Hoe kat oog-infecties te herkennen

Kattenooginfecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende redenen, waarvan sommige ernstiger zijn dan andere. Als u merkt dat de ogen van uw kat er geïnfecteerd uitzien, is het van cruciaal belang om zo snel mogelijk een behandeling te zoeken om ernstigere gezondheidsproblemen te voorkomen.

Als je het je afvraagt, Hoe zien cat eye infecties eruit? u moet weten dat de symptomen vaak scheuren, roodheid of afscheiding omvatten. Hier is meer over wat u moet weten met betrekking tot cat eye-infecties.

Kattenooginfecties en andere oogproblemen

Als de ogen van uw kat er troebel, rood of gezwollen uitzien, kan uw kat een ooginfectie hebben. Ook als u merkt dat kattenogen zich afscheiden en uw kat veel aan zijn of haar gezicht loopt, kunnen dit ook tekenen zijn dat uw kat een ooginfectie heeft. Hier zijn een paar soorten kattenooginfecties en oogproblemen waar u op moet letten.

oranje tabby kat met roodheid van de ogen - hoe cat eye infecties te herkennen

Infecties

Soorten cat eye-infecties omvatten virale, bacteriële, schimmel-, protozoale of zelden parasitaire. Deze infecties kunnen leiden tot medische problemen, waaronder conjunctivitis, uveïtis en zelfs staar. Katten vertonen vaak symptomen als gevolg van een infectie van de bovenste luchtwegen.

Enkele symptomen om op te letten zijn afscheiding uit het oog, tranen, loensen, oogpijn, roodheid, oculaire troebelheid en veranderingen in pupilgrootte.

Bacteriële of ulceratieve keratitis

Het hoornvlies van een kat is het koepelvormige oppervlak dat de voorkant van hun ogen bedekt. Als dat oppervlak trauma tegenkomt, meestal door krassen, kan het bacteriële keratitis bij katten veroorzaken.

Brandwonden

Katten kunnen zweren in hun ogen ervaren door trauma anders dan stompe kracht. In sommige gevallen is bekend dat katten brandwonden op de ogen ervaren als gevolg van het wrijven van hun oog tegen een ruw oppervlak. Een andere veel voorkomende oorzaak van brandwonden aan de ogen is chemische brandwonden van het hoornvlies. Dit kan gebeuren wanneer irriterende stoffen in de ogen komen, zoals shampoos, chemicaliën, stof, gipsplaat of andere vloeistoffen.

Andere oogproblemen

Katten hebben unieke ogen, maar net als mensen kunnen ze andere eenvoudigere problemen met hun ogen tegenkomen. Epiphora, of waterige ogen, kan optreden als gevolg van geblokkeerde traankanalen. Evenzo is een aandoening genaamd keratoconjunctivitis sicca, of droge ogen, een chronisch gebrek aan traanproductie, wat kan leiden tot rode ogen, ontstoken hoornvliezen en blindheid, indien onbehandeld. Allergieën, problemen met het derde ooglid en voorwerpen die zich in de ogen nestelen, kunnen ook de optische gezondheid van uw kat beïnvloeden.

Chirurgie

Katten die een operatie aan hun ogen hebben ondergaan, lopen een hoger risico op infectie als hun ogen na de procedure niet goed worden verzorgd. Een opeenhoping van afscheiding of constant poten op het geïrriteerde gebied kan leiden tot bacteriële infectie of oogtrauma.

Het beste wat u kunt doen voor de behandeling van kattenogeninfecties is om uw kat naar uw dierenarts te brengen voor de juiste diagnose en behandeling. Als u niet meteen naar een dierenarts kunt gaan, observeer uw kat dan nauwlettend op andere ziektesymptomen. Bekijk dit artikel voor symptomen om op te letten en wat u kunt verwachten wanneer u uw kat naar de dierenarts kunt brengen.

Bescherm de ogen van uw kat

Er zijn manieren om de ogen van je katachtige vriend gezond en scherp te houden! Hier zijn 6 manieren om voor de optische gezondheid van uw kat te zorgen.

