoonlijkheden.

De traditionele Britse korthaar is versierd met blauwe vacht, maar komt in verschillende kleuren en patronen. Hun vacht is kwetsbaar voor matten en hun verharing neemt seizoensgebonden toe, maar wekelijks borstelen kan het onder controle houden. De Britse korthaar vereist niet veel fysieke activiteit, waardoor ze geschikt zijn voor het leven in een Brits appartement.

thematische pauze

2. Bengalen

Bengaalse kat die aan het raam loopt
Afbeelding Credit: Vikki,
Pexels
Temperament: Aanhankelijk, vriendelijk, loyaal, gedurfd
Kleuren: Bruin, zilver, sneeuw, gevlekt en gemarmerd
Levensduur: 9–15 jaar
Goed met: Katten, honden, families, kinderen

Bengalen zijn een van de populairste rassen van het Verenigd Koninkrijk en het is niet moeilijk te zien waarom. Hun prachtige luipaardachtige uiterlijk doet ze lijken op een wilde kat, maar ze zijn allesbehalve wild. Het zijn speelse, aanhankelijke en vriendelijke katten die het geweldig doen met andere huisdieren en kinderen. Ze zijn ook nieuwsgierig en intelligent, dus ze hebben mentale stimulatie nodig door spel en avonturen.

Hun intelligentie stelt hen in staat om snel nieuwe trucs te leren, en je kunt ze leren om aan de lijn te lopen, wat ideaal is voor het leven in de Britse stad en avontuur op het Britse platteland.

Hun prachtige vacht is gemakkelijk te verzorgen en omdat dit ras van water houdt, zullen ze af en toe genieten van een bad.

thematische pauze

3. Lappenpop

jonge vrouw met ragdoll kat op bank
Image Credit: rock-the-stock, Shutterstock
Temperament: Zachtaardig, kalm, liefdevol, sociaal, aanhankelijk
Kleuren: Wit, zwart en ebbenhout, blauwgrijs, lavendelzilver, crème-beige
Levensduur: 13–18 jaar
Goed met: Honden, katten, kinderen, ouderen

Schattige looks en een lief, lief temperament maken Ragdolls een van de populairste rassen van het Verenigd Koninkrijk. Ze zijn een zachtaardig ras dat graag knuffelt, en hun naam komt van het feit dat ze slap worden, als een ragdoll, wanneer ze worden vastgehouden. Ze zijn geweldige huisdieren, kunnen goed overweg met kinderen en zijn sociaal met andere huisdieren.

Ze zijn meestal gemakkelijk te verzorgen omdat ze over het algemeen voor hun eigen behoeften zorgen, maar hun prachtige vacht kan baat hebben bij een wasbeurt af en toe. Ragdolls kunnen moeilijk te vinden en vrij duur zijn omdat ze zorgvuldig fokken vereisen, maar als je gezegend genoeg bent om er een als onderdeel van je familie te hebben, zullen ze eindeloze liefde bieden.

thematische pauze

4. Siberisch

Siberische Kat
Afbeelding credit: July_24, Pixabay
Temperament: Aanhankelijk, liefdevol, geduldig, speels
Kleuren: Wit, zwart en ebbenhout, blauwgrijs, lavendelzilver, crème-beige, bruin, lila, fawn
Levensduur: 8–10 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen, ouderen

Zoals hun naam al doet vermoeden, zijn Siberiërs inheems in Siberië en hun jassen zijn weerbestendig, drielaags en lang om barre kou te weerstaan. Dat gezegd hebbende, het bezitten van een van deze schoonheden vereist een regelmatige verzorging routine. Dit ras is aanhankelijk en liefdevol en behoudt zijn kittenachtige persoonlijkheid tot het 5 jaar oud is. Ze zijn geweldige huisdieren en brengen graag tijd door met hun eigenaren en kinderen, en vanwege hun dikke jassen zijn ze ideale huisdieren voor koude klimaten zoals het VK kan ervaren.

De Siberiër houdt er niet van om alleen te zijn en is beter geschikt voor een huis waar iemand de hele dag in de buurt is.

thematische pauze

5. Himalaya

Seal Point Himalaya
Image Credit Door: Asilverstein, commons wikimedia
Temperament: Liefdevol, zachtaardig, intelligent, ontspannen
Kleuren: Crème, beige, bruin
Levensduur: 9–15 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen, ouderen

Een kruising tussen een Siamees en een Perzische creëert dit prachtige Himalaya-ras en hun liefdevolle en zachte persoonlijkheden maken ze populaire huisdieren in het Verenigd Koninkrijk. Eigenaren van Himalaya-katten vergelijken ze met honden, omdat ze gemakkelijk in de omgang, intelligent en aanhankelijk zijn tegenover hun mensen.

Dit ras is perfect voor een eigenaar die op zoek is naar een schootkat die ook graag speelt en graag alleen is terwijl je op kantoor bent. Hun vacht heeft de meeste aandacht nodig; ze moeten dagelijks worden verzorgd om matten te voorkomen en de hoeveelheid vacht op je schoot te verminderen, maar hun warme vacht maakt ze ideaal voor het koude klimaat van het VK.

thematische pauze

6. Europese korthaar

Europese korthaar
Afbeelding Credit: Anna Krivitskaya, Shutterstock
Temperament: Vriendelijk, onafhankelijk, aanpasbaar, sociaal, aanhankelijk
Kleuren: Bruin, kaneel, blauw=grijs, lavendel-zilver, crème, beige, bruin, lila
Levensduur: 15–20 jaar
Goed met: Honden, kinderen, ouderen

De Europese korthaar is een van de populairste rassen van het Verenigd Koninkrijk en een van de oudste Europese rassen. Ze zijn gemakkelijk te behagen en met een lange levensduur kunnen ze tot 20 jaar lang liefde en gezelschap bieden. Ze zijn aanhankelijk maar niet aanhankelijk, dus ze hebben de onafhankelijkheid om tijd alleen door te brengen, waardoor ze ideale huisdieren zijn voor drukke gezinnen.

Ze staan bekend om hun grote, gedurfde ogen en korte vachten die gemakkelijk te onderhouden zijn, omdat het hygiënebewuste katten zijn die voor hun eigen verzorging zorgen. Ze houden ervan om hun eigenaren te behagen en zijn zeer aanpasbaar, dus als u op zoek bent naar een liefdevolle, onafhankelijke en gemakkelijk te verzorgen kat, is de Europese korthaar een goede keuze.

thematische pauze

7. Maine Coon

Munchkin Maine Coon
Afbeelding Credit: applevinci, Shutterstock
Temperament: Liefdevol, zachtaardig, intelligent, aanhankelijk, leuk
Kleuren: Wit, zwart en ebbenhout, blauwgrijs, crèmebeige, bruin, sabel
Levensduur: 10–13 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen, ouderen

De Maine Coon is een majestueus ras dat bekend staat om zijn grote omvang, tot 16 centimeter lang, maar dat moet je niet voor de gek houden. Het zijn in feite zachtaardige, liefdevolle en lieve katten die graag spelen en tijd doorbrengen met hun mensen. Ze zijn het grootste huiskattenras en zijn enorm populair in het Verenigd Koninkrijk. Ze houden van het gezelschap van hun mensen en volgen hen vaak door het huis, maar ze zijn ook blij om soms alleen gelaten te worden. Hoewel ze aanhankelijk zijn, zijn het meestal geen schootkatten, maar zullen ze tolereren dat ze worden opgepikt.

Hun dikke en ruige vacht heeft wel wat onderhoud nodig, zoals je je kunt voorstellen. Een wekelijks borstelen helpt matten te voorkomen en een maandelijks bad zal hun vacht opfleuren als het er sliertig en vettig uitziet.

thematische pauze

8. Raggamuffin

Smoking Ragamuffin Kat
Afbeelding credit: Kill_Baal, Shutterstock
Temperament: Gemakzuchtig, liefdevol, aanhankelijk, speels
Kleuren: Wit, zwart en ebbenhout, blauwgrijs, roodoranje, bruin, sabel, lila, fawn
Levensduur: 12–16 jaar
Goed met: Katten, kinderen, ouderen

Ragamuffins zijn niet veeleisend en aanhankelijk en ze kunnen goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Hoewel het grote katten zijn als ze volgroeid zijn, hebben ze enige tijd nodig om te groeien en bereiken ze pas de volledige grootte wanneer ze de leeftijd van 4 of 5 jaar bereiken. Ze staan bekend om hun gemoedelijke aard en hun liefde voor hun mensen.

Ze zullen graag op je schoot zitten en dierenminnende kinderen tolereren. Hoewel ze ontspannen en kalm zijn, zijn ze ook speels, maar niet in die mate dat je ze in je gordijnen zult zien klimmen of tussen banken zult springen. Hun niet veeleisende en gemakkelijke aard maakt hen geweldige metgezellen voor ouderen of iedereen met mobiliteitsproblemen.

thematische pauze

9. Blauwe Rus

Blauwe Kat
Afbeelding Credit: Nailia Schwarz, Shutterstock
Temperament: Loyaal, aanhankelijk, liefdevol, verlegen,
Kleuren: Blauwgrijs
Levensduur: 15–20 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen, ouderen

Russische blauwen zijn een ander populair ras in het Verenigd Koninkrijk vanwege hun glanzende blauwgrijze vachten en hun ogen veranderen na verloop van tijd van geel naar groen. Het zijn aanhankelijke katten die een diepe band met hun eigenaren vormen, maar behoorlijk verlegen kunnen zijn met vreemden. Geef ze de kans om op te warmen en ze zullen hun aanhankelijke zelf worden.

Russische blues gedijen bij routine en genieten van een voorspelbare omgeving met niet veel bezoekers. Het zijn lichtwerpers en worden als hypoallergeen beschouwd, dus ze zijn perfect voor kattenliefhebbers die last hebben van allergieën.

thematische pauze

10. Siamees

siamese kat liggend op groen gras miauwend
Afbeelding Credit: RLapa, Shutterstock
Temperament: Sociaal, vriendelijk, aanhankelijk, hondachtig
Kleuren: Bruin, sable, kaneel, crème, beige, bruin, lila, wit
Levensduur: 15–20 jaar
Goed met: Honden, kinderen, ouderen

De Siamees is een charmant en slinks ras, geliefd om hun aanhankelijke persoonlijkheden en opvallende blauwe ogen die gepaard gaan met een contrasterende en mooie vacht. Ze zijn een intelligent ras dat niet genoeg menselijke genegenheid kan krijgen en de aandacht kan trekken van iedereen die ze tegenkomt.

Siamese katten zijn geweldige huisdieren omdat ze gedijen op menselijke aandacht; ze zijn vertrouwend, liefdevol en zeer intelligent, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn. Ze kunnen ook een spraakzaam ras zijn, waardoor ze geweldige gesprekspartners zijn. Ze hebben ook veel energie, dus het zijn ideale huisdieren voor iemand die de interactie kan bieden die ze nodig hebben.

Siamese katten kunnen gevoelig zijn voor de kou, dus ze hebben extra knuffels nodig of misschien een gedeeld bed met hun eigenaar, waar ze dol op zullen zijn.

thematische pauze

11. Sphynx

sphynx kat
Afbeelding Credit: Igor Lukin, Pixabay
Temperament: Slim, nieuwsgierig, extravert,
Kleuren: Wit, zwart, bruin, rood, met patroon
Levensduur: 9–15 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen

De Sphynx-kat is een populair ras in het Verenigd Koninkrijk, maar niet voor de gebruikelijke zachte vacht en schattige looks waar katten beroemd om zijn. Ze zijn onconventioneler en wekken interesse met hun haarloze huid en vorstelijke uiterlijk. Hoewel dit ras er niet voor zorgt dat je het wilt bereiken en aaien, zijn ze vriendelijk, liefdevol en extravert. Ze zijn ook gek en houden ervan om hun publiek te vermaken.

De gezellige persoonlijkheid van een sphynx is voor sommigen misschien te veel, maar voor de meesten zullen ze een geweldige metgezel zijn. Hun kale lichamen zullen kleding in koude klimaten waarderen, en hoewel hun haarloze huid eenvoudig te onderhouden lijkt, moeten ze regelmatig baden om het vuil en vet te verwijderen dat een jas normaal gesproken zou absorberen.

thematische pauze

12. Schotse Vouw

Schotse vouw kat zitten
Afbeelding credit: Alexander Seluyanov, Shutterstock
Temperament: Aanhankelijk, kalm, loyaal, intelligent, aanpasbaar
Kleuren: Lavendel, zilver, blauwgrijs, crème, beige, bruin
Levensduur: 11–14 jaar
Goed met: Katten, honden, kinderen, ouderen

Scottish Folds zijn een zeldzaam ras en zijn onweerstaanbaar schattig. Ze worden gewaardeerd om hun ronde hoofden, grote ogen en gevouwen oren. Ze zijn lief, aanhankelijk, gemakkelijk in de omgang en loyaal, en hoewel ze van aandacht van hun eigenaren houden, zijn ze ook onafhankelijk en niet behoeftig.

Het zijn speelse katten die graag met kinderen en andere huisdieren spelen, maar hun energiebehoeften omvatten niet het vernietigen van je huis. Omdat hun vacht kort en dicht is, zijn ze gemakkelijk te verzorgen en hebben ze slechts af en toe een borstel nodig.

cat + lijnverdeler

Conclusie

De meest populaire kattenrassen in het Verenigd Koninkrijk zijn populair om een goede reden, en er is zeker één, zo niet alle, die gelukkig met je zal leven. Bij het kiezen van welk ras bij uw gezin past, moet u verder gaan dan schattige eigenschappen, zoals gevouwen oren, en ervoor zorgen dat u een verrijkende en liefdevolle thuisomgeving kunt bieden terwijl u de juiste zorg verleent.

thematische pauze

Uitgelichte afbeelding Credit: JACLOU-DL, pixabay