Zorgen voor een cerebellaire hypoplasie kat: 10 tips

Tenzij jij of iemand die je kent voor een cerebellaire hypoplasie kat heeft gezorgd (of je bent er een tegengekomen op sociale media), heb je waarschijnlijk nog nooit van deze neurologische aandoening gehoord. Ontdek wat er nodig is om voor een cerebellaire hypoplasiekat te zorgen en waarom je een van deze wiebelige katten een thuis zou moeten geven!

Wat is cerebellaire hypoplasie?

Feline cerebellaire hypoplasie, ook bekend als wiebelige kattensyndroom, is een neurologische aandoening die optreedt wanneer het cerebellum van de hersenen zich niet goed ontwikkelt in de baarmoeder. Het is aangeboren, dus het treft alleen katten die ermee worden geboren – het kan niet later in het leven worden opgelopen of ontwikkeld.

De aandoening beïnvloedt de coördinatie, het evenwicht en de fijne motoriek van katten, variërend van mild tot ernstig. Gelukkig is het geen pijnlijke aandoening en ook niet besmettelijk.

Wat veroorzaakt het en kan het worden voorkomen?

Volgens VCA-ziekenhuizen treedt cerebellaire hypoplasie meestal op wanneer een zwangere kat besmet raakt met het katachtige panleukopenievirus – ook bekend als kattenziekte – en de infectie doorgeeft aan haar ongeboren kittens. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn een kitten dat hersentrauma oploopt terwijl het cerebellum zich nog ontwikkelt of wordt blootgesteld aan andere ontstekingsziekten in de baarmoeder, zoals toxoplasmose.

Dus kan cerebellaire hypoplasie worden voorkomen? Het antwoord is een volmondig JA. Vaccineer uw kitten of kat eenvoudig tegen kattenziekte voordat ze zwanger kunnen worden. U kunt kittens al na 6-8 weken vaccineren. Nog beter? Vaccineer EN steriliseer uw huisdieren!

Wat zijn symptomen van cerebellaire hypoplasie?

Het wordt niet voor niets het wiebelige kattensyndroom genoemd. U zult symptomen opmerken bij een cerebellaire hypoplasie kat zodra hij of zij kan staan en lopen, ongeveer 4-6 weken oud. Zoals eerder vermeld, heeft de ernst van de aandoening een breed bereik. Symptomen zijn meestal:

  • Hoofd dobberen, hoofd tremoren
  • Schokkerig of ongecoördineerd lopen
  • Zwaaiend van links naar rechts, of “dronken” lopend
  • Onstabiele of onhandige wijdbenige houding
  • Onvermogen om afstand te beoordelen
  • Gespreide voeten of omvallen

Hoe wordt het gediagnosticeerd en behandeld?

Er is geen standaardtest om cerebellaire hypoplasie bij katten te diagnosticeren, hoewel een dierenarts of veterinaire neuroloog mogelijk een MRI-scan kan maken om een onderontwikkeld cerebellum te zien. Vóór deze stap wil de dierenarts routineonderzoeken uitvoeren, zoals bloedonderzoek, elektrolytenpanel en urineonderzoek, om andere ernstige medische aandoeningen uit te sluiten.

Helaas is er geen remedie voor cerebellaire hypoplasie. De aandoening is permanent, maar de symptomen mogen na verloop van tijd niet verergeren. Afhankelijk van de ernst van de symptomen, moeten ouders van gezelschapsdieren en dierenartsen samen de kwaliteit van leven van de kat overwegen. Helaas is euthanasie voor de ernstigste gevallen de meest humane optie.

Het goede nieuws is dat de meeste wiebelige katten een gelukkig en relatief normaal leven kunnen leiden! Lees verder om te leren hoe u kunt helpen bij de zorg voor een kat met cerebellaire hypoplasie.

10 tips voor de verzorging van een cerebellaire hypoplasie kat

1. Sterilisatie of castratie

Sommige soorten cerebellaire hypoplasie zijn genetisch, dus het kan worden geërfd door nakomelingen. Zorg ervoor dat u uw cerebellaire hypoplasie kat steriliseert of castreert om dit te voorkomen, evenals voor alle andere voordelen die gepaard gaan met sterilisatie en castratie!

2. Houd uw kat alleen binnen

Omdat een cerebellaire hypoplasie kat het evenwicht en de coördinatie heeft aangetast, mag hij nooit alleen buiten zijn. Hij zal gevoelig zijn voor verwondingen en kan zichzelf niet goed beschermen tegen roofdieren. Misschien wilt u hem aan de lijn laten lopen of in plaats daarvan een beschermde “catio” -structuur bouwen.

3. Niet declaw (ouch!)

Dit geldt voor alle katten, maar vooral voor katten met het wiebelkattensyndroom. Omdat deze katten meestal niet kunnen springen, moeten ze klimvaardigheden ontwikkelen en hun klauwen gebruiken voor evenwicht.

4. Haal voedsel- en waterschalen van de vloer

Maak het ze zo gemakkelijk mogelijk om te eten en te drinken. Gebruik daarnaast brede kommen voor voedsel- en waterschalen.

5. Zorg voor grote kattenbakken met gemakkelijke toegang

Een grote kattenbak die gemakkelijk in en uit te krijgen is, is het beste voor katten met cerebellaire hypoplasie. Misschien wilt u ook een oprit bieden voor gemakkelijkere toegang, zoals de Litter-Robot 3 Ramp.

6. Beperk de toegang tot trappen met een babyhekje

Je zult de toegang willen beperken tot elke plaats waar een wiebelige kat mogelijk kan vallen en zichzelf kan verwonden. Denk aan trappen, steile landingen en meer.

7. Voeg tractie toe rond het huis met antislipmatten

Als je hardhouten of gladde vloeren hebt, help dan je wiebelige cbij antislipmatten, schuimkussens of yogamatten die tractie creëren. Gebruik matten voor voedsel- en waterschalen en de kattenbak.

8. Stimuleer beweging en klimmen

Zoals eerder vermeld, zal een kat met deze aandoening het moeilijk hebben om te springen of te rennen, dus zijn beste vorm van lichaamsbeweging kan komen in de vorm van klimmen. Zorg voor kattenbomen met vloerbedekking en andere klimplekken, maar zorg ervoor dat je de omgeving dempt met schuimkussens en zachte dekens voor het geval de kat een tuimeling maakt – wat niet onwaarschijnlijk is.

9. Wees voorzichtig met het introduceren van andere huisdieren

Uw cerebellaire hypoplasie kat zal waarschijnlijk prima overweg kunnen met andere katten en honden in huis. De aandoening maakt hem echter kwetsbaarder. Zorg ervoor dat u toezicht houdt op en langzaam uw huisdieren aan elkaar voorstelt, met name grote honden. Spruce Pets legt uit: “Honden, vooral die met hogere prooidriften, kunnen de kat waarnemen als prooi in nood en achtervolgen of aanvallen vanuit instinct.” Het is beter om voorzichtig te zijn!

10. Overweeg hydrotherapie

Sommige dierenartsen bevelen hydrotherapie aan voor meer ernstige gevallen van cerebellaire hypoplasie. Dit type therapie is gevonden om te helpen bij het opbouwen van spierkracht, wat helpt bij de mobiliteit.

Als je de tijd en het geduld hebt om je huis open te stellen voor een cerebellaire hypoplasiekat, ben je waarschijnlijk in voor een uiterst lonende ervaring.