  1. Controleer de ogen van uw kat regelmatig. Als u massa’s, verkleuring, roodheid, zwelling, troebelheid, overmatig scheuren of afscheiding opmerkt, kan dit een teken van infectie zijn. Let er ook op of je kat veel krabt of over zijn of haar gezicht wrijft. Als u dit opmerkt, breng uw kat dan naar de dierenarts.
  2. Routinematige dierenartsbezoeken instellen om eventuele oogproblemen te voorkomen voordat ze ernstig worden. Routinematig lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek kunnen u inzicht geven in het soort zorg dat uw kat nodig heeft. Vaak duiden oogproblemen op een groter onderliggend medisch probleem.
  3. Houd de interacties van uw kat in de gaten met andere huisdieren in huis. Een veel voorkomende oorzaak van oogproblemen is te wijten aan letsel aan het oog toegebracht door een ander huisdier. Het kan worden veroorzaakt door vriendelijk spel of zelfs een klein gevecht. Maar in beide gevallen kan toezicht tussen dieren helpen voorkomen dat de ogen van uw kat geïnfecteerd raken.
  4. Houd je kat binnen om hen te helpen voorkomen dat ze oogproblemen tegenkomen. Of dat nu problemen zijn die worden veroorzaakt door traumatische gebeurtenissen, irriterende stoffen in de omgeving, interacties met giftige chemicaliën of contact met schadelijke bacteriën, het buitenleven kan gemakkelijk leiden tot schade voor de ogen van uw kat.
  5. Knip de nagels van je kat regelmatig om de kans te verkleinen dat uw kat per ongeluk zijn of haar krabt haar ogen, of de ogen van een ander huisdier in huis. Dit is belangrijk omdat het een scheur in de huid minimaliseert waar bacteriën zich kunnen vormen en vervolgens het oog in het algemeen irriteren.
  6. Eindelijk houd de kattenbak, bedden en andere veelgebruikte gebieden van uw kat schoon om bacteriële overgroei te voorkomen. Litter-Robot cleaner spray en Litter-Robot cleaner wipes gebruiken volledig natuurlijke ingrediënten die zijn ontworpen om organisch materiaal, vlekken en geur te elimineren. De bio-enzymatische technologie, gecombineerd met plan-based reinigingsmiddelen, is veilig voor uw huisdier. Bovendien houdt het hun kattenbak en ruimte schoner dan ooit!

Wat is een kattenstal?

Ook wel een hordeolum genoemd, een stye is een rode, pijnlijke knobbel in de buurt van de rand van het ooglid of op het binnenste deel van het ooglid. Het ziet er vaak uit als een steenpuist of een puistje en kan gevuld zijn met pus.

Styes zijn het gevolg van een acute infectie van de olieklieren van het ooglid en ze treden op nadat de klieren verstopt zijn geraakt. Het oog kan hierdoor geïrriteerd en jeukend aanvoelen. Andere symptomen kunnen zwelling, ongemak bij het knipperen, lichtgevoeligheid en water geven van het oog zijn.

Hoe een kattenstalye te herkennen

Als u merkt dat het oog van uw kat gezwollen is, pus ontlaadt of ervoor zorgt dat uw kat zijn ogen krabt, kijk dan goed naar het ooglid. Als er een stye aanwezig is, zul je een kleine bult opmerken die lijkt op een puistje of steenpuist op de rand of het binnenste deel van het ooglid.

Hoe een kat een stye krijgt

Katten kunnen op verschillende manieren styes krijgen, of dat nu hitte, allergische reacties of zelfs diabetes zijn. Laten we eens kijken naar enkele manieren waarop uw kat een stye kan krijgen.

Warmte en vocht

Warmte en vocht in de lucht kunnen een voedingsbodem vormen voor schimmels, die schimmelinfecties voor uw kat kunnen veroorzaken. Als er schimmels in de omgeving aanwezig zijn, kunnen ze via een snee in de huid het systeem van uw kat binnendringen, waardoor er uiteindelijk een stye kan ontstaan.

Schimmels worden aangetroffen in de bodem, uitwerpselen en de algemene omgeving. Als uw kat een breuk in zijn huid heeft in de buurt van of rond het ooglid, kan het eenvoudig aanraken van het gezicht bacteriën in het oog introduceren, wat kan leiden tot een stye.

Allergische reacties

Katten kunnen allergische reacties hebben op pollen, stof, rook, shampoo, vlooien, chemicaliën en andere parasieten. Of de ogen van uw kat nu geïrriteerd zijn door iets in de lucht of omdat ze te maken hebben met een ongedierteprobleem, dit kan leiden tot overmatig krabben aan hun ogen. De huid rond hun ogen kan breken en bacteriën kunnen zich vormen, waardoor een stye ontstaat.

Trauma

Trauma kan er ook voor zorgen dat het oog van uw kat geïrriteerd raakt en een stye vormt. Dit kan inhouden dat uw kat in het oog wordt geraakt, ruzie krijgt met een andere kat of iets dat ervoor zorgt dat de huid rond het ooglid breekt. Wanneer de huid breekt, kunnen bacteriën zich in de scheur vormen, waardoor een stye ontstaat.

Suikerziekte

Omdat diabetes het immuunsysteem verzwakt, zijn acute infecties van welke aard dan ook een veel voorkomende bijwerking van diabetes. De oogleden van zowel mensen als katten zijn beide erg gevoelig voor infecties, waardoor een stye kan ontstaan.

Wat gebeurt er als een stye onbehandeld blijft?

Veel huisdierouders vragen zich af, Zal mijn kattenooginfectie vanzelf verdwijnen? Het antwoord op deze vraag is dat styes een soort infectie zijn die vaak vanzelf verdwijnt. Het is echter waarschijnlijk dat uw kat het getroffen gebied zal blijven irriteren door aan zijn oog te krabben. Een onbehandelde stye kan erger worden en ervoor zorgen dat het hele oog geïnfecteerd raakt. Zodra de infectie het oog bereikt, kan het, indien onbehandeld, ervoor zorgen dat uw kat wat zicht verliest of zelfs volledig blind wordt in het geïnfecteerde oog.

Hoe behandel je een stye?

Als u merkt dat uw kat een stye heeft, zorg er dan voor dat u zijn ogen schoon houdt. Het proces van het reinigen van kattenoogafscheiding is vrij eenvoudig! Het enige wat u hoeft te doen is een bevochtigd watje te gebruiken om de afscheiding voorzichtig weg te vegen.

Een warm kompres kan ook helpen om het oog van je kat te kalmeren. Laat een washandje onder warm water lopen en druk het vervolgens voorzichtig tegen de oogleden van je kat, maar zorg ervoor dat het water niet heet is. Gebruik ook nooit vrij verkrijgbare oogdruppels op uw kat, tenzij specifiek geïnstrueerd door uw dierenarts.

Help uw kat gezond te houden

Van de manier waarop katten de wereld zien tot de prachtige levendige kleuren van hun ogen, het onder controle houden van hun optische gezondheid is een must voor elke huisdierouder! Neem preventieve maatregelen en pak oogproblemen aan zodra ze zich voordoen. Vergeet niet dat oogproblemen kunnen betekenen dat er een onderliggend medisch probleem bij uw kat is. Neem bij twijfel je kat mee naar de dierenarts!

Waarom krijgt mijn kat steeds ooginfecties?

Kittens zijn gevoeliger voor ooginfections vanwege het feit dat ze een zwakker immuunsysteem hebben. Als uw kat het herpesvirus bij katten heeft, kan dit ook leiden tot acute conjunctivitis. Andere redenen waarom uw kat ooginfecties kan krijgen, zijn auto-immuunziekten, kanker, oogtrauma of kattenleukemie.

Kunnen cat eye-infecties zich verspreiden naar mensen?

De virussen en bacteriën die ooginfecties bij katten veroorzaken, kunnen niet op mensen worden overgedragen.

Kun je kattenooginfecties thuis behandelen?

Hoewel er remedies zijn die u kunt implementeren om de pijn veroorzaakt door kattenooginfecties te verlichten, is het het beste om uw dierenarts te raadplegen, zodat u de juiste diagnose en behandeling voor uw huisdier kunt zoeken.