Kunnen katten ziek worden van mensen?

In tijden van onzekerheid is de beste manier om paniek te bestrijden door jezelf op te voeden. Met veel verkeerde informatie die de laatste tijd rondzweeft, heb je je misschien afgevraagd: kunnen katten ziek worden van mensen? In zeldzame gevallen kunnen bepaalde ziekten en infecties van mensen op katten worden doorgegeven. Ontdek wat u kunt doen om dit te voorkomen.

Herinnering: Wat zijn zoönotische ziekten?

Vorig jaar schreven we over zoönotische ziekten, of zoönosen, dat zijn infecties of ziekten die kunnen worden overgedragen tussen dieren en mensen. In dat bericht hebben we besproken welke ziekten u van uw kat kunt krijgen. Deze omvatten hondsdolheid, toxoplasmose en bepaalde bacteriële, parasitaire en schimmelinfecties.

Dus, kunnen katten ziek worden van mensen?

Het blijkt dat katten ziek worden van mensen, of omgekeerde zoönosen, een relatief zeldzame gebeurtenis is. Toch kan het gebeuren. Een recent academisch onderzoek wees uit dat in de afgelopen drie decennia 56 gevallen in 56 landen de overdracht van ziekten van mens op dier documenteerden; dit omvatte 38% die bacterieel, 29% viraal, 21% parasitair en 13% schimmel- of andere waren.

Ja, je kat kan verkouden of grieperig worden, maar het is zeldzaam.

Het is volledig afhankelijk van het type virus. Er zijn bijvoorbeeld meerdere gedocumenteerde gevallen van mensen die H1N1 (ook bekend als de Mexicaanse griep) overbrengen op hun huisdieren, waaronder katten. Tekenen van de ziekte bij katten zijn vergelijkbaar met griepsymptomen bij mensen:

 • Ademhalingsaandoening
 • Lethargie
 • Inappetance

Als u deze symptomen bij uw kat opmerkt, maak dan een afspraak met uw dierenarts voor een onderzoek. In extreme gevallen, zoals als uw kat moeite heeft met ademhalen, al enkele dagen niets heeft gegeten of erg lusteloos is, ga dan naar een spoeddierenkliniek.

Momenteel zeggen gezondheidsfunctionarissen dat er een mogelijkheid is voor sommige dieren om besmet te raken met het coronavirus (COVID-19) door nauw contact met geïnfecteerde mensen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat verschillende honden en katten (huiskatten en een tijger) in contact met besmette mensen positief zijn getest op COVID-19. Fretten blijken ook vatbaar te zijn voor de infectie. Er is geen bewijs dat deze dieren de ziekte op mensen kunnen overdragen en een rol kunnen spelen bij de verspreiding van COVID-19. Bezoek de WHO COVID-19 Q&A pagina voor meer informatie.

Andere ziekten die mensen kunnen verspreiden naar katten

Kunnen katten ziek worden van mensen? Hoewel katten zelden verkoudheid en griepachtige ziekten van mensen krijgen, zijn er andere omgekeerde zoönosen die op katten kunnen worden overgedragen. (Sommige hiervan kunnen ook worden overgedragen van katten op mensen.) Deze ziekten omvatten:

 • Ringworm
 • Salmonella
 • Giardia Infectie
 • Aan roken gerelateerde ziekten (rook niet rond uw huisdieren!)

Hoe u kunt helpen voorkomen dat uw kat ziek wordt

Als u ziek bent met een verkoudheid, griep of een schimmel-, bacteriële of parasitaire infectie, moet u ervoor zorgen dat vermijd direct contact met je katten en andere huisdieren, net zoals je dat met mensen zou doen. Houd deze belangrijke tips in gedachten:

 • Zorg ervoor dat uw huisdier op de hoogte is van vaccinaties
 • Was regelmatig je handen
 • Laat uw huisdieren uw gezicht niet likken
 • Ontsmet de getroffen gebieden, waaronder beddengoed, kleding, handdoeken, enz.
 • Deel je bed niet met je huisdieren
 • Laat uw huisdieren niet uit toiletpotten drinken
 • Scheid elk ziek huisdier van andere huisdieren in het huishouden

Kunnen katten ziek worden van mensen? Het kan onthutsend zijn om erachter te komen dat het mogelijk is om uw eigen ziekte of aandoening over te dragen aan uw kat. Maar houd er rekening mee dat dit een zeldzame gebeurtenis is – en met eenvoudige preventieve tips, zoals het wassen van je handen en afstand houden terwijl je symptomen hebt, zou je in staat moeten zijn om een gezond huisdier te onderhouden!