Waarom verzorgen katten elkaar?

Waarom verzorgen katten elkaar? De antwoorden zullen je misschien verbazen: het gaat niet altijd om hygiëne of zelfs genegenheid. Katten als soort nemen deel aan sociale verzorging, ook wel allogrooming genoemd. Laten we de verschillende redenen onderzoeken waarom katten elkaar verzorgen – de goede, de slechte en de lelijke.

Waarom doen katten mee aan allogrooming?

Allogrooming verwijst naar sociale verzorging tussen leden van dezelfde soort. Veel soorten, waaronder primaten, vogels en zelfs insecten, verzorgen elkaar als een middel om sociale hiërarchieën te binden en te versterken.

Allogrooming bij katten kan het best worden waargenomen in vrij rondlopende kattenkolonies. Een studie uit 2016 gepubliceerd in de Tijdschrift voor Veterinair Gedrag ontdekte dat “allogrooming een van de drie manieren is waarop katten cohesie in kolonies uitdrukken. De andere twee manieren zijn allorubbing en het doorgeven van geursignalen.”

Uit observaties van allogrooming van kattenkolonies hebben wetenschappers het volgende kunnen concluderen:

 • Hoewel twee katten regelmatig samen allogrooming kunnen doen, zal één kat meestal het grootste deel van de verzorging geven.
 • Dominante, zelfverzekerde katten hebben meer kans om minder dominante, minder zelfverzekerde katten te allogiseren.
 • Katten krijgen meestal meer verzorging van katten die agressief tegen hen zijn.
 • Twee aandoeningen hebben te maken met meer allogrooming: hogere aantallen paren katten die in dezelfde ruimte leven en minder agressief gedrag tussen katten.

Huiskatten zijn niet de enige katachtigen die deelnemen aan allogrooming. Wetenschappers hebben dit gedrag bestudeerd bij leeuwen en andere grote kattenkolonies.

Fascinerende vondsten

Blogger KittyClysm heeft onlangs een uitgebreide reeks onderzoeken verzameld over waarom katten elkaar verzorgen. De meeste van haar gegevens zijn afkomstig uit een studie uit 1998, gepubliceerd in de Tijdschrift voor Ethologie. De studie concentreerde zich op 25 volwassen katten die in opsluiting leefden – 14 mannen, 11 vrouwen, allemaal gecastreerd of gesteriliseerd.

Enkele van de fascinerende inzichten uit het onderzoek zijn de volgende:

 • Van de allogrooming sessies was 65,1% tussen twee mannen, 31,3% waren mannen met vrouwen en slechts 3,6% waren twee vrouwen samen.
 • Mannelijke katten traden bijna altijd (90,4%) op als initiatiefnemers.
 • De overgrote meerderheid van de interacties (94%) begon met het ene dier dat het andere dier benaderde of uitnodigde – niet wanneer dieren al samen zaten of lagen.
 • De meerderheid van de interacties (91,6%) waren unidirectioneel (de ene kat likte en verzorgde de andere).
 • Allogrooming vond meestal plaats in het hoofd-halsgebied.
 • Vaker (78,6% van de tijd) waren hoger geplaatste katten degenen die de lager gerangschikte katten verzorgden.
 • Of katten bloedverwanten waren, had geen invloed op de frequentie of duur van allogroomingsessies.

Dus, waarom verzorgen katten elkaar?

Met deze observaties in gedachten hebben dierengedragsdeskundigen verschillende redenen waarom katten elkaar verzorgen, beperkt. Bijvoorbeeld, de auteur van de 1998 Tijdschrift voor Ethologie studie biedt zijn eigen theorie:

De auteur stelt dat “allogrooming van huiskatten waarschijnlijk een manier is voor katten om opgekropte agressie om te buigen en dominantie te herbevestigen op een manier die veel beter is (voor de groep) dan dit te doen door agressief en zelfs gewelddadig gedrag.”

Deze theorie is volkomen logisch in de context van vrij rondlopende katten die zich moeten houden aan sociale hiërarchieën om in de kolonie te overleven. Maar hoe zit het met katten die samen het goede leven leiden als huisdieren binnenshuis?

Sociale binding

Zoals verschillende studies hebben opgemerkt, komt allogrooming voor bij katten die al een sociale band hebben. Als een paar binnenkatten elkaar over het algemeen accepteren, hebben ze meer kans om deel te nemen aan dit soort sociale verzorging.

Sociale ranking

Vaak zal de dominante kat in het huishouden de anderen verzorgen als een manier om zijn positie in de hiërarchie te versterken. U kunt zelfs merken dat een van uw katten (meestal de onderdanige of “lager geplaatste” kat) allogrooming vraagt door de dominante kat te benaderen, zijn nek te buigen en de bovenkant van zijn hoofd of achterkant van zijn nek bloot te leggen.

Familiale genegenheid

Hoewel de studie uit 1998 aantoonde dat “allogrooming niets te maken lijkt te hebben met de vraag of katten broers en zussen, ouder en kind, neven en nichten of relaties van welke aard dan ook zijn”, is er veel anekdotisch bewijs van de banden die zijn gevormd tussen katten van hetzelfde nest, een moederkat en haar kittens, en meer. Dit kan alleen in het spel komen bij gedomesticeerde katten – verwilderde kattenkolonies hebben veel minder kans om loyaliteit aan bloedlijnen te tonen.

Waarom verzorgen katten elkaar? Het antwoord is niet precies eenvoudig. We weten nu dat hygiëne meestal geen rol speelt bij allogrooming – in plaats daarvan kan dit gedrag worden gezien als sociale acceptatie en zelfs dominantie in de context van de groep